Polityka

O wszystkim.

Re: Polityka

Postprzez Przechodzimur » 28 Lut 2016 21:41

Bedrzich napisał(a):Och wy Polaczki, Polaczki.
Rozumiem, że wstęp miał być wstrząsający, ale za kogo się uważasz, ze w ten sposób napisałeś? Uprzedzę, że ani mi w głowie nazywać Cie Żydem :D, czego tak bardzo się obawiałeś ;), a Twojego Szanownego Tatę ani tyle. Dla mnie wyraz Polaczek, Polaczki ma wydźwięk obraźliwy. Pisząc te słowa zawsze możesz być Wieszczem i Sumieniem Narodu, co poniekąd może Cie tłumaczyć, a czego niestety nieszczęsny nie zauważyłem :oops: . Bez obaw, nie poskarżę administracji, ze poczułem się obrażonym, starczy tego kapowania :lol: :mrgreen: .
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez mareqna » 29 Lut 2016 10:37

Tak Bedrzichu, aresztowany wielokrotnie i torturowany do nieprzytomności zapewne nie wiedzał nawet co podpisuje ale sie nie złamał.Wielki Bohater Narodowy co wbrew pierestrojce Gorbaczowa i wbrew całego świata komunistycznego w pojedynke obalił komunizm co poprzedziły twarde negocjacje w Magdalence.Tam nasi patrioci twardo negocjonowali z zbrodniarzami komunistycznymi co groziło wielokrotnie niebezpieczeństwem zerwanie ,,twardych negocjacji".Tak twardych,że ......o mały włos nie doszło do rozlewu krwi.
Tak się zastanawiam czemy Bolek idzie w zaparte i łże w żywe oczy.Myślę,ze nigdy sie nie przyzna i przyznać sie nie może bo utraciłby status pokrzywdzonego a co za tym idzie zostałby kłamcą lustracyjnym a to oznaczałoby wznowienie rozprawy przez sąd lustracyjny na nowo.Do tej rozprawy zostałby zmuszony,a dalszej kolejności przegrałby wszystkie rozprawy sądowe a ilu ludzi oczernił?A jak się ma to do jego religijności i Matki Boskiej w klapie?
Zakłamanie,buta,pycha i prymitywność jest u Wałęsy porażająca :shock: dziekuję za takiego bohatera!
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Bedrzich » 02 Mar 2016 00:37

Ja widzę, że wszyscy moje słowa odebrali strasznie poważnie, a niektórzy to nawet za Polaczków chcieli się obrażać, choć ja sam zdecydowanie jestem Polaczek i niż Czech (w Polsce się wychowałem, a w Czechach jestem tylko gościem). Ja bynajmniej nie mam zamiaru rozstrzygać (bo nie jestem kompetentny), czy Lechu współpracował czy nie i ile on tam rzeczy ostatecznie podpisał (a że podpisał, to już kilka razy mu się wymsknęło). Chodziło mi bardziej o to, że ostatecznie i tak lubimy obrzucać błotem, tych, którzy się wywyższyli. Zauważcie kochani, że wszystkich bohaterów Solidarności zmieszaliśmy z błotem - wygwizdywany jest zarówno Borusewicz, jak i Frasyniuk, Geremek to z dzisiejszej perspektywy tylko Żyd, a nie jeden z ważniejszych działaczy Solidarności. Fajnie wyprostowuje perspektywę np. wizyta w Europejskim Centrum Solidarności - nagle na zdjęciach tych wszystkich działaczy, którzy wtedy walczyli z komuną widzimy osoby, o których dzisiaj najczęściej mówi się z pogardą - nic nam wszystkim to nie mówi??? Najlepiej się będą mieli chyba Ci, którzy już pomarli, bo sobie nie zaszkodzą - nikt o nich już źle nie mówi. Ja bynajmniej nie jestem zwolennikiem PO - widziałem wystarczająco dużo grzechów tej partii, aby jej nie lubić i nie głosować na nią, ale prawdę mówiła Henryka, gdy machała w kierunku Jareczka konstytucją, a ten buc miał tylko pogardę dla tej osoby, która wtedy przynajmniej coś zrobiła, podczas gdy on wygrzewał 4 litery pod kołderką. Mieszkam w Gdańsku, sam nie pamiętam tych czasów, bo byłem dzieciuch, ale tutaj jest wystarczająco dużo ludzi, którzy doskonale pamiętają i często pracowali wtedy w stoczni i jakoś gremialnie popierają Bolka. Dużo tutaj słyszę o tym jak wyglądały przesłuchania (bo wielu jest takich, których wtedy je przeszli) i jakoś często pada na takich spotkaniach wspomnienie o tym, że pod wpływem bólu, czy przystawionego do głowy pistoletu coś tam czasem się podpisywało - to chyba znamienne, nie uważacie???
Co do samego Lecha - to oczywiste, że był najgorszym naszym prezydentem po 89 roku, to oczywiste, że wpadł w megalomanię i chciałby już do dni ostatnich samych pomników - każdy z nas to widzi. Ale mimo tych wszystkich błędów, które popełnił wcześniej i później, to szacunek mu się należy - to jakoś on stał na czele strajku i postawił się wraz z kilkunastoma innymi osobami (mówię o początku i to on chyba tę iskrę wtedy posiał). Ja słabo, ale trochę pamiętam pierwszą połowę lat 80 i jakoś widzę różnicę między tamtymi czasami, a dzisiejszymi i coś mi się zdaje, że gdyby pewne osoby wtedy się nie postarały, to diabli wiedzą jak by to wszystko dzisiaj wyglądało. I te kilka rzeczy doceniam.
Ostatnia rzecz - Czesi też pluli na wielu swoich bohaterów, ale zostawili sobie chociaż Havla i Dubčeka, a my kogo dziś mamy - chyba już nikogo - wszystkich osraliśmy...
Jeśli się ze mną nie zgadzacie, to proszę, wymieńcie powszechnie szanowanych bohaterów tamtych czasów!!!

I ostatnia rzecz - co do czwartku, to przypadek autentyczny - żyjemy w kraju, w którym każdego można nazwać Żydem albo lewakiem bez podania żadnych dowodów i to jest tylko narzędzie do zgnojenia persony...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez Przechodzimur » 02 Mar 2016 08:01

Gdyby się chcieli obrazić, to by się obrazili ;) .
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez Snill Jenta » 07 Mar 2016 18:46

There comes a point where it all becomes too much. When we get too tired to fight anymore so we give up. That's when the real work begins. To find hope where there seems to be absolutely none at all.
Awatar użytkownika
Snill Jenta
Kadra B

Postprzez friducha » 08 Mar 2016 17:57

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 20:15, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez maksim » 10 Mar 2016 08:33

I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez markos7207 » 10 Mar 2016 13:03

No nie ma. Ale są rubaszne żarciki, zresztą nawet nie "ich", wszystko to lipa i fejk, no bo jak to... KOD to samo dobro.

https://www.facebook.com/cotojapowiedzi ... =3&theater
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 10 Mar 2016 21:57

Ja ostatnio utwierdzam się w przekonaniu, że polityka to bagno. Bo z jednej strony obecnie Trybunał Konstytucyjny jest niestety inspirowany politycznie, bo trudno żeby było inaczej skoro prawie wszyscy sędziowie zostali wybrani przez PO. W tej sytuacji jego wyroki są tendencyjne, w szczególności że orzeka we własnej sprawie. Z drugiej strony obecny rząd zamiast zachować choć odrobinę rozsądku idzie w coraz większą konfrontację, paraliż Trybunału i izolację na scenie międzynarodowej. Na dobrą sprawę, to PiS mógłby całą tą sytuację z Trybunałem tak rozegrać, że na tym zyskałby bardzo w sondażach, gdyby nie uparł się, żeby powołać powtórnie tych 3 sędziów czy potem paraliżując pracę Trybunału dziwną nowelą ustawy. Wystarczyłoby podkreślać, że Platforma złamała konstytucję powołując 2 sędziów za dużo, a potem punktując kolejne wyroki Trybunału Platformy Obywatelskiej, który w imię prawa wydawałby kolejne niesprawiedliwe i szkodliwe dla obywateli wyroki np. w sprawie ubeckich emerytur, ustawy mającej ograniczyć dzikie przejmowania kamienic itd.
Niestety PiS wyznaje zasadę, że kupi sobie wyborców przez program 500+ czy obniżając wiek emerytalny i kieruje swój przekaz do niewykształconych wyborców, w imię zasady ciemny lud to kupi. W obecnej sytuacji powinien się ugiąć, ale wymagając takich zmian w Trybunale Konstytucyjnym, że przestałby być on organem politycznym. Sędziowie w większości powinni być wybierani przez dziekanów Wydziałów Prawa na najelpszych Uniwersytetach w Polsce oraz częściowo przez samorząd sędziowski, bo co to za trójpodział władzy, gdy sędziów wybiera Parlament, Prezydent itd.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 10 Mar 2016 22:10

Nie śledzę polityki, bo szkoda mi czasu na pierdoły, ale ostatnio, gdzie by nie spojrzeć ciągle gadają o tym trybunale. Dzisiaj w radiu na każdej stacji tym męczyli. Wypowidali się jacyś ludzie, którzy chyba już koczują pod tym budynkiem. Stąd moje pytanie. Czy naród nie ma ważniejszych problemów i spraw swoich na głowie niż jakieś bzdety, którym i tak nic nie zaradzą? Naprawdę, niektórym w tym kraju się wyjątkowo nudzi.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Wybitny ekspert » 11 Mar 2016 00:00

Duche napisał(a):Nie śledzę polityki, bo szkoda mi czasu na pierdoły, ale ostatnio, gdzie by nie spojrzeć ciągle gadają o tym trybunale. Dzisiaj w radiu na każdej stacji tym męczyli. Wypowidali się jacyś ludzie, którzy chyba już koczują pod tym budynkiem. Stąd moje pytanie. Czy naród nie ma ważniejszych problemów i spraw swoich na głowie niż jakieś bzdety, którym i tak nic nie zaradzą? Naprawdę, niektórym w tym kraju się wyjątkowo nudzi.

To są podstawy funkcjonowania państwa.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez leosiek » 11 Mar 2016 00:27

karlos napisał(a):Ja ostatnio utwierdzam się w przekonaniu, że polityka to bagno. Bo z jednej strony obecnie Trybunał Konstytucyjny jest niestety inspirowany politycznie, bo trudno żeby było inaczej skoro prawie wszyscy sędziowie zostali wybrani przez PO.

Nie przez PO, tylko przez Sejm RP, taka jest procedura niezależnie od tego jaka partia ma większość, zresztą jakby inna partia miała większość to wtedy nie byłby inspirowany politycznie??? Przypominam również, że w TK zasiada sędzia np. Granat, który był wspólnym kandydatem Samoonrony i LPR. No i wskaż chociaż jeden realny instrument jaki miieliby politycy/partia/Peło na wpływanie na sędziego TK(bo to, że są z nominacji jakieś partii w tej kwestii nie ma jakiegokolwiek znaczenia)[/quote]
W tej sytuacji jego wyroki są tendencyjne, w szczególności że orzeka we własnej sprawie.

No to podaj chociaż jeden przykład takiego wyroku, jestem bardzo ciekaw. Trybunał został powołany do oceny zgodności aktów normatywnych z Konstytucją RP, jeśli jest taka potrzeba również ustawy o TK. Sam zresztą został do tego zmuszony przez bubel prawny PiSu(sam zresztą nie może inicjować postępowań, potrzebny jest do tego wniosek odpowiednich organów). Co do orzekania we własnej sprawie - to tylko w przenośni, TK nie sprawuje wymiaru sprawiedliwości.
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 11 Mar 2016 01:21

Prawo to nie jest nauka ścisła, a więc kluczem jest interpretacja prawa i można to robić na wiele sposobów. Przykładowo moim zdaniem to, że w ustawie zostało zapisane, że Trybunał powinien rozpatrywać sprawy w kolejności zgłoszeń nie jest niezgodne z konstytucją, a tłumaczenie wszystkiego tym, że dana zmiana sparaliżowałaby pracę Trybunału jest nadużyciem. Jeśli Trybunał nie wyrabia się z pracą to powinien albo zmienić sposób pracy albo zatrudnić więcej pracowników, a obecnie marnuje część czasu na to, aby oceniać czym się zająć najpierw, a czym później, a skutek jest taki, że niektóre sprawy leżą latami lub są rozpatrywane wtedy, kiedy jest to wygodne dla opcji politycznej, która ma w danym momencie w Trybunale większość. Trybunał trzeba odpolitycznić, a nie paraliżować. Niestety konstytucja uchwalona przez postkomunistów w niektórych miejscach jest ułomna, a traktowanie jej jako świętości, której już nie można zmieniać jest chore.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez leosiek » 11 Mar 2016 02:07

Ależ Konstytucje można zmienić, jest do tego przewidziana odpowiednia procedura i traktowanie jej jako świętości nie ma tu nic do rzeczy. Konstytucja została przyjęta w referendum i nie wiem co mają do tego postkomuniści i jak to się przekłada na jej "ułomność". Idealna nie jest, ale daleko jej do ułomności. Oczywiście, że prawo to nie jest nauka ścisła, co nie oznacza, że można je dowolnie interpretować jak się chce, istnieją zasady wykładni prawa stosowne do tego. Co do kolejności rozpatrywania spraw to nie widzę tu żadnego nadużycia ze strony TK i tu w pełni zgadzam się z orzeczeniem.
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez damian940915 » 11 Mar 2016 04:14

Gdyby komukolwiek w naszym parlamencie na przestrzeni wielu ostatnich lat zależało na Polsce, to już dawno powinien być ustanowiony wybór sędziów Trybunału większością 2/3 głosów. Cyrki byłyby niemiłosierne na początku, ale potem każdy by się przyzwyczaił. A PiS jak zawsze od d*py strony, tzn. 2/3, ale nie przy wyborze, ale przy orzekaniu. Istny cyrk.

Konstytucja może i wymaga zmian, ale gdy ją uchwalano, przynajmniej potrafiono się dogadać. Teraz prędzej mi rogi wyrosną, niż partie dogadają się w tej sprawie. PiS już wiele więcej głosów w razie wcześniejszych wyborów czy ewentualnie następnej kadencji nie jest w stanie zdobyć. Ewentualni koalicjanci być może, ale żeby starczyło na 2/3 mandatów względem liberałów, wątpię. PiS chyba o tym doskonale wie, stąd te wszystkie cyrki wokół Trybunału.

A sprawa Trybunału jak najbardziej priorytetowa. Jednego winnego nie ma, każdy po trochu dołożył cegiełkę. Ja się tylko zastanawiam jak rządzący chcą egzekwować prawo od obywateli, gdy sami mają je w du**e

Co do kolejności rozpatrywania spraw, to niektóre ustawy są kluczowe dla funkcjonowania państwa i obawiam się, że takie oczekiwanie z nimi przyniesie więcej złego niż dobrego. Tak się nawet zacząłem zastanawiać, czy nie łamie to Art. 224 konstytucji, który mówi, że "W przypadku zwrócenia się Prezydenta Rzeczypospolitej do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie zgodności z Konstytucją ustawy budżetowej albo ustawy o prowizorium budżetowym przed jej podpisaniem, Trybunał orzeka w tej sprawie nie później niż w ciągu 2 miesięcy od dnia złożenia wniosku w Trybunale." Natomiast pracę Trybunału jak najbardziej trzeba usprawniać, bo dotychczas był zbyt opieszały, miał za małe "moce przerobowe".
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez friducha » 11 Mar 2016 18:28

bye
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 11 Mar 2016 18:46

Ty się może za rolników nie wypowiadaj skoro nie masz z nimi nic wspólnego. KRUS to nie wszystko. Przynajmniej po raz pierwszy wiejskie rodziny skorzystają na jakiejkolwiek pomocy od państwa, dotychczas byli ludźmi drugiej kategorii.
A szkodników trzeba gonić zawsze i wszędzie, jakby się nie nazywali.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 11 Mar 2016 18:59

bye
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 11 Mar 2016 19:05

Póki co to Ty się odnosisz do moich, nie na odwrót. A histeryzujesz także Ty, skoro tak szanujesz demokrację to uszanuj że większość wybrała innych ludzi do rządzenia krajem. Czy Ci się to podoba czy nie, także "pan Duda" jest polskim Prezydentem, legalnie wybranym choćby Ci to nie przechodziło przez gardło.

A tak szczerze i dosłownie, to nie mam najmniejszej ochoty na dalszą i jakąkolwiek dyskusję z Tobą.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 11 Mar 2016 19:23

Frida chcesz powiedzieć, że za rządów PO to górnictwo rozkwitało? W ogóle chcesz powiedzieć, że państwo jest w stanie efektywnie do końca świata utrzymać pewne sektory nawet jeśli się okaże że wymyślono coś efektywniejszego?
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości