Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez Fan » 14 Lut 2010 22:32

Sikora miał szanse na złoto, bo gdyby nie deszcz to nie wiadomo jakby sie potoczyło strzelanie, i przed tą chmurą prowadził. Forma biegowa jest , a to dobrze wróży przed następnymi startami. Teraz krótkie przypomnienie 2 rundy Tomka. Po pierwszym pobycie na strzelnicy Sikora traci 7s. Około trzy, cztery minuty później niweluje stratę do 0.5s. I w tym momencie przychodzi deszcz. Zaledwie kilkaset metrów potem Polak traci już 7s. Kilometr dalej będąc na strzelnicy oddaje pierwszy strzał już tylko z 10 sekundowym zapasem na Fakiem. Gdyby Sikora strzelił bezbłędnie miałby 20 sec straty.
Fan
Junior

Postprzez wiatr » 14 Lut 2010 22:58

Dla uspokojenia przed snem przypomnę jakie figle płatała pogoda na innych igrzyskach (cytat z historii ZIO):

"1928 - Sankt Moritz
Głównym reżyserem tych igrzysk była pogoda. W maratonie narciarskim (50 km) zawodnicy startowali rano przy temperaturze 0 stopni Celsjusza, a rywalizację kończyli na zielonej trawie przy temperaturze przekraczającej 25 stopni Celsjusza!"
wiatr
Młodzik

Miejscowość: Warszawa

Postprzez markos7207 » 14 Lut 2010 23:19

Ja mogę polegać na własnej pamięci i przypomnieć sprint biathlonistów z Nagano 12 lat temu gdy opady śniegu były tak gęste że w końcu zdecydowano się przerwać zawody i rozegrać następnego dnia, mimo że sporo zawodników już dobiegło do mety.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Dobry » 14 Lut 2010 23:25

Ośmiu zawodników z numerami 1-10 zameldowało się w pierwszej dwunastce. Cóż, można by machnąć ręką, zdarza się, ale cholera ta pogoda będzie teraz mieć wpływ na kolejny komplet medali... I to już jest znaczące przegięcie. Dzięki temu deszczowi rywalami Svendsena w pościgowym będą Jay, Fak, Bauer i Dieryzemlia, bo reszta... cóż, traciła na ostatniej rundce po minucie.
Dobry
Młodzik

Postprzez RakuNH » 14 Lut 2010 23:29

Dobry napisał(a):Ośmiu zawodników z numerami 1-10 zameldowało się w pierwszej dwunastce. Cóż, można by machnąć ręką, zdarza się, ale cholera ta pogoda będzie teraz mieć wpływ na kolejny komplet medali... I to już jest znaczące przegięcie. Dzięki temu deszczowi rywalami Svendsena w pościgowym będą Jay, Fak, Bauer i Dieryzemlia, bo reszta... cóż, traciła na ostatniej rundce po minucie.

No i niestety czarne proroctwo Tomka że wolałbym żeby pierwszy był indywidualny się sprawdziło.

jakby był indywidualny to wszystko by się wyrównało bo każdy chwilę by sobie poczłapał i nie decydowało by to o kolejnych medalach. A tak było mega niesprawiedliwie i drugi bieg z góry ustawiony.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kocur1983 » 14 Lut 2010 23:32

Pamietam te zawody w Nagano. Tu tez powinni przerwac zawody bo wyniki sa wypaczone. To nawet widac po slabym Szczurku. W ostatnich zawodach w sprincie stracil z 2 pudlami 2:40 do zwyciezcy a tu 5 minut. Po prostu przepasc miedzy zawodnikami startujacymi z pierwszymi numerami a dalszymi. Nie wspomne juz o stratach innych zawodnikow. Jesli te igrzyska maja tak wygladac ja chyba podziekuje. Ludzie trenuja 4 lata do najwazniejszej imprezy a tu nagle przychodzi do startu i dupa.
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez dan » 15 Lut 2010 01:30

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez październik » 15 Lut 2010 02:12

Z nieco innej beczki, taka ciekawostka... Słowackie media przypominają największe osiągnięcia słowackich sportowców podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich. Ciekawe, że na każdej Olimpiadzie, ktoś ze Słowacji błysnął w biathlonie i zakręcił się koło podium. Bo przecież w Pucharze Świata rzadko obserwuje się tak dobre występy reprezentantów i reprezentantek tego kraju.

Za: http://sport.pravda.sk/skvely-hurajt-v- ... oh2010_p09

1. miejsce:
- Anastasia Kuzmina - sprint na 7,5 km (Vancouver 2010)

4. miejsce:
- Soňa Mihoková - sprint na 7,5 km (Nagano 1998)
- sztafeta kobiet 4 x 7,5 km (Schwarzbacherová, Murínová, Kutlíková, Mihoková) (Nagano 1998)

5. miejsce:
- Marek Matiaško - bieg indywidualny na 20 km (Turyn 2006)
- sztafeta kobiet 4 x 7,5 km (Jašicová, Murínová, Pavkovčeková, Mihoková) (Salt Lake City 2002)

6. miejsce:
- Martina Jašicová - bieg indywidualny na 15 km (Lillehammer 1994)

7. miejsce:
- Martina Schwarzbacherová - sprint na 7,5 km (Nagano 1998)
- Pavol Hurajt - sprint na 10 km (Vancouver 2010)

9. miejsce:
- Anna Murínová - sprint na 7,5 km (Nagano 1998)
- Martina Jašicová - bieg indywidualny na 15 km (Salt Lake City 2002)

10. miejsce:
- sztafeta kobiet na 4 x 7,5 km (Murínová, Pavkovčeková, Halinárová, Mihoková) (Turyn 2006)

Wniosek: potrafią się przygotować na takie wielkie imprezy...
październik
Młodzik młodszy

Miejscowość: Łódź

Postprzez figaro56 » 15 Lut 2010 06:12

Przygotowania przygotowaniami ale panowie J&W też zastanawiają się jak to się robi, że taka Kuzmina jeszcze 2 tygodnie przed olimpiadą przegrywa z Neuner 2i pół minuty a teraz z nią wygrywa. Jak Tomek w zeszłym sezonie miał formę to miał ją cały sezon i możliwe były jakieś wahnięcia ale nie takiego rzędu. Jakoś w lekkiej atletyce nie ma takich cudów, że z przeciętnego biegacza wyrasta nagle jakaś rakieta. Rozumiem, że mogą być świetne występy biegowe ale zazwyczaj poprzedzają to jakieś symptomy wzrastającej formy a tu mamy taki przypadek jakby Kuć nagle wygrał z Boltem. Wiem, że Kuzmina ma teraz komfort i nie musi pokazywać w sezonie wysokiej formy bo w reprezentacji Słowacji nie musi się obawiać, że ktoś ją wygryzie. Gdyby była nadal Rosjanką to po prostu na IO z tym co dotychczas pokazywała by nie pojechała. Rozumiem, że ta jej forma będzie już teraz do końca bo jak po IO wróci do tej sprzed to będę jeszcze bardziej zdumiony.
Acha pamiętam jeden przypadek, że z przeciętnej biegaczki wyrosła nagle mistrzyni olimpijska ale to Fani Halkia i nie chcę na przykładzie tej greckiej płotkarki niczego broń Boże sugerować.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez jacck77 » 15 Lut 2010 07:18

W takim warunkach jest to niestety możliwe . Zobacz jak pobiegły Szwedki . Oczywiście smarowanie nart miało wpływ na takie wyniki. Niemki poza Neuner nie miały także ciekawych wyników. Dlatego nie posądzałbym tak z góry Kuzminy o nieuczciwość, chociaż wykluczyć nie można niczego.
jacck77
Młodzik młodszy

Postprzez jacck77 » 15 Lut 2010 07:21

kocur1983 napisał(a):Pamietam te zawody w Nagano. Tu tez powinni przerwac zawody bo wyniki sa wypaczone. To nawet widac po slabym Szczurku. W ostatnich zawodach w sprincie stracil z 2 pudlami 2:40 do zwyciezcy a tu 5 minut. Po prostu przepasc miedzy zawodnikami startujacymi z pierwszymi numerami a dalszymi. Nie wspomne juz o stratach innych zawodnikow. Jesli te igrzyska maja tak wygladac ja chyba podziekuje. Ludzie trenuja 4 lata do najwazniejszej imprezy a tu nagle przychodzi do startu i dupa.

Co do występu Szczurka to gdyby miał nawet numer do 15 :) to może ,może załapałby się do 60-tki. Nadal uważam ,że nie zasłużył absolutnie na występ na igrzyskach.
jacck77
Młodzik młodszy

Postprzez adondek1 » 15 Lut 2010 09:43

Czy może ktoś zna szczegółowe zasady ustalania w Vancouver list startowych do biegów masowych ?
adondek1
Junior

Postprzez Duche » 15 Lut 2010 09:47

Chyba jest tak, że pierwszeństwo mają medaliści z wcześniejszych konkurencji, a później najlepiej spisujący się zawodnicy na igrzyskach.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez karlos » 15 Lut 2010 10:25

Podsumowując, gdyby sędziowie mieli chociaż trochę odwagi to odwołaliby te zawody, tak jak w Nagano, bo chyba nie ma osoby, która nie uważa, że te zawody miały bardzo mało wspólnego z uczciwą rywalizacją. W sprincie najlepszą dyspozycję biegową z tych bięgnących z dalszymi numerami wykazali Bjoerndalen, Greis, Landertinger, trochę gorszą Ustyugov, M.Fourcade, Berger, Stephan i Hallenbarter. Klątwa żółtej koszulki zadziałała, bo pomijając pogodę Simone Fourcade miał jeszcze na pierwszej strzelnicy problem z karabinem, teraz przejął ją Ustuygov :( .
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 15 Lut 2010 10:43

A Czudow nadal w formie wręcz kompromitującej. Nie zakwalifikował się do biegu pościgowego. Biegowo to on jest tragiczny w tym sezonie. A pomyśleć, że w ostatnich latach jako jeden z nielicznych potrafił biegać szybciej od Bjoerdalena.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez maksim » 15 Lut 2010 11:09

Do massstartu chyba czołowa 15 PŚ+medaliści+najlepsze wyniki. Przynajmniej tak jest na MŚ. Gdyby nie Jay to teraz wejście Tomka do 15 byłoby realne. Teraz trzeba odrobić prawie 60 punktów do Mesotitscha i liczyć że nikt go nie wyprzedzi, albo pyknąć medal na 20 km :)
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez figaro56 » 15 Lut 2010 11:44

Najgorsze, że na podstawie tej farsy rozdawane będą następne medale. Szkoda, że nie znalazł się ktoś rozsądny i tego nie przerwał. Przez cztery lata czekają zawodnicy a i kibice na coś wyjątkowego a tu już połowa rywalizacji i ogromne rozczarowanie. Co to ma wspólnego z uczciwą walką którą podobno olimpiada ma promować. Tymczasem fuksiarze dostali drugą szansę na medale. Nie mam pretensji do organizatorów bo nikt nie może zagwarantować pogody ale gdzie byli sędziowie? Co nie widzieli co się zaczyna dziać. Jak seryjnie zaczynają pudłować zawodnicy. Jak trasa zaczyna przypominać bajoro. Tak na prawdę to nawet kontynuacji tej farsy w pościgowym nie mam ochoty oglądać. Oj zabrakło komuś wyobraźni i rozumu.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 15 Lut 2010 12:53

Przed biegiem pościgowym powinni zrobić przeliczenie czasów ze względu na warunki w jakich startowali zawodnicy, ale jest to nierealne ... Natomiast rozsądnym posunięciem byłoby podzielenie strat ze sprintów przez dwa, bo są one bardzo duże, aby zawodnicy startujący w sprincie z numerami powyżej 20 mieli chociaż realne szanse na medale w biegu pościwgowym :wink: , ale jest to zapewne wbrew regulaminowi, który premiuje nieuczciwość :( , a sędziowie to powinni za karę na takiej trasie jak biegli potem zawodnicy przebiec maraton :lol: .
Ogólnie ten sprint + decyzja o skróceniu trasy na torze saneczkowym, która również mocno wypaczyła rywalizację ( zawodnicy mieli tylko 2 treningi na przestawienie się na nową trasę, a w sankach nie chodzi o to, żeby jak najszybciej odepchnąć się na starcie) sprawiają, że igrzyska na razie oceniam na 2 w skali 1-6. Mam nadzieję, że dalsze dni trochę poprawią moją ocenę.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Masha » 15 Lut 2010 13:16

Odnośnie jeszcze tej Kuzminy i jej fenomenalnego biegu. Myślę, że wiele nam powie bieg pościgowy, jak będzie przegrywać znacznie z Neuner to ok, miała widocznie w sobotę jakieś magiczne smary, bo to że Niemcy nie trafili ze smarowaniem powiedziała już Henkel, Wilhelm, Hauswald...no i Neuner. Ale jeżeli dalej będzie zaiwaniać jak rakieta to coś jest nie tak. Po prostu nie da się nadrobić przez dwa tygodnie dwóch minut straty w biegu :wink: To jest awykonalne. Jednak mam nadzieję, że spełni się pierwszy scenariusz, bo nie chcę mieć jakiś podejrzeń odnośnie zawodniczki, którą lubię. Życzę jej z całego serca kolejnego medalu IO, ale już w innej barwie.

A oto nasi piękni medaliści z wczorajszego sprintu:
Image
Image
Image
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez karlos » 15 Lut 2010 13:51

Ja nie wiem czemu tak czepiacie się tego szybkiego biegu Kuzminy. Po pierwsze przyznała, że miała perfekcyjnie posmarowane narty, po drugie od startu w Anterselwie minęły 3 tygodnie, a to bardzo dużo czasu, po trzecie w dłuższym biegu pościgowym straciła do Neuner już tylko minutę i 3 sekundy w Anterselwie, czyli znacznie mniej niż w sprincie, w którym straciła jedną minutę i 40 sekund a nie dwie minuty i 40 sekund, pewnie w sprincie miała gorzej posmarowane narty. Po czwarte w Anterselwie to był jej pierwszy bieg po dłuższej przerwie spowodowanej kontuzją, więc ciężko żeby od razu biegała w zawodach bardzo szybko, po piąte przerwa najwyraźniej jej posłużyła, bo w sezonie biegała mniej biegów niż inne zawodniczki, czyli jest bardziej świeża, po szóste nie pierwszy raz Kuzmina biega szybko, już wcześniej pokazała, że w formie należy do najszybciej biegających zawodniczek. Więc podejrzewanie jej od razu o doping uważam nie na miejscu, już bardziej mnie zdziwił szybki bieg Dorin, ale to zapewne głównie dzięki smarom.
A co do biegu pościgowego panów, to mam nadzieję, że matka natura okaże się sprawiedliwa i na pierwszych strzelnicach w biegu pościgowym czołówce ze sprintu tak mocno zawieje, że wszyscy z niej będą musieli się kilka razy wybrać do ogródka i stawka się wyrówna.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości