Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez figaro56 » 20 Cze 2012 08:49

To uniwersalne określenie kelner w lekkiej nie wystarcza? :D
San - masz może jakieś wiarygodne wiadomości co dzieje się z tą skoczkinią w dal i w trójskoku. Ojciec jej był Afrykaninem. Nazwiska nie podam bo i tak pokręcę a na imię miała Sandra bodajże. Zapowiadała się na wielki talent. Na Onecie ktoś podał w wątpliwość sportowy tryb jej życia ale wiesz jakie wpisy w Onecie wiarygodne.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Nedops » 20 Cze 2012 10:17

Sandra Chukwu ;) Zakończyła profesjonalną karierę w 2008, rok później miała już tylko pojedyncze amatorskie starty.
Miała poważne problemy zdrowotne, przeszła ciężką operację (naczyniak w nerce).
Inna sprawa, że chyba nie była aż takim talentem jak się mogło wydawać, była po prostu "wczesnorozwojowa", czyli konkurując z dziewczynami w podobnym wieku była już od nich lepiej rozwinięta fizycznie i m.in. dlatego odnosiła juniorskie sukcesy.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 20 Cze 2012 10:48

Dzięki. Wczesnorozwojowa jak ogromna większość Afrykanek. Geny taty zadziałały. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 20 Cze 2012 16:11

Jeśli chodzi o takie ogórki to jest tak jak pisze Nedops. Czasami za zawodnika przebiera się jakiś działacz, przebiega sobie 100m i tym samym odfajkowuje olimpijski start swojego egzotycznego kraju.
Nedops napisał(a):13.34 to naprawdę nie jest wynik z którym warto jechać na mistrzostwa Europy

Nie zgadzam się. Uzyskała minimum europejskie- jedzie. Wreszcie mamy młodą, utalentowaną płotkarkę i gdzie ją sprawdzić- na tych upojnych, warszawskich mityngach? Parę dni temu Brytyjka pchnęła kulą 17.24 (min.B) i już jest w składzie olimpijskim. Po co im start takiej zawodniczki, przecież już w eliminacjach ponad 20 zawodniczek pchnie 18m i więcej.
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 20 Cze 2012 19:21

Co do "ogórków" biegających 100 metrów w 16 sekund, to zdarzały się przypadki, że kraj wysyłał kulomiota, na miejscu okazywało się, że nie może wziąć udziału w pchnięciu kulą, więc żeby wziął w udział w zawodach - startował na 100 metrów...

Co do Bhebhe - te europejskie minima nie są wyśrubowane, np. w dysku wypełniła je Jarmużek. Jakby mistrzostwa odbywały się w Polsce to pewnie staralibyśmy się wystawić reprezentanta/tkę w każdej konkurencji. Na dziś adekwatną imprezą do wyników Bhebhe są np. młodzieżowe mistrzostwa Europy (za rok w Tampere).
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Janko10 » 21 Cze 2012 00:35

13,34 to naprawdę nie jest wynik. Nie ma się o co spierać, ale... Gdyby mogła dojechać tramwajem to nie mam nic przeciwko, ale jak mam jej z moich podatków zafundować lot i nocleg to już niekoniecznie. ;) Drużyna na ME i tak jest nadspodziewanie wielka, chyba nikt nie został w domu kto mógł marzyć o szerokim finale czy półfinale...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez figaro56 » 21 Cze 2012 07:56

Janko aleś ty, że tak powiem nierozrzutny. No i jak z takimi jak ty budować potęgę w pływaniu synchronicznym. :( Pewnie pobyt całej reprezentacji w lekkiej nie przekroczy jednodniowego pobytu reprezentacji w kopanej w pięciogwiazdkowym hotelu.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 21 Cze 2012 13:26

Piłka nożna ma tylu sponsorów, że obędzie się bez grosza od państwa i tak czy siak zawsze będą mieszkać w pięciogwiazdkowych hotelach i wyjeżdżać na drogie zgrupowania i jeździć najdroższymi samochodami :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 21 Cze 2012 13:51

A to nie powinno być tak- jaka praca, taka płaca.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 21 Cze 2012 23:30

figaro56 napisał(a):Janko aleś ty, że tak powiem nierozrzutny. No i jak z takimi jak ty budować potęgę w pływaniu synchronicznym. :( Pewnie pobyt całej reprezentacji w lekkiej nie przekroczy jednodniowego pobytu reprezentacji w kopanej w pięciogwiazdkowym hotelu.

No jak nie rozrzutny? Klamerki chciał janko zafundować, tak czy nie? :D
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez san » 22 Cze 2012 15:05

Żeby zadowolić tych nieszczęsnych podatników powinno być jak w 1998r. przed ME w Budapeszcie. Ci, którzy mieli minima polskie jechali za państwowe a ci z europejskimi za własne, sponsorów itp. Kilku tych drugich weszło do finałów ale rekord pobiła Donata Jancewicz, która została wicemistrzynią Europy w skoku wzwyż. A związek nie chciał jej wysłać.
Raku, kto finansuje piłkę młodzieżową?
san
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 22 Cze 2012 17:22

San - chcesz powiedzieć że dzieci ktoś zmusza do grania w piłkę? Oczywiście wszelkie kluby dla dzieci sponsoruje państwo/miasto ale tak jest w każdym sporcie. Tu chodzi o zajęcie dla młodzieży i dla dzieci, a jak jakiś sport sobie nie radzi z konkurencją, to po prostu seniorsko istnieć nie musi. To dwa różne światy.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 22 Cze 2012 17:58

Nie no Raku.Nie można mieć takiego węża w kieszeni. Oczywiście reprezentacja naszego kraju powinna prezentować jakiś poziom i dla tego są minima. Jakoś dotychczas nie zauważyłem drastycznego naruszania tych norm które trzeba spełnić aby być reprezentantem w lekkiej na ME czy MŚ. Oczywiście są żenujące występy mimo, że takie minimum się osiągnęło. Pamiętam występ na 400 m p/płot niejakiego Omelko w czasie 52,54. Za takie coś powinien być mandat karny na miejscu a po powrocie delikwent powinien odpowiadać przed sądem albo po prostu ktoś mu powinien dać po ryju. :D
Janko- niby chciałeś sfinansować klamerki ale 2 razy zdążyłeś już to wypomnieć. :lol: Dziewczynom będzie przykro.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 22 Cze 2012 20:18

Raku- co powiesz o teatrze, operze, balecie. Kompletnie nie radzą sobie w konkurencji z innymi działami kultury.
Figaro- daj spokój Omelce. Czy jak tobie coś nie poszło to dostałeś po ryju? :D
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 22 Cze 2012 23:50

No dobra może nie po ryju ale jednego z liścia. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 23 Cze 2012 00:14

Figaro, z klamerkami jest tak, że ja nie wiem gdzie to kupić i gdzie wysłać. Sponsor się pojawia ale niestety działacze synchroniczni tutaj nie wchodzą (czyli olewają sprawę) i tracą klamerki. Może i dobrze, bo nie wiadomo czy to cholerstwo po parę tysięcy za sztukę nie chodzi i janka trza bedzie zlicytować. :lol:
System minimów nie jest zły, czasem się zdarzyć może niespodzianka ale to nie znaczy, że trzeba wszystko co się rusza wysyłać na każdą imprezę. Mnie najbardziej wkurzają oszczepnicy (dobra, głównie Janik), teraz rewelacyjne wyniki były, a na IO zdecydowanie do 80 nie dorzucą... I oby jak moja Babcia mawiała (znowu się powtarzam) moje słowa się w gówno obróciły i ponad 85 walnęli wszyscy trzej. :oops:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez san » 23 Cze 2012 17:06

Figaro, daj spokój Omelce. Facet fantastycznie walczy o miejsce w sztafecie na IO. Ma siódmy wynik na 400m ale od piątego dzielą go setne.
Z Janikiem jest ciekawa historia. PZLA nie chce mu uznać minimum z ostatnich zawodów tymczasem Niemiec, który wtedy z nim przegrał dzięki wynikowi z tych zawodów został zakwalifikowany do Londynu.
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 23 Cze 2012 18:38

To co to za szemrane zawody były, że nie chcą mu minimum uznać. :roll: A Omelko niech walczy ale jak jeszcze raz wykręci taki czas to nie zdzierżę. Rekord Pieczonkiny na 400 p/płot jest lepszy niż jego 52,54. Wiadomo żeńskie płotki niższe ale mimo wszystko.

Janko- to kup tańsze. Na początek nie potrzebują markowych klamerek. Trochę mnie wystraszyłeś bo i ja się deklarowałem co prawda tylko jedną klamerkę a nie jak ty dla wszystkich. Przy mojej rencie i tak może okazać karkołomnym przedsięwzięciem mimo tego iż od 3 maja nie palę. :lol:
Pytanie do wszystkich ile kosztuje klamerka na nos dla pływaczki synchronicznej?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 23 Cze 2012 22:06

figaro56 napisał(a):Pytanie do wszystkich ile kosztuje klamerka na nos dla pływaczki synchronicznej?

Otóż sprawdziłem to :) Jest to koszt od 2,5 do 10 dolarów za sztukę :D http://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=3418821 Na polskiej stronie znanej firmy produkującej sprzęt pływacki znalazłem za 24,90 zł http://www.speedoshop.pl/index.php?k6,a ... -plywackie :D

A z tymi minimami to kontrowersyjna sprawa. Z jednej strony zawsze są tacy zawodnicy, których robi się szkoda, że mimo wypełnienia minimum nie mogą pojechać, a z drugiej potem człowieka bierze nerwica jak patrzy na występy niektórych naszych reprezentantów niezależnie od uzyskanego minimum.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 23 Cze 2012 22:54

Dzięki Damian. To na jedną mnie stać nawet teraz bez czekania aż renta wpłynie. 25 zeta na pewno mam na koncie bez sprawdzania. :lol:

Tak się Damian dzieje jak ktoś szykuje szczyt formy przed mistrzowską imprezą aby wywalczyć minimum, potem sił na docelowej imprezie brak. Dla niektórych sam start na takich IO jest sukcesem o który się walczyło a przygotowanie dwóch szczytów formy w krótkim czasie jest zadaniem ponad siły.
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości