Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez markos7207 » 20 Mar 2011 12:26

Tak odchodzą tylko legendy. Nie ukrywam że się wzruszyłem, ale 17 lat śledzenia kariery tego skromnego górala zrobiło swoje.
A lepszego scenariusza nie można sobie było chyba wymarzyć, no może takim byłoby zwycięstwo Adama na zakończenie ale to że wygrał Kamil ma w sobie coś z symbolu.
Wielki szacunek dla innych skoczków którzy nie wstydzili się okazać jak wielkim szacunkiem darzą naszego Orła z Wisły. Norwegowie, Ammann w zabawny sposób pożegnali Adama, Simon mimo że 4-krotny mistrz olimpijski nie miał oporów by klęknąć przed starym mistrzem ale już Morgenstern nie zdobył się na taki gest. Może był trochę zazdrosny że cała uwaga skierowana była na Małysza a nieco mniejsza na jego osobie jako zwycięzcy klasyfikacji generalnej PŚ ;) .
Adam dzięki za wszystko !
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 20 Mar 2011 12:35

Takiego zakończenia sezonu to chyba mało kto się spodziewał. Stoch zakończył w świetnym stylu świetny dla siebie sezon. Liczę, że w kolejnym będzie dalszy progres, zwłaszcza, że u Kamila widać jeszcze spore możliwości. Odnoszę wrażenie, że on skacze na dużej lekkości.

No a Adamowi należało się takie zakończenie kariery. Po prostu. Trzecie miejsce w konkursie i wyprzedzenie ostatecznie Koflera. Piękny konkurs.

Dziękuję mistrzu za te mnóstwo wspaniałych konkursów i sprawienie, że dzięki Twoim skokom tak zainteresowałem się skokami narciarskimi.

Image
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez RakuNH » 20 Mar 2011 12:49

Faktycznie piękne zakończenie i jak dla mnie najważniejsze jest to, że Małysz stanął na podium w generalce, bo to był chyba najważniejszy cel na dziś. Mimo wszystko trochę smutno by było jakby skończył na 4 miejscu. Trzeba jednak zaznaczyć, że jakby sytuacja dziś była odwrotna i jakby Małysz trafił złe warunki to by pewnie by wszyscy mieli żal do organizatorów, a że Polacy są wysoko to dla większości jest wszystko cacy ;) Kofler został skrzywdzony (plusy i minusy dziś nie są żadnym wyznacznikiem) i była to trochę parodia zawodów. Każdy z nas pamięta jakie było oburzenie Polaków po odwołaniu drugiej serii w Oslo, a dziś warunki też były cały czas podobnie loteryjne. Nie żal mi jakoś specjalnie Austriaka, ale takie "wymęczone" skoki to nie to samo co zwycięstwo Stocha w Zakopanem czy brąz Małysza w Oslo.

Polska zajęła 3 miejsce w Pucharze Narodów dzięki temu, że Niemcy zostali zdziesiątkowani na koniec i oczywiście zostanie to odtrąbione jako wielki sukces Kruczka. Już się pogodziłem, że zostanie i nie będę sobie nim głowy zawracał, ale na żadne sukcesy się nie nastawiam.

Zawsze lubiłem sporty zimowy, ale gdyby nie Małysz to pewnie moje zainteresowanie nie byłoby tak wielkie. Dzięki za wszystko i cieszę się, że mogłem obejrzeć mistrza na żywo.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 20 Mar 2011 13:33

Zakończenie kariery Adama wymarzone i Stoch wygrywa. Po tych hymnach pochwalnych Tajnera na cześć Kruczka to on robotę ma na kilka sezonów a nie tylko na przyszły. Jakaś epoka wraz z końcem sezonu się zamknęła. Doświadczenie nas uczy, że każdy sezon jest inny a do wyników z lata nie ma co przykładać za dużej miary. Tak więc wszelkie prognozowanie trzeba po prostu odłożyć do kolejnej zimy.
Na temat Adama już tyle powiedziano a i w najbliższych dniach będzie powiedziane, że ja po prostu powiem. Dzięki Adam.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 20 Mar 2011 15:13

17 lat. To więcej niż ja żyję. 17 lat ciężkiej pracy. 17 lat wzlotów i upadków.
Dziękuję za wszystko, Adam. Za wszystkie sukcesy. Za Lahti, za SLC, za Predazzo, za Sapporo, za Vancouver i za Oslo. Za wszystko. Za to, że mimo "spadku formy" (jeśli tak można nazwać 12. miejsce w PŚ) w sezonie 2003/2004, podniosłeś się i walczyłeś dalej. Dzięki za to, że będę mógł swoim dzieciom i wnukom opowiadać o jednym z najwspanialszych polskich sportowców.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez zdzichu » 20 Mar 2011 15:25

Alez piękny scenariusz tego konkursu,i wogóle piękna symbolika ,gdy 15 lat temu Weissflog konczył kariere to wtedy wygrał Małysz w Oslo,a teraz Adam konczy kariere i wygrywa w tym samym kokursie Kamil ,także to piękny znak na przyszłośc.Także symboliczne byly te warunki które dziś mial Adam,oólnie on nie mial szczescia do warunków ,a dzis na koniec jego kariery one go poniosły,także to też jest troche wyjątkowe.I Adam doczekał ,także chwili ,gdy obok niego na podium staje inny Polski zawodnik,także to też wyjątkowe.Ogólnie swietny sezon Adama ,wielkie gratulacje,i wielkie dzieki za jego wielką kariere.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez dan » 20 Mar 2011 15:35

Dzisiaj się skończyła pewna epoka, a może skończy się za kilka dni kiedy to będziemy mieli okazję zobaczyć Adama na skoczni raz jeszcze podczas benefisu mistrza.
Kapitalnie dla nas skończył się ten sezon. Dzisiaj Polacy wszystko wygrali - 3 miejsca w Pucharze Narodów i w klasyfikacji generalnej dla Adama, a także dwóch naszych na podium ze zwycięstwem Kamila. Nie pamiętam bym kiedyś tak mocno trzymał kciuki za to, by II seria została odwołana.
No i to zwycięstwo Kamila jest symboliczne - oddanie pałeczki. Mam nadzieję, że nadal Polska będzie cieszyła się ze zwycięstw swojego rodaka.
Fajnie zachowali się skoczkowie innych krajów. Zresztą Markos już o tym wspomniał - te wąsy Hilde i Ammana, który pokazał klasę klękając przed Adamem. Świadczy to o szacunku jakim darzy naszego mistrza. Zresztą Stoch i Kranjec wchodząc na podium kłaniali się Małyszowi.
Dzięki Adam za to, że tchnąłeś wiarę w naszych kibiców i za sukcesy - wszystkich nie sposób wymienić. Między innymi 4 medale olimpijskie, 4 mistrzostwa świata, 4 puchary świata, zwycięstwo w Turnieju Czterech Skoczni, 39 zwycięstw w Pucharze Świata. Taki talent rodzi się raz na kilkadziesiąt lat.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez albatros » 20 Mar 2011 17:19

Nie przesadzając z ta symboliką. Małysz i Weissflog byli jednymi z najwybitniejszych skoczków w historii. Stoch to utalentowana osoba, ale nic wielkiego w skokach jeszcze nie zrobił. Więc na razie symboliki nie ma, to wy ja na siłę wymyślacie. Dodatkowo inny wymiar konkursowi w Oslo 96 nadano po latach, gdy Adam zdobył liczne trofea. Kto pamięta tamte czasy, to młodym, wielkim talentem, który kilka razy stanął na podium i chyba nawet dwa razy wygrał był ktoś inny i w nim widziano skoczka który zdominuje w przyszłości skoki, a nie w Małyszu.
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez friducha » 20 Mar 2011 17:54

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:02, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez harding » 20 Mar 2011 18:08

Dzięki Adamie.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez damian940915 » 20 Mar 2011 19:11

Takiego konkursu sobie nie wyobrażałem. Najpierw niemal modliłem się by rozegrano pierwszą serię, cały czas trzymano nas w niepewności, czy w którymś momencie jej nie przerwą, czy Polacy dostaną szanse na 3 miejsce w pucharze narodów, a Adam na 3 w generalnej. Z każdym skoczkiem emocje rosły. Po fenomenalnym skoku Stocha nie mogłem usiedzieć na miejscu, czekając aż na belce pojawi się Adam. Najpierw jednak słabo skoczył Freund, wtedy wiadomo już było, że trzeba tylko dokończyć serię, by Polska mogła się cieszyć z sukcesu w Pucharze Narodów. Potem długie oczekiwanie, to napięcie, no i w końcu pojawia się Adam, po kilku słabych skokach rywali. Wiadomo, że jest szansa na wysokie miejsce, no i wtedy ten przepiękny lot Adama i radość na dole wśród całej ekipy. No i wtedy pojawił się Kofler - zepsuty skok, trzeba było się niemal modlić by Hoferowi nie strzeliło coś do głowy. Kilka minut później seria zakończona, niemal pewne, że 2 serii nie będzie, ale informacja o takowej się pojawia. Niemalże kolejne modlitwy, by tym razem przerwano ten konkurs i udekorowano mistrza. Czekamy w napięciu, na Eurosporcie "Breaking the Ice" z Adamem w roli głównej, przełączam na chwilę na TVP i patrzę, że ubierają Adama w góralski kapelusz. Czyżby prośby zostały wysłuchane? Tak jest! Za chwilę czytam na Eurosporcie komunikat, że druga seria odwołana! Radości w moim sercu nie ma końca. Tak odchodzi ze skoków WIELKI MISTRZ - ADAM MAŁYSZ! Niesamowity konkurs, dwóch Polaków na podium, zdaje się, że po raz pierwszy w historii, mamy więc symboliczne przekazanie władzy w skokach Kamilowi. I te ukłony i klęknięcia Ammana, a wcześniej, śmiech i dobra zabawa na górze i wspólne zdjęcia Adama, Simona i Toma Hilde - trzech wąsatych chłopaków :)
Tak zapamiętam ten konkurs
A po tym wszystkim jeszcze wizyta Adama w studio TVP i wspólne oglądanie sukcesów Mistrza. Łzy same cisną się do oczu, po tych 10 latach spędzonych, niemalże od małego przed telewizorem, każdego zimowego weekendu, tylko po to by cieszyć się ze wspaniałych skoków, wspaniałego, skromnego sportowca i jego zwycięstw dla chwały własnej i całego narodu. Dzięki niemu jesteśmy dumni, że jesteśmy Polakami. To nasz Mistrz! Chwała mu za wszystko, co osiągnął, za te kilometry przeleciane nad skoczniami na całym świecie. Nie wiem czy ktoś taki jeszcze kiedyś będzie, kto przynosi tyle emocji, pięknych, sportowych emocji.
Nie wszystkie konkursy pamiętam, o większości dawno zapomniałem, ale o tym SPORTOWCU będę pamiętał do końca życia, że jest ktoś taki i jakie emocje dzięki niemu przeżywałem. Na pewno będę pamiętał Igrzyska w Salt Lake City i Vancouver, Mistrzostwa w Val di Fiemme, w Sapporo, pierwsze zwycięstwo w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, a raczej moment dekoracji Mistrza. Będę pamiętał, że nienawidziłem Ammana (oczywiście chwilowo, po konkursach w Salt Lake City i Vancouver, chyba jednak trochę też), będę pamiętał, rywalizację ze skoczkami z Niemiec - Schmittem i Hannawaldem i konkursy w stolicy Tatr - Zakopanem. Wreszcie dzisiejszy konkurs.
Dziękuję za tyle wspomnień.
To zapamiętam z dnia dzisiejszego i z całego Pucharu Świata.
DZIĘKUJĘ ADAMIE, DZIĘKUJĘ za wszystko, DZIĘKUJĘ, chociaż wiem że nie przeczytasz
DZIĘKUJĘ
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez albatros » 20 Mar 2011 19:27

friducha napisał(a):a o kogo konkretnie Ci chodzi o Ahonena?

Nie Ahonena, w roku 1996 pojawił się Peterka (rocznik 79) i jego uważano za najzdolniejszego skoczka młodego pokolenia. Druga sprawa, osoba w jednym poście porównywała sytuację Weissfologa i Małysza, te dwa nazwiska to jednak inny wymiar niż Stoch i Małysz.
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 20 Mar 2011 20:11

Albatros napisałem tak,bo ta sytuacja wydala mi sie troche analogiczna,oczywiscie nikt nie twierdzi ze Stoch dorówna sukcesami Malyszowi czy Weissflogowi ,bedzie to bardzo cieżkie ,ale pewne podobienstwa do tamtego zdarzenia były,a przejecie pałeczki jednak chyba nastapiło,chocby z tego wzgledu że do tej pory liderem naszej kadry był Małysz,a teraz mimowolnie stanie sie nim Stoch,to z nim bedą powiazane najwieksze nadzieje Polskich kibiców,i on zapewne zdaje sobie z tego sprawe.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez harding » 23 Mar 2011 21:45

Kto ma FOTOGRAFICZNĄ ;) pamięć, niech spróbuje swych sił w konkursie:
http://www.polskieradio.pl/43/265/Artyk ... ma-Malysza
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Janko10 » 26 Mar 2011 21:53

Szkoda, że pogoda nie dopisała. Ale nic to...
Wielki sportowiec. Wielki człowiek. Ta skromność...
Pewnie nie doczekam drugiego takiego.
Ukłony dla MISTRZA ADAMA.
Następna zima już nie będzie taka sama... :(
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez damian940915 » 26 Mar 2011 22:15

Janko10 Masz rację we wszystkim co piszesz. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że ktoś taki jak Adam pojawi się już w niedługim czasie.
jeszcze raz:
DZIĘKUJĘ PANIE ADAMIE!
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez harding » 27 Mar 2011 17:21

Adam jest spokojny o przyszłość polskich skoków, jeżeli powstanie system szkolenia. Jeśli tak, to czarno to widzę...
harding
Młodzieżowiec

Postprzez dan » 06 Kwi 2011 16:37

http://sport.interia.pl/sporty-zimowe/n ... 20978,4974 - wreszcie doczekaliśmy tego by skoki kobiet znalazły się w programie igrzysk olimpijskich. Należy też zwrócić uwagę na to, że sztafeta mieszana w biathlonie także zadebiutuje w Soczi, poza tym jeszcze kilka innych konkurencji.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez damian940915 » 07 Kwi 2011 22:44

No i pięknie, ja uważam, ze im więcej tym lepiej, tylko szkoda że Polacy w tych konkurencjach są w głębokiej d....., może oprócz biathlonu, gdzie możemy zakręcić się koło 10 i saneczkarstwa, gdzie możemy przynajmniej myśleć o wystawieniu drużyny :) .
A swoją drogą to pierwsze słyszę o drużynowym łyżwiarstwie figurowym, o half-pipe w narciarstwie tez nie mam praktycznie informacji, ale zdaje się że jest ona na wzór snowboardu, a więc konkurencja dosyć widowiskowa lecz trudna do sędziowania (jak gimnastyka) i przez to nie zawsze sprawiedliwa w obiektywnej ocenie.
Skoki kobiet popieram, mamy równouprawnienie a po wprowadzeniu ich do MŚ była to tylko kwestia czasu.
Sztafeta mieszana w biathlonie, to też była kwestia czasu i byłem niemal pewny, iż konkurencja ta zagości w Soczi. jest to konkurencja w której przy odrobinie szczęścia możemy zając punktowaną pozycję
Saneczkarstwo w tym wykonaniu, a więc sztafety zwyczajnie mi się podoba i jestem na tak. Tutaj też można przy liczbie państw uprawiających ten sport pokusić się o miejsce punktowane.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez nicpoń » 14 Kwi 2011 06:50

W Wisle nie bedzie jednak PŚ w zimie.
nicpoń
Junior młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości