Doping

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Doping

Postprzez figaro56 » 16 Lis 2015 14:43

Póki co Rosjanie wymyślili, że niby mogliby startować na IO pod flagą olimpijską. No dobra ale to nie załatwia problemu dopingu. Kto miałby teraz przejąć sportowców Rosji względem kontroli antydopingowej? No chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wierzy w to, ze twór który powstanie na gruzach rosyjskiej filii WADA będzie teraz czysty. Jak wierzyć w rosyjskie zapewnienia skoro rządowe instytucje były zamieszane w proceder. Jak pisałem powyżej to niemożliwe w kraju gdzie nie ma opozycji, gdzie zlikwidowano wszystkie instytucje pozarządowe, gdzie nie istnieje wolna i niezależna prasa. Komu w tym kraju zaufać?
Oczywiście możnaby obsadzić laboratorium w Moskwie ludźmi z zagranicy. Pieniądze rozwiązałyby ten problem bo kontrole z zagranicy w tym wielkim kraju nie miałyby sensu. Już na kontrolach granicznych wiedzianoby o inspektorach WADA i zaczęłaby się zabawa w kotka i myszkę.
Obawiam się, że to nic nie da a spowoduje tylko większe zakamuflowanie wszystkiego, większe utajnienie procederu. Konia z rzędem temu kto wskaże uczciwego Rosjanina bo Putinowi, jego ministertwu sportu, rosyjskiemu związkowi lekkoatletycznemu czy pracownikom rosyjskiej filii WADA no bez jaj. Im nie powierzył bym starego dresu do pilnowania.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 16 Lis 2015 23:03

Wielka afera z Rosjanami jest hipokryzją ludzi zarządzającymi światowym sportem.

Czemu nikt nie zawiesił Amerykanów po aferze z laboratorium BALCO? Czemu świat sportu zachwyca się Gatlinem, który dwukrotnie był łapany na dopingu? Gościu zdobywa medale teraz, gdzie sie tylko da, a wszystko jest cacy. Jest to dla mnie bardzo niezrozumiałe.
Świat uczepił się tylko Rosjan, jakoby tylko \tam był zorganizowany doping. Ha, dobre sobie. Wiadomo, bardzo ich lubię i zawsze bede im kibicował, ale trzeba też spojrzeć obiektywnie na inne kraje. Ameryka jest obecnie najbardziej wpływowa i nikt ich nie rusza, a szkoda. Spraw m.in. z Armstrongiem pokazuje, że tam polityka też się miesza w doping. No bo kto sponsorował Lensia i jego system? Państwowa poczta. Gdyby paru jego dawnych kumpli sie na niego nie wk*rwilo, to dalej byłoby wielkie zachwycanie się pokonującym chorobę Teksańczyku.
Gościu, który nagłośnił tą aferę z Rosji, ten z niemieckiej telewizji może niech się zajmie pierw zorganizowanym dopingiem w Niemczech? No ale tak, przecież Rosja przejęła tradycje po ZSRR, a Niemcy po NRD to już nie. Zabawne.
Do Chin też jakoś nikt się nie wpieprza i nie rozumiem czemu.
Sprawa jest mocno nagłośniona obecnie i przez to Rosjan zawiesili, ale po mojemu i tak normalnie wystąpią w Rio i na innych zawodach. Bo niby czemu mają karać wszystkich za błędy innych?
A sportowcy, którzy w Rosji teraz sypią innych i niby się im wzięło na mówienie wszem i wobec prawdy też są dziwni. Wszystko było ok, póki się coś im nie spodobało i teraz opwiadają jacy to są pokrzywdzeni. Tak samo było z m.in. kolegami Armstronga. Fakt, faktem, te wszystkie spowiedzi dopingowe są bardzo ciekawe i można się z nich dużo dowiedzieć, ale zarazem są zabawne. No bo kiedyś to było fajne, a teraz złe? Dziwne to dal mnie.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Snill Jenta » 16 Lis 2015 23:19

Ten wyżej dobrze gada, polać mu.
There comes a point where it all becomes too much. When we get too tired to fight anymore so we give up. That's when the real work begins. To find hope where there seems to be absolutely none at all.
Awatar użytkownika
Snill Jenta
Kadra B

Postprzez Bocian » 17 Lis 2015 17:13

Również popieram.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez san » 17 Lis 2015 20:38

Laboratorium BALCO wykryły amerykańskie służby antydopingowe USADA i z FBI doprowadziły sprawę do końca (więzienie dla Marion Jones). A co wykryły służby rosyjskie? Nic. A co mogły wykryć jak nad ich państwowym dopingiem kryszę sprawował Putin.
W tej chwili, w sporcie olimpijskim jest następująca ilość dyskwalifikacji za doping: Rosja-55, USA-20, Chiny-4, Niemcy-1 (w tym kraju za doping grozi więzienie czyli to by groziło Dołędze)
Jestem zachwycony odwagą rosyjskich lekkoatletów, że powiedzieli jak tam jest.
san
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 17 Lis 2015 22:12

Odwaga to dobra sprawa, popieram, ale śmieszne jest takie nawracanie. Teraz walczymy o czysty sport i brzydzimy sie dopingiem, a wcześniej wszystko było fajne, kolorowe i w ogóle. To jest dla mnie śmieszne. Niech chociaż ci nawracający się powiedzą jakie są ich prawdziwe powody nawrócenia.

San, te statystyki są nic nie warte dla mnie. Suche liczby, które tylko pokazują, że tacy Niemcy mają teraz dużo do powiedzenia w sponsoringu i od nich idzie dużo kasy, więc nikt się nie przypieprza do naszych sąsiadów. Bo chyba nikt nie wierzy w to, że rosyjski sport jest przesiąknięty dopingiem, a niemiecki już nie.

Ale powiedz mi co to ma za znaczenie, kto co wykrył? Doping jest doping i skoro teraz Rosjan chcą ukarać za zorganizowany doping, to USA przy okazji BALCO też powinni. No chyba, że wychodzi na to, że warto mieć system dopingowy, a później go wykryć samemu i być chwalonym przez wszystkich za walkę z dopingiem. Później parę lat spokoju i znowu to samo.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 17 Lis 2015 23:12

Niech Rosjanie chociaż raz w historii wykryją u siebie taki doping a będę zachwycony. W USA zawsze można liczyć na bezkompromisowego urzędnika USADA albo chcącego zbić karierę polityczną prokuratora. W Rosji to graniczy z cudem z powodów które podałem wyżej. Przemarsz Rosjan pod flagą olimpijską byłby kpiną. Oni mogą ewentualnie maszerować pod czarną flagą z trupią czachą i skrzyżowanymi piszczelami.
Wyznaczono pięciu delegatów którzy mają nadzorować przebieg wdrażania reform w Rosji. Na czele tej grupy stoi Norweg.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 17 Lis 2015 23:59

A przemarsz USA czy Chin pod flagą olimpijską to nie jest kpina?
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 18 Lis 2015 01:29

Pokaż mi chociaż jednego świadka który potwierdzi korumpowanie władz IAAF przez członków związków lekkoatletycznych USA lub Chin. Pokaż jakiś dowód na niszczenie próbek przez laboratoria USA czy Chin. Daj świadków na ingerencję władz wyżej wymienionych krajów w wyniki badań krajowych laboratoriów WADA. Na to wszystko istnieją dowody i świadkowie w przypadku Rosji. Jeżeli znajdą się dowody na inne kraje powinny też ponieść konsekwencje ale nie można ich zawieszać bo Duche ma takie widzimisię. Rosja po prostu przegięła pałę i teraz ponosi tego konsekwencje. Na twoim miejscu nie martwiłbym się zawieszeniem bo to zawsze można odwiesić. Martw się aby ten program naprawczy w Rosji się powiódł bo w takim autokratycznym państwie nic nie jest pewne.
Taka jest różnica miedzy nami, że ja nie atakuję innych dyscyplin w Rosji chociaż w świetle tego co widzimy mógłbym psioczyć na cały rosyjski sport. Będą dowody będzie inna gadka.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 18 Lis 2015 10:34

Ale ja nie chcę zawieszać nikogo teraz, bo mam takie widzimisię... :P

Po prostu, skoro karzemy Rosjan za skandal dopingowy, to równie dobrze powinno sie kiedyś skazać USA. W końcu doping to doping czyż nie?

Chyba nie jesteś aż tak naiwny, żeby sądzić, że takie mocarstwa jak wspomniane Chiny czy USA nikogo nie przekupują i nie robią innych machlojek żeby mieć dobrze i odnosić sukcesy? Obecny świat i to nie tylko świat sportu jest tak przesiąknięty korupcją czy kolesiostwem, że naprawdę nie wierzę w to, że tylko Rosja jest be. Trzeba poczekać aż ktoś będzie chciał przejść na drugą strone w innych krajach i zobaczycie. Najprędzej w USA, bo tam może z tego czerpać duże profity.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 18 Lis 2015 12:12

Uczepiłeś się tych Amerykanów jak pijany płota. Czyżby już wypłacili premię z okazji Barbórki? Oni przynajmniej swoje brudy wyprali sami a Rosji trzeba dostarczyć balię, tarę, mydło a nawet wodę i jeszcze postawić strażnika sprawdzającego jak piorą.
Jak taki ktoś się znajdzie i wybuchnie afera w USA czy Chinach to będziemy się nimi zajmować. Nie jestem naiwny, że dopingu w tych krajach nie ma. Zwłaszcza w Chinach. Jest też w innych krajach nawet w Polsce ale skala zjawiska w Rosji przebiła wszystko co było dotychczas. Nawet to "słynne" NRD.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Kisik94 » 19 Lis 2015 18:54

Dzięki Ci Raku :) . Sam za chwile miałem to przypomnieć o czym ten wątek jest. Nie chce tu nikogo osądzać kto jest za kim, a kto przeciw. To nie moja rola, choć sam wiem że "doping" to rzecz wrażliwa w tym i polityczna.

Wracając do sedna tematu. Każda "potęga" ma z pewnością coś za uszami. To że wyszło to w Rosji i w takim burzliwym czasie nie oznacza że za jakiś czas nie dotknie to USA, Niemiec itd.. Odnośnie tych drugich toczy się przecież sprawa korupcyjna. Zresztą te dwa zagadnienia przeplatają się ze sobą. Wiadomo nie od dziś że każdy chce tym sposobem zarobić. W przeciągu kolejnych lat wyjdzie pewnie nie jedna "medialna sensacja". Czy to później zatuszują czy też nie, to nie mój problem, w końcu mamy taką politykę jaka jest.

Edit: Widzę że ktoś to przeniósł do odpowiedniego tematu. Dziękuje mu bardzo, o wiele czytelniej to wygląda.
Awatar użytkownika
Kisik94
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 19 Lis 2015 19:29

O to chodzi. Złapią Niemców, Amerykanów czy Chińczyków będzie uzasadniony najazd na te kraje. Sam w nim wezmę udział ale denerwują mnie tłumaczenia rusofilów ewidentnych szwindli typu "a co inni się nie dopingują". Ciekawe czy jakiś sąd wziąłby pod uwagę takie tłumaczenia złodzieja. Kradne bo inni kradną.
'
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 19 Lis 2015 20:53

A co, bo niby może inni nie jadą na koksie?

Tak jak było z Armstrongiem. Wszyscy jego rywale wpadali, czy to Ullrich czy Beloki czy tam Rumsas, a on ciągle czysty. No i co potem? Wyszło szydło z worka. Dlatego nie uwierzę w to, że Rosjanie są tylko źli, bo akurat komuś się właśnie oni nie spodobali.

Jak Fuentes mówił, że gdyby ujawnił wszystko co wie, to cały hiszpański sport by upadł i nie byłoby sukcesów hiszpańskich piłkarzy, to czemu sędzina nie chciała tego wiedzieć i kazała zniszczyć wszystkie dowody? Może król Hiszpanii coś jej szepnął, żeby nie było skandalu?

Każdy kombinuje jak może. Pech, że tera za Rosjan się wzieli. Czekam aż zrobią to samo z USA, bo bardziej prostackiego, cwaniackiego narodu od nich nie ma i należałoby wreszcie światu ukazać, że wielki wuj Sam to zły wuj jest i należy go kopnąć w dupe.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 19 Lis 2015 21:19

To prawda, że zniszczenie wszystich próbek Fuentesa brzydko pachnie. Ostatnio zdyskwalifikowano Martę Dominguez którą rodzimy związek uniewinnił. WADA się odwołała i Trybunał przyznał jej rację i Dominguez straciła tytuł MŚ z Berlina. A kto tam rzekomo nie był klientem Fuentesa. W każdym bądź razie rysa wielka na hiszpańskim sporcie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 20 Lis 2015 01:02

Duche, gdyby nie USA to zamiast komputera miałbyś liczydło a zamiast komórki pocztę konną :)
san
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 20 Lis 2015 01:06

Ale co to ma do tego, że Amerykanie to oszuści? :mrgreen:
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez kat. » 20 Lis 2015 09:34

Właśnie nic nie ma, także do tego tematu. Przeniosłem rozmowę o wspaniałości Ameryki i okropności Rosji do HP, łącznie z argumentem o poczcie konnej i liczydle, więc nie zaczynajcie od nowa tylko - jeśli taka wola - kontynuujcie ją właśnie tam :)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez figaro56 » 20 Lis 2015 11:36

W związku z wykryciem 11 przypadków stosowania dopingu(8 mężczyzn i 3 kobiety) światowa federacja podnoszenia ciężarów IWF wyrzuca Bułgarię z IO. Zabiera także jedno miejsce Rumunom.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 07 Mar 2016 19:07

Kolejna ofiara mildronatu, widać to bardzo smaczne ;)

http://eurosport.onet.pl/zimowe/lyzwiar ... ngu/747xvj
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości