Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez markos7207 » 14 Paź 2011 13:03

figaro56 napisał(a):Musiałeś popsuć mi humor wspominając o roli PZN-u w rozwoju kobiecych skoków. :twisted:

Na mnie zawsze możesz liczyć ;) .
Z innej beczki. Anders Jacobsen który w maju ogłosił że robi sobie przerwę i nie zobaczymy go w tym sezonie na skoczni(choć oficjalnie kariery nie zakończył) , teraz przyznaje że jak robi się już chłodniej to ciągnie go aby znów założyć narty skokowe na nogi ale zaznacza że trudno by było aby wziął udział w zawodach w nadchodzącym sezonie. Wiosną podejmie decyzję co dalej, a póki co z powodzeniem uczestniczył w tanecznym show "Skal vi danse" czyli norweskim odpowiedniku TzG ale niestety musiał wycować się i poddać operacji wyrostka robaczkowego.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 14 Paź 2011 22:19

Dla mnie te pomysły z mieszanymi skokami to promowanie skoków kobiet na siłę. Promowanie równouprawnienia kobiet niestety nie zna granic...
Również nie mam nic przeciwko skokom kobiet ale niech ich popularyzacja się dzieje naturalnie a nie na siłę.
Tak przy okazji to się zastanawiam, gdzie w sporcie jeszcze kobiet nie ma?... I przede wszystkim czy wszędzie muszą być?... Jakoś chłopaki się nie pchają do gimnastyki artystycznej...
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez figaro56 » 15 Paź 2011 12:49

Tu się Janko z tobą zgodzę mimo iż jestem zwolennikiem rozwoju kobiecego sportu to te mieszane zawody w skokach wywołują u mnie mieszane uczucia.
No ale Janko sam jesteś w wieku w którym pamiętasz dyscypliny nie uprawiane przez kobiety a teraz są one czymś normalnym. Jeżeli ma to ułatwić kobietom zaistnieć w kolejnej dyscyplinie sportowej to tak w czambuł bym tego pomysłu nie potępiał. Pewnie za jakiś czas nikogo nie będzie obchodziło w jaki sposób debiutowała kolejna dyscyplina w wykonaniu kobiet i pewnie dla młodszych będzie to coś tak normalnego jakby kobiety uprawiały to od zawsze. Ja w każdym bądź razie przeszkadzać w tym promowaniu nie mam zamiaru i po prostu zarezerwuję trochę więcej czasu na te zawody.
Janko weź tylko lekkoatletykę i zobacz ile dyscyplin za twojej pamięci nie było na głównych imprezach a ile jest teraz. Jeżeli się nie mylę to ostał się tylko chód na 50 km i wielobój w wykonaniu kobiet pomniejszony o 3 konkurencje.
Wracając do skoków to może trzeba kogoś właśnie obudzić bo w wielu przypadkach krajowych federacji utrudnia się kobietom uprawianie skoków a prym wiedzie Polski Związek Narciarski. Tę sprawę monitorowałem dość dokładnie i mogę ci wysmażyć elaborat jak PZN robił wszystko aby nie było kobiet w skokach. Z nazwiskami i konkretnymi przykładami przeszkadzania i utrudniania rozwoju tej dyscypliny w kobiecym wydaniu. Wystarczyła 10 lat temu odrobina dobrej woli i chęci oraz nieco nakładów finansowych a być może już w Soczi mielibyśmy medale a już o wcześniejszych MŚ w Libercu i Oslo nie wspominając. Zmarnowano ten wielki potencjał który pojawił się na fali małyszomanii i tego im wybaczyć nie można.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 15 Paź 2011 12:55

Janko10 napisał(a):Tak przy okazji to się zastanawiam, gdzie w sporcie jeszcze kobiet nie ma?... I przede wszystkim czy wszędzie muszą być?...

Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić że jeszcze ani nie widziałem ani nawet nie słyszałem o tym czy kobitki próbowały już łączyć skoki z biegiem na nartach, a więc mówiąc krótko o "kombinatorkach" w sportowym znaczeniu tego słowa rzecz jasna ;) .
I chyba nie wszędzie być muszą bo nigdy nie przekonam się do okładających się po buziach paniach :? .
Oczywiście na dłuższą metę przeplatanie skoków męskich i kobiecych to niezbyt fortunny pomysł ale od czasu do czasu dobrze to zrobi promocji skaczących pań.

Figaro, także sam Adaś dołożył malutką cegiełkę do tego że skoki pań w naszym kraju są w takim a nie innym miejscu. Nie raz mówił że nie bardzo mu się to podoba a swojej córki by na skocznie nie puścił. O roli prezesa Tajnera już nie ma co wspominać.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 15 Paź 2011 15:00

Tak Markos pamiętam ten wątpliwej jakości dowcip Adama, że skoczkinie w kombinezonach nie wyglądają zbyt kobieco. :roll:
Pamiętam argumenty przeciw uprawianiu przez kobiety maratonu bo jakoby po przebiegnięciu tylu kilometrów kobieta już nigdy nie będzie mogła mieć pokarmu a uprawianie ciężarów miało powodować bezpłodność u kobiety. Takie i podobne brednie rozgłaszały wszem i wobec tak zwane "autorytety". Tymczasem rekordzistka w maratonie Paula Radcliff urodziła dwójkę dzieci a jej wynik 2 godz. 15 min jest nieosiągalny dla dużej części mężczyzn regularnie trenujących maraton a o tak zwanych amatorach nie wspomnę.
Panowie to wszytko to pokłosie tej naszej mentalności i tradycyjnej roli kobiety w społeczeństwie. To my mężczyźni urządziliśmy ten świat i wyznaczyliśmy kobietom ściśle określoną rolę i wszelkie wychodzenie kobiet poza wytyczone ramy uważamy za niewłaściwe. Do głowy nie może nam przyjść, że one nie chcą uprawiać gimnastyki artystycznej a chcą dźwigać ciężary i prać się po pyskach bo to lubią. Mają gdzieś pląsanie ze wstążeczkami czy figle w wodzie a chcą się brać za bary na zapaśniczej macie. Jedyne co możemy zrobić to zagospodarować to i pozwolić kobietom samym decydować jaki sport chcą w życiu uprawiać. Życie to wszystko zweryfikuje. Niektóre sporty w kobiecym wykonaniu zyskają popularność a inne pozostaną niszowe ale szanse na uprawianie wybranej dyscypliny musi mieć każda kobieta. Przez lata zamykaliśmy drogę do sportu kobietom i wcale się nie dziwię, że teraz głośno upominają się o swoje. To czy jakiś sport jest dla kobiety czy nie muszą przekonać się same i jedne zrezygnują a innym się to spodoba.
Wyobraźcie sobie teraz Agatę Wróbel ze wstążeczką pląsającą na gimnastycznej macie. Na Boga ta dziewczyna miała warunki tylko do ciężarów i gdyby urodziła się trochę szybciej to drogę do sportowej kariery miałaby zamkniętą. Co by jej pozostało? Pchnięcie kulą i żadnej gwarancji na sukces.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Daniel » 21 Paź 2011 11:48

Ktoś pisał w tym wątku jakiś czas temu, że chciałby obejrzeć znów coś z najlepszych lat Małysza. Tutaj - http://www.youtube.com/user/eaglemalysz - jest całe Kuopio 2001
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez Daniel » 25 Paź 2011 11:11

Sporo skakania w Polsce w sezonie 2012/2013 ;) http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2011 ... sezonie-2/
Daniel
Kadra A

Postprzez Menson » 25 Paź 2011 23:16

Jak poinformował Daniel na stronie: http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2011 ... -alkoholu/ Pavel Karelin był pod wpływem alkoholu, podczas gdy spowodował ten wypadek. Jeśli to prawda, to dla mnie zmienia to całkowicie postać rzeczy. Można wręcz powiedzieć, że to jest dla mnie radosna wiadomość o jego śmierci. Jak dla mnie, to jest selekcja naturalna.. Pod wpływem alkoholu nie powinno się wsiadać za kierownicę auta, i każdego, kto tak uczyni powinna spotkać taka kara. To jest moja, i tylko moja opinia, jeśli ktoś chce mnie za nią ganić, to proszę bardzo.
Menson
Kadra B

Postprzez kat. » 25 Paź 2011 23:27

1,6 promila to normalny człowiek (niby nie Rosjanin i Polak) jest zaj***ny jak ten pociąg w Bangladeszu...

Cóż, ja tam śmierci nikomu nie życzę ani nie zamierzam się tym bardziej z niej cieszyć. Tragedia i tyle. Tragedia przez głupotę.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez Janko10 » 26 Paź 2011 21:34

Menson napisał(a):Jak poinformował Daniel na stronie: http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2011 ... -alkoholu/ Pavel Karelin był pod wpływem alkoholu, podczas gdy spowodował ten wypadek. Jeśli to prawda, to dla mnie zmienia to całkowicie postać rzeczy. Można wręcz powiedzieć, że to jest dla mnie radosna wiadomość o jego śmierci. Jak dla mnie, to jest selekcja naturalna.. Pod wpływem alkoholu nie powinno się wsiadać za kierownicę auta, i każdego, kto tak uczyni powinna spotkać taka kara. To jest moja, i tylko moja opinia, jeśli ktoś chce mnie za nią ganić, to proszę bardzo.

No to ja Ciebie ganię. Każdy kiedyś popełnił jakiś debilny błąd, który mógł zagrozić czyjemuś życiu (zdarzało mi się np. jeździć zdecydowanie za szybko) ale to nie znaczy, że powinien za to zginąć.
Czy większą głupotą jest jazda z 2,0 promila, 20 km/h poboczem, przez 2 km, czy przejechanie z Wrocławia do W-wy w 3,5 godziny w normalnym (kto jechał tą trasą to wie o czym mówię) ruchu?
Dla jasności: ja tej trasy nie dam rady zrobić w tym czasie w normalnym ruchu ale kiedyś byłem pasażerem i mogę stwierdzić, że się da, ale nigdy więcej.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez Daniel » 26 Paź 2011 22:29

Też zganię. Oczywiście że jazda po pijanemu jest czymś złym, ale to nie znaczy, że należy życzyć śmierci, lub się z niej cieszyć. Stała się tragedia, może i z winy zawodnika, ale nie przestaje być tragedią i wielka szkoda, że w wieku zaledwie 21 lat ten chłopak zginął.
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 28 Paź 2011 10:38

To zupełnie zmienia postać rzeczy. Karelin wykazał się totalną, skrajną głupotą i kompletnym brakiem odpowiedzialności siadając z premedytacją za kólkiem w takim stanie(fakt że na rosyjskie warunki 1,6 promila to nie tak wiele, ale w tym przypadku o tyle za dużo). W dodatku nie jechał sam. Jeszcze plus recydywa...
Oczywiście to wciąż jest wielka tragedia gdy ginie człowiek ale ma to zupełnie inny kontekst gdy ofiara na własne życzenie zgotuje sobie taki los.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 08 Lis 2011 10:42

Na wczorajszym zebraniu w Schladming FIS postanowił włączyć do programu MŚ w Val di Fiemme 2013, mixed team czyli drużynowy konkurs mieszany kobiet i mężczyzn, w zamian za męską drużynówkę na normalnym obiekcie która wypada z programu.
Moim skromnym zdaniem to niezła decyzja ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 08 Lis 2011 11:21

Super, dublowanie drużynówek nigdy mnie nie przekonywało, teraz będzie za to coś ciekawego i nowego. Też mi się podoba ta decyzja ;)
Daniel
Kadra A

Postprzez Menson » 08 Lis 2011 12:25

Inauguracja skoków narciarskich opóźnia się. PK w Rovaniemi zostaje przełożony z 19 i 20 listopada na 29 i 30 listopada. Oznacza to, że będzie to utrudnienie dla wielu zespołów, które z pewnością chciały dać szansę się wykazać niektórym zawodnikom, i co lepszym w Rovaniemi dać szansę w PŚ w Kuusamo.
Menson
Kadra B

Postprzez Janko10 » 08 Lis 2011 18:11

markos7207 napisał(a):Na wczorajszym zebraniu w Schladming FIS postanowił włączyć do programu MŚ w Val di Fiemme 2013, mixed team czyli drużynowy konkurs mieszany kobiet i mężczyzn, w zamian za męską drużynówkę na normalnym obiekcie która wypada z programu.
Moim skromnym zdaniem to niezła decyzja ;) .

Dla dopełnienia właściwej postępowości dołożyłbym jeszcze jednego niezadeklarowanego. ;)
Tylko, że to już mogłoby świadczyć o dyskryminacji... no bo dlaczego tylko jednego? To niech będzie dwóch i już będzie cacy. :lol:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez karlos » 08 Lis 2011 21:58

Mi się z kolei ta decyzja ta nie podoba, bo uważam że wciąż skoki kobiet są zbyt mało światową dyscypliną i np. w takiej Polsce dopiero raczkują :roll: , wobec czego nie będę czegoś takiego nawet oglądał, skoro Polska reprezentacja będzie póki co w tej dyscyplinie bez szans.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez damian940915 » 16 Lis 2011 01:58

karlos napisał(a):Mi się z kolei ta decyzja ta nie podoba, bo uważam że wciąż skoki kobiet są zbyt mało światową dyscypliną i np. w takiej Polsce dopiero raczkują :roll: , wobec czego nie będę czegoś takiego nawet oglądał, skoro Polska reprezentacja będzie póki co w tej dyscyplinie bez szans.

Polska zawsze była i będzie sto lat za murzynami :twisted:, że o Europie nie wspominając. Moim zdaniem skoki kobiet mocno rozwinęły się w ostatnich latach i najwyższy czas je wprowadzać na "salony". Skoro np. w biathlonie jest sztafeta mieszana, czy w saneczkarstwie bardzo widowiskowa drużynówka, to mieszany konkurs skoków również będzie sporą atrakcją, a zawodniczki będą miały szanse na wypromowanie tej dyscypliny, skacząc pomiędzy facetami, jakkolwiek dziwnie to brzmi :lol:
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 16 Lis 2011 09:27

Jeśli odpuszczanie niektórych sportów świadczy o byciu za murzynami to od dziś jestem jednym z murzynów! Czy Szwecja nie mając kadry KN jest 100 lat za murzynami czy może 200? ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 16 Lis 2011 10:03

Tylko że teraz Szwedzi obudzili się z ręką w nocniku gdy przez lata widzieli tylko biegi, zapominając o skokach że o kombinacji nie wspomnę. Teraz na nieco ponad 3 lata przed MŚ u siebie na gwałt próbują to naprawić ale przez 3 lata nie da się naprawić tego, co przez ostatnich 15-cie się olewało ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości