Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez molibden » 12 Lut 2014 09:13

Cała Valbe.. :lol: Należy przypuszczać że najprawdopodobniej jest jakiś konflikt w ekipie i frustracja. Oni zdaje się jeszcze nie mają medalu w biegach a plany były jakie były. Ten polamany kijek, sprint na finiszu z Sundbym, wczorajszy upadek Rosjanina to chyba za dużo jak na nerwy Jeleny która moze takie słabości traktuje jako nieudacznictwo i ślamazarność w poczynaniach.. Ale Legkow? jak nie on to kto w takim razie? Chyba że coś na badaniach wyszło
molibden
Junior

Postprzez karlos » 12 Lut 2014 09:45

Liegkow trenuje poza kadrą i ma się szykować do sztafety i biegu na 50 km techniką dowolną, a z Wialbe ma na pieńku, zresztą jak cały jego team. A w biegu na 15 km pewnie pobiegną: Wołżeńcew, Wylegżanin, Biełow, Żaparow, teoretycznie każdy z nich może powalczyć o medal, jednak Liegkowa szkoda, bo na 50 km pewnie znowu będzie miał jakąś przygodę :cry: .
A wczoraj Rosjanie pechowo, najpierw w ćwierćfinale odpadł Kriukow, bo niemal wjechał w Gafarowa, stracił równowagę, a gdyby nie to pewnie awansowałby do półfinału. A Gafarow zaliczył glebę i tyle było z jego startu. Pietuchow pobiegł w półfinale dobrze, ale akurat jego półfinał był trochę wolniejszy i też odpadł. A Ustjugow wpadł na zasieki postawione przez Szwedów, ale też głupio się trzymał swojej strategii w finale, gdzie nie należało już zostawać z tyłu. Może jeszcze się szczęście uśmiechnie do Rosjan, bo wobec słabszej formy Northuga zwiększyły się szansę na zwycięstwo w sztafecie.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez molibden » 12 Lut 2014 10:37

warto dodać że w Soczi robi się gorąco i śnieg robi się bardzo mokry i kopny. To na pewno dobra informacja dla fanów Kowalczyk bo to zmniejszy ewentualną różnice miedzy nią a Bjoergen jeśłi takowa obecnie istnieje. Justyna chyba lubi cięższy snieg niż Bjergen która preferuje szybsze trasy co było widać choćby wczoraj (tak samo Randall), ale zła wiadomośc jest taka że z takiej sytuacji najbardziej bedzie zadowolona Johaug i WEng :lol:
A propos - ktoś zna wagę zawodniczek z czolówki PS? O ile mnie pamieć nie myli Kowalczyk jest wyższa i lżejsza niż Bjoergen ale pewien nie jestem.
molibden
Junior

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2014 10:55

Że zabraknie Liegkowa tego się mogłem spodziewać po 30-ce, jakie panują relacje na linii grupa Saszy - Caryca Jelena wiadomo. Ale że zabraknie Wyliegżanina to trochę dziwi, chyba że chłop nie może dojść do siebie po tym jak nie udało się zabrać medalu Sundby'emu ;) .
Chyba że także oszczędza siły na sztafetę sprinterską gdzie pobiegnie z Kriukowem. Karlos długo będziesz jeszcze nazywał Japarowa Żaparowem ? :mrgreen:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 12 Lut 2014 11:19

O tym, że Wylegżanin też nie pobiegnie, to nawet nie wiedziałem, w tej sytuacji rosyjskie szanse na medal topnieją, chociaż na poprzednich mistrzostwach często faworyci zawodzili na 15 km techniką klasyczną.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2014 12:21

W piątek na 15-kę klasykiem zabraknie na starcie Northuga. Nie jest to wielkie zaskoczenie patrząc na to co słynny Norweg prezentuje jak dotąd w Soczi, ale paradoksalnie w tym sezonie, w biegach klasykiem szło mu najlepiej. Wygrał w TdS, 10 km co prawda, w Toblach był najlepszy z Norwegów i mimo wszystko uważam że miałby szanse na walkę o medal, może nawet złoty, pod warunkiem że wreszcie miałby także narty które świetnie jadą. A z tym bywa u niego róznie od czasu gdy zrezygnował z Olssona, Szwed też czasem miał wtopy ale Petter i Marit wiele razy zawdzięczali sukcesy właśnie pracy Perry'ego.
Sam Petter chciał biec ale trenerzy już tak pozytywnie nastawieni do jego startu nie byli. Po rozmowach przekonali go że z myślą o sztafetach najlepij będzie jeśli odpuści dystans i zmobilizuje siły głównie na niedzielę. Sam już zaczynam wątpić w skuteczność finiszu Northuga na ostatniej zmianie sztafety, ale prawdę mówiąc nie ma kto go zastąpić, chyba że Krogh. Ale Petter to Petter i mam nadzieję że będzie gryzł śnieg a nie odpuści, zwłaszcza Szwedom i Wyliegżaninowi :P , o ile to on będzie kończył u Rosjan.
Norwegowie pobiegną w składzie - Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Chris Jespersen(totalna niewiadoma, od TdS nie startował) i Didrik Tønseth, który wskoczył na miejcse Northuga.

Ale najpierw czeka nas 10 km pań. Ciężko stwierdzić kto ma większe szanse, Justyna czy Marit, jeszcze przed Toblach nie byłoby pytania ale wszystko się zmieniło. W każdym razie na pewno te dwie zawodniczki to największe faworytki, wierzę że swoje trzy grosze dorzuci Therese która tym razem już powinna być gotowa na 100% i skupiona wyłącznie na biegu, co w skiathlonie nie było takie oczywiste gdy się nie śpi i ryczy w nocy przed biegiem.
Kalla też zachęcona świetnymi startami w klasyku od początku sezonu zmieniła wcześniejsze zdanie i już na 10 klasyczna nie warczy ;) ale na jej szyi po tym biegu medalu nie widzę.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Odyn » 12 Lut 2014 15:28

Jam mam nadzieję,że jeszcze Weng dorzuci parę groszy i też włączy się do walki o medale.
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 13 Lut 2014 11:09

No to za ok. 40 minut będzie wszystko jasne ;) . Oprócz formy i technicznych umiejętności w trudnych warunkach śniegowych, bardzo dużą rolę odegra prawidłowe dobranie nart i smarów. Wiosna na dobre zagościła w Soczi i na Krasnej Polanie także i od fachowości i nosa serwismenów może zależeć kto jaki medal zdobędzie i czy w ogóle :P . Norweżki będą miały klister pod stopą, jak zapewne większość.
Szanse Justyny i Marit oceniam po równo, jeśli będą decydować sekundy to małą przewagę będzie miała Norweżka mając minutę na poprawienie wyniku Polki. Liczę że Tereska pogodzi wielkie rywalki :D .

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 11:31

No zjazdów i zakrętów jest cała masa więc Bjoergen łatwo chyba sobie poradzi z resztą

ps. no to chyba pozamiatane. Bjoergen może spasć na 3 miejsce nawet. niespodzianka raczej
molibden
Junior

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 11:47

Justyna 2 raz mistrz olimpinski -FENOMEN :o :o :o :o :shock: :D
SKI 1
Junior

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 11:54

Marit sie poplakała ...bezcenne ;)
SKI 1
Junior

Postprzez anonimejko » 13 Lut 2014 11:57

Jest, brawo!! 2 złote medale na jednej olimpiadzie, a to nie koniec!!
Mówiłem jeszcze wczoraj, że Justyna jest faworytką nr 1. Bieg biegowi nie równy, Marit straciła 1min30sek od ostatniego biegu do Justyny.
Gratulacje Justyna. jeszcze 30km medalik, choć będzie ciężko, tam może Kalla sięgnie po złotko. ach, piękny bieg!
Idę pobiegać
Awatar użytkownika
anonimejko
Młodzieżowiec

Miejscowość: Zagorzyce-Poznań

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 11:59

norwegowie chyba dziś nie trafili ze smarami. Poza tym widac było że Bjoergen zapada się w tym śniegu i po prostu nie jedzie. Lżejsza Johaug miała ow iele łatwiej ale to też wszystkiego nie tłumaczy. Kalla pobiegła rewelacyjnie. Szkoda Finek a Justyna zamknęła usta tym co twierdzili ze jest bez formy. Mi też ... wiec wypada przeprosić :D
molibden
Junior

Postprzez SKI 1 » 13 Lut 2014 12:09

To zloto dedykuje wszystkim opluwaczom POLSKIEGO SPORTOWCA WSZECHCZASÓW !!! Szczegolnie na tym forum i panu Korzeniowskiemu ,gdzie 88% "fachowcow" nie dawało Kowalczyk zadnych szans w walce o złoto .Gdzie wasza Marit ? :D :D ;)
ps.Bez urazy oczywiscie. ;)
SKI 1
Junior

Postprzez molibden » 13 Lut 2014 12:15

TO ty dedykujesz czy JK? Opluwaczom na tym forum? To dość smiala deklaracja po ledwie jednodniowej obecności tutaj :lol:
molibden
Junior

Postprzez Jordi » 13 Lut 2014 12:21

To jest wydarzenie tych IO i to światowy nr.1 powinien być - Kobita z złamaniem w stopie pogania wszystkie zdrowie zawodniczki :D Brawo popłakałem się wraz z Justyną :D Cudownie po prostu :D

Marit bez medalu i niektórzy niech piszą co chcą - DOBRZE JEJ TAK!!!

Kalla pogoniła Norweżki - Szwecja pewno oszalała z radości

Terenia też płacz i szczęście, bo gwizdła medal :D

Szkoda mi Saarinen - znowu brakło jej 1-2 odepchnięć :(

Kubińska nieźle - 26, Maciuszek podobno się wyrżnęła gdzieś, więc ciężko ocenić to 39...
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 13 Lut 2014 12:22

Wspaniały bieg Justyny i zasłużone zwycięstwo. Kalla potwierdziła świetną formę i ma już 2 srebro. A tymczasem mało brakowało, a Norweżki zostałyby bez medalu :D . Czy był to efekt średniego smarowania, czy może osiągnęły wysoką formę zbyt wcześnie i teraz ich forma już będzie tylko spadać. Po tym biegu jest nadzieja, że Justyna powalczy na 30 km, bo jeśli trasa będzie znów tak ciężka, to jej siła i wytrzymałość mogą okazać się kluczowe.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Heidi » 13 Lut 2014 12:22

Bardzo sie ciesze, ze Justyna wygrala ten bieg. Biorac pod uwage to, ze po tych igrzyskach ma zakonczyc kariere to ten zloty medal bedzie cudownym zwienczeniem jej wielkiej kariery. Marit zapewne warunki nie odpowiadaly i smarowanie cos mi sie wydaje, ze nie bylo najlepsze. Fajnie, ze Tereska zdobyla ten swoj pierwszy, indywidualny medal na Igrzyskach Olimpijskich. Szkoda, ze tylko brazowy ale zlotka na 30 juz nie wypusci. ;) Dla mnie bohaterkami sa te dziewczyny z egzotycznych krajow: Togo, Mongolia, Iran. Za to lubie Igrzyska, ze kazdy moze wystartowac i reprezentowac barwy swojego kraju. :)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez shunrey » 13 Lut 2014 12:23

JUSTYYYYNAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!! Pięknie, naprawdę, cóż tu więcej powiedzieć ^^ Justyna Wielka. Szkoda Marit, za bardzo przeszarżowała na początku chyba, albo smary. JUSTYNA zamknęłaś usta wielkim ekspertom w tym niektórym w mojej rodzinie :) Brawo, facet jestem, a przeżywałem to jak baba.
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 13 Lut 2014 12:23

Sprawiedliwości stało się zadość, co było w Toblach i później trochę wprowadziło zamieszania, ale wygrana na tym dystansie 10 km klasykiem przypadła osobie która najbardziej na to zasługiwała. Brawo Justyna :) . Warunki i trasa w Toblach a to samo w Soczi, to dwa światy, jeszcze ta temperatura. Oprócz kontuzjowanej stopy we Włoszech Polka miała słabe narty a dzisiaj raczej Estończycy wykonali swoje zadanie bez zarzutu. Do tego dołożyła formę którą ma bo ona nie ucieka w 2 tygodnie, oraz dodatkową motywację żeby pokazać że zna swoje ciało lepiej od innych. Nie wiem czy Norweżki miały optymalnie posmarowane narty, ale bez względu na wszystko 5. miejsce to dla Marit bardzo bolesna porażka, sprint chyba się odbija czkawką. Medalu ani tam ani tu ;) . A wiadomo że w przypadku Norweżki im dalej w las tym więcej drzew, na wielkich imprezach.
Cieszy mnie bardzo brąz Tereski który wyszarpała w końcówce, znowu bardzo pozytywnie zaskoczyła Saarinen ale ona odgrażała się żebędzie walczyć o medal przed igrzyskami, więc czuła że jest mocna. No i srebro Kalli, Szwedka jeszcze parę miesięcy temu wyrzuciła ten dystans z programu swoich startów w Soczi, ale w tym sezonie odchudzona konkretnie Szarlotka to zupełnie inna dziewczyna od tej niemiłosiernie człapiącej w ostatnich latach w klasyku. Na 30 km będzie najgroźniejszą rywalką dla Johaug.

Dziwnym trafem zaczynają wyskakiwać jak grzyby po deszczu wielcy fani Justyny, którzy oczywiście jako jedyni, zawsze i wszędzie w nią wierzyli.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości