Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez markos7207 » 22 Lut 2010 14:44

Raku chyba ewidentnie za długo siedzisz przed monitorem i za wszelką cenę chcesz przed końcem igrzysk dobić do 2000, a doceniając Twoją aktywność na pewno masz na to duże szanse.
Nie wiem czy do mnie "pijesz" w sprawie łyżwowania Justyny czy do Mensona, skoro do mnie to chybiłeś bo nigdzie w moim poście nie ma że popieram Norwegów. Przeciwnie, zawsze uważam że medale rozdaje się na trasie a nie przy zielonym stoliku.
No i nie wiem gdzie zobaczyłeś(wyczytałeś) "zaciekłe ataki" Bjørgen na Kowalczyk, będę wdzięczny za żródło. Byle nie z onetu, wp czy innego szmatławca.
Insulina jest takim samym dopingiem jak Ventolin czy inny srodek na astmę. Dla chorego sportowca jest powrotem do normalności dla zdrowego nie pomoże a insulina nawet może zabić.
Przpadek Michała Jelińskiego jest przykładem że nic nie wiedząc o chorobie danego zawodnika a opierając się na domysłach guzik możesz powiedzieć jak jest w rzeczywistości. Ale Wam pasuje teoria o rzekomej astmie i cudownych lekach Marit które pozwalają jej biegać z tak dobrym skutkiem.
A co ma z tym wszystkim wspólnego Ole Einar ? Już wszystko Ci się miesza...
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 22 Lut 2010 14:57

Jak oceniacie szanse poszczególnych zespołów w dzisiejszym sprincie druźynowym
Lista Startowa kobiet: http://www.fis-ski.com/pdf/2010/CC/2412 ... 12SLES.pdf
Lista męźczyzn: http://www.fis-ski.com/pdf/2010/CC/2413 ... 13SLES.pdf
Moje typy
Kobiety:
1 półfinał
1.Słowenia 2.Norwegia 3.Szwecja 4.Kazachstan 5.Kanada 6.USA 7.Estonia 8.Białoruś 9.Chiny
2 półfinał
1. Włochy 2.Rosja 3.Niemcy 4.Finlandia 5.Japonia 6. Francja 7. Polska (oby wyżej) 8.Szwajcaria 9.Ukraina
Finał
1.Włochy 2.Rosja 3.Słowenia 4.Niemcy 5.Norwegia 6.Szwecja 7.Finlandia 8.Japonia 9.Kazachstan 10.Kanada
Męźczyźni
1 półfinał
1.Szwajcaria 2.Szwecja 3.USA 4.Czechy 5.Kazachstan 6.Włochy 7.Japonia 8.Francja 9.Białorus 10.Australia 11.Rumunia
2półfinał
1.Norwegia 2.Rosja 3.Niemcy 4.Kanada 5.Polska(oj żeby tak było) 6.Estonia 7.Finlandia 8.Chiny 9.Litwa 10.Słowacja 11.Wileka Brytania
Finał
1.Rosja 2.Norwegia 3.Szwajcaria 4.Niemcy 5.Szwecja 6.USA 7.Czechy 8.Polska 9.Kanada 10.Kazachstan
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2010 15:07

markos7207 napisał(a):Raku chyba ewidentnie za długo siedzisz przed monitorem i za wszelką cenę chcesz przed końcem igrzysk dobić do 2000, a doceniając Twoją aktywność na pewno masz na to duże szanse.

Dobra już kończę temat bo widzę że to nie ma najmniejszego sensu po raz kolejny tłumaczyć to samo a Ty po raz kolejny odpiszesz to samo i tak można bez końca...

Odniosę się tylko do tego co powyżej bo widzę że nie masz się do tego co powyżej bo widzę nie masz się już do czego doczepić więc po raz kolejny czepiasz się mnie. Uwierz mi że jakbym miał możliwość, chęci i siłę do innego trybu życia to bym z takiej możliwości skorzystał. jednak od pewnego czasu takiej możliwości nie mam a i chęci się kończą! Zapewne wylecisz teraz tekstem "idź na spacer" Ależ bardzo dziękuje, szkoda że na to wcześniej nie wpadłem :D :lol:

Zresztą nie zamierzam się tu rozpisywać bo powinno Cię to g**** (administracja może to uznać za wulgarne słowo a ja nie chcę przecież nikogo urazić) obchodzić i nie jest to temat o mnie ani o Tobie (na szczęście)

Równie dobrze Ci mogą zaproponować abyś czas poświęcony na bronienie Bjoergen i oglądanie IO przeznaczył na wychowanie rodziny w norweskich obyczajach (Polskie się do nich nawet nie umywają więc po co dzieci wychowywać w dziczy). Jednak tego nie robił gdyż jest to tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Mam nadzieje że już w czwartek będę mógł normalnie powoli normalnie funkcjonować i jeśli za kilka lat uda mi się znaleźć dobrą robotę to zafunduję Ci górską chatkę w norwegi bez dostępu do internetu.

Ale ironizuj dalej, ironizuj... skoro lubisz :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez forresty » 22 Lut 2010 15:12

Myślałem ze temat astmy już umarł śmiercią naturalną ale do niektórych dalej nie dociera że astmę można leczyć bez pozwolenia WADA (wystarczy zajrzeć na jej strone) ale tez można używać środkow w ilości które wymagają pozwolenia tej organizacji i są to dawki bardzo duże jeśli uzyska sie zgode na takie środki. Nie dociera ale na innych forach gotowi są Chruścickiego wywalić na zbity pysk z redakcji Eurosportu lub wyzwać go od Goebelssów. Po co w ogóle ta dyskusja z osobami do których nic nie dociera i używaja pokrętnych argumentów?
A jak miał się czuć bauer kiedy mu Norwegowie pośrednio zarzucili doping nazywając jego wyniki nieludzkimi i roztrząsając kwestie czy on ma problemy z oddychaniem czy ich nie ma?
Niektórzy rodza się z astmą, niektórzy z hematokrytem rzędu 34%. jednym sportowcom pozwala się zażywac salbutamol by doprowadzić ich do "normalnosci" drugim zabrania sie stosowania EPO by ten hematokryt podnieść mimo ze czują sie fatalne z takim hematokrytem i z nim nie mają szans rywalizowac z zawodnikami mającymi hematokryt rzędu 49%. Normy medyczne są wartościami względnymi. Jeden testosteronu będzie miał 3.34ng/ml drugi 10ng/ml . Jeden i drugi mieszczą sie w normie - może pozwólmy temu pierwszemu na mały strzał z enanthanu lub propionatu (ten akurat starczy na jakąś godzinę w sam raz na zawody) żeby wyrównali się w stężeniu. Będzie sprawiedliwie i po Bożemu bo ten pierwszy bedzie czuł się jak dziadek w czasie andropauzy a drugi jak jurny źrebak w czasie rui. Tylko kto mu na to pozwoli ? W swietle medycyny obaj są zdrowi jak rydze imo że ten pierwszy w zasadzie jest na granicy andropauzy . Często zapominamy ze normy medyczne obejmują ludzi w wieku lat 90 i w wieku lat 20. Jakims trafem niestety niektórzy młodzi ludzie mają parametry staruszków i ich skreśla się ze sportu bo musieli by brac doping a innym pozwala się brac salbutamol?
Poza tym Bjoergen była badana tylko przez norweskich specjalistów i kto chce to znajdzie prze kogo. A to ze WADa nie wymaga innych badań - cóż.. kto powiedział ze WADA ma się zajmować równoscią rywalizacji? Oni są od łapania dopingu a nie od pielęgnowania dzidzictwa Coubertin'a
O Bjoergen w kontekście dopingu mówili już Finowie w 2005r - a oni jakby nie było coś o tym wiedzą :lol:.Żartuję. ale wyniki Finów i Finek są świadectwem ze coś tam zrobiono z nieuczciwymi praktykami
Insulina jako doping... po prostu kula w płot bo to chyba ostatni środek po jaki siegają koksiarze. Już może lepiej sobie nalewkę Babuni albo inny Biovital zapodać.
Naprawdę.. skończmy już ten temat bo ta dyskusja do niczego nie doprowadzi/Kowalczyk nie jest zresztą w formie na wygrywanie jak dotąd i gdyby nie kontuzja Majdic to i tam miałaby brąz co najwyżej. Tu nie chodzi o Kowalczykowne tylko o jakaś dziwną zbieżnosć kosmicznych wyników z nową terapia jakimiś dziwnymi wzmocnionymi lekami Marit. A to że popierała protest - cóż... to jest sport a nie piaskownica. W tym wypadku fair play poszło w odstawkę ale jeśli panie stawiają sobie takie warunki walki to cóż... idzie coraz bardziej na noże.
Życzę justynie aby uspokoiła nerwy i żeby skoncentrowała się już tylko na starcie. jak nie wygra ostatniego biegu to życzę wygranej.. Steirze choć wydaje się to mało prawdopodobne a po jej występie z koleżankami w którym z rosjanek zrobiły uliczne qrewki też straciła trochę sympatii. A sam protest? Przecież nikt na olimpiadzie za takie bzdury medali nie odbiera. Po rozdniu medali to co najwyżej można go stracic za doping. Inaczej jest w konkursach fisowskich rzecz jasna ale fis akurat tu nie decyduje o tym czy medal odebrać czy nie.

damian - w moim przekonaniu typowanie w sprintach to gra w ruletkę. gdyby patrzyć po potencjale to wśród panów postawilbym na Rosjan lub Norwegów e wskazaniem na Rosjana u pań na Szwedki ale wiadomo jak to jest w sprintach - niekoniecznie najsilniejsi wygrywają.
forresty
Młodzieżowiec

Postprzez damian940915 » 22 Lut 2010 15:26

Nigdy czy to sprinty czy nie nie można być niczego pewnym i ja też nie jestem, ale ocenić potencjał zawsze można.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 22 Lut 2010 15:27

forresty napisał(a):a po jej występie z koleżankami w którym z rosjanek zrobiły uliczne qrewki też straciła trochę sympatii

Możesz przybliżyć o co chodzi?
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez forresty » 22 Lut 2010 15:34

forresty
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 22 Lut 2010 15:37

Dziękuję postoję.
Zyczę Ci Raku szybkiego powrotu do zdrowia ale mogę Cię zapewnić że nie jesteś jedynym chorym.

A do niektórych nie dociera że środki na astmę nawet te na które trzeba mieć pozwolenie nic nie dadzą zdrowemu człowiekowi(proponuję sprawdzić na sobie) a choremu nie pomogą bardziej niż tylko odblokują skurczone górne drogi oddechowe. Ale niektórym trudno to zrozumieć...
Notabene Bauer może cieszyć się z takiego samego pozwolenia jak Bjørgen, Teichmann, Lind...
Finito w tym temacie.

W sprinatach stawiam na Norwegów wśród mężczyzn, już chyba dość tych porażek Northuga, a u kobiet sprawa otwarta.
Duche, norweskie biegaczki sparodiowały rosyjskie prostytutki a nie zwykłe Rosjanki, a to różnica ale co tam gościu się będzie takim szczegółem przejmował.
Skippagurra Girls
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 22 Lut 2010 15:44

Aaa, o te zdjęcia chodziło :D To znam te fotki i bardzo mi się spodobały. Ładnie tam Norweżki wyglądaj. Muszę przyznać, że nawet nie wiedziałem, że chodzi o rosyjskie prostytutki. Myślałem, że taki sobie pokaz urządziły. Szalone dziewczyny :P

Co do dzisiejszych sprintów, to wśród pań nie widzę Marit. Myślałem, że pobiegnie.

Wśród mężczyzn złoto mogą mieć tylko Rosjanie lub Norwedzy, innego wyjścia nie ma. U pań sytuacja bardziej otwarta, ale jeśli miałbym typować główne faworytki to postawię na duety Kalla - Haag i Khazowa - Korostieljewa, ze wskazaniem na ten drugi oczywiście ;)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2010 15:48

Nie chodzi o żadne życzenia czy uprzejmości. Możesz mi zarzucić brak argumentów, stronniczość, chamstwo ale tym swoim tekstem trafiłeś kulą w płot. Ja sobie doskonalę zdaje z tego sprawę że nie jestem jedynym ale rozumiem że każdemu walisz takie ironiczne tekst, zupełnie nie mając pojęcia o danej sytuacji? :wink: Zresztą możesz sobie pisać teraz co chcesz ale za takie teksty nie będę dłużny. Liczę że ten temat mamy zamknięty....
-------------------------------------------
Tradycyjnie dorzucę swoje trzy grosze (nie tylko swoje bo pytało o to z 5 osób).
Dlaczego te środki są zabronione skoro zdrowemu nie pomogą? I także kończę dwa powyższe tematy.

Co do sprintu to ja stawiam na Kazachów wśród mężczyzn tuż za nimi Polska a na trzecim miejscu Norwegia. :D Wśród kobiet nie mam faworytów ale czuję złoto Szwedek.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez forresty » 22 Lut 2010 16:04

Dlaczego te środki są zabronione skoro zdrowemu nie pomogą? I także kończę dwa powyższe tematy.

Nie wiem czy wymagasz odpowiedzi koniecznie od interlokutora ale jeśli zadowoli cię moja to wspomnę że już pisałem o tym. Jeśli danego środka nie ma na liście to nie można badać zawodników pod kątem występowania go w organizmach - ergo - astmatyk (w tym wypadku) mógłby brać takowy srodek bez ograniczeń a chyba zgodzimy się co do tego że astmatykom pomaga?
To raz a dwa to to że tego typu środku nie mają tylko wpływu na układ oddechowy. Salbutamol dla przykładu jest stosowany w wielu innych dyscyplinach niż wytrzymałościowe bo ma efekt anaboliczny. Przyspiesza regenerację i rozwój masy mięśniowej. Poza tym WADA precyzuje w jakich dyscyplinach dane substancje sa zabronione. Dla przykładu alkohol nie jest dopingiem we wszystkich dyscyplinach i tak dalej... Jeśłi dobrze pamietam alkohol dla przykładu jest dozwolony w biegach bo nikt przy zdrowych zmysłach czegoś takiego by nie zrobił, ale już w lotach, sportach moto, strzelctwie, łucznictwie jest zbanowany. Tak samo jest z salbutamolem jeśli przy nim jesteśmy ale nie pamiętam gdzie jest dozwolony.

A do niektórych nie dociera że środki na astmę nawet te na które trzeba mieć pozwolenie nic nie dadzą zdrowemu człowiekowi(proponuję sprawdzić na sobie) a choremu nie pomogą bardziej niż tylko odblokują skurczone górne drogi oddechowe. Ale niektórym trudno to zrozumieć...

Po prostu pozostawie to bez komentarza. Ale naprawdę.. zastanów się nad sobą gościu (skoro tak sie do mnie zwracasz a "kolega" z mojej strony nie pasowało) bo w najwyraźniej masz ze sobą jakieś kłopoty a najbardziej z tym co się do ciebie pisze. Nie jestem do końca pewien (bo nikt na 100% być nie może) czy te komentarze o Goebelssie, życzenia wywalenia Chruscickiego na zbity pysk na jego blogu to twoje ale zbieżność nicka i retoryka raczej nie pozostawia co do tego wątpliwości. Łatwo w ten sposób ukrywając się za nickiem uprawiać tanią demagogię i robić facetowi z bloga chlewnie ale cóż... nic na to nie poradzę
Z mojej strony to koniec dyskusji na temat astmy i salbutamolów a zwłaszcza polemiki z osobnikiem Marcos7207
Ostatnio edytowany przez forresty, 22 Lut 2010 16:12, edytowano w sumie 1 raz
forresty
Młodzieżowiec

Postprzez Laleczka Chucky » 22 Lut 2010 16:11

Ma astmę czy nie, Justyna na 30 km pokaże kto tak naprawdę rządzi :mrgreen:
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 22 Lut 2010 16:23

Z mojej strony to koniec dyskusji na temat astmy i salbutamolów a zwłaszcza polemiki z osobnikiem Marcos7207

I vice versa "osobniku" forresty bo poziom dyskusji z Tobą jest żenująco niski. Nie z mojej winy.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez forresty » 22 Lut 2010 16:31

Z bloga B. Chruścickiego

autor:markos72
Hej bisonbind czy inna łajzo, po Twoim wpisie można poznać że w tym pustym łbie masz g... zamiast mózgu. To tak przy okazji.

Całe szczęście że nie mamy PŚ w biegach w Polsce, bo pewnie nieobliczalni frustraci ukamienowaliby Norweżkę a w najlepszym przypadku zgotowali przyjęcie a'la Hannawald w Harrachovie lub Zakopanem.
Brawo Bogdan, możesz być z siebie dumny. Goebbels nie powstydziłby się takiej mowy.

Coś więcej dodawać ? Chyba już nic

Ciekawi mnie forma Finek. Nieby bez formy ale w tych sprontach maja duż eszanse. Niemki te raczej nastawiają sie tylko na dzisiejsy występ + sztafeta. jeden z ciekawszych biegów na Olimpiadze.
Ostatnio edytowany przez forresty, 22 Lut 2010 16:38, edytowano w sumie 1 raz
forresty
Młodzieżowiec

Postprzez Pietrol » 22 Lut 2010 16:36

Wróce do tematu Skiipagurra Girls . Myśle że zanim wyda sie sądy odnośnie tej sytuacji to warto poznać kontekst okazje z jakiej owe video powstało ale po co sie męczyć . Heh
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez dan » 22 Lut 2010 17:58

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Laleczka Chucky » 22 Lut 2010 18:01

Ciekawe komentarze są pod tym artykułem Chruścickiego.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez dan » 22 Lut 2010 18:13

Interesujące. Jest tam między innymi zwrócona uwaga na to, że astmatycy mają ogromne problemy czasami nawet ze wchodzeniem po schodach, a Norweżka na nartach tak zaiwania i nawet nie jest aż tak bardzo zmęczona. W takiej dyscyplinie jak biegi narciarskie astmatyczka nie miałaby prawa sobie poradzić, bo przecież powinna mieć problemy z oddychaniem i tu jeszcze dochodzi taki wysiłek. Prawdziwi astmatycy powinni coś na ten temat powiedzieć. Szwindel jakich mało, ale Norwegia ma za dużo do powiedzenia w biegach więc tego nie zmienimy. I nie chcę się już kłócić z Markosem, bo i tak żadne argumenty do niego nie trafią, dlatego że Bjoergen jest Norweżką. A to jest koronny argument.
Z drugiej strony medale zdobyła legalnie, bo dostała pozwolenie na te środki.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Pietrol » 22 Lut 2010 18:14

Piszecie o niepochlebnych opiniach Norweskich mediów o Bauerze . Macie jakieś odnośniki bo chętnie bym to poczytał :D
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez Laleczka Chucky » 22 Lut 2010 18:16

Ja mam tylko nadzieję, że Justysia na 30 km utrze nosa wszystkim astmatyczką i jako jedna z nielicznych zdrowych w czołówce zdeklasuje swoje rywalki i zdobędzie złoto. Wierzę w to mocno.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość