Tenis

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Tenis

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 13:12

Pewność siebie, mocne forehandy i precyzja i Serena poza turniejem - chyba mało kto się tego spodziewał. Wydaje mi się, że w ostatnich latach Ana często przegrywała nie ze względu na brak umiejętności a słabą psychikę.

Wiele osób komentowało, że Ana to taki wybryk natury. Jeden mecz zagra genialnie, a następnego dnia każdy ją może pokonać. Serbka rzeczywiście jest teraz mocna psychicznie. Jak już mówiłam jest spokojna i pewna siebie. Mam nadzieję, że to będzie punkt zwrotny w jej karierze, bo z tymi uderzeniami Ana powinna od lat być w ścisłej czołówce.

A będąc w temacie urodziwych tenisistek to wiecie może co się dzieje z Marią Kirilenko? Wydaje mi się chyba, że nie wystartowała w AO?

Nie wystartowała z powodu kontuzji.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 17:28

Do cwiercfinalu spacerkiem przeszedl Novak. Jedyne, co moze przeszkadzac, to te niewymuszone bledy, ale Serb jak nie musi grac na 100% to nie gra i tyle. Novak powiedzial, ze chcialo mu sie smiac, gdy Fabio odstawial kabaret. Jednak nie mogl tego robic, by nie stracic koncentracji. Na koniec sparodiowal Beckera :) Wawrinka wygral z Robredo i w cwiercfinale zmierzy sie z Djokoviciem. Ostatni ich pojedynek w AO dostarczyl nam wiele emocji i tak bedzie pewnie i tym razem. Novak bedzie juz musial zagrac na 100%, pokazac najlepsze zagrania i nie psuc latwych pilek.

EDIT: uroda i gra Genie zachwycaja sie tez panowie Krzysztof Wyrzykowski i Karol Stopa haha
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Gulus » 19 Sty 2014 18:03

weiner napisał(a):Oglądałem dwa pierwsze sety z pojedynku Penetty z Kerber. Włoszka w pierwszej partii grała świetnie

Świetnie to za mało powiedziane...jeden z lepszych setów jakie oglądałem od dawna. Znana ze świetnej defensywy Kerber nie dawała rady przy takim tempie gry Włoszki. Lubie obie tenisistki, ale Pennetta zdecydowanie zasłużyła na QF i mam nadzieje, że zdecydowana faworytka bukmacherów Li Na przegra tym razem mecz i to w dwóch setach.
I oczywiście również jestem zadowolony z QF między Aną i Genią :D Jednak mam nieco inne zdanie na temat meczu Any z Sereną. Serbka grała wyśmienicie, to fakt...ale jestem ciekawy jakby wyglądał mecz jakby Syrenka zagrała na swoim poziomie (oczywiście też dzięki mocnym atakom Ana powodowała błędy Syrenki ale ileż ona błędów zrobiła, kiedy mogła przechodzić do ofensywy). Więc nie skreślałbym jeszcze Bouchard :) Ogólnie ta połówka drabinki wygląda rewelacyjnie :)
Gulus
Junior młodszy

Postprzez weiner » 19 Sty 2014 18:39

Program na dziś:

Rod Laver Arena 1:00

1. Dominika Cibulkova vs. Maria Sharapova
2. Sloane Stephens vs. Victoria Azarenka
3. Rafael Nadal vs. Kei Nishikori

Rod Laver Arena 9:00
1. Jo Wilfred Tsonga vs. Roger Federer
2. Agnieszka Radwańska vs. Garbine Muguruza

Hisense Arena nie wcześniej niż o 3:00
Jelena Jankovic vs. Simona Halep

Hisense Arena nie wcześniej niż o 7:30
Andy Murray vs. Stephane Robert

Margaret Court Arena nie wcześniej niż o 3:00
Grigor Dimitrov vs. Roberto Bautista

Według buckmaherów do ćwierćfinałów powinny awansować Azarenka, Sharapova, Radwańska i Halep.
Typowania odnośnie panów: Nadal, Murray, Federer i Dimitrov.
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 18:49

Zadnych niespodzianek nie widze w tych typowaniach. No coz sadze, ze Tsonga nie jest bez szans i stac go na pokonanie Federera. Tak samo jest w przypadku pojedynku Stephens - Azarenka.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Heidi » 19 Sty 2014 19:25

Oj ja bym nie byla tak hop do przodu, ze wynik meczu Wiki jest taki pewny. Sloane moze sprawidz niepodzianke ;) Przypomne Ci co bylo w zeszlym roku. Wyrownanany drugi set http://www.youtube.com/watch?v=vh0MBE3_gjE. Wika byla tam oskarzona o ta przerwe medyczna, ktora rzekomo wybila Amerykanke z rytmu :roll: Czekam na ciekawy mecz i wygrana Bialorusinki w trzech setach. 4:6 6:4 6:1 :D
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez weiner » 19 Sty 2014 19:28

Moim zdaniem Tsonga z powodzeniem może powalczyć z Federerem a nawet wygrać :) Również i bez szans nie jest Cibulkova bo Maria ma wyraźne problemy. Parę zestawień:

Sharapowa vs. Cibulkova
Bilans: 3:2
Dotychczas w AO:
Rozegrane gemy: 76:45
Asy: 7:1
Podwójne błędy: 29:9
% pierwszego serwisu: 54% : 66%
Punkty wygrane po trafionym pierwszym serwisie: 68% : 73%
Punkty wygrane po trafionym drugim serwisie: 45% : 57%

Radwańska vs. Muguruza
Bilans: 1:0
Dotychczas w AO:
Rozegrane gemy: 72:73
Asy: 15:16
Podwójne błędy: 4:17
% pierwszego serwisu: 63% : 57%
Punkty wygrane po trafionym pierwszym serwisie: 73% : 68%
Punkty wygrane po trafionym drugim serwisie: 48% : 48%

Azarenka vs. Stephens

Bilans: 1:0
Dotychczas w AO:
Rozegrane gemy: 51:73
Asy: 0:5
Podwójne błędy: 10:4
% pierwszego serwisu: 78% : 72%
Punkty wygrane po trafionym pierwszym serwisie: 68% : 66%
Punkty wygrane po trafionym drugim serwisie: 44% : 50%

Halep vs. Jankovic

Bilans: 2:1
Dotychczas w AO:
Rozegrane gemy: 53:51
Asy: 4:16
Podwójne błędy: 7:13
% pierwszego serwisu: 57% : 60%
Punkty wygrane po trafionym pierwszym serwisie: 76% : 69%
Punkty wygrane po trafionym drugim serwisie: 56% : 49%
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Heidi » 19 Sty 2014 19:35

weiner napisał(a):Moim zdaniem Tsonga z powodzeniem może powalczyć z Federerem a nawet wygrać :)

Tsonga wygra z Federerem ;) ''Head 2 Head'' Tsongi z Federerem to 4:9 z korzyscia dla Szwajcara, wiec mozna powiedziec, ze znaja sie jak dwa lyse konie :) Jak Jo bedzie mial swoj dzien to nie da najmniejszych szans Rogerowi. Przede wszystkim musi mu ''wchodzic'' tak jak w tym meczu na French Open. Genialny mecz w wykonaniu Francuza. Trzy setowka, ale bylo na czym oko zawiesic ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 19:45

Federer mowil ostatnio, ze w poprzednim sezonie mial caly czas kontuzje i dlatego tak slabo wygladal. Osobiscie nie lubie, gdy ktos slabsza forme tlumaczy kontuzja. Wczesniej powiedzial tez, ze on nie ma zamiaru przez kontuzje siedziec w kacie jak niektorzy. Nie wiem, gdzie ludzie widza u niego sama klase.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Heidi » 19 Sty 2014 19:49

To racja ;) Generalnie moze ze wzgledu na jego troche ''retro'' gre. Nie znam tenisisty, ktory piekniej gra jednoreczny backhand, ba kto teraz gra jednoreczny backhand? Zawodnikow z tym wyjatkowo dla mnie pieknym uderzeniem mozna policzyc na palcach jednej reki. Zdarza sie mu chodzic do siatki, choc nie tak czesto jak kiedys ;) No i te mordercze mecze z Nadalem. Tez nie podobalo mi sie co powiedzial w tym wywiadzie ale mimo wszystko mam do niego sympatie ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 19:57

Wedlug mnie najlepszy jednoreczny backhand ma Stas Wawrinka. Federer czesto uderza rama badz podcina pilke, a mlodszy Szwajcar ma piekne, soczyste uderzenie.

Akurat w pierwszej 25 jest ich troche: Wawrinka, Federer, Gasquet, Haas, Youzhny, Robredo, Dimitrov, Almagro
Ostatnio edytowany przez Guarded, 19 Sty 2014 20:01, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 20:00

Heidi napisał(a): No i te mordercze mecze z Nadalem.

Z Novakiem tez swietne mecze rozegrali. Nadal pamietam te dwa match pointy podczas US Open 2011.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Heidi » 19 Sty 2014 20:05

Guarded napisał(a):
Heidi napisał(a): No i te mordercze mecze z Nadalem.

Z Novakiem tez swietne mecze rozegrali. Nadal pamietam te dwa match pointy podczas US Open 2011.

Tak zgadzam sie ale chodzilo mi bardziej o te ich rywalizacje, kiedy to zmnienali sie na prowadzeniu w rankingu, a reszta to byla lata swietlne od nich ;) Teraz zamiast Federera w tej Top 2 jest Novak. ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 20:10

Rywalizacja byla naprawde fantastyczna. Teraz to przerodzilo sie bardziej w walke Novaka z Rafaelem. W 2011 dominacja Novaka, w 2013 Rafaela i ciekawi mnie, kto w tym roku bedzie lepszy. Mam nadzieje, ze jakos ten h2h Nole odwroci :D A wy na kogo stawiacie?
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Heidi » 19 Sty 2014 20:19

Ja po cichutku licze na wspomnianego wyzej Stasia Wawrinke. Jego zeszloroczny polfinal US Open z Novakiem - palce lizac! Szwajcar od tamtego turnieju jest w zyciowej formie i ucieszylabym sie gdyby to on wygral Australian Open. Azeby jednoreczny backhand nie odszedl w zapomnienie! ;)

U pan faworytka jest dla mnie jedna - Wiktoria Azarenka! :D Licze tez na mlodziutka Kanadyjke Genie Bouchard. Bardzo podoba mi sie jej gra. Mocna, bardzo madra. Szkoda, ze tylko ostatnie dwa gemy dzisiejszego meczu z Casey ogladalam :|
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 20:24

Ja nie moglam jej dzisiaj obejrzec, bo oczy mi sie zamykaly po calej nocy ogladania. Oj nie, niech tylko to nie bedzie taki thriller jak rok temu. To bylo bodajze 5 godzin ciaglego stresu. Moim zdaniem ich pojedynek podczas AO byl lepszy niz podczas US Open.

Ogolnie w tamtym roku 4 najlepsze mecz byly z udzialem Novaka - AO z Wawrinka, FO z Nadalem (o tym meczu staram sie zapomniec ;) ), Wimbledon z Delpo i USO z Wawrinka.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Heidi » 19 Sty 2014 20:32

Z tego co czytam to ogladalas mecz Any z Serena. Mats Wilander w studiu powiedzial, ze kompletnie nie funkcjonowal backhand Amerykanki. Co o tym sadzisz? Nie zawsze wierze co mowi Wilander, bo czasami wali takie glupoty, ze az glowa mala. ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Guarded » 19 Sty 2014 20:38

Tez zauwazylam, ze czasami ponosi go fantazja :D Wedlug mnie to prawda, ze backhand Amerykanki byl slabszy, ale bylo to spowodowane agresywna gra Any. W trzecim secie Serena nie wiedziala, co ma robic i w wyniku tego popelniala bledy z backhandu. Byla bezradna i probowala zrobic cokolwiek, ale nic jej nie wychodzilo. Bardzo rzadko mozna zobaczyc taka postawe u Amerykanki.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Gulus » 19 Sty 2014 20:41

Tak na dobrą sprawe to funkcjonowała jej tylko zagrywka ;)
Gulus
Junior młodszy

Postprzez weiner » 19 Sty 2014 21:04

W 2011 dominacja Novaka, w 2013 Rafaela i ciekawi mnie, kto w tym roku bedzie lepszy. Mam nadzieje, ze jakos ten h2h Nole odwroci :D A wy na kogo stawiacie?

Hmmm nie do końca się z tym zgodzę ;) Rafa dominował w środkowej części sezonu i wygrywał wszystko ale początek i końcówka sezonu należała zdecydowanie do Novaka. Po US Open Nadal przegrał dwa finały i dwa półfinały. Zresztą sam przyznał, że zwykle na Mastersa nie ma już takiej kondycji :) Ja typuję rok Novaka. Noel znacznie poprawił serwis i jest jeszcze groźniejszy :)
A co do jednoręcznego backhandu - paru jeszcze gra jedną ręką ale w kobiecym tourze prawie nikt a szkoda ;) Pamiętacie uderzenia Amelie Mauresmo albo Justin Henin? ;)

EDIT:
Ta mina Sereny mówi sama za siebie :D :
Image
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości