Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez figaro56 » 29 Lip 2010 13:47

Ależ Markos na 100 i 200 też masz Norwega :D i to z szansami na medal.
Niech sobie Duche kibicuje nawet Marsjanom i nic mi do tego ale niech nie przedstawia tego łajdaka Fuentesa jako altruisty i autorytetu bo tego nie zdzierżę.
To jedna z tych kreatur zarabiających na dopingu i teraz dorabiająca do tego ideologię.
Raku ciągle nie może nadziwić się dlaczego Duche stawia Rosjan ponad naszymi sportowcami. Porównajcie rachunki za gaz swoje a Duche i zrozumiecie. :lol:
Jak coś wydaje się niezrozumiałe to zawsze szukaj najprostszych rozwiązań. :lol:
A teraz na poważnie. Rekord Polski Trybańskiej i trójka tyczkarzy w finale. Awans płotkarzy, chociaż Noga okorowany po upadku na treningu.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 29 Lip 2010 13:59

figaro56 napisał(a):Ależ Markos na 100 i 200 też masz Norwega :D i to z szansami na medal.

Na 100 już pokpił "Jays" sprawę, może odkuje się na 200 ale na młodego Francuza nie ma raczej mocnych. Może Saidy Ndure karnacją nie przypomina Norwega ale chociaż mówi po norwesku :wink: .

Co do szarlatana Fuentesa to także nie podzielam zdania Duche w tym temacie. Fuentes i jemu podobni - won ze sportu ! :twisted:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 29 Lip 2010 14:23

Figaro, za gaz płacę tyle co inni, nie mam żadnych ulg z powodu moich sympatii :mrgreen:

Co do Fuentesa, to ja po prostu uważam, że kto jak kto, ale on się na dopingu zna i zna także całą prawdę o sporcie. Więc jeśli mówi, że bez dopingu nie ma sukcesów i jest on w każdej dyscyplinie to ja mu wierzę, bo nie mam podstaw by nie wierzyć. Co by o nim nie mówić jest to specjalista i sportowcy sami do niego przychodzili, głównie kolarze, tenisiści, piłkarze i lekkoatleci. Dlatego też ja wierzę w jego słowa. Ja tutaj go nie oceniam czy on robi dobrze czy źle, ja po prostu staram się wam uświadomić poprzez jego słowa, że doping w sporcie to normalna sprawa i bez niego nie można wygrywać. Wydaje mi się, że w przeciągu ostatnich lat było tyle wpadek największych gwiazd sportu, że chyba w tym co mówi Fuentes jest prawda.

Wy jeśli nie chcecie w to wierzyć, to nie musicie. Wg mnie jednak lepiej pogodzić się z prawdą - nawet tą brutalną i zrozumieć, że w sporcie przede wszystkim liczy się kasa, a kasa = sukcesy, a żeby mieć te sukcesy i rywalizować z innymi trzeba brać doping. Smutne to, ale niestety prawdziwe.

Szkoda, że Obikwelu nie obronił złota z Goeteborga na 100m. Forma jednak nie ta, poza tym on już raczej teraz rekreacyjnie startuje. Sukces Francuza był do przewidzenia, w końcu w tym sezonie ma świetne jak na europejczyka wyniki. Za niespodziankę można uznać brak medalu dla Chambersa. Dla mnie był pewniakiem do medalu, a skończył dopiero na 5. pozycji. Słabo.
Mimo wszystko jednak bez Bolta, Powella, Gaya i innych Jamajczyków, Amerykanów etc. rywalizacja sprinterska nie jest tak bardzo ciekawa. Mają oni ogromną przewagę nad europejskimi zawodnikami, nawet tymi czarnoskórymi i o jakiś świetnych czasach na zawodach rangi europejskiej możemy pomarzyć :(

Podobnie z biegami długodystansowymi. Jak biegają Europejczycy to oglądam ostatnie pięć okrążeń, wcześniej tak kątem oka spoglądam, jednak jak mamy Etiopczyków czy Kenijczyków to fajnie się ogląda od startu. Inna szybkość, dynamika i emocje na bieżni wtedy są.

Dzisiaj finał skoku wzwyż mężczyzn. Bednarkowi raczej trudno będzie powtórzyć sukces z Berlina. Rosjanie są ponad konkurencją i naprawdę będę mocno zdziwiony jeśli nie wywalczą oni kompletu na podium :P

W finale na 100m pań byłoby fajnie jakby tak na zakończenie kariery złoto zdobyła Christine Arron. Pamiętam do teraz jak bodajże na MŚ w Paryżu w 2003 zdobyła złoto w sprincie, bardzo ją wtedy polubiłem i tak mi zostało do teraz. Ładna kariera, z przerwami, ale ładna. Dlatego też ucieszę się bardzo jeśli Arron zdobędzie dzisiaj złoty medal.

Jutro najbardziej czekam na 400m pań z uwagi przede wszystkim na Kriwoszapke, która jest zdecydowanie moją ulubioną biegaczką. Liczę na złoto oczywiście i na medale dla pozostałych dwóch Rosjanek.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez figaro56 » 29 Lip 2010 15:00

W skoku w dal Rosjanki też miały wymiatać a skończyło się na "marnym" brąziku. To jednak jak dla Rosji spory zawód bo dla nas taki brązik byłby spełnieniem marzeń. Tak więc, dlatego kochamy sport, że nie wszystko co na papierze sprawdza się w praktyce.
Mam nadzieję, że w innych konkurencjach też uda się ukąsić Rosjanki i nie ma to nic wspólnego z sympatią czy antypatią do danej nacji tylko tak na zasadzie "bij mistrza".
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 29 Lip 2010 16:19

Acha byłbym zapomniał. Widzieliście te dziewczyny startujące w skoku w dal? Jakie ładne laski aż mnie staremu ciśnienie skoczyło. Zawsze mówiono, że skoczkinie wzwyż to najładniejsze zawodniczki ale tym razem drużynowo te od skakania w dal wymiatają.
Oglądałem wczoraj TVP i znowu ten szołmen z irokezem i te jego infantylne wywiady. "Czy siostra kibicuje ci kiedy startujesz", " A czy ty kibicujesz siostrze kiedy jest na wybiegu?" Niech go najlepiej Anita Włodarczyk trzepnie tym swoim młotem w łeb. Tego nie można słuchać. Kto go zrobił dziennikarzem sportowym?
Do jakiegoś kolorowego pisma dla idiotek z nim a nie na poważną imprezę sportową.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 29 Lip 2010 16:37

W skoku w dal Rosjanki zawiodły, ale nie było największych gwiazd ostatnich lat - Udmurtowej czy Lebiediewej, zaś Kotowa dopiero co wróciła. Kołczanowa zawiodła, więc stąd tylko brąz dla Rosjanek.

W skoku wzwyż jest inaczej. Przyjechała światowa czołówka Rosjan, nie ma chyba tylko Silnowa, ale to z uwagi na ograniczoną ilość miejsc. Tutaj jednak sprawa wygląda inaczej niż w skoku w dal, dlatego szanse na rosyjskie podium są naprawdę duże. Jednak jak to w sporcie niczego wykluczyć nie można.

Zmiana avka na okoliczność ME :)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 29 Lip 2010 18:12

Bednarek zaliczył 2,19m i zajął wraz ze Słowakiem Horakiem 10. miejsce. Pogoda nie rozpieszcza zawodników - niedawno padał rzęsisty deszcz, ale teraz wyszło słońce.

Co do avka, Duche, to Antonina Kriwoszapka?
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Laleczka Chucky » 29 Lip 2010 18:16

Szkoda, że padał deszcz. Niby pogoda dla wszystkich taka sama, ale mogła troszku wypaczyć wynik.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez albatros » 29 Lip 2010 21:07

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 18:33, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 29 Lip 2010 21:26

Ale niesamowita końcówka dnia dla Niemek. Najpierw wygrywają setkę a później dubletem oszczep. No i po co były Duche te buńczuczne zapowiedzi o medalu w każdej kobiecej konkurencji Rosjanek. Na całe szczęście nie zawsze faworyci i liderzy na listach wygrywają. W życiu nie postawiłbym na Seidler w sprincie a jeżeli już miałbym postawić na Niemkę w oszczepie to nie na Lindę Sthal. Kompletnie zawodzi Abakumowa bo Spotakową można tłumaczyć kontuzją i było wiadomo, że jak w pierwszej próbie nie znokautuje rywalek to potem będzie jej ciężko walczyć. Na pocieszenie dla Duche dublet w skoku wzwyż ale nie całe podium jak tu wieszczył. Francuz też był murowanym faworytem trójskoku a tylko brązik. Kapitalny skok Idowu z Wielkiej Brytanii.
Dwóch Polaków w finale 800 metrów.
Markosie coś ostatnio ci Norwegowie mocno ściemnieli. :D Musi tam mocno słońce operować nad fiordami. :D Rekord Norwegii na 100 m i znowu 4 miejsce. Do czarnych Francuzów i Brytyjczyków przywykłem ale czarni Norwegowie to niejako nowość ale znasz moje liberalne podejście w tej kwestii.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 29 Lip 2010 21:55

Ciekawa będzie konfrontacja Kszczota z Lewandowskim.Prawie dokładnie rok temu na MME Kszczot pokonał Marcina piorunującym finiszem, wyraźnie (0.7sek) chociaż Lewandowski dominował cały sezon.Groźny będzie Anglik Rimmer i jeżeli będzie wolne tempo-Hiszpanie.
san
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 29 Lip 2010 22:29

Kacper, tak to Antonina Kriwoszapka :)

Figaro, przeliczyłem się. Całego podium dla Rosjan w skoku wzwyż nie było, ale dwa medale to także dobry wynik. Zawiodła mnie natomiast na całej linii Abakumowa. Powiem bez bicia, że nie wyobrażałem sobie innego rozwiązania niż złoty medal dla Rosjanki, a skończyło się bez medalu. Wielkie rozczarowanie.

Cóż, przez to sport jest taki piękny, bo nieprzewidywalny. Tylko czasem dostarcza kibicom sporo rozczarowań ;)
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez karlos » 29 Lip 2010 23:08

Rosjanie sami są sobie winni po co brali jakiegoś Dmitrika, skoro mieli do dyspozycji jeszcze Silnova i Rybakova, szkoda że nie mogli się oni dziś zaprezentować. Abakumova potwierdza regułę, że rosyjskie zawodniczki i zawodnicy w większości przypadków przyjeżdzają z bardzo dobrymi wynikami, a na samych mistrzostwach nie są w szczytowej formie, ale to może dlatego, że są czyści :?: Ciekawe kto wygra w jutrzejszym chodzie, gdyż na podstawie listy startowej ciężko wskazać faworyta.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Kacpero221 » 30 Lip 2010 10:56

Srebrny medal Sudoła w chodzie na 50 km! Wygrał obrońca tytułu z Goteborga, Yohan Diniz, zaś trzeci był, coś dla Duche, Rosjanin Bakulin. Drugi Polak, Łukasz Nowak był ósmy (brawo!), zaś Artur Brzozowski znalazł się wśród 12 chodziarzy, którzy chodu nie ukończyli (sklasyfikowano piętnastu).

Karolina Tymińska poprawiła rekord życiowy na 100m przez płotki - 13,54, co daje jej 5.miejsce. Przed chwilą skończyła skok wzwyż (wraz z oszczepem,jej najsłabsza konkurencja) - dwukrotnie poprawiła rekord sezonu, teraz wynosi on 1,74 (z 1,69).

Do półfinału 200m kobiet awansowały wszystkie trzy Polki - Ptak, Wedler i Jeschke. W finale kuli mężczyzn wystąpią Majewski i Giża. Tomasz Szymkowiak awansował, a Hubert Pokrop odpadł w rywalizacji 3000m z przeszkodami. Dzisiaj miały się odbyć też eliminacje 5000m kobiet (z Chojecką), lecz ze względu na małą ilość zgłoszeń zdecydowano zorganizować od raz finał (w niedzielę).
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Duche » 30 Lip 2010 13:05

Wielkie brawa dla Sudoła, bo nie często się zdarza, by ktoś w tak późnym wieku stanął po raz pierwszy na podium wielkiej imprezy. Już rok temu, w Berlinie wszystkich zaskoczył, teraz postarał się o jeszcze większą niespodziankę, bo raczej mało kto stawiał, że Polak powalczy o medal, choć miejsce w 10. było raczej do przewidzenia. Ciekawe czy za rok na MŚ w Korei uda mu się powtórzyć ten sukces.

W sesji wieczornej czeka na dziś sporo finałów. Sukces Sudoła w chodzie pewnie pozytywnie natchnie pozostałych Polaków i może dzisiaj będzie jeszcze parę medali. Największe szanse ma oczywiście Anita Włodarczyk i chyba Wioletta Frankiewicz. Jest jeszcze Artur Noga w finale biegu na 110m przez płotki, ale nie jest on jeszcze w najwyższej formie po tych ciągłych kontuzjach. Swoją drogą z nim może być podobnie jak z Markiem Plawgo, który także jest notorycznie nękany przez kontuzje. Talent wielki, ale zdrowie jednak nie jest na miarę tego talentu. W finale na 3000m z przeszkodami wystąpi także Kasia Kowalska i ona także nie jest bez szans na medal, bo jednak na starcie zabrakło największych gwiazd tej konkurencji, zwłaszcza Rosjanek - Gałkiny-Samitowej, Wołkowej i Pietrowej.

Ciekawie zapowiada się finał biegu na 200m panów. Głównym faworytem jest złoty na 100m Lemaitre i w sumie ja byłbym bardzo zadowolony, gdyby i tutaj zdobył złoto. Lubię oglądać obrazi jak biały sprinter wygrywa biegi na 100 czy 200 metrów. Niecodzienny widok, nawet jeśli mówimy o rywalizacji europejskiej, bez np. Jamajczyków.

Image

Z wielką niecierpliwością czekam na finał 400m pań, gdzie liczę bardzo na rosyjskie podium i złoto dla Kriwoszapki ;)

Anita Włodarczyk to główna faworytka w finale rzutu młotem, ale po problemach zdrowotnych w ciemno złota dla Polki stawiać nie można. Inne zawodniczki także są mocne, zwłaszcza Heidler i Łysenko. Będę mocno zdziwiony jeśli jakaś inna zawodniczka rozdzieli tą trójkę. Obecnie zdecydowanie najmocniejsze Europejki i wg mnie powinny między sobą powalczyć o medale. Jakiś rekordzik świata mile widziany :P

Image

Image

Karlos, Abakumowa raczej nie pasuje do tego grona zawodniczek/zawodników. W końcu ma medal olimpijski i medal z MŚ, a także jest liderką list światowych i tego wyniku wcale nie osiągnęła na rosyjskiej ziemi tylko w Doha. Poza tym ona od dwóch sezonów regularnie rzuca bardzo daleko. Wczoraj się jej po prostu nie powiodło.

Tak się też zastanawiam nad jednym odnośnie rosyjskiej lekkoatletyki. Dlaczego panie są takie dobre, a panowie nie? Właściwie Rosjanie liczą się tylko w skoku wzwyż, chodzie i na tym koniec. Na 800m jest jeden Borżakowski, a w innych konkurencjach technicznych Rosjanie mają tylko pojedynczych zawodników, którzy i tak nie są jakimiś wybitnymi. Rosjanki z kolei na arenie europejskiej liczą się w niemal każdej konkurencji, podobnie na arenie światowej, choć tam w konkurencjach biegowych jest już trudniej, głównie w biegach na 100m i na 100m przez płotki. Dziwi mnie ta różnica klasa między Rosjankami i Rosjanami. Odkąd zainteresowałem się lekką (Sydney 2000 pierwsza impreza) mnie to zastanawia i do teraz nie znam odpowiedzi :P Może ktoś mi to rozjaśni?
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez thomas1991 » 30 Lip 2010 13:37

http://sport.onet.pl/lekkoatletyka/me-2 ... omosc.html

Ostatnie zdanie wywiadu z Joanną Wiśniewską może również tłumaczyć sytuację rosyjskiej lekkoatletyki. Ale niektórym to i tak niczego nie rozjaśni...
thomas1991
Młodzik młodszy

Postprzez Duche » 30 Lip 2010 14:03

A co ma rozjaśniać? Jak było w NRD każdy wie, teraz nie ma takiej samowolki i takiego wielkiego przyzwolenia na doping. Kontrole są częstsze, środki do wykrywania lepsze, więc trudno poprawiać wyniki zawodników i zawodniczek z NRD czy ZSRR. Ameryki Wiśniewska tym zdaniem nie odkryła.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 30 Lip 2010 14:10

No to teraz Sudoł może śmiało powiedzieć że do czegoś w życiu doszedł :wink: . Jak dla mnie miłe zaskoczenie bo nie widziałem go na medalowej pozycji.
Ale czekam na deser dzisiejszych zmagań, czyli Anita kontra reszta :D i mam nadzieję że kontuzja za bardzo nie wybiła z rytmu naszej mistrzyni.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 30 Lip 2010 14:22

Lepiej się nie zastanawiaj Duche bo wnioski mogą cię porazić, chociaż z drugiej strony znając twój stosunek do sprawy może niekoniecznie.
Kobiety pływaczki z NRD a gdzie pływacy?
Biegaczki chińskie te od "zupy z żółwia" a gdzie biegacze
i tak dalej i tak dalej...........
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 30 Lip 2010 14:25

Przecież pływaczki i pływacy z NRD to było to samo :lol:
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości