Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez markos7207 » 09 Lut 2016 12:48

Z tym wiatrem to może być problem, skocznia piękna ale wietrzna. Ogólnie aura ma być super, mróz, słońce i tylko ten wiaterek może mieszać szyki skoczkom i organizatorom ;) . W piątek to nie powinno być problemu, w sobotę chyba też, gorzej z niedzielą o ile prognozy się sprawdzą.

Image

http://www.yr.no/sted/Norge/Buskerud/Mo ... arsel.html
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 10 Lut 2016 19:13

Ciekawe rzeczy opowiada Tajner.
Wygląda na to że Kruczek może zostać jako trener Stocha.
Ale że wspomniał o Żupanie jak o możliwym potencjalnym trenerze Polaków to naprawdę granda. :evil:
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Unibiker » 10 Lut 2016 21:55

@Wybitny ekspert

Tajner wspominał o Zupanie, ale w negatywnym znaczeniu. Mówił, że zgłosiło mu się dwóch "najemników" ale oni tych kandydatur nie biorą na serio pod uwagę.
Unibiker
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 10 Lut 2016 22:11

Ta za to opowiadał bajeczki o Kojonkoskim i Pointnerze bo to medialne nazwiska i warto rzucić w eter :lol:

A co do dzisiejszych zawodów to się odbyły - loteria wielka, coś na poziomie tej w Niżnym Tagile. Jakoś w dużej części sezonu dobre warunki są w kwalifikacjach, a na zawody lipa...
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 19 Lut 2016 14:27

Takanashi wygrała w Lahti i w ten sposób zapewniła sobie Kryształową Kulę.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 19 Lut 2016 19:10

Prevc goni rekordy GS, a tu własny trener go wy.. no wycyckał ;) . Szkoda że Tande nie poleciał przynajmniej półtora metra dalej. Hula znowu najlepszy z polskich krucząt.
Dziwnie się ogląda skoki, gdy człowiek wychował się i przyzwyczaił "od zawsze" do dominacji, a przynajmniej że było ich widać w czołówce, skoczków spod białej flagi z niebieskim krzyżem. A teraz nawet w świątyni fińskiego narciarstwa, w Lahti nie ma żadnego Fina w 30-ce. Może za jakiś czas ten 16-latek Niko Kytösaho przypomni że potrafią latać.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 19 Lut 2016 20:28

No w przypadku Finów to blamaż totalny, w zasadzie szczyt kompromitacji skoro oni trenowali do tych zawodów 2 tygodnie... Katastrofa. W zasadzie tylko Larinto cały sezon prezentuje formę na 3/4 dziesiątkę i na nim opierają się całe fińskie skoki :? Ciekawe kogo zatrudnią na "MISJA LAHTI" bo zadanie będzie miał niezłe.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 20 Lut 2016 11:41

Może Kruczek się podejmie tej mission impossible 8-) , jeśli mu będą dobrze płacić.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 27 Lut 2016 21:20

W Ałmatach dziś była nawet całkiem niezła frekwencja, choć trafiłem na kawałek studia w TVP gdzie Tajner pośrednio wyśmiał frekwencję i powiedział że kibice to wrócą dopiero w Wiśle. Oczywiście od razu przełączyłem, bo tego człowieka nie da się słuchać. Tak czy siak w Kazachstanie z tych totalnie nic nie znaczących krajów nie mających żadnego zawodnika na poziomie chyba była najlepsza frekwencja.

A Prevc wygrał i dzięki temu sam na siebie nałożył pewną blokadę psychiczną przed MŚ w Lahti bo się okazuje że dalej jest w formie a nie stanął w Finlandii nawet na podium. Myślę, że to może mieć na niego wpływ.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 29 Lut 2016 00:32

RakuNH napisał(a):A Prevc wygrał i dzięki temu sam na siebie nałożył pewną blokadę psychiczną przed MŚ w Lahti bo się okazuje że dalej jest w formie a nie stanął w Finlandii nawet na podium. Myślę, że to może mieć na niego wpływ.

Te skocznie w Finlandii to jakieś zaczarowane :D Facet do tej pory niemal wszędzie wygrywał, stawał na podium, a i w Lahti i w Kuopio i w Kuusamo jak dotąd najwyżej 4. A pomyśleć, że brak taktycznego manewru pewnie pozwoliłby mu wygrać, a na pewno udałoby się przy pół metra dalszym skoku na dużej skoczni, bo tylu zabrakło do 95% HS i dodawanych ponad 7 punktów za belkę. Jednak jak skoczek cieszy się, że nie musi już skakać na danym obiekcie, to coś musi być na rzeczy.

To jednak jakieś problemy pierwszego świata przy naszych kłopotach :D

Wiele wskazuje na to, że Kruczek jednak zostanie, ale już tylko jako indywidualny trener Kamila. To Stoch w tym przypadku ryzykuje, chociaż widać, że on jest w stanie pójść w ogień za tym trenerem, więc taki rok na danie szansy na pewno nie jest jakimś złym pomysłem.
Ciekawe co tam Polo planuje dla całej kadry. Z całym szacunkiem, ale nie widzę tam miejsca dla Maciusiaka czy Mateji, tzn. nie jako trenera głównego. O ile występy Kubackiego, Stękały, czy wcześniej Huli są w większości przypadków na plus, to raczej bardzo niewielki. Dawid Kubacki to już w ogóle zagadka, ale jego głowa jest chyba jeszcze słabsza niż Kranjca czy Tepesa. To 7 miejsce w Kuopio to taki mały cud.
Małysz może i miałby chęci, ale raczej nie na trenera głównego. Poza tym wątpię, by tak łatwo porzucił rajdy. Tu trzeba się rozglądać za kimś z zagranicy i musi to być ktoś uznany.

Jeszcze jedno. Piotrek Żyła powinien mieć bezwzględny zakaz skakania, dopóki nie poprawi pozycji dojazdowej. Te jego ruchy głową przy jeździe na rozbiegu przyprawiają mnie o palpitacje serca i dopóki nie wypleni tego nawyku niech trenuje indywidualnie!!! To co robi ten skoczek jest karygodne i to jest olewanie trenerów.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 01 Mar 2016 23:27

Prezes niech lepiej zadba aby godnie uczcić samuraja, bo w Wiśle przypadnie 500-ka Kasai'ego, ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 12 Mar 2016 15:25

Ależ wietrzna loteria w tym dzisiejszym konkursie. Forfang nie dość, że skakał bardzo dobrze to i do warunków miał szczęście. Stoch w drugim skoku też dobrze trafił i wyciągnął się na 13 pozycję z 23. Oby jutro nie było takich wahań z tym wiatrem bo to powoduje wiele przypadkowości. Ogólnie Polacy jak w całym tym sezonie.
Przydałby się chłopakom taki pozytywny kop na koniec sezonu. Dałoby to wiary i chęci do pracy przed nowym sezonem.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 14 Mar 2016 19:09

No to w Planicy będzie istny maraton od czwartku do niedzieli, wczorajszy odwołany konkurs zacznie finał w Słowenii ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 15 Mar 2016 00:27

Dla mnie to mogą tam i cały tydzień skakać ;) Uwielbiam oglądać zawody na tej skoczni, atmosferę tam panującą i te dalekie loty. Takim marzeniem na ten weekend, byłoby, by ktoś przebił skok Fannemela z Vikersund, bo rekord świata musi po prostu być na Letalnicy ;) Pogoda zapowiada się znakomita, słonecznie, niemal bezwietrznie, ciepło, więc szanse są. Oglądając powtórki rekordowych skoków Prevca z Planicy i Fannemela czy Vassilieva z Vikesund, to wydaje mi się, że na Planicy da się polecieć jeszcze 5 może 7 metrów i bezpiecznie wylądować, podczas gdy na Vikersund ta granica bezpieczeństwa jest już w zasadzie osiągnięta. Niech świadczy o tym fakt, z jaką trudnością lądował w Norwegii Fannemel, a jaki telemark miał Prevc w Słowenii, gdy na Vikersund przy skoku na 250m musiał lądować na dwie nogi.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 15 Mar 2016 18:21

Między Słoweńcami a Norwegami trwa wyścig, u kogo będzie tabliczka z rekordem świata ;) . Jedni przebudują skocznię, zaraz robią to drudzy, jedni podbiorą trochę ziemi na zeskoku drudzy to samo. Jedna i druga skocznia, zresztą jak to mamuty, mocno wietrzne, ale na jednej i na drugiej przyjemnie ogląda się loty pod 250 metrów :D.
Prevc będzie miał(oby pogoda nie wywinęła numeru) 3 szanse na pobicie Schlierenzauera i na pewno przynajmniej jedną wykorzysta, ale Norwegowie i koledzy z drużyny, Kranjec i Tepes nie będą się tylko przyglądać.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 15 Mar 2016 18:55

Mnie ta nowa skocznia w Vikersund jakoś niezbyt przekonuje. Kamera tak dziwnie ustawiona i atmosfera też jakoś średniawa, jak nie w Norwegii. Co innego Planica, to zdecydowanie mój ulubiony przystanek PŚ i bardzo się cieszę z dodatkowego konkursu. Oby tylko pogoda dopisała. No i oczywiście rekord ma wrócić na należyte mu miejsce, czyli do Planicy ;)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez markos7207 » 15 Mar 2016 19:01

Mi tam nie przeszkadza, wiadomo że w Planicy na koniec sezonu to zawsze bardziej luźna i piknikowa już atmosfera ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Maro » 15 Mar 2016 20:46

Podobnie jak Duche, jestem za tym by rekord świata w długości lotu wrócił tam gdzie jego miejsce :P Może jestem kibicem starej daty ale dla mnie Vikersundbakken wieje sztucznością, nie to co Planica. Wielka Letalnica :) niegdyś Velikanka. w 2005 r. myślałem, że Ahonen dofrunie do linii bezpieczeństwa :D No a dziś Peter nie może narzkekać, że nie dano mu pobić wszelkich możliwych rekordów. Będzie mieć 3 konkursy, 3 szanse za zwycięstwo i 300 pkt do zdobycia. Bardzo chciałbym, żeby Bobi Kranjec zaprezentował się jak należy, czyli w czubie :P No a Nasi...hmm Andrzej zapowiada loty nie bliższe niż 200 m :)
"Rodzice pracowali praktycznie przez całą dobę. Dla mnie też sport był jedyną drogą do wyrwania się z tego życia i awansu społecznego." - OEB
Awatar użytkownika
Maro
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez kaja45 » 17 Mar 2016 09:41

Mam takie same poglądy, rekord powinien zostać w Słowenii i liczę na to, że się uda Prevcowi.
kaja45
Młodzik młodszy

Miejscowość: Tychy

Postprzez Snill Jenta » 17 Mar 2016 17:06

Bez tego nie ma skakania
There comes a point where it all becomes too much. When we get too tired to fight anymore so we give up. That's when the real work begins. To find hope where there seems to be absolutely none at all.
Awatar użytkownika
Snill Jenta
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości