Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez friducha » 28 Sie 2015 23:04

RakuNH napisał(a):No i Szubienkow uratował Rosję i wywalczył pierwsze złoto i zszedł poniżej 13 sekund więc nie będzie ruskiej kompromitacji ;)

A mnie przy tej okazji najbardziej rozbawił komentator (nie wiem tylko czy to Rudziński palnął czy Jóźwik) jak nazwał Szubienkowa "czarnym koniem" :lol: A był bodaj jedynym białym w stawce :lol:
Bardzo emocjonujący dzień mimo, że bez Polaków w rolach głównych. Jak będzie kolejny konkurs na najpiękniejszą lekkoatletkę to mój głos dostanie Spanovic ależ ma te oczyska piękne... i skacze!
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 29 Sie 2015 11:02

Friducha- na szczęście sport nie rozdaje medali za piękne oczęta i wygrać może nawet ta z kaprawymi oczkami. :D
W mediach rostrząsane jest zachowanie polskich zawodniczek ze sztafety które zostawiły samą Linkiewicz by przeżywała zgubienie pałeczki. Nikt z koleżanek do niej nie podszedł by ją pocieszyć. Sytuacja którą znamy z biathlonu i tam nie widziałem by sprawczyni jakiejś przegranej zostawała sama. Widocznie tu zawodniczki uważają, że im się taki wypadek nie może przytrafić, że nie będą mieć słabszego dnia gdzie położą szanse sztafety. Ciekawe. Co tu by nie mówić trudno nazwać naszą żeńską sztafetę drużyną.
Abstrahując od tego wydarzenia to pytanie dlaczego Linkiewicz w ogóle wystartowała w sztafecie. Myślałem, że skład sztafety to Baumgart, Hołub, Wyciszkiewicz i Święty. Tym bardziej ,że w indywidualnie spisała się słabo. My to nie USA czy Jamajka żeby w eliminacjach pozwalać sobie na rezerwy. Może trener wiedział lepiej kogo wystawić? Może była lepsza od którejś z pozostałych. Tego nie wiem.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Snill Jenta » 29 Sie 2015 11:19

friducha napisał(a):Jak będzie kolejny konkurs na najpiękniejszą lekkoatletkę to mój głos dostanie Spanovic ależ ma te oczyska piękne... i skacze!

Dziękuję Ci za ten komentarz, haha :P
Mimo wszystko szkoda, że tak się to skończyło, bardzo liczyłam na złoto, bo przecież już była na prowadzeniu... :(
There comes a point where it all becomes too much. When we get too tired to fight anymore so we give up. That's when the real work begins. To find hope where there seems to be absolutely none at all.
Awatar użytkownika
Snill Jenta
Kadra B

Postprzez figaro56 » 29 Sie 2015 14:44

Byłem o tym święcie przekonany, że któraś sztafeta amerykańska jakiegoś babola w finale odwali i nie zawiedli mnie. :D
Jest rekord świata w dziesięcioboju w wykonaniu Eatona.
W skoku wzwyż Lićwinko bliska medalu. Czekam kiedy Kamila zacznie skakać ponad 2 m w sezonie letnim a nie tylko w hali. Do wysokości 1,99 wszystko szło pięknie ale na 2,01 stare doświadczone cwaniary ją wykiwały. Mam nadzieję, że w sezonie olimpijskim wypuści ten sezon halowy. Wierzę że do Lićwinko dołączy Kasprzycka.
Brawo Małachowski, brawo Urbanek. Trochę mnie ten Belg zaniepokoił ale wszystko dobrze się skończyło.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 29 Sie 2015 21:12

figaro56 napisał(a):Byłem o tym święcie przekonany, że któraś sztafeta amerykańska jakiegoś babola w finale odwali i nie zawiedli mnie. :D

To już jest amerykańska specjalność. Amerykanie dali ciała w Pekinie w Berlinie, potem w Taegu a teraz znowu w Pekinie. Jak powiedział kiedyś chyba Szaranowicz, Amerykanie w tej konkurencji nie myślą. Po ich wpadce w Pekinie stwierdził, że w każdym biegu, nawet w eliminacjach startują tak jak by walczyli w nim o olimpijskie złoto albo rekord świata. Efekty tego widać kiedy pałeczka upada na bieżnie, albo któryś z ich sprinterów robi salta na tartanie. Zresztą tak jest nie tylko u mężczyzn. Problemy ze zmianami u Amerykanek to jeden z powodów a może i nawet główny powód, dla którego sztafeta NRD tak długo miała rekord świata.

Dla mnie sensacja to medal Chińczyków. I wielki zawód bo żadna z naszych sztafet nie weszła do finału.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez maksim » 30 Sie 2015 13:12

Kolejny hit amerykańskich sztafet :) Wygrana Jamajek na 4x400m
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez maksim » 30 Sie 2015 13:12

Kolejny hit amerykańskich sztafet :) Wygrana Jamajek na 4x400m
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez figaro56 » 30 Sie 2015 13:59

Nic dziwnego jak się ma jedną wartościową zawodniczkę w sztafecie. Potwierdza się stara zasada, że nazwiska nie biegają. Natomiast u mężczyzn oprócz Merrita mniej znane nazwiska i jest złoto dla USA.
Ależ Niemka uciszyła stadion. Huknęła w ostatnim rzucie Molitor ponad 67 m i skośnoocy bez złota w oszczepie. Wybaczcie ale nie pamiętam czy była to Liu czy Li. Może jak coś więcej pokaże w przyszłości to ją zapamiętam.
W skoku wzwyż ten skośnooki cudak z różową opaską też ku wielkiej rozpaczy swoich kibiców nie wygrał.
Na 5000 m dominacja etiopska i całe podium.
Świetne MŚ dla Polski. Nie mam nic przeciwko aby to powtórzyć za rok w Rio.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 30 Sie 2015 19:13

Niesamowita sytuacja z tą dogrywką w skoku wzwyż. Barshim musi sobie pluć w brodę, że miał zrzutkę na niskiej wysokości, skacząc jeszcze w dresie. Ciekawe, który ze skoczków nie zgodził się na przyznanie 3 złotych medali, ale przynajmniej było ciekawie, mimo, iż mam wrażenie, że podobnie jak w skoku o tyczce, sędziowie mogli inaczej rozłożyć wysokości, bo poprzeczka wędrująca z 2.29 na 2.33 to jakiś chory ewenement.

Co do Polaków, to tych, którzy zawiedli można policzyć na palcach jednej ręki, a cała reszta wystartowała naprawdę w niemal najlepszy możliwy sposób. Przecież my poza trojgiem pewniaków i może ośmiusetmetrowcami raczej nie mieliśmy podstaw, by wymagać medale. Boję się, że obronienie czy nawet zbliżenie się do tej liczby medali podczas Igrzysk będzie bardzo, bardzo trudne, chociaż nie niemożliwe. Pozostaje mieć też nadzieję, że w roku olimpijskim nikt nie będzie wymagał od czołówki naszych reprezentantów startów w ME, tylko spokojnie dał im czas na zbudowanie tego jednego szczytu formy.

Czy tylko ja mam wrażenie, że europejska lekkoatletyka zaczyna być w całkowitym odwrocie? Francja poniżej swojego poziomu, chociaż mieli dużo miejsc 4-8, Rosja w sumie podobnie, a Hiszpania i Włochy to w zasadzie poniżej wszelkiej krytyki. Nawet w rzutach państwa afrykańskie i azjatyckie zaczynają coraz skuteczniej dochodzić swoich roszczeń, a jedna Dafne w sprintach to stanowczo za mało ;)
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez san » 30 Sie 2015 21:06

Nedops- Zalewski w Białogardzie 13.45.94
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 30 Sie 2015 21:23

Dla mnie żaden z polskich medali nie był jakąś sensacją. No bo wiadomo, trójka faworytów potwierdziła swoje aspiracje i brak złota dla nich byłby w przypadku Fajdka, Włodarczyk czy Małachowskiego bolesną niespodzianką.
Urbanek nie jeden raz w tym sezonie był na pudle. Nowicki rzucił w granicach rekordu życiowego i można powiedzieć, że pechowo przegrał srebro. Na tyczkarzy liczono i to właśnie na tych dwóch a nieco mniej na Soberę.
Na 800 też liczono na jakiś medal i z resztą sami zawodnicy takowy medal zapowiadali.
Teraz aby w sezonie olimpijskim przede wszystkim omijały naszych kontuzje a jestem przekonany, że w Rio nie będzie źle.
Mam problem z oceną występu Kamili Lićwinko. No niby dobrze bo 1,99 skoczone w pierwszej próbie. Niemniej jakiś niedosyt mam bo na początku sezonu halowego skakała ponad dwa metry niemal na zawołanie. Poprawiła poraz kolejny swój RP. Brakuje mi tylko skoku 2 metrowego na otwartym stadionie.
Rozgrzeszam dwójkę juniorów Bukowieckiego i Andrejczyk. Przyjechali po naukę i mam nadzieję, że ten start zaowocuje w przyszłości. Natomiast zawód na pewno nasze młociarki Kopron i Fiodorow. Nie liczyłem na medal w ich wykonaniu ale do finału mogły i powinny awansować.
Linkiewicz słaby czas na 400 ppł na tej szybkiej bieżni gdzie każdy bił PB. Zgubienie pałeczki w sztafecie nie komentuję bo to wypadek przy pracy. Każdemu się może zdarzyć w ferworze walki.
Guba co mogła to osiągnęła a osiągnęła szeroki finał. Tak samo Majewski zrobił co mógł z tą formą po zdrowotnych perypetiach.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Nedops » 30 Sie 2015 22:17

san - dzięki ;)
figaro - Kopron miała 25. rezultat spośród startujących - zajęła 14. miejsce z 4. rezultatem kariery. Jak na zawodniczkę, dla której nie były to najważniejsze zawody sezonu to raczej występ in plus, a nie zawód.
Co do oceny mś i ciekawostek statystycznych (m.in. to, że Polska wygrała klasyfikację medalową w konkurencjach technicznych ;) ) odsyłam do mojego twittera :P
https://twitter.com/Nedops/with_replies
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 30 Sie 2015 23:16

Nedops- niemniej konkurs się tak ułożył, że awans do finału był jak najbardziej w zasięgu Malwiny.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 31 Sie 2015 12:36

maksim napisał(a):
Mało brakowało, 4 cm, a przerzuciłaby Fajdka

No właśnie. To mnie zastanawia, czy była kiedyś sytuacja by baba zlała chłopów w lekkiej? Powinna 2 medale dostać ;p

Dwa razy lżejszym młotem to nie taki znowu wyczyn ;)

Co do Linkiewicz, to też nie bardzo wiedziałem czemu ją wystawiono i to się szybko zemściło, ale tak czy siak nie zrobiła tego specjalnie, a i wcale awans Polek nie byłby taki pewien. Być może by awansowały z czasem ale dwie najlepsze na pierwszych dwóch zmianach nie zrobiły jakiegoś super wyniku.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Bocian » 31 Sie 2015 13:43

Podobno na treningach, cięższym młotem rzuca 73 metry.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez RakuNH » 31 Sie 2015 14:42

Bocian napisał(a):Podobno na treningach, cięższym młotem rzuca 73 metry.

5 kilowym, czyli dalej sporo lżejszym od męskiego.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 31 Sie 2015 20:22

W każdym bądź razie ja nie rzuciłbym 4 kilowym ponad 80 m ani 5 kilowym 73 m. :lol: Podejrzewam, że nawet Raku by tego nie dokonał. ;) Można pospekulować jaki procent męskiej populacji nie byłby do tego zdolny.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 31 Sie 2015 20:30

Ale Fajdek by zwiększył takim młotem śmiertelność na trybunach ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Nedops » 31 Sie 2015 20:50

Wyniki Anity przełożyłyby się (w przybliżeniu) na około 60 metrów młotem o wadze 7,26 kg - w Polsce byłby to wynik w pierwszej "10" wśród facetów ;) na świecie kilkuset młociarzy rzuca dalej.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez san » 31 Sie 2015 22:49

Nedops, do tych statystyk trzeba dodać jeszcze jedną. Polska okazała się najsilniejszym krajem na świecie w lekkoatletyce, wśród białych ludzi :shock:
san
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości