Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez RakuNH » 21 Lut 2010 22:00

Sytuacja Tomka a Małysza jest zupełnie inna. Powiedzmy sobie szczerze że skokami zainteresowała się chołota która lubi sobie pokpić z Małysza, czy raz na rok uchlać się w Zakopcy. Biathlon jest mniej medialny. Druga sprawa jest taka że w skokach mamy jakiś zawodników na przyzwoitym poziomie a w biathlonie jest czarna dziura i poza Szczurkiem nie ma nawet pół promyka nadziei na to że ktoś będzie się mieścił sporadycznie w 40.

Tomek więc z daleka od mediów może sobie startować i zajmować punktowane miejsce, od czasu do czasu wchodząc do 10 czy też może stając na podium. Nie będzie na nim wielkiej presji i presja przyjdzie tylko w przypadku gdyby startował na Igrzyskach.

Jeśli nie chce startować na IO to niech chociaż jeszcze pobiega 2 lata... No może jakoś się biathlon rozwinie w Polsce? Bez Tomka to będzie zupełnie co innego. Szczurek weź się w garść :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez marcin1977 » 21 Lut 2010 22:11

Dobrze, że jest Eurosport - bo na TVP jeszcze się nie zaczeła transmisja. Co tam w końcu to tylko 1 strzelanie :(
marcin1977
Młodzik młodszy

Postprzez NeunerFAN » 21 Lut 2010 22:31

no szkoda ze nie Polki ale chociaz lena !! go!!
Neuner - the Best Woman In Biathlon
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Miejscowość: Lębork

Postprzez Laleczka Chucky » 21 Lut 2010 22:33

Niesamowita jest ta Lena, chyba ją polubię :wink:
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez NeunerFAN » 21 Lut 2010 22:34

i Neuner liderka xD haha !!

NeunerFAN napisał(a):no dobra to ja stawiam:
1. Neuner +3
2. Zaitseva +1
3. Olofsson +2
...
7.Cyl +1
11.Nowakowska + 2
14.Pałka + 1

no prawie dobrze xD
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez Liver » 21 Lut 2010 22:39

O nie, Neuner pierwsza ;f do tego Denkinger też na podium, masakra. Dobrze, że chociaż Zaitseva dała radę na finiszu. :)
Liver
Młodzik młodszy

Postprzez NeunerFAN » 21 Lut 2010 22:44

Neuner jest niesamowita i tyle xD ale przegrala w sprincie teoretycznie wygrany bieg i sie nie poddala xD co ciekawe Neuner zmienila chyba taktykę, bo nie biegnie juz tak ze tak powiem na pałe i wykazuje się sprytem, bo np. dzis balem sie ze ma slabo posmarowane narty a w koncowce to byl nokaut (np. na ostatniej rundzie nad Henkel 35 sekund), a wczesniej biegła spokojnie nie przerazilo ją pudło leząc, byla pewna swego, a zachowanie sił pozwolilo jej dobrze strzelać, co ja mowie dobrze;p fantastycznie xD
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 21 Lut 2010 22:46

Mnie tam cieszy słabsza postawa Polek. Pierwszy + to taki że może wkurzajewski zamknie otwór gębowy i nie będzie gadał o medalu... Druga sprawa to fakt że jak dziś było gorzej to te najgorszy start wszystkie już mają za sobą i teraz może być tylko lepiej :D

Nie ma co się przejmować. W sztafecie będzie dobrze :wink: To taka "zasłona dymna" :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez NeunerFAN » 21 Lut 2010 22:50

no w sumie fakt;p wystartują bez presji, bo po biegu Nowakowskiej nagle wszyscy: oO mamy szanse na medal w biathlonie kobiet, a wczesniej pewnie nikt nawet nie slyszał o kimś poza sikorą
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez Masha » 21 Lut 2010 22:51

Proponuję tytuł w Galerii Mistrzów: Złotsza od Złota :wink:

Cieszę się niezmiernie. Rok temu gdy pudłowała w Anterselvie, gdy wszyscy ją skreślali ja w nią wierzyłam i mam zapłatę. "Nie boję się słów" kibicuję najwybitniejszej biathlonistce w historii i to od momentu gdy jeszcze nie święciła największych triumfów :wink: I to jest tym piękniejszy moment dla mnie.
Niedługo mam urodziny, cóż za piękny prezent :D
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Duche » 21 Lut 2010 22:54

Masha napisał(a):No i zasłużony medal dla Ustjugowa. Rosjanie i Duche się cieszą :wink:

Oj kochana, nawet nie wiesz jak bardzo :) Należał mu się ten medal, brawo, brawo Ustjugow!

Później napiszę coś więcej bo teraz z radości nie mogę nic sensownego sklecić :P

No ale ten dzień jednak idealny być nie mógł... Hauswald. Gdyby nie ona, to druga Olga miałaby także medal. Aj, byłoby cudnie. Choć srebro dla Zajcewej także mnie bardzo raduje. Brawo Olga.

Poza tym Ania na ostatnim miejscu :(
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez NeunerFAN » 21 Lut 2010 22:55

ha ja tez niedugo mam urodziny, a Lena tez niedawno miala
mozna powiedziec ze dla mnie biathlon bez niej nie istnieje bo miesiąc po tym jak zacząłem ogladac go regularnie ona pierwszy raz wygrała :mrgreen:
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez Duche » 21 Lut 2010 23:41

Trochę emocje siadły, więc postaram się coś więcej napisać.

Oczywiście na samym początku wielkie brawa dla złotego medalisty. Świetny ma ten sezon Jewgienij, wyrósł na prawdziwego lidera tej drużyny. Dzisiaj wyczytałem wypowiedź szefa biathlonowej federacji rosyjskiej, który stwierdził, że postęp Ustjugowa polega na tym, że jako jedyny z Rosjan całkowicie przepracował plan przedsezonowy postawiony przez trenerów, a reszta miała jakieś swoje indywidualne rozpiski i jak widać takich super wyników jak u Ustjugowa nie ma. Chociaż dzisiaj Iwan był wysoko. Szkoda tych pudeł, bo biegowo jest bardzo dobry. Szipulina chyba zjadła trema olimpijska. Te zawody są dobre dla niego na dotarcie się przed Soczi. A już w przyszłym sezonie braciszek Anastazji będzie w ścisłej światowej czołówce, mam takie przeczucie.

W sztafecie Rosjanie są głównymi kandydatami do złota. Ustjugow i Czerezow to pewniacy, Krugłow także powinien dostać szansę po jest pewny. Ostatnie miejsce dałbym Szipulinowi, ale jest jeszcze Czudow, który chyba jednak przegrał sobie u trenerów i w Kanadzie się już jako zawodnik nie pojawi.

Norwegowie zawiedli na całej linii. Markos chyba ledwo wyrabia. Wczoraj klapa Pettera, dzisiaj Emil i Ole zawiedli. Ogólnie dla Bjoerdalena igrzyska bardzo nie udane. Ciekawe czy to go zdopinguje do tego, aby wystartować w Soczi czy może wręcz przeciwnie - zniechęci. Jeśli mam być szczery, to po cichu liczę na tą drugą opcję ;)

Teraz słów kilka o paniach.

Lena jest niesamowita. Kolejny medal, kolejne złoto. Miło było oglądać tą śliczną buzię cieszącą się na linii mety ze złotego medalu. Pokazała, że mimo nadal czasem niepewnego strzelania to ona jest zdecydowanie najlepszą z Niemek, a Henkel, Glagow czy Wilhelm już powoli idą w zapomnienie. Zwłaszcza po tak słabych wynikach na olimpiadzie.

Oczywiście wszystko byłoby dzisiaj ładnie gdyby nie brąz dla Simone. Aj, wiele bym dał, żeby to Olga Pyljewa miała ten medal. Należał się jej za to bezbłędne strzelanie. Niestety forma biegowa nie tak dobra jak u Niemki, więc Olga musi zadowolić się tym nieszczęsnym 4. miejscem. W sztafecie sobie odbije, bo tam Rosjanki muszą mieć złoto :)

No i Zajcewa. Znów medal w biegu masowym. Bunny, jak nazywają Olgę rosyjscy kibice pokazała dzisiaj klasę i bardzo mądrze rozegrała ten bieg nie szarpiąc się bez sensu za Leną tylko spokojnie pobiegła z Hauswald i ograła ją na finiszu. Brawo Olga, brawo. Jej medal dał mi wiele radości :)

Zawiodły natomiast dwie pozostałe Rosjanki - Swietik i Ania. Nie posłużyła im chyba przerwa w biegu długim. Ania aż 8. pudeł i ostatnie miejsce. Wielka szkoda, bo liczyłem na medal, podobnie jak u Swiety. No ale one w sztafecie miejsce mają pewne i podobnie jak Olga Pyljewa odbiją sobie to dzisiejsze niepowodzenie złotem w sztafecie.

Image

Image

Image

Image

Image
Ostatnio edytowany przez Duche, 22 Lut 2010 12:51, edytowano w sumie 1 raz
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez karlos » 21 Lut 2010 23:53

Szkoda tych dwóch pierwszych strzelań Tomka, bo biegowo bardzo dobrze, niewiele gorzej od Martina Fourcade, który od Tomka jednak szybciej strzela i to mu w dużym stopniu pomimo 3 pudeł pozwoliło zdobyć medal. Poza tym jak dla mnie podium bardzo udane, z Ustjugowem na pierwszym miejscu, który tym razem wykonał wszystko tak jak trzeba i odbił sobie 4 miejsce w biegu długim, z jednym z braci Fourcade, którzy sobie zasłużyli na przynajmniej jeden medal w tym sezonie i z miłą niespodzianką - Hurajtem, który w Vancouver spisywał się naprawdę dobrze, a przede wszystkim bez Norwegów, Austriaków i Niemców, o co nie tak łatwo :lol: .
U pań Polki dzisiaj trochę zawiodły, ale patrząc na ich wyniki w sezonie, to i tak jest to niezły bieg w ich wykonaniu. Ponadto ten bieg trochę ostudzi niepoprawnych optymistów :lol: i na chłodno pozwoli im wystąpić w sztafecie. Poza tym podium może być, chociaż wolałbym gdyby Niemki były trochę niżej, ale wspaniałe ostatnie strzelanie i bieg na ostatniej rundzie pozwoliły im osiągnąć taki wynik. Ciekawy mógłby być finisz Neuner z Zaitsewą, ale Lena dzisiaj była za silna dla Olgi i zdołała jej wcześniej uciec. Medvedtseva dzisiaj za długo mierzyła, ale pewnie liczyła, że rywalki zaliczą więcej pudeł na strzelnicy, akurat jej nie jest mi tak bardzo żal.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Janko10 » 21 Lut 2010 23:56

Wszystko już napisaliście. Dodam tylko tak na chłodno: to nie by wcale taki zły dzień.
Miejsce Tomka przyzwoite. Bieg super.
Dziewczyny trochę popudłowały, może to i dobrze przed sztafetą. Teraz znowu powinno być lepiej. Ogólnie plamy nie dały.
Za wcześnie jeszcze na podsumowania, ale (jak by nie było w sztafecie pań), to są dla nas dobre IO. Nie było medalowych fajerwerków, ale sporo dobrych i bardzo dobrych miejsc.
Przydały by się jeszcze na koniec te 4 emeryturki dla dziewczyn. :wink:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez Masha » 22 Lut 2010 00:27

Mały szczegół, ale warty podkreślenia. Mamy zmianę liderki PŚ. Magdalena Neuner po 7 kolejnych znakomitych występach (w Anterselvie i Vancouver) zniwelowała stratę do Heleny Jonsson (wynoszącą bagatela 290 pkt) i jest punkt przed Szwedką. Lenie bardzo pasuje żółć :wink:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez wiatr » 22 Lut 2010 00:33

Współczuję Tomkowi: za dobrze biega aby kończyć karierę, za słabo startuje aby osiągnąć zadowolenie. Jest w trudnej sytuacji. Nie wiadomo co mu podpowiedzieć.

A tak z innej beczki, już dziś napisali że czas zmienić Bondaruka na innego trenera kadry. I mają rację. Jedno jest pewne: jeśli Sikora zakończy karierę to Bondaruk musi odejść razem z nim. Brak następcy Tomka nie wystawia mu dobrego świadectwa.
wiatr
Młodzik

Miejscowość: Warszawa

Postprzez karlos » 22 Lut 2010 00:42

Wygląda to trochę inaczej: http://www.sport.pl/vancouver2010/1,103 ... daruk.html
To Bondaruk odchodzi, bo najwidoczniej nie ma i chyba też nie miał ochoty pracować z naszymi drogimi człaponami.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez NeunerFAN » 22 Lut 2010 01:08

Masha napisał(a):Mały szczegół, ale warty podkreślenia. Mamy zmianę liderki PŚ. Magdalena Neuner po 7 kolejnych znakomitych występach (w Anterselvie i Vancouver) zniwelowała stratę do Heleny Jonsson (wynoszącą bagatela 290 pkt) i jest punkt przed Szwedką. Lenie bardzo pasuje żółć :wink:

no wkoncu jest Goldleną xD
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez Masha » 22 Lut 2010 02:27

Nasze panie po dzisiejszym biegu.

Nowakowska i Cyl:
- My zawsze mamy taką sinusoidę. Jak jest dobrze, to w kolejnym biegu musi być trochę gorzej. W sumie to... dobrze, że tak się stało, bo we wtorek mamy sztafetę, na której zależy nam najbardziej - powiedziała Sport.pl Nowakowska, która kilka dni temu była 5. na 20 km. Wtedy opowiadała, że jej karabin "Zbyszek" wyjątkowo się jej słuchał. - Tym razem nie bardzo, chyba się zakochał - uśmiechnęła się Weronika.

Polki w sztafecie pobiegną w tradycyjnym ustawieniu - na pierwszej zmianie Pałka, a potem Magdalena Gwizdoń, Nowakowska i Agnieszka Cyl. - Nerwów nie czuję, bardziej się niecierpliwie, ale tak pozytywnie - uśmiechnęła się Cyl. Swoimi pięcioma pudłami kazała się nie martwić. To było tylko przetarcie przed sztafetą.

One są takie sympatyczne, jak bardzo mi się marzy dla nich brązik :wink:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości