mareqna napisał(a):A ja spokojnie czekam na rządy Prawa i Sprawiedliwości z Premierem Jarosławem Kaczyńskim na czele.Tak jestem prawicowym oszołomem,jestem moherem i prezentuję Ciemnogród.Polski ,,Prawy Sektor"dojdzie kiedyś do władzy czy to się komuś podoba czy nie.
Wybitny ekspert napisał(a):Poglądy gospodarcze na całym świecie ewidentnie zmierzają do centrum, w szczególności w Europie. Socjaldemokraci obniżają podatki najbogatszym, a centroprawica (patrz Merkel czy Sarkozy) nie wahali się w czasach kryzysu sięgać po takie metody jak nacjonalizacje niektórych gałęzi przemysłu. W Polsce też tak jest, Miller w wielu kwestiach był bardziej liberalny gospodarczo niż Tusk, który sam mówi o sobie że jest "trochę socjaldemokratą".
Obie strony zmierzają do centrum, do socjalliberalizmu czy jak kto woli do "trzeciej drogi". Co zresztą jest najmądrzejsze.
mareqna napisał(a):Zapewniam Was, że dla wielu Polaków sprawy światopoglądowe i ideały są najważniejsze w życiu,że te wartosci sa tak ważne że byliby gotowi oddać swoje marne życie.I dla tych ideałów ginęli ich przodkowie.Pewnie,że są i tacy dla których liczy sie tylko pełne koryto inwestycje w układ trawienno- wydalniczy i to co przepuści jelito grube.
Co do Matti-ego to trochę sie zawiodłem
matti napisał(a):Słowo "nieistotne" w moim poście odnosiło się do poziomu życia... . 95% ludzi sprawy światopoglądowe nic nie dają. Pozostałe 5% żyje z tych spraw - to ludzie żerujący na głupocie kłócących się o aborcję, homoseksualistów itd. Według mnie partie powinniśmy dzielić ze względu na podejście do szeroko pojętej gospodarki;
- Platforma Obywatelska; bezideowa (kiedyś uważana za liberalną, dziś socjaliści czystej wody)
- Prawo i Sprawiedliwość; lewica, socjaldemokracja
- Sojusz Lewicy Demokratycznej; lewica, socjaldemokracja
- Polskie Stronnictwo Ludowe; lewica, agraryzm, socjaldemokracja
- Twój Ruch; lewica, socjaldemokracja (z domieszką liberalizmu)
- Solidarna Polska; lewica, socjaldemokracja
- Polska Razem; prawica, liberalizm
- Nowa Prawica; prawica, liberalizm
- Ruch Narodowy; prawica, liberalizm podatkowy
Odyn napisał(a):Wybitny ekspert napisał(a):Poglądy gospodarcze na całym świecie ewidentnie zmierzają do centrum, w szczególności w Europie. Socjaldemokraci obniżają podatki najbogatszym, a centroprawica (patrz Merkel czy Sarkozy) nie wahali się w czasach kryzysu sięgać po takie metody jak nacjonalizacje niektórych gałęzi przemysłu. W Polsce też tak jest, Miller w wielu kwestiach był bardziej liberalny gospodarczo niż Tusk, który sam mówi o sobie że jest "trochę socjaldemokratą".
Obie strony zmierzają do centrum, do socjalliberalizmu czy jak kto woli do "trzeciej drogi". Co zresztą jest najmądrzejsze.
No cię zmartwię,bo świat idzie coraz bardziej w kierunku socjalnym,a nie centrowym
Wybitny ekspert napisał(a):Odyn napisał(a):Wybitny ekspert napisał(a):Poglądy gospodarcze na całym świecie ewidentnie zmierzają do centrum, w szczególności w Europie. Socjaldemokraci obniżają podatki najbogatszym, a centroprawica (patrz Merkel czy Sarkozy) nie wahali się w czasach kryzysu sięgać po takie metody jak nacjonalizacje niektórych gałęzi przemysłu. W Polsce też tak jest, Miller w wielu kwestiach był bardziej liberalny gospodarczo niż Tusk, który sam mówi o sobie że jest "trochę socjaldemokratą".
No cię zmartwię,bo świat idzie coraz bardziej w kierunku socjalnym,a nie centrowym
Ale to mnie nie martwi, bo ja jestem socjalistą, a trzecia droga to nie jest centrum jak napisałem tylko centrolewica to miałem namyśli i to mi się podoba.
A co do tych opisów partii to idąc tym tropem można powiedzieć że NSDAP to też była lewica, ale jakoś nikt na świecie jej tak nie opisuje.
Każdy historyk czy politolog ocenia nazizm czy faszyzm jak skrają prawicę.
matti napisał(a):Wybitny ekspercie;
W 2014 r. ukończyłem z wyróżnieniem historię. I powiem ci, że miałem zajęcia z Historii powszechnej lat 1918-1945. Ćwiczenia z Dr Elżbietą Rączy, która zajmuje się na co dzień kulturą i historią Żydów. Jest mocno lewicowa. Podczas analizy porównawczej nazizmu, faszyzmu i komunizmu wyszło nam, że Nazizm=Komunizm (w sprawach gospodarczych to było niemal to samo. W światopoglądzie; kult wodza=kult wodza, jedna partia=jedna partia, tworzenie nowego człowieka=tworzenie nowego człowieka, jeden wynarodowiony naród (aryjczycy)=jeden wynarodowiony naród (radziecki, proletariat w sojuszu z chłopami i inteligencją)). Przykro mi, ale nazizm i komunizm niczym się nie różniły. Oba były skrajnie lewicowe - np. zwalczały Kościół. Jedynie faszyzm można podciągnąć pod prawicę.
Podobnie sprawa została nam przedstawiona przez Dr Hab. Ewę Orlof (miałem z nią wykłady), która zajmuje się historią Słowacji. W książkach Normana Daviesa mamy porównanie komunizmu i nazizmu i okazuje się, że to było to samo. Henryk Batowski też uważał, że oba te totalitaryzmy opierały się na tym samym.
matti napisał(a):Od schyłku XVIII w. lewica dokonała rzezi na ludności świata. Rewolucja Francuska w imię walki o "wolność, równość i braterstwo" wymordowała setki tysięcy ludzi (np. katolików z Wandei) - w ten sposób zrealizowano w pełni hasło lewicowe "wolność, równość, braterstwo, albo śmierć". Przez cały XIX w. różne organizacje lewicowe dokonały mordów na tysiącach ludzi w imię walki o hasło rewolucyjne. Dopełnieniem tej rewolucji stała się rewolucja bolszewicka z 1917 r. i nazizm niemiecki. Miliony ludzi zapłaciły za to, że hasło "wolność, równość, braterstwo" nie było dla nich.
matti napisał(a): Dziś jest podobnie. Hasłem tym pyski wycierają sobie najbardziej nietolerancyjni ludzi na ziemi, czyli działacze i zwolennicy ugrupowań lewackich, mający często za swojego idola Che Guevarę (tchórza i mordercę). To oni mówią nam o tolerancji, a sami nie mają jej za grosz. To oni chcą niszczyć ludzi za ich poglądy - to wszystko w imię tolerancji. To jeden z nich (pracownik biura poselskiego Grodzkiej) potrafił na moje pytanie; dlaczego nienawidzicie Polski? odpowiedzieć w ten sposób: polskość będziemy zwalczać dopóki będą osoby utożsamiający się z tym krajem. Celem jest wynarodowienie ludzi i stworzenie jednej nacji europejskiej (co ci to przypomina? Bo mnie automatycznie kojarzy się z nazizmem i komunizmem).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości