Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez markos7207 » 13 Lut 2014 13:57

Image

To był ten obraz. Sama Marit mówi że narty były ok ale jeśli grafika nie kłamie to coś tu jest na rzeczy. Kristiansen nie zwala na narty ale przyznaje że nie były najlepsze. Norweżkom dało się we znaki zwłaszcza gorąco w jakim przyszło biegać, Heidi rzuciła przy dziennikarzach że następnym razem przy takiej pogodzie, pobiegnie w samych majtkach :P .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 13 Lut 2014 13:58

Fantastyczna Justyna Kowalczyk,wielkie brawa i gratulacje i nawet polubiłem Marit za pokazanie ludzkiej twarzy :)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Odyn » 13 Lut 2014 14:00

Oddaję honor,nie wierzyłem w zwycięstwo Kowalczyk,a nawet,że zdobędzie medal,na szczęście się pomyliłem i jestem z tego szczęśliwy.Justyna na ten medal w klasyku zasłużyła sobie jak nikt inny w końcu to jej dystans jej styl.Kolejny raz zrobiła na mnie wrażenie Kall,praktycznie zdeklasowała Norweżki,to pokazuje niesamowity potencjał tej dziewczyny.Jak w ciągu roku można zrobić aż takie postępy w tym stylu.Norweżki bardzo słabo po za Johaug,która ten brązowy medal wydarła na ostatnich 2 km.Potem polscy serwismeni wypowiadali się.że Norwedzy mieli źle posmarowane narty.Tak czy siak wygrała Justyna i dzisiaj znowu przy mazurku upokorzę swoją męskość roniąc parę łez.
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez Odyn » 13 Lut 2014 14:02

mareqna napisał(a):Fantastyczna Justyna Kowalczyk,wielkie brawa i gratulacje i nawet polubiłem Marit za pokazanie ludzkiej twarzy :)

Marit zawsze wydawała się sympatyczną dziewczyną,nie wiem skąd ten pogląd,że to zołza
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 14:03

Być może ta grafika, to jakieś przekłamanie? Nie chcę mi się wierzyć, żeby nagle tyle nadrobić, a za 2 km drugie tyle stracić.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 14:03

Co do mnie to byłem bardzo sceptyczny co do medali Kowalczyk i dziś dawałem jej góra brąz. Mimo tej połamanej nogi to dobrze się to wszystko dla Kowalczyk ułożyło bo pogoda mimo wszystko była pod nią bo tak przy ujemnej temepraturze i szybkiej trasie nie byłoby już chyba tak łatwo zwłaszcza z Bjoergen która nie raz udowodniła że prawdziwa orka na cieżkich trasach jest wybitnie nei dla niej - podobnie jak nie dla Northuga. oni oboje maja specyficzny styl biegania oparty na dużej mocy najprawdopodobniej ale jak ta moc idzie w gwizdek i narty nie jadą bo nie mają jak jechac to zyskują inni - stąd dobry wynik Johaug dziś. ona zresztącoraz częściej udowadnia że ja trzeba to nie ma dla niej różnicy czy to klasyk czy łyżwa. Ciekaw jestem tej trzydziestki bo czas pracuje na korzyść Polki a raczej przeciw reszcie która w przypadku Norweżek nie będzie mogła sobie sztafet potraktować ulgowo choć biorąc pod uwagę potencjał drużyny norweskiej to aż tak bardzo w tych sztafetach się nie wyjadą
molibden
Junior

Postprzez weiner » 13 Lut 2014 14:05

Jak widać zapowiedzi o 6 złotych medalach to było zwykle zaklinanie rzeczywistości. Nie bedzie 6 złotych, ba nawet nie bedzie 6 w rożnych kolorach.

Hmmm nie do końca tak było , to nie były zapowiedzi w stylu 'wygram 6 złotych medali' tylko wypowiedzi, że chciałaby zdobyć, jest różnica :) Nie ma się co sugerować nagłówkami z onetu czy innych stron albo wypowiedziami komentatorów tefałpe o 'buńczucznych wypowiedziach Marit' bo często ma to nie wiele wspólnego z rzeczywistością. Nie spodobała mi się wypowiedź komentatorów, że Marit oddałaby wszystkie medale by zdobyć złoto na 10k bo tu biegnie Justyna. To jawna manipulacja nakręcająca niezdrowe emocje, każdy sportowiec chciałby być najlepszy na dystansie, na którym króluje inny rywal. To dodatkowa motywacja i myślę, że Justyna też chciałaby zajmować pierwsze miejsca w konkurencjach, gdzie najlepsza jest Marit. Dziewczyny się niesamowicie wzajemnie nakręcają i dlatego rywalizacja między nimi jest tak ciekawa ale nie można demonizować jedenej czy drugiej :P
Marit na pewno czuła się mocna, teraz jest jej zapewne smutno ale w przeciwieństwie do Northuga to skromna dziewczyna i przechwałki nie są w jej stylu :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 14:08

Mam nadzieję, że Kowalczyk zdobędzie jakiś brązik w łyżwie i zakończy karierę. Było by to piękne odejście w chwale, w stylu Bente Skari. Marit musi się sprężyć i przynajmniej jeszcze z jeden medal indywidualnie dołożyć+ złoto w sztafecie i wcale nie będą to dla niej złe igrzyska. Ludzie, ona ma 34 lata... W jej wieku naprawdę ciężko o medale, a nie każdy jest przecież Bjoerndalenem. W jej przypadku Falun 2015 jest realne, tym bardziej, że to będą zupełnie inne trasy i klimat. Dlatego bardzo mnie zdziwiło, że Norweżka się połaszczyła na ten sprint, choć przy dzisiejszej pogodzie i warunkach, złota i tak by nie zdobyła, ale kto wie, czy nie straciła chociaż brązu.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 13 Lut 2014 14:27

Złota nikt by dzisiaj Justynie nie zabrał, to nie podlega dyskusji. Jednak szef smarowaczy norweskich przyznaje że popełnili błędy. Niby Marit mówi że narty dobre tylko ona zawiodła, Therese dyplomatycznie mówi że nie były deski optymalne ale na złych nie wygrywa się brązu, Heidi bierze winę na siebie za zły wybór nart przed startem. Johaug w ogóle szczęśliwa że ten medal ma bo przy wjeździe na stadion chciała biec dalej na trasę, na szczęście w porę się zreflektowała i te 2 sekundy obroniła, choć na mecie była tak wykończona że myślała że jest czwarta, bo tak usłyszała słowa spikera :)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Odyn » 13 Lut 2014 14:30

markos7207 napisał(a):Złota nikt by dzisiaj Justynie nie zabrał, to nie podlega dyskusji. Jednak szef smarowaczy norweskich przyznaje że popełnili błędy. Niby Marit mówi że narty dobre tylko ona zawiodła, Therese dyplomatycznie mówi że nie były deski optymalne ale na złych nie wygrywa się brązu, Heidi bierze winę na siebie za zły wybór nart przed startem. Johaug w ogóle szczęśliwa że ten medal ma bo przy wjeździe na stadion chciała biec dalej na trasę, na szczęście w porę się zreflektowała i te 2 sekundy obroniła, choć na mecie była tak wykończona że myślała że jest czwarta, bo tak usłyszała słowa spikera :)

Gdzie wyczytałeś te wieści?
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 14:32

Trzymając się faktów, to Marit jest największą dziś przegraną. Ona, która może nie wygrywała na tym dystansie, ale nie chodziła z podium przez kilka ładnych lat. A teraz co? Igrzyska i dopiero 5 miejsce. Gigantyczny zawód, żeby nawet z Saarinen przegrać :? Ewidentnie osłabła w drugiej części trasy. Nie zgadzam się Markos. Gdyby Bjoergen pobiegła, jak w Toblach, to złoto było realne. Tam odstawiła Kallę na ponad 40 sekund, a dziś wyrażnie z nią przegrała. Czy to trasa, pogoda, a może zniżka formy? Dziwne, bo Marit w biegu łączonym wyglądała na bardzo mocną.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 13 Lut 2014 14:34

Odyn napisał(a):
markos7207 napisał(a):Złota nikt by dzisiaj Justynie nie zabrał, to nie podlega dyskusji. Jednak szef smarowaczy norweskich przyznaje że popełnili błędy. Niby Marit mówi że narty dobre tylko ona zawiodła, Therese dyplomatycznie mówi że nie były deski optymalne ale na złych nie wygrywa się brązu, Heidi bierze winę na siebie za zły wybór nart przed startem. Johaug w ogóle szczęśliwa że ten medal ma bo przy wjeździe na stadion chciała biec dalej na trasę, na szczęście w porę się zreflektowała i te 2 sekundy obroniła, choć na mecie była tak wykończona że myślała że jest czwarta, bo tak usłyszała słowa spikera :)

Gdzie wyczytałeś te wieści?

http://www.nrk.no/sport/de-norske-slet- ... 1.11541071
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez muszti » 13 Lut 2014 14:37

Sorry ze znowu wracam do tej grafiki ale juz sie zamotałem. To w koncu po tym 6 km Marit jednak była pierwsza czy tylko odcinek pomiedzy 4 a 6 km pobiegła szybciej jak napisał Karlos? Wiem ze to moze niezbyt istotne ale zastanawiam sie czy zwyciestwo Justyny było choc przez chwile teoretycznie zagrozone czy tak jak twierdza w tvp od startu do mety pierwsza :)
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 13 Lut 2014 14:41

muszti napisał(a):Sorry ze znowu wracam do tej grafiki ale juz sie zamotałem. To w koncu po tym 6 km Marit jednak była pierwsza czy tylko odcinek pomiedzy 4 a 6 km pobiegła szybciej jak napisał Karlos? Wiem ze to moze niezbyt istotne ale zastanawiam sie czy zwyciestwo Justyny było choc przez chwile teoretycznie zagrozone czy tak jak twierdza w tvp od startu do mety pierwsza :)

To był tylko odcinek,żyjesz Mateusz?
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez markos7207 » 13 Lut 2014 14:41

Bazuję na wszystkich dostępnych norweskich portalach, a że się język trochę ogarnia to się coś wyczyta :P

Wygląda wg grafiki że nadrobiła od 4 do 6 13 sekund by na kolejnych 2 stracić 24. Tyle że tam praktycznie same zjazdy przed finałowym podbiegiem.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 14:42

Z grafiki wynika, że na pomiarze na 6 km- Marit miała 4 sekundy przewagi. Nie wiem, ile jest w tym prawdy, ale to mało realne. W ogóle te igrzyska są fatalnie realizowane, nie tylko biegi. Pomiędzy 2 km, a 8 km jest zbyt duża przerwa w międzyczasach. Skoro na 5 km, zawodniczki wpadały na stadion, to nie rozumiem, czemu tam nie było dodatkowego pomiaru? Tak naprawdę nie trzeba było tego biegu oglądać, bo i tak się nic nie wiedziało... Najlepiej było po prostu siedzieć przed kompem i śledzić wyniki międzyczasów, o ile były prawdziwe.

Odnośnie Kowalczyk, to trzeba mieć szczęście do takich sportowców. To fenomeny, tak samo, jak Bjoergen, Bjoerndalen, Maier itp. Pamiętamy, co Austriak zrobił w Nagano. Ich nawet najgorsze kontuzje nie są w stanie pozbawić szans na medale.
Ostatnio edytowany przez zygy, 13 Lut 2014 14:43, edytowano w sumie 1 raz
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 13 Lut 2014 14:43

Ja ta grafike odczytalam tak jak to jest w Formule 1, czyli wedlug mnie Marit byla szybsza o te 4 sek na tym dwukilometrowym odcinku.
Ostatnio edytowany przez Heidi, 13 Lut 2014 14:47, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez weiner » 13 Lut 2014 14:44

Saarinen w drugiej części trasy biegła jak szalona, przez chwilę liczyłem, że naprawdę będzie na podium. Świetnie pobiegła Niemka i wyrwała szóste miejsce :P Astrid nie najlepiej, dopiero 19ste miejsce. Brawa dla ambitnej Hiszpanki Orgue za 28 miejsce :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez zygy » 13 Lut 2014 14:45

Heidi napisał(a):Ja ta grafike odczytalam tak jak to jest w Formule 1, czyli wedlug mnie Marit byla szybsza o te 0.04 min na tym dwukilometrowym odcinku.

Ale to były 4 sekundy, nie 0,4... Po drugie na 7,9 km Marit traciła 20 sekund i to była realna strata, a nie na poszczególnym odcinku. Markos, a może pomiędzy 5, a 6 były zjazdy, a dalej podbieg? Wówczas, to by się kupy jeszcze trzymało. Jeśli to prawda, to Marit osłabła i przez to przegrała złoto i w ogóle medal. W końcówce Polka biegła słabo, traciła do Kalli i Niskanen. Gdyby Bjoergen biegła normalnym rytmem, to powinna nadrobić jeszcze więcej, a nie jeszcze tracić do Johaug i Saarinen.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 14:49

W ogóle te igrzyska są fatalnie realizowane, nie tylko biegi. Pomiędzy 2 km, a 8 wszystko jest zbyt duża przerwa w międzyczasach.

Poza dzisiejszym biegiem to jest całkiem fajnie. Biatlon ogląda się jak bajkę ale fatalnie realizatorzy obchodzą się z podawaniem czasów, grafikami... to kuleje niestety. A co do bjoergen to ona już na pierwszym podbiegu "strzeliła rybę" i oddychała rękawami. Dziwny ten bieg był przyznam a wynik jak dla mnie bardzo zaskakujące. o ile łączony rozegrał sie niemal jak pod gotowy scenariusz to tutaj same niespodzianki z Kowalczyk na czele - bo nie ukrywajmy. Justyna nei pokazała ostatnio nic co by uprawniało kogokolwiek poza nia sama i jej obozem do optymizmu
molibden
Junior

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość