Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Janko10 » 03 Gru 2010 23:53

Panowie są dobrej myśli... :o
http://www.skijumping.pl/wiadomosci/12472/Lukasz-Kruczek-Jest-zdecydowany-progres/
http://www.skijumping.pl/wiadomosci/12474/Kamil-Stoch-Krok-po-kroku-realizujemy-nasz-plan/
Nie wiem gdzie ten "zdecydowany progres"...
W Stocha jeszcze wierzę. Jutro będzie w "10". :wink:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RychuGKM » 04 Gru 2010 08:55

Progres jest i to widoczny. Mam tu na myśli tercet Stoch ,Hula, Bachleda .
Miejsca tej trójki w kwalifikacjach:
Kuusamo 27 30 38
Kuopio 10 21 32
Lillehamer 4 16 23
Miejsca w Konkursie:
Kuusamo 34 38 40
Kuopio 20 33 44
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 04 Gru 2010 09:42

O progresie w kwalifikacjach to sobie może mówić Kazachstan. U nas ma wchodzić co najmniej 6 na 7 zawodników i co najmniej 4 ma punktować i to będzie progres. Jak jutro zapunktuje Stoch na 19 miejscu i Małysz na 8 to Kruczek znów powie o zdecydowanym progresie :lol:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 04 Gru 2010 11:29

Trzeci PŚ w tym sezonie i po raz trzeci ta sama trójka nie kwalifikuje się do konkursu. Czy trener uważa, że Polska nie ma innych skoczków?
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez karlos » 04 Gru 2010 12:20

Najwidoczniej trener jest przekonany, że na PŚ jeżdzą nasi najlepsi skoczkowie, chociaż ja mam nadzieje, że się mocno w tym względzie myli. W sumie to obstawiałbym w ciemno, że np. Rutkowski i Śliz spisaliby się lepiej od tej naszej młodzieży od siedmiu boleści.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez dan » 05 Gru 2010 10:06

O wczorajszym konkursie nikt nie napisał jeszcze? Zawiódł mnie Kamil Stoch trochę, bo liczyłem, że będzie poprawiał się ze startu na start. Coraz bliżej podium jest Adam no i warto zwrócić uwagę na to, że pierwsze punkty w sezonie zdobył Stefan Hula.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 05 Gru 2010 11:04

Nie bardzo jest o czym pisać. Polacy dalej słabo poza Małyszem. Bachleda tradycyjnie 4 dziesiątka więc przynajmniej ustabilizował się na pewnym poziomie ale szkoda że nie zdobywa punktów bo to chyba jego maksymalny poziom. Hula jak już awansował to 2 skok tragedia, podobnie zresztą jak Stoch. Małysz bardzo ładnie i niewiele brakło do podium ale Małysz już tylko może a nie musi jak inni nasi gwiazdorzy. Dziś 57 zawodników więc odpadnie 7. Ilu Polaków w tej 7? Myślę że 2 spokojnie :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 05 Gru 2010 11:07

RakuNH napisał(a):Ilu Polaków w tej 7? Myślę że 2 spokojnie

Ja liczę na trzech, bo może wtedy wreszcie Kruczek zrozumie, że należy wymienić turystów na innych zawodników.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RychuGKM » 05 Gru 2010 16:36

Szaranowicz przeszedł dziś samego siebie Rune Veltę nazywając Rune Holtą i to nie jeden raz , aż mu Kot musiał się zdecydowanie wtrącić w zdanie , żeby ... nie powielał tego błędu :D
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Menson » 05 Gru 2010 19:15

Już po raz kolejny Murańka pokazuje jaki ma talent. :lol: Nie zajął ostatniego miejsca w kwalifikacjach. :mrgreen: Szkoda Kubackiego, który natomiast skakać umie, ale niestety formę ma zerową... To samo tyczy się Miętusa, który potrafił punkty już zdobywać, a teraz znów odpadł w kwalifikacjach. Hula ma już nieco doświadczenia, to także coś potrafi skoczyć czasem, ale dzisiaj to oczywiście też było świetnie. Jedyny co ma formę, to Bachleda, i to chyba jest szczyt formy, bo już regularnie w pierwszej 40 się mieści. :lol: U Stocha to niby postęp jakiś widać, bo dzisiaj się wbił w końcu w środek pierwszej 20...

Za 2 dni jest Puchar Kontynentalny, i zobaczymy jak tam się zaprezentują Ci, którzy niby na treningach skakali gorzej od Murańki, Kubackiego, czy też Miętusa. Mimo wszystko zmieniłbym też Bachledę i Hulę. Niech oni w spokoju trenują, a nie jeżdżą na siłę po PŚ...

Co do samych zawodów, to widać, że aktualnie w najwyższej formie Morgenstern, i być może wywalczy on bardzo szybko odpowiednią przewagę w PŚ, i potem ciułając punkty za dalsze miejsca i tak zapewni sobie ten Puchar. Schlierenzauer raczej sobie odpuści Harrachov i Engelberg, albo chociażby jedne z tych zawodów, bo to, co teraz pokazuje to nie to, na co go stać. Larinto rozpoczął sezon bardzo dobrze, i wcale nie musi być jak 2 lata temu, że była równia pochyła, i skakać będzie coraz gorzej, bo w końcu doświadczenia z tamtego sezonu już ma. Jeszcze warto wspomnieć Manuela Fettnera. Człowiek olał kompletnie lato, zajął się tylko treningiem, a nie startowaniem, i teraz ma formę na koniec pierwszej 10, początek drugiej. Nie wiem czy to głównie zadecydowało o formie, ale dzięki temu po raz pierwszy zanotował tak dobre cztery wyniki pod rząd. Co może zwiastować, i że cały sezon będzie miał bardzo równy i dobry.
Menson
Kadra B

Postprzez damian940915 » 05 Gru 2010 19:30

Szaranowicz jest chyba fanem żużla.... :D

Co do samych zawodów to widać ogromną formę u Morgensterna. Ciekawe jak dalej poradzi sobie Schlierenzauer bo wygląda marnie. Adam Małysz skacze przyzwoicie, Stoch ma nieustabilizowaną formę a reszta bez komentarza.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 05 Gru 2010 20:17

Zmienić Hulę i Bachledę? Jeśli już to można ich odesłać i nie wykorzystywać limitu bo ich zmienianie to zupełnie nie ma sensu. Chyba nie wierzysz Menson że w PK 5 zawodników wejdzie do 30 bo co najmniej taki wynik mógłby upoważniać do startu w PŚ ( a w zasadzie powinna być to 20). Murańka faktycznie słabiuteńko i chyba jego era dobiegła końca kiedy osiągnął wiek występów w PŚ. Co do letniego PŚ to Ito go wygrał i prezentuje formę w okolicach 10 (9 miejsce w generalce) i takiej formy oczekiwałem od Stocha a on w pierwszym konkursie do 30 nie wszedł... Teraz jest lepiej ale wszystko zweryfikuje kolejny weekend.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 05 Gru 2010 20:42

Raku, nawet jeśli nie wejdą, to i tak bym był za tym, żeby próbować innych zawodników, a nie znowu odpuszczać całkowicie zawody... Jeśli już faktycznie nawet w tym PK w Rovaniemi się nie popiszą, to wtedy zobaczymy...

Jak na razie pewniakiem w składzie na Harrachov powinni być Stoch i Małysz. Po PK zobaczy się co dalej...
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 06 Gru 2010 09:33

Znowu powrót do szarzyzny ligowej kolejki. Ostatni konkurs to oprócz Adama i co cieszy wyraźnej poprawy formy Stocha dno i kupa mułu. Czyżby Hula i Bachleda już się naskakali i wraca stare z zeszłego sezonu gdzie naszym pary starczało na góra dwa trzy konkursy? Sam jestem ciekaw roszad jakie zrobi Kruczek w składzie a jeszcze bardziej co pokażą ewentualni zmiennicy. Jak na razie nasi rozczarowują bo oczekiwałem po lecie czegoś więcej. Oprócz Adama który już nic mi nie musi udowadniać reszta zawiodła. Cały ich dorobek to dwa marne punkty Huli i jedno miejsce w konkursie głównym Kubackiego z młodzieżowego trio. W poprzednich konkursach może nie zdobywali punktów PŚ ale ich skoki były poprawne jak na nich i jakieś tam szanse na awans rokowały ale wczoraj to już po wylądowaniu można ich było skreślić. Chodzi oczywiście o naszych dwóch seniorów Hulę i Bachledę. Kogo Kruczek zabierze nie mam pojęcia. Jak dotąd te 7 miejsc to droga przez mękę.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 07 Gru 2010 11:49

No i już nie musimy się zastanawiać kogo Kruczek zabierze w miejsce młodzieży bo nikogo nie zabierze. Swoją drogą to kompromitacja, żeby przy tych środkach jakie idą na skoki nie mieć 7 zawodników których bez wstydu można pokazać na PŚ. Teraz jeszcze okazuje się, że nie mają w kraju gdzie trenować bo obiekty nie przygotowane do skakania. To już skandal. :twisted:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 07 Gru 2010 20:20

No i Menson widzisz że forma wszystkich naszych reprezentantów jest konkretna :mrgreen: Po wynikach wydaje się że kadra z PK nie jest nawet lepsza od "trójcy" a Bachledzie i Huli nie dorastają do pięt. :lol: Szykuje się żenujący sezon. Najlepiej w 1 serii spisał się zawodnik spoza wszystkich kadr... szkoda się denerwować.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 07 Gru 2010 20:23

No i właśnie już za samo to, że najlepiej się spisał Żyła, to powinien mieć z urzędu start co najmniej w Harrachovie, a nawet i w Engelbergu. Poza tym dać jeszcze innych zawodników spoza kadry, a kadra niech se trenuje. Z tym, że spoza kadry, nikt nie na prawa skakać w PŚ...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 07 Gru 2010 20:27

Śliż i Żyła jakoś tragicznie się nie spisali bo wiadomo że z nich gwiazdorzy już nie będę a Śliż pewnie się jeszcze rozkręci jak to ma w zwyczaju. Myślę że obowiązkowo powinni zastąpić Murańke i Miętusa ale jestem przekonany że takiej zmiany nie będzie. Zobaczymy jeszcze jak w 2 serii sobie poradzą. Problemem nie są słabe skoki starszych zawodników ale problemem jest brak "wiecznie młodych i utalentowanych" którzy "mają czas"...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 07 Gru 2010 20:33

No to dlatego teraz te 7 miejsc się powinno rozplanować, że niech skacze se Małysz i Stoch, ewentualnie dwóch z formą, a pozostałe 3 miejsca dla naprawdę młodych zawodników, i już niech będzie ten cały Murańka, ale oprócz niego niech będą jeszcze inni z jego roczników. Najwięcej oni zyskają startując w PŚ, a nie treningami, bo widać jak im one pomagają... A tak chociaż trochę doświadczenia nabiorą, zobaczą jak to jest w PŚ, a któryś z nich może zaskoczy po jakimś czasie.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 07 Gru 2010 20:39

Jak dla mnie podstawa to zmiana trenera bo jeśli cała kadra jest bez formy to coś jest na rzeczy... W żadnej innej kadrze marionetka Tajnera by się nie utrzymała a w Polsce dotrwa do końca sezonu bez problemu. Co nam ze startów młodych w PŚ jak Kruczek i tak z nimi zrobi fachową robotę i będą zwiedzać bulę. Jedynym dosyć ważnym plusem Kruczka jest to że ma dosyć przyjemną facjatę i wydaje się że "mądrze" mówi. Niestety tylko się wydaje :? Niemcy też się wydawali rozbici a dziś dzielą i rządzą w PK. A my? :roll:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości