Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez figaro56 » 23 Cze 2015 14:04

Nie narzekajmy na Amerykanów bo oni nie zawahali się własnymi rękoma zniszczyć legendę Armstronga czy Marion Jones. Ta amerykańska filia WADA jest trzeba to przyznać dość skuteczna i konsekwentna.Dlaczego Grecy wywołują u mnie niestrawność? No bo Kenderisa wszyscy podejrzewali o doping a Grecy go kryli. Halkia to samo. Z przeciętnej zawodniczki w rok zrobiono mistrzynię. Porawiła rekord życiowy o przeszło 4 sek w rok!!!. Wszyscy komentatorzy pytali jak to możliwe i tylko kwestią czasu było złapanie koksiary na dopingu. Gdzie są greccy ciężarowcy? Kiedyś jedna ze światowych potęg. Oszukiwali cały sportowy świat tak jak Europę w finansach. Dlatego długo jeszcze będę podejrzliwie patrzył na greckich sportowców. Może to i niesprawiedliwe z mojej strony ale zapracowali na to, oj zapracowali.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 23 Cze 2015 18:44

figaro56 napisał(a):Nie narzekajmy na Amerykanów bo oni nie zawahali się własnymi rękoma zniszczyć legendę Armstronga czy Marion Jones. Ta amerykańska filia WADA jest trzeba to przyznać dość skuteczna i konsekwentna.Dlaczego Grecy wywołują u mnie niestrawność? No bo Kenderisa wszyscy podejrzewali o doping a Grecy go kryli. Halkia to samo. Z przeciętnej zawodniczki w rok zrobiono mistrzynię. Porawiła rekord życiowy o przeszło 4 sek w rok!!!. Wszyscy komentatorzy pytali jak to możliwe i tylko kwestią czasu było złapanie koksiary na dopingu. Gdzie są greccy ciężarowcy? Kiedyś jedna ze światowych potęg. Oszukiwali cały sportowy świat tak jak Europę w finansach. Dlatego długo jeszcze będę podejrzliwie patrzył na greckich sportowców. Może to i niesprawiedliwe z mojej strony ale zapracowali na to, oj zapracowali.

Marion Jones - Nie zgadzam się z tym. Marion przyznała się, że jechała na koksie od 1999 roku. Jednak IAAF nie anulował uzyskanych przez nią wyników w tamtym sezonie. Nie odebrał jej również złota z Sewilli na 100 metrów i brązu w skoku w dal. Ale jest jeszcze jedno. Mój znajomy, który pasjonuje się lekkoatletyką i lepiej pamięta największe lata jej świetności (1997-2001) wspominał mi o tym co Jones wyczyniała na 100 m w 1998. Podobno kiedy na PŚ w Johannesburgu walnęła wynikiem 10,65 komentator Eurosportu powiedział, że średnia jej wszystkich wyników w owym sezonie na setkę wyniosła 10,82. Zastanawiam się jak to możliwe? Patrzyłem na statystyki i ona startowała w tedy bardzo intensywnie cały sezon od maja ( uzyskała wtedy wynik 10,79) do września (wspomniane 10,65). Do tego jeszcze startowała w mityngach Grand Prix i Golden League. To jasne, że tak intensywnego biegania na tak wysokim poziomie cały sezon, nie wytrzyma żaden normalny organizm. Z tego co wiem w 2006 też została zdyskwalifikowana za doping i też nie dostała dożywotniej dyskwalifikacji.

Grecja - w pewnym sensie tak, w pewnym sensie nie. Fakt, że gdyby nie finansowa kroplówka z Brukseli, to Grecja była by dzisiaj na poziomie gospodarczym Albanii. Ale bankructwo Grecji zaczęło się w 1997, kiedy MKOL popełnił chyba największy w swej historii błąd przyznając igrzyska 2004 Atenom.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez Bocian » 23 Cze 2015 18:44

figaro56 napisał(a):Nie narzekajmy na Amerykanów bo oni nie zawahali się własnymi rękoma zniszczyć legendę Armstronga czy Marion Jones. Ta amerykańska filia WADA jest trzeba to przyznać dość skuteczna i konsekwentna.Dlaczego Grecy wywołują u mnie niestrawność? No bo Kenderisa wszyscy podejrzewali o doping a Grecy go kryli. Halkia to samo. Z przeciętnej zawodniczki w rok zrobiono mistrzynię. Porawiła rekord życiowy o przeszło 4 sek w rok!!!. Wszyscy komentatorzy pytali jak to możliwe i tylko kwestią czasu było złapanie koksiary na dopingu. Gdzie są greccy ciężarowcy? Kiedyś jedna ze światowych potęg. Oszukiwali cały sportowy świat tak jak Europę w finansach. Dlatego długo jeszcze będę podejrzliwie patrzył na greckich sportowców. Może to i niesprawiedliwe z mojej strony ale zapracowali na to, oj zapracowali.

Marion Jones - Nie zgadzam się z tym. Marion przyznała się, że jechała na koksie od 1999 roku. Jednak IAAF nie anulował uzyskanych przez nią wyników w tamtym sezonie. Nie odebrał jej również złota z Sewilli na 100 metrów i brązu w skoku w dal. Ale jest jeszcze jedno. Mój znajomy, który pasjonuje się lekkoatletyką i lepiej pamięta największe lata jej świetności (1997-2001) wspominał mi o tym co Jones wyczyniała na 100 m w 1998. Podobno kiedy na PŚ w Johannesburgu walnęła wynikiem 10,65 komentator Eurosportu powiedział, że średnia jej wszystkich wyników w owym sezonie na setkę wyniosła 10,82. Zastanawiam się jak to możliwe? Patrzyłem na statystyki i ona startowała w tedy bardzo intensywnie cały sezon od maja ( uzyskała wtedy wynik 10,79) do września (wspomniane 10,65). Do tego jeszcze startowała w mityngach Grand Prix i Golden League. To jasne, że tak intensywnego biegania na tak wysokim poziomie cały sezon, nie wytrzyma żaden normalny organizm. Z tego co wiem w 2006 też została zdyskwalifikowana za doping i też nie dostała dożywotniej dyskwalifikacji.

Halkia - To też fakt, zerknąłem na statystyki IAAF. W 2003 roku była w rankingu najszybszych na 400 przez płotki 50. A już rok później 1 i to z rewelacyjnym czasem.

Grecja - w pewnym sensie tak, w pewnym sensie nie. Fakt, że gdyby nie finansowa kroplówka z Brukseli, to Grecja była by dzisiaj na poziomie gospodarczym Albanii. Ale bankructwo Grecji zaczęło się w 1997, kiedy MKOL popełnił chyba największy w swej historii błąd przyznając igrzyska 2004 Atenom.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez san » 23 Cze 2015 23:26

Zupełnie niezły start a mógł być lepszy. Lisowski powinien wymusić na Omelce żeby dał sobie spokój z płotkami, chłop lubi je biegać ale nie ma talentu. A w jakiej jest formie świadczy wynik ze sztafety- 44.4. Podobnie u kobiet. Usunięcie Święty ze składu sztafety to chyba jakaś kara za słaby start indywidualny. Gdyby pobiegła za Ptak zajęlibyśmy 3. miejsce i bylibyśmy na podium DME. Ja najbardziej żałuję braku Przybyły. Ma dziewczyna fantazję. Po pobiciu RPJ (4.30) zażyczyła sobie 4.50 (minimum na Pekin) i podobno niewiele brakowało.
Gdyby za ten start były jakieś profity drugie miejsce byłoby pewne, a tak część naszej czołówki olała te zawody jak np. Kszczot, który stwierdził, że jest teraz w ciężkim treningu i tak sobie wystartował. Ciekawe czy na MŚ zdobędzie stypendium? Najlepiej sytuację opisuje wpis Nogi z soboty. No startowałem w Maroku, nie poszło mi, no ale w środę kolejny start w Katowicach. Ani słowa o tym dlaczego najlepszy polski płotkarz nie wystartował w Czeboksarach. Pewnie przez te wizy. Polacy powinni zrobić o nie awanturę ale jak zwykle trzęsą się ze strachu.
san
Mistrz Świata

Postprzez san » 24 Cze 2015 22:21

Krukowski 85.20 -ale trzeba pamiętać co powiedział niedawno w wywiadzie: "aktualnie jeżeli dostałbym propozycję z innego kraju na starty w ich barwach to chyba bez zawahania bym się zgodził".
san
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 25 Cze 2015 06:19

I kolejna po kenijskim oszczepniku niespodzianka. Tym razem wśród dyskoboli. Najdalej w tym roku rzucił Jason Morgan....z Jamajki 8-) A jego kolega z reprezentacji Fredrick Dacres jest 8.

Wśród dyskobolek, także jest ciekawie. Mamy już dwie zawodniczki, które posłały dysk za linię 70 metrów. Najlepsza jest jak na razie Kubanka Denia Caballero 70,65 w Bilbao. A druga Chorwatka Perković 70,08 to było jeszcze w marcu w Splice. Trzecia w rankingu Kubanka Perez traci do nich mniej więcej 4 metry.

Polki w dysku to w tym sezonie jak na razie tragedia:

* Żaneta Glanc - 24

* Joanna Wiśniewska - 46

* Daria Zabawska - 84

* Karolina Makul - 94

* Lidia Augustyniak - 112

* Andżelika Przybylska - 122

* Katarzyna Mos - 132

Także bez fajerweków :roll:
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 25 Cze 2015 16:43

Krukowski szalony z tym wynikiem a i serie miał całkiem dobrą. Najsłabszy rzut poza jednym spaleniem ponad 79 :shock: Musiałby być dobre warunki ale 85 metrów z przypadku się nie bierze.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Bocian » 25 Cze 2015 20:30

RakuNH napisał(a):Krukowski szalony z tym wynikiem a i serie miał całkiem dobrą. Najsłabszy rzut poza jednym spaleniem ponad 79 :shock: Musiałby być dobre warunki ale 85 metrów z przypadku się nie bierze.

Jako osoba lubiąca różne rankingi, popatrzyłem na statystyki IAAF. To jest w tej chwili 12 wynik sezonu, także nieźle. Mam nadzieję, że to nie koniec dobrych wyników.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 28 Cze 2015 08:43

Mamy festiwal świetnych wyników na mistrzostwach USA w Eugene.

* Trayvon Brommel 9,84 na 100 m

* English Gardner 10,79 na 100 m

* Sharika Nelvis 12,34 na 100 m przez płotki

* Tina Bartoleta 7,12 w skoku w dal.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 05 Lip 2015 04:09

Mamy za sobą kolejna Diamentową Ligę, tym razem w Paryżu.

* Francuz Vicaut wyrównał rekord Europy na 100 metrów.

* Weyde van Niekerk z RPA jako drugi w historii sprinter z poza USA łamie barierę 44 sekund na 400 metrów i przy okazji pokonuje Kiraniego Jamesa i ustanawia rekord Afryki.

* Czeszka Hejnowa przypomniała sobie jak szybko biega się na 400 metrów przez płotki i wygrywa. Dobry wynik w tym biegu, poniżej 54 sekund uzyskała druga na mecie Dunka Sara Petersen.

* Amerykanin Jeger, bije rekord Ameryki Północnej na 3 kilometry z przeszkodami i jest bliski złamania bariery 8 minut.

* Joanna Jóźwik była bliska złamania granicy 2 minut na 800 metrów. Zabrakło zaledwie 9/100 sekundy.

* Niespodzianka w męskim skoku wzwyż. Słaby występ Barszima. 2,29 i zaledwie 5 miejsce.

* Grek Filipidis wygrywa konkurs tyczki z wynikiem 5,91. Lavillenie dopiero 5. Piotr Lisek i Paweł Wojciechowski 5,56 i wspólne 8 miejsce.

* Do rywalizacji wróciła też Valerie Adams. Zajęła 5 miejsce z wynikiem 18,71 a wygrała Niemka Schwanitz.

* Małachowski wygrywa męski dysk.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 05 Lip 2015 14:05

Bocian napisał(a):* Amerykanin Jeger, bije rekord Ameryki Północnej na 3 kilometry z przeszkodami i jest bliski złamania bariery 8 minut.

Widziałeś ten bieg? Dawno nie było tak dramatycznej końcówki https://www.youtube.com/watch?v=ZOFZ93GsfQk Powinien być czas w okolicach 7:56
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 05 Lip 2015 17:26

damian940915 napisał(a):
Bocian napisał(a):* Amerykanin Jeger, bije rekord Ameryki Północnej na 3 kilometry z przeszkodami i jest bliski złamania bariery 8 minut.

Widziałeś ten bieg? Dawno nie było tak dramatycznej końcówki https://www.youtube.com/watch?v=ZOFZ93GsfQk Powinien być czas w okolicach 7:56

A nawet i lepiej. Ja policzyłem, że minęły jakieś 3 sekundy zanim Kenijczyk go minął. Amerykanin biegł mniej więcej na 6 wynik w historii. Ciekawe, czy to był tylko chwilowy wystrzał formy, czy rzeczywiście jest taki mocny. Jeśli to pierwsze, to ten bieg pewnie będzie mu się śnił do końca życia.

A dzisiaj kolejny szok, tym razem w La Chaux de Fonds. Issac Makwala z Botswany, pobiegł 43,72 na 400 metrów!!!! :shock:
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez san » 05 Lip 2015 22:41

Dajcie spokój z tym Jagerem. Jego trener współpracuje z Salazarem a prawda o metodach treningowych Salazara właśnie wychodzi. Okazuje się, że już 16-letniemu Ruppowi dawał testosteron. Żaden biały człowiek nie jest w stanie dorównać czarnemu w biegach długich.
san
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 06 Lip 2015 01:23

Hmm ... wychodzi na to, że tutaj sam koncern Nike może być w to mocno zamieszany. Nie za ostra teza?
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 06 Lip 2015 07:20

Mnie bardziej interesuje Botswańczyk Makwala. Jestem ciekawy, jakiemu preparatowi zawdzięcza tak świetny rezultat? W tym sezonie nie błyszczał, zaledwie 45,10 a tu jedzie sobie do Szwajcarii i wypala 5 wynikiem w historii. Bardzo "ciekawskie" :?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 06 Lip 2015 14:47

Botswańczyk z tego co widzę miał 44,01 w ubiegłym sezonie w tym samym miejscu. Jakby się tak bliżej przyjrzeć to La Chaux-de-Fonds leży ponad 900 m n.p.m. W tym upatrywałbym, że kilku zawodników uzyskało tam najlepsze rezultaty w sezonie, katarczyk Haroun (44,27) - 4 czas w tym roku na świecie, Jakub Krzewina (45,88) najlepszy wynik w tym roku w Polsce.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 06 Lip 2015 17:34

damian940915 napisał(a):Botswańczyk z tego co widzę miał 44,01 w ubiegłym sezonie w tym samym miejscu. Jakby się tak bliżej przyjrzeć to La Chaux-de-Fonds leży ponad 900 m n.p.m. W tym upatrywałbym, że kilku zawodników uzyskało tam najlepsze rezultaty w sezonie, katarczyk Haroun (44,27) - 4 czas w tym roku na świecie, Jakub Krzewina (45,88) najlepszy wynik w tym roku w Polsce.

Tylko, że w tym ubiegłym sezonie biegał dziwacznie. Najpierw pobiegł te 44,01 poprawiając rekord życiowy o przeszło sekundę....co wydało mi się dziwne. Później pojechał na Igrzyska Wspólnoty Narodów, gdzie poległ w półfinale z wynikiem w granicach 45,70.Później wygrał Mistrzostwa Afryki z świetnym czasem. Z tego co pamiętam to lepszym od rekordu Europy. A potem z tego co pamiętam na Pucharze Interkontynentalny pokonał Merrita, albo był drugi tuż za nim. Poza tym, wystarczy popatrzeć jak Botswańczyk słabo radził sobie w tym sezonie na mityngach tzn. chodzi mi o wyniki czasy jakie uzyskiwał.....ten wynik śmierdzi dopingiem na kilometr.:twisted:.

A Katarczyk Harun. W jego rezultat jestem w stanie bardziej uwierzyć. To był jego 6 bieg w sezonie w czasie poniżej 45 sekund. Z tego co wiem to jest tak że, drugi w historii wynik wśród juniorów.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 08 Lip 2015 05:05

Fajdek rzucił 83,12 w Szekesfehevarze. Patrzyłem na statystyki, niezła dominacja jest z jego strony. 8 pierwszych wyników na świecie, należy do niego. Drugi Tadżyk Nazarow jest prawie 4 metry gorszy.

Do tego jest jeszcze wysoki poziom na 100 metrów kobiet. Już 15 złamało w tym sezonie barierę 11 sekund.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez san » 13 Lip 2015 22:46

Dobry start na MME. Najcenniejszy postęp to Dobek i Oleszczuk a przede wszystkim Zabawska. To będzie doskonała zawodniczka. Szkoda porażki Zosi ale może to i lepiej, za dużo już było wokół niej szumu. Tyle medali zdobyliśmy bez biegów długich, wielobojów, chodu i, co najgorsze, skoków. Stopniowo, spowoduje to osłabienie tych bloków wśród seniorów.
san
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 20 Lip 2015 05:08

Kolejna sensacja. Po kenijskim oszczepniku, tym razem Bośniak Amel Tuka....1:42,51 na 800 metrów w Monako. Czy tylko mnie jego nazwisko nic a nic nie mówi? W ciągu tego sezonu poprawił rekord życiowy o 3,5 sekundy. Przykro mi, ale coś mi w nim nie gra. Czyżby kolejny wynik na wspomaganiu?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości