Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez ssonicsl » 06 Wrz 2011 13:32

Semenya nie może udzielać wywiadów po startach? Dziwne bo tuż po finale na 800 m udzielała wywiadu dla RaiSport. Wiem bo widziałem. Może i jest to "śliska" sprawa, ale skoro jest dopuszczona do startów to chyba z NIĄ jest ok.

Co do naszego występu to ja go nie uznaję za nieudany. Owszem tylko jeden medal, ale też 5 czwartych miejsc, bez dwóch medalistów z poprzednich MŚ, którzy leczą urazy, przy 3 kolejnych którzy startowali z kontuzjami. A taki Majewski, kreowany na faworyta, ale z tej finałowej 12 to on 7 wynik miał w tym roku, a w konkursie przebił go jeszcze ten młody Niemiec. Czołówka światowa liczy tak pewnie z 8-10 nazwisk i każdy z nich może realnie myśleć o medalu, a powiedzmy sobie szczerze ostatnie lata były dla Majewskiego bardzo udane jeśli chodzi o zdobycze medalowe. Teraz kolej na innych i tak samo może być w Londynie. Tymczasem w mediach brak medalu dla właśnie Majewskiego odbierany był z takim rozczarowaniem jakby Pan Tomasz był głównym faworytem konkursu. A przecież tak nie było.

Także z naszą LA nie jest źle, ba powiem więcej jest dobrze. Wielu naszych zawodników stać na zdobycie medalu w Londynie. Może być i 8 (przy dużej dawce szczęścia), ale może też się skończyć na 1. Najważniejsze żeby kontuzje poszły sobie gdzie indziej, może być za zachodnią granicę ;)
ssonicsl
Kadra A

Postprzez RakuNH » 06 Wrz 2011 14:07

ssonicsl napisał(a):Semenya nie może udzielać wywiadów po startach? Dziwne bo tuż po finale na 800 m udzielała wywiadu dla RaiSport. Wiem bo widziałem. Może i jest to "śliska" sprawa, ale skoro jest dopuszczona do startów to chyba z NIĄ jest ok.

Wydawało mi się, że o tym mówił Janusz Rozum na Eurosporcie, ale głowy uciąć sobie nie dam, bo mogłem coś pomieszać. Na pewno chodziło o wywiady i jej barwę głosu. Może są jakieś ograniczenia dla niektórych stacji. Trudno mi powiedzieć, ale na Eurosporcie wywiadu z nią nie widziałem (może przeczyłem), a były z większością medalistów.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 06 Wrz 2011 14:24

Chodzilo o to, by Semenia jak najrzadziej udzielala wywiadow z uwagi na jej niekobiecy glos, ale calkowitego zakazu nie ma, bo i w sumie przeciez nikt jej tego zabronic nie moze.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez figaro56 » 06 Wrz 2011 17:57

Tym razem w przypadku Majewskiego to nawet nie media podbijały bębenek a sam zainteresowany jak i jego trener twierdzili, że na MŚ Tomek jest w stanie pobić rekord życiowy( 21,95). To chyba stawiało go roli jednego z faworytów. Po drugie jak może się tak zagotować doświadczony przecież zawodnik.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 05 Lut 2012 21:14

Adam Kszczot pokonał Borzakowskiego w Moskwie. Na 600m uzyskał drugi wynik w historii (w hali) i wygrał zdecydowanie o 0.82. Nieźle to wygląda przed Londynem.
san
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 06 Lut 2012 01:54

W kontekście Londynu martwi mnie wysoki poziom skoku o tyczce kobiet. Jennifer Suhr (Stuczynski) skoczyła 4,88 w sobotę i to w sumie nie dziwi. Natomiast świetny wynik uzyskała w sezonie halowym Holly Bleasdale. 2 tygodnie temu skoczyła 4,87. Są to odpowiednio 2 i 3 wynik w historii podczas zawodów halowych. Co więcej dotychczasowy rekord Bleadale (niezależnie od miejsca rozgrywania konkursu) wynosił 4,70. Postęp więc gigantyczny. Poza tym Spiegelburg skoczyła 4,77 (ósmy wynik w historii halowych zawodów). Wydaje mi się, że w Londynie naszym zawodniczkom ciężko będzie walczyć o medal. Co prawda nie wiemy, w jakiej formie są w tym sezonie, ale widać, że świat ucieka, a Polki stoją w miejscu. W środę mityng w Bydgoszczy. Potwierdzonymi zawodniczkami są podobno Pyrek, Rogowska, Bleasdale, Isinbajewa i Fieofanowa. Będzie więc okazja do rywalizacji z kilkoma głównymi rywalkami w kontekście zawodów olimpijskich. Chociaż droga do Igrzysk daleka, a sezon halowy jest diametralnie odmienny od tego na otwartym stadionie, to jednak pokazuje on w dużym stopniu siłę rywalek.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 06 Lut 2012 12:43

Gdyby tak jeszcze te nasze tyczkarki skakały regularnie w granicach swoich rekordów życiowych to jeszcze byłbym spokojny. Również inna rzecz niepokoi. Poza tymi dwiema naszymi eksportowymi nikogo nie ma a kilka lat temu wydawało się, że polska kobieca tyczka będzie się wspaniale rozwijała. Mieliśmy kłopot bogactwa bo więcej niż trzy wypełniały minima na mistrzowskie imprezy.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 06 Lut 2012 15:51

figaro56 napisał(a):Gdyby tak jeszcze te nasze tyczkarki skakały regularnie w granicach swoich rekordów życiowych to jeszcze byłbym spokojny. Również inna rzecz niepokoi. Poza tymi dwiema naszymi eksportowymi nikogo nie ma a kilka lat temu wydawało się, że polska kobieca tyczka będzie się wspaniale rozwijała. Mieliśmy kłopot bogactwa bo więcej niż trzy wypełniały minima na mistrzowskie imprezy.

Faktycznie tak było. Do pewnego momentu ładnie rozwijała się Joanna Piwowarska, ale jak pokazują statystyki http://www.iaaf.org/athletes/biographie ... index.html od kilku ładnych lat stoi w miejscu,, żeby nie napisać, ze się cofa.
Inna sprawa, że Rogowska ma ogromnego pecha. W tamtym roku była na dobrej drodze do wysokiej formy, to przeszkodziła jej ta perfidna kontuzja ręki. Może najbliższy rok wreszcie będzie bez urazów, czego wszyscy byśmy sobie życzyli. Ja jestem ogromnie ciekaw, czy Monika Pyrek jest w stanie jeszcze się podnieść z tego bardzo miernego poziomu i po czasie lansowania się i robienia z siebie gwiazdy skakać tak jak za dawnych lat. W przypadku obydwu dziewczyn, zresztą Piwowarskiej (jeżeli się zakwalifikuje, w co wątpię) też Londyn będzie najprawdopodobniej ostatnimi Igrzyskami, bo nie wypominając wieku dziewczyn, lata lecą.
Jest jedna dziewczyna w Polsce, która nieźle się rozwija, Nazywa się Agnieszka Kolasa (córka Ryszarda Kolasy) http://www.iaaf.org/athletes/biographie ... index.html i w tym sezonie halowym skoczyła 4,30, poprawiając o 20 cm rekord życiowy. Biorąc pod uwagę z jakiej rodziny pochodzi i że postęp zrobiła znaczny, to uważam, ze należy zwrócić na nią uwagę, gdyż jest chyba jedyną dziewczyną w Polsce, która w chwili obecnej ma szanse zastąpić za kilka lat nasze mistrzynie.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez san » 06 Lut 2012 17:49

Mam nadzieję, że Rogowska nie włączy się do tej rywalizacji. Dwa ostatnie lata wspaniale skakała w hali a latem- zero. Wyraźnie nie wytrzymuje dwóch szczytów formy. Wiele wyjaśnią zawody w środę, w Bydgoszczy. Poza Polkami będzie Iszinbajewa, Fieofanowa i ta Angielka.
Piwowarska przeszła do trenera Michalskiego a Kolasówna trenuje z Rogowską. W jej wieku (20 lat) żadna Polka nie skakała tak wysoko. Może coś z tego będzie.
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 07 Lut 2012 09:38

Gdyby tak połączyć dynamikę i szybkość Rogowskiej i technikę Pyrek to 5 metrów pęka jak nic. Mam wiele sympatii do Moniki i obym się mylił ale ciężko będzie jej w obecnym układzie wrócić do czołówki. Może nie odnosiła tak spektakularnych sukcesów jak Rogowska ale była zawodniczką pewniejszą bo Ania po świetnym występie potrafiła odwalić jakiegoś babola. To Monika reprezentowała nas zazwyczaj w drużynowym PE bo ona jak w tej reklamie podpasek "zawsze pewnie, zawsze sucho" :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 07 Lut 2012 21:42

Dzisiaj Rada Miasta Grudziądza na posiedzeniu zatwierdziła dofinansowanie klubów sportowych i dyscyplin na 2012 rok. Podaję trzy pozycje, dwie najwyższe i tę najniżej dotowaną.
1. GKS Olimpia Grudziądz piłka nożna 450.000 PLN
2. GTŻ Grudziądz żużel 400.000 PLN

Pozycja ostatnia- GKS Olimpia Grudziądz lekkoatletyka 10.000 PLN. Na waciki dostali. :lol: Nic tylko czekać na sukcesy w lekkiej. :roll: Acha, żeby było ciekawiej pan Prezydent to były lekkoatleta. (brat Bronisława Malinowskiego)
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 07 Lut 2012 23:23

figaro56 napisał(a):Dzisiaj Rada Miasta Grudziądza na posiedzeniu zatwierdziła dofinansowanie klubów sportowych i dyscyplin na 2012 rok. Podaję trzy pozycje, dwie najwyższe i tę najniżej dotowaną.
1. GKS Olimpia Grudziądz piłka nożna 450.000 PLN
2. GTŻ Grudziądz żużel 400.000 PLN

Pozycja ostatnia- GKS Olimpia Grudziądz lekkoatletyka 10.000 PLN. Na waciki dostali. :lol: Nic tylko czekać na sukcesy w lekkiej. :roll: Acha, żeby było ciekawiej pan Prezydent to były lekkoatleta. (brat Bronisława Malinowskiego)

W "mojej" Białej Podlaskiej jeśli chodzi o lekkoatletykę wygląda to dużo lepiej. Ogólnie, jak na kluby bez większych sukcesów, zwłaszcza tych "seniorskich", oceniam, że dotacje na sport są dosyć wysokie.
Podaje cztery najwyżej dotowane pozycje wynikające z łącznej sumy dofinansowania zarówno na szkolenie, jak i utrzymanie obiektów. Nakłady na lekkoatletykę pogrubiłem
1. MKS Podlasie (piłka nożna - III liga) - 379 000 zł z czego: wspieranie udziału i organizacji imprez sportowych 267 500 zł i utrzymanie miejskich obiektów sportowych 111 500 zł
2. MKS Żak (wielosekcyjny) - 237 500 zł z czego: wspieranie szkolenia i współzawodnictwa młodzieży uzdolnionej sportowo 106 300 zł (lekkoatletyka), 58 300 zł (taekwon-do ITF), 30 600 zł (pływanie, w tym wynajem pływalni), 20 000 zł (biegi przełajowe), 18 800 zł (akrobatyka), łącznie 234 000 zł oraz wspieranie udziału i organizacji imprez sportowych 3 500 zł
3. TOP-54 (piłka nożna - szkolenie młodzieży) - 189 600 zł z czego: wspieranie szkolenia i współzawodnictwa młodzieży uzdolnionej sportowo 103 600 zł, utrzymanie miejskich obiektów sportowych 83 000 zł, wspieranie udziału i organizacji imprez sportowych 3 000 zł
4. AZS AWF (wielosekcyjny) - 143 500 zł z czego: wspieranie szkolenia i współzawodnictwa młodzieży uzdolnionej sportowo 59 700 zł (lekkoatletyka), 29 800 zł (podnoszenie ciężarów), łącznie 89 500 zł oraz wspieranie udziału i organizacji imprez sportowych 54 000 zł
Pozostałe kluby dostały do 50 tysięcy, przy czym większość, to kluby szkolące młodzież. Łączna suma nakładów na sport 1 251 000 zł.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez san » 15 Lut 2012 14:24

Halowe RP Kszczota na 800m- 1.44.57 i Lewandowskiego na 1500m- 3.37.76 . Wynik Kszczota wspaniały, Borzakowski przegrał o 10m.
san
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 15 Lut 2012 22:03

Kszczot 3 wynik w historii 800m na hali. Ja bym jednak nie popadał w huraoptymizm. Nie wiemy jak biegają Rudisha i Kaki, a poza tym hala to nie stadion. W dalszym ciągu utrzymuje, że każdy medal w Londynie na 800m będzie olbrzymim sukcesem.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 15 Lut 2012 22:47

Zaiste zacny wynik Kszczota. :D
Tylko Borzakowski i Kipketer biegali w hali szybciej.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez leosiek » 23 Lut 2012 23:20

http://www.sport.pl/lekkoatletyka/1,649 ... wiata.html

ciekawa czy na stadionach też tak będzie szalała, oby nie...
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez damian940915 » 24 Lut 2012 01:38

leosiek napisał(a):http://www.sport.pl/lekkoatletyka/1,64989,11226378,Isinbajewa_poprawila_halowy_rekord_swiata.html

ciekawa czy na stadionach też tak będzie szalała, oby nie...

:o Nie spodziewałem się tego tak szybko. Zastanawiałem się nawet, czy to nie koniec jej panowania. Coś mi się wydaje, że jednak Rosjanka jest na jak najlepszej drodze do trzeciego mistrzostwa olimpijskiego i reszta dziewczyn o złocie w Londynie może tylko pomarzyć. Co prawda przez pół roku zdarzyć może się wiele, ale widać, że Jelena bardzo szybko wróciła do formy z najlepszych lat.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Kacpero221 » 26 Lut 2012 12:33

Teraz widać, że Jelena potrzebowała zmian i powrót do współpracy z Trofimowem był niezbędny. Sama niedawno powiedziała, że Pietrow dawał jej za dużo luzu, a jej zależało na "trofimowskim" reżimie.
Tyczka kobiet w Stambule zapowiada się interesująco. Z taką formą Isinbajewa jest wręcz pewną faworytką do złota. O srebro i brąz pewnie powalczą Strutz, Murer, Feofanowa, Bleasdale (chociaż niewiadomo, czy wytrzyma presję) i być może Rogowska.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez figaro56 » 27 Lut 2012 18:48

San czy ty to widzisz co ja? Polska ma reprezentantkę w pchnięciu kulą z minimum na mistrzowską imprezę. :D To chyba pierwszy taki przypadek odkąd karierę skończyła Krysia Zabawska.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 04 Mar 2012 18:55

Cud albo trasa była krótsza. ;)
Henryk Szost zajął w Japonii drugie miejsce w 67. maratonie Lake Biwa k. Otsu. W deszczu i przy temperaturze pięciu stopni czasem 2:07.29 poprawił rekord Polski Grzegorza Gajdusa, który 12 października 2003 r. uzyskał w Eindhoven 2:09.23
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości