Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez dan » 24 Lis 2010 09:52

Lekarze odradzają Adamowi startować w drużynie i w kwalifikacjach do indywidualnego konkursu.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Menson » 24 Lis 2010 14:50

Najbardziej mnie załamują komentarze zwolenników "nie rozumiesz tego, że skok 5 belek niżej na 120 metrów jest lepszy niż z 10 belki na 125 metrów?". Rozumieć rozumiem, ale to tak samo jak w przytoczonym przykładzie dana. Majewski rzuca kulą na 22 metry, ale przegrywa Londyn z Cantwellem który rzucił 21 metry, ale miał gorszy wiatr. Taka prawda, że dla niektórych gdy nie wygrywa ktoś z czołowej piątki to już jest losowy konkurs, który się odbyć nie powinien. Małysz z początku był też za systemem, to od razu komentujący jako jedyny argument podawali "jak tak Małysz chce, to niech tak będzie". Widać, że to głównie kibice sukcesu, których by zadowoliły każde reguły, byle by tylko zawsze wygrywał ten co chcą, a nie ktoś inny. No ale oczywiście ja nie rozumiem...
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 24 Lis 2010 23:05

Co byśmy nie psioczyli to i tak tego nie zmienią. Od zawsze byłem przeciwnikiem tych zmian i to się nie zmieniło.
Ale może o czym innym. Lato sprawiło,że już dawno nie czekałem na sezon z takim zniecierpliwieniem i z nadziejami. Raku trochę ten mój entuzjazm tonuje ale ciekawość jak to będzie wyglądać na śniegu aż mnie zżera. Co do kontuzji Adaśko to lepiej aby nie nadwyrężał tego kolana i odpuścił sobie drużynówkę. Chętnie popatrzę jak sobie młodzież poradzi a Mistrz może pobawić się w komentatora. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez zdzichu » 25 Lis 2010 18:43

Też już sie nie moge doczekać tego sezonu bo zapowiada sie nie zwykle ciekawie,bo takiego lata Polscy skoczkowie poza Małyszem jeszcze nie mieli, ciekawi mnie przede wszystkim to czy Kamil Stoch dołączy wreszcie do czołówki pucharu swiata ..Mam te z nadzieje że stary lis Janne Ahonen raz jeszcze pokaże swój kunszt ,najlepiej podczas turnieju 4 skoczni.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez karlos » 26 Lis 2010 19:11

http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010 ... a-malysza/
Wystarczył jeden trening i już przestałem wierzyć, że sezon ten może być przełomowy dla naszych skoczków. Wydaje mi się, że będzie podobnie, jak w zeszłych latach z tą różnicą, że naszych będzie skakać trochę więcej.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Janko10 » 26 Lis 2010 19:24

Raku napisz coś pozytywnego, bo po tych przerwanych kwalifikacjach mam jakiegoś kaca...
Wiem, że wiało ale...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez karlos » 26 Lis 2010 19:35

No nic najwidoczniej nasi się już naskakali latem :lol: . Teraz będzie miał Kruczek całą zimę, aby się zastanowić, jak przygotować naszych żeby skakali w zimę, tak jak skakali latem 8) .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez albatros » 27 Lis 2010 14:47

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 01 Maj 2011 10:33, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Duche » 28 Lis 2010 10:34

Kolejne skoki na śniegu i znów mamy potwierdzenie, że o choćby zbliżenie się do letnich wyników będzie niesłychanie trudno. Polacy za wyjątkiem Małysza znów słabo i nic nie wskazuje na to, by dzisiaj w konkursie głównym miało być lepiej. Nawet Stoch skacze bardzo przeciętnie jak na to co pokazywał na igelicie. A może się rozkręcą wraz z trwaniem sezonu? :wink:
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez markos7207 » 28 Lis 2010 12:03

Spodziewałem się sporo więcej po Kamilu i ciut więcej po reszcie. Adam jak zawsze nie zawiódł a wiadomo że nie skakał na 100 % oszczędzając podświadomie noge.
Jednak do letnich skoków zawsze trzeba podchodzić z wielką rezerwą bo wystarczy przypomnieć jaką bryndzę prezentowali Austriacy przez prawie całą LGP, jedynie zwyżkę formy mieli pod koniec cyklu, a jak skakali wczoraj. Albo niewidoczni latem Norwegowie; Jacobsen i Bardal skakali tragicznie a teraz to zupełnie inni skoczkowie. Zupełnie na odwrót jest z Kubackim który już słabł w Libercu i Klingental a teraz powrócił do szarej rzeczywistości.
Ale po pierwszym starcie nie ma co wyciągać daleko idących wniosków choć mając w pamięci po dwóch Polaków na podium w LGP, ciężko się przyzwyczaić że prawdopodobnie znów tylko Adam będzie znaczył o sile polskich skoków. Pożyjemy zobaczymy :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez dan » 28 Lis 2010 14:42

Żadnego Polaka (poza Adamem) w II serii. A chwalili się, że są w niesamowitej formie. To jest kompromitacja. Dochodzę do wniosku, że Kruczek nie nadaje się na trenera. Już zastanawiające było to, gdy w czasie lata dziwił się, że nasi tak dobrze skaczą. Może uznał, że nic więcej nie musimy robić, bo skoro było tak dobrze... Normalnie krew mnie zalewa.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez lajsek14 » 28 Lis 2010 15:10

Dokładnie kompromitacja!! Jeszcze Małysza da się zrozumieć miał problem z kolanem więc 9 miejsce na początek jest OK.Ale reszta polaków tragedia :evil:.Po co wysyłać aż 7 skoro 4 ledwie się dostaje do konkursu głównego a do 2 serii tylko Małysz wchodzi.
lajsek14
Junior młodszy

Postprzez zdzichu » 28 Lis 2010 15:22

Miało być dobrze jak nigdy ,a było fatalnie ,dobrze ze niezawodny Adam sie niezle spisał ,cóż to dopiero poczatek sezonu ,może bedzie lepiej w trakcie sezonu,bo w tych najbliższych konkursach trudno sie spodziewac nagłego przeskoku jakosciowego Stocha i spólki.Świetny wystep rewelacyjnych Austriaków ,i niezawodnego Ammanna ,dobrze także Hautamaeki mam nadzieje że Matti bedzie wstanie jeszcze nawiazac do swoich kapitalnych sezonów,choc bedzie to trudne.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 28 Lis 2010 20:31

Wiedziałem, że lato to nie zima ale takiej bryndzy się nie spodziewałem. Oprócz Adama nikt nie skoczył przyzwoicie już nie mówiąc dobrze. Jedynemu Murańce mogę odpuścić ale reszta to dno. Stoch zaczyna wyrastać na takiego letniego skoczka. Pewnie jak się sezon zacznie kończyć to odda kilka wartościowych skoków na Planicy. Ito jakoś skacze i w zimie przyzwoicie a Stoch, Kubacki szkoda słów. A miało być tak ładnie. Akademie miały być i wywiady. :lol: Wybaczcie ale to taki śmiech przez łzy. Raku wytłumacz mi po co ten Kruczek ciągnie za sobą tego Bachledę. Chłop ma chyba już 29 lat albo coś koło tego i jedyny talent jaki pokazał to kadrowego klauna bo jeszcze tego sportowego talentu nie miałem okazji obejrzeć. Wiem, że w tej mizerii jest lepszy od młodych ale perspektywiczny to on nie jest chyba. Pytanie czy to wszystko na co ich stać? Czy może pierwsze koty za płoty. Zobaczymy w środę w Kuopio.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 28 Lis 2010 20:51

RakuNH chyba się załamał, widząc jak nasi skaczą 8) , bo ostatnio w ogóle na forum nie pisze. W sumie biorąc pod uwagę również postawę naszych kombinatorów jest nad czym ręce załamywać. Bachledę Kruczek wziął, aby wszyscy nasi skoczkowie nie lądowali na buli :lol: . Nadzieja w tych, z którymi Kruczek nie pracował :?: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Menson » 28 Lis 2010 21:31

Myślałem, że najlepszym komentarzem będzie brak komentarza, i dlatego postanowiłem nic nie pisać. Ale jednak nie ma co uciekać przed prawdą. :P

Lato nasze, zima wasza - i tyle. Wiadomo było dla mnie, że zima nie będzie taka sama jak lato. No ale się spodziewałem, że Stoch i dwóch innych będą regularnie się plasować w pierwszej 30... A najlepszym skokiem błysnął Hula - i to był ten skok, którym uratował sobie zdrowie w przerwanych kwalifikacjach...

Adam Małysz - skacze z kontuzją, więc tutaj trzeba poczekać jeszcze trochę, może do Lillehammer.

Kamil Stoch - żeby nie wszedł do 2.serii, to naprawdę parodia. Po nim się spodziewałem nawet nie pierwszej 10, ale już normalnych skoków. Ani w drużynówce ani dzisiaj tego nie pokazał.

Marcin Bachleda - dopóki będzie mógł chodzić to ma pewne miejsce w kadrze...

Krzysztof Miętus - pierwszy skok w drużynówce rewelacja, natomiast następna to coraz większa tragedia. To pokazuje, że gdy ma dobre warunki poleci o wiele dalej niż inni, natomiast gdy wiatr jest nieruchomy lub w plecy, to nie skoczy w ogóle

Dawid Kubacki - ...

Klemens Murańka - ten koleś sztucznie pompowany przez PZN i przez innych z mafii nie powinien mieć wstępu na skocznię PŚ ani PK dopóki nie zacznie normalnie skakać. Jak na mnie, to szykuje się kolejny Bachleda. I tylko mi szkoda tych ludzi, którzy uwierzyli, że to może być talent. Jakoś w zawodach juniorskich wielokrotnie przeskakują go zawodnicy z roczników równych jak on, ale tylko on ma fory. Wiele jest nazwisk z 93, 94, czy nawet 95 którzy tracą do niego niewiele (a w tym młodym wieku jeśli się traci z 4, 5 metrów, a się jest młodszym o rok czy dwa, to oznacza, że ma się większy potencjał...) zostają w kraju, a ten pan widać, że zaczyna sobie już podróżować po PŚ...

Więc nie ma co czekać, trza zmieniać trenera. Gorzej być już nie może, a może być tylko lepiej. Pan Tajner zamiast komentować w TVP to niech za coś się zabierze pożytecznego, a nie komentowanie wraz z Szaranowiczem skoków narciarskich. Teraz kilku zawodników, np. Śliż, Koty trenują z innymi trenerami. Po jakimś czasie Kruczek ich powoła, będą zdobywać punkty, a czym dłużej z Kruczkiem to będzie gorzej. To widać, że jest równia pochyła czym dłużej się przebywa z tym trenerem skoków od siedmiu boleści. Tak jest ciągle... To nie chodzi tylko o dzisiejszy konkurs, ale o to, że się zaczyna jak zawsze. W trakcie środku sezonu będzie zapewne trochę lepiej jak zawsze, i znowu będzie "forma lepsza, to Kruczek zostaje na następny sezon...". I tak będzie w kółko...

Czy to zawodnicy nie mają naprawdę żadnych umiejętności na skalę światową, czy to faktycznie Kruczek jest słaby? Tutaj już nie powinno być pytań, tylko zobaczyć to zmianą trenera. Nie powinno być sentymentów. Niech Kruczek idzie ponownie na tego asystenta, cokolwiek, bo inaczej się nie przekonamy jaka jest prawda.
Menson
Kadra B

Postprzez Kacpero221 » 28 Lis 2010 21:53

Menson napisał(a):Klemens Murańka - ten koleś sztucznie pompowany przez PZN i przez innych z mafii nie powinien mieć wstępu na skocznię PŚ ani PK dopóki nie zacznie normalnie skakać. Jak na mnie, to szykuje się kolejny Bachleda. I tylko mi szkoda tych ludzi, którzy uwierzyli, że to może być talent. Jakoś w zawodach juniorskich wielokrotnie przeskakują go zawodnicy z roczników równych jak on, ale tylko on ma fory. Wiele jest nazwisk z 93, 94, czy nawet 95 którzy tracą do niego niewiele (a w tym młodym wieku jeśli się traci z 4, 5 metrów, a się jest młodszym o rok czy dwa, to oznacza, że ma się większy potencjał...) zostają w kraju, a ten pan widać, że zaczyna sobie już podróżować po PŚ...

Dokładnie. Mówienie o tym, że jest talentem na miarę Małysza jest przesadą. Jest zdolny, ale jakichś wielkich sukcesów nie odniósł. To, że skoczył w Zakopanem ponad 135 metrów przy bardzo sprzyjającym wietrze nie robi z niego wielkiego skoczka.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez figaro56 » 28 Lis 2010 23:20

Tylko 16 latkowi to mogę wybaczyć. W końcu mamy te 7 miejsc i niech biorą po jednym młodym niech się przekonają co to PŚ. Tego jednego szczawika nawet dwóch przeboleję ale gdzie trzon tego zespołu? Kruczek mnie osłabia swoimi wypowiedziami. Ledwo sezon zaczęty a on chciałyby odpuścić jedne zawody aby potrenować. To się pytam co on robił do tej pory?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 29 Lis 2010 11:46

Nie no, Klimek ma jeszcze ze dwa lata na udowodnienie czy ma dryg do tego sportu czy nie, więc chyba go Menson trochę za ostro potraktowałeś bo to jeszcze dzieciak. Choć z drugiej strony wolę takie "cudowne dzieci" a'la Nieminen które w wieku 16 lat wygrywają wszystko jak leci z mistrzostwem olimpijskim włącznie, i potem już tylko odcinają kupony od sławy niż notoryczne wieczne talenty które w końcu zestarzeją się nic nie osiągając.
Ze zwalnianiem Kruczka też bym się wstrzymał bo może coś zaskoczy w następnych konkursach i wtedy będzie głupio :wink: . Mam nadzieję na taki scenariusz choć wiem że to dość naiwne z mojej strony, ale nadzieja umiera podobno ostatnia :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 29 Lis 2010 13:04

Też nie jestem zwolennikiem wywalania trenerów za najmniejsze niepowodzenia. Ciągle mam w pamięci sprawę Lepisto, gdzie pozbyto się wybitnego fachowca pod presją mediów i kibiców bo wszyscy żądali dalekich skoków Adama. Już nie wspomnę o stylu w jakim to rozstanie z Finem nastąpiło. Mam nadzieję, że się otrząsną z tego blamażu i w następnych konkursach będzie zdecydowanie lepiej. Tylko ile to sezonów już takimi nadziejami żyjemy. :(
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości