Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez zdzichu » 06 Lip 2014 09:46

Gdzież mnie tam do płaczu.Jestem szczęśliwy, że mogłem podziwiać Maradonę i jego genialne rajdy, podania w szerz boiska :P Oczywiście szkoda Belgów, ale przed mundialem na nic więcej niż ćwierćfinał nie liczyłem. I tak osiągnęli dobry wynik. Ale sam występ jednak bezbarwny.Ta drużyna nie potrafiła grać atakiem pozycyjnym.Liczyłem, że od początku wczorajszego meczu będą ustawieni pod kontrę. Słaba Argentyna pokonała słabiutką Belgię.Magiczne były jedynie nazwiska Belgów, nic poza tym.Człowiek, który miał być ich liderem kompletnie rozczarował.Hazard nie pokazał nawet połowy swojego potencjału.Za 4,a może już nawet za 2 lata będzie lepiej.A ta Argentyna tak nijako, ale już w czwórce.I jeśli Brazylijczycy pokonają Niemców, to po finale Mareqna faktycznie będziesz płakał, ale za szczęścia :)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 07 Lip 2014 04:23

Chyba wszyscy zauważyli że na tym Mundialu jest jakoś dużo dogrywek. Jak nigdy.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez markos7207 » 07 Lip 2014 15:55

Włoskie mondiale było bardziej urodzajne w dogrywki, w sumie osiem, ale teraźniejsi kopacze mają szanse poprawić tamto osiągnięcie bo 4 mecze jeszcze przed nimi.
Jak na razie wszystko zmierza w dobrą stronę czyli od dawna wyczekiwanego finału, Brasil-Arhentina :)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 07 Lip 2014 16:53

Chyba przez masochistów :roll: Mało jest ekip grających obecnie brzydziej niż w/w

Jedyny plus takiego finału i ewentualnego triumfu Argentiny to pewny rozpiździel na stadionie i w okolicach :D
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez zdzichu » 07 Lip 2014 18:40

Również stawiam na finał Brazylia-Argentyna. Canarinhos bez dwóch filarów Silvy i Neymara, ale jeden stały fragment, plus ta twarda defensywa mogą sprawić, że gospodarze znajdą się w finale.Holendrzy jakoś mnie nie przekonują, dlatego stawiam na zwycięstwo Argentyny, jak i triumf w całym turnieju Albicelestes.

Ogólnie trzeba przyznać, że poziom turnieju mocno się obniżył. Faza grupowa stała na zdecydowanie lepszym poziomie.Ale to dziwić nie może ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Adrian Woźniak » 07 Lip 2014 22:12

Dziwny jest ten mundial. Z jednej strony fajnie że tyle bramek padło w fazie grupowej, widać że poziom w piłce się wyrównał i nie ma już typowych outsiderów, a z drugiej są te nieprzyjemne sytuacje typu akcja Suareza, faul na Neymarze czy inne niepotrzebne kontrowersje związane z sędziowaniem. Sam poziom w fazie pucharowej spadł na łeb, mecze są w większości nudne jak flaki z olejem, nie dzieje się prawie nic. Wyjątkiem był tylko świetny mecz Belgii z USA i może jeszcze Holandii z Meksykiem. 1/8 finału można generalnie określić męczarnią faworytów. Brazylia była o kilka centymetrów od pożegnania się, Holandia cudem wyeliminowała Meksyk, Francja męczyła się z Nigerią, Niemcy dopiero w dogrywce strzelili gole Algierii, Argentyna wymęczyła 1:0 w dogrywce, a Belgia to chyba chciała pokazać w jaki sposób nie strzelać. Reasumując na chwilę obecną najlepsze wrażenie mimo wszystko zrobili Niemcy, pozostali faworyci grają mimo wszystko mało przekonująco, zwłaszcza Argentyna. Na plus za to można ocenić występ Meksyku, Chile, Belgii czy Kolumbii. W sumie każdej z tych ekip bardzo niewiele zabrakło, aby zajść dalej w turnieju.
Mam nadzieje, że w półfinale mecze będą bardziej otwarte i zacięte, bo do tej fazy turnieju awansowały jakby nie patrzeć bardzo ofensywnie nastawione zespoły. Liczę jednak na finał Brazylia-Argentyna i zwycięstwo tych drugich po bramce...Angela di Marii, któremu cudem uda się wyleczyć uraz na czas ;) "Marian" musi zostać w Realu, Kroosa to niech sobie Bayern zatrzyma! ;)

Niestety w dniu dzisiejszym bardzo smutna wiadomość nadeszła ze stolicy Hiszpanii. W wieku 88 lat zmarł legendarny Alfredo di Stefano, jeden z najlepszych piłkarzy w historii :( [']
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 08 Lip 2014 11:52

bo do tej fazy turnieju awansowały jakby nie patrzeć bardzo ofensywnie nastawione zespoły.

Brazylia nastawiona ofensywnie? Dobre sobie.

Poziom meczów w fazie pucharowej jest taki, a nie inny właśnie dlatego, że triumfuje żelazna defensywa, a żadna z ekip nie kwapi się do ataku. Zresztą, ile było tych dobrych meczów z udziałem ekip z czwórki? Niemcy - jeden, z Ghaną, dzięki otwartej grze Ghany, która zagrała mecz turnieju (Portugal nie widziałem). Brazylia? Dość dobre mecze z Meksykiem i Chile, ten drugi tylko dzięki Chile, bo Brazylijczycy pokazali niewiele. Holandia wypunktowała Hiszpanię z kontry (jedyne, obok meczu Niemcy - Portugalia, efektowne i przekonujące zwycięstwo z wysoko notowanym rywalem), ale gdy przychodzi grać atakiem pozycyjnym, są męczarnie. Meczów Argentyny na trzeźwo nie da się oglądać.

Wiele dziś zależeć będzie od sędziego. Jeśli będzie sędziować jak Łeb w meczu kanarków z Chile, Brazil ma max. 30 % szans i nie ukończy meczu w 11. Jeśli pozwoli od pierwszych minut na kopanie Niemców, jak to było w meczu kanarków z Kolumbią, to sukcesem dla Niemców będzie ukończenie meczu w jednym kawałku.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 08 Lip 2014 14:22

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 20:41, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez mareqna » 08 Lip 2014 15:19

Boję się tylko,żeby Niemcy wysoko nie rozjechali Brazylię bo Niemcy to Niemcy a słaba Argentyna nie została rozgromiona przez Holandię.
Niechaj Niebiosa będą z nami.
Vamos!
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez kat. » 08 Lip 2014 16:58

Nie zaklinaj, Mareqna, nie zaklinaj, obaj wiemy, że dobrem jest teraz Europa, a złem Amerika latynoska, Frida też o tym wie, i niebiosa też o tym wiedzą, niechaj więc Twe diabelskie zaklęcia wniwecz się obrócą. Amen.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Adrian Woźniak » 08 Lip 2014 23:32

Wykrakaliście....cuda się dzieją na tym mundialu...
Nie śledzę występów Freda na co dzień, w każdym razie nie jestem w stanie pojąć jakim cudem ten człowiek rozegrał 6 meczów na tym turnieju? Gdyby przeprowadzić ranking na najgorszego piłkarza tych mistrzostw, to on byłby na samej górze w mojej hierarchii. Cały jego "wkład" to raptem jeden gol strzelony ze spalonego i kilka przyzwoitych podań - trochę chyba mało jak na reprezentanta Brazylii. Czy w tym kraju nie ma choćby jednego przyzwoitego środkowego napastnika?
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 09 Lip 2014 00:42

Mieli kanarkowi masochiści swoje ehmm 500 minut (liczę z karnymi), niech i my, sadyści, mamy swoje 30 (potem już byłem spełniony) :lol:

p.s. fakt, że gdyby był Neymar, byłoby 8-7

p.p.s. :lol:

p.p.p.s. "ta twarda defensywa" :oops: :lol:

p.p.p.p.s bramka dla Niemców ze spalonego ustawiła mecz. Ale już nie pamiętam, to było na 4-0 czy 5-0? :lol: Ze trzy karne też szło odgwizdać dla dramaturgii :D

p.p.p.p.p.s jednak czasem mam wrażenie, że sprawiedliwość błąka się po tym wspaniałym świecie (także sportowym) i pokazuje swoją uśmiechniętą ironicznie mordkę.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 09 Lip 2014 07:13

Te miny zapłakanych Brazylijczyków. Ten szok i niedowierzanie malujące się na ich twarzach. Chcieli zapomnieć o przegranej z Urugwajem na Maracanie w 1950, no to zapomnieli. Teraz mają nowy powód do rozpamiętywania.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez mareqna » 09 Lip 2014 08:33

Sukces bogatych,zmanierowanych i zepsutych swoim bogactwem Niemców kogo ucieszył ? Ewentualną porażkę w przepychu też łatwiej znieść,może drogi alkohol,może zabawa,może atrakcyjne drogie wczasy a może drogi prezencik.
A ilu biednych ludzi żyjących w biedzie jest teraz nieszczęśliwych? dla ilu biedaków sukces byłby może jedyną szczęśliwą chwilą na tym okrutnym dla nich łez padole?
Wielkie Niemcy upokorzyli tych biedaków :cry:,,,,, wiem to nie ich wina :?
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez Adrian Woźniak » 09 Lip 2014 08:57

Niemcom wychodziło wczoraj wszystko, a Brazylii praktycznie nic. Na usprawiedliwienie można tylko dodać, że tak jak w poprzednich spotkaniach, tak samo we wtorek Brazylijczycy grali de facto w dziesiątkę ;) Scolari chyba boi się Freda, bo nie wiem jakim cudem tak bezproduktywny gracz przebywa na boisku. W pierwszej kolejności zszedł Hulk, który razem z Marcelo chociaż próbował stwarzać zagrożenie pod bramką Niemców i coś z tego wynikało. Nie byłem nigdy specjalnym fanem Canarinhos, ale we wczorajszym meczu to im kibicowałem. Takiego lania to już na MŚ nikt dawno nie dostał, ostatnia była chyba porażka Arabii Saudyjskiej z Niemcami 8:0.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 09 Lip 2014 09:29

W takim kraju jak Brazylia że nie można było poszukać lepszych napastników jak Fred czy bardzo ociężały Jo to wstyd.Ja jednak nie obwiniam nikogo bo jak może wpadać do siatki każdy oddany strzał? Przecież nawet kiks Niemca kończył się strzeleniem bramki no....... czegoś takiego nie widziałem.Żeby w siedem minut strzelić cztery bramki albo na siedem strzałów oddanych nawet nie w światło bramki :o pięć lądowało w siatce :o nie,nie,nie mogę tego pojąć.Jak może pierwsze cztery strzał lądować w siatce,nie,nie mogę tego pojąć!

Cztery lata temu drużyna Diego Maradony grała piękną piłkę do czasu potyczki z Niemcami.W tamtym meczu nie byli tak okrutni ale też po prostu przeskoczyli graczy Argentyny i 0:4 mówi wszystko.
W lidze mistrzów wydarzył się cud ale tu chyba się nie wydarzy bo tylko cud może sprawić nie wygrania Mundialu przez Niemców. :(
Mecz z Francją oglądałem w knajpie z wystawionymi na zewnątrz stolikami przy Alei Róż w Parku Śląskim,tam wszyscy byli za Niemcami obok dumnie powiewającej flagi Niemiec i od czasu do czasu ktoś wyskakiwał z ręką podniesioną do góry zupełnie podobne do pozdrowienia SS-manów i przechwalali się dziadkami z Wermachtu.Ja z swoja dziewczyną siedziałem cicho jak mysz po miotłą nie mogąc z obawy o zdrowie przyznać się do sympatii z Francją.
Wczoraj przed meczem też poszedłem do Parku i ta flaga powiewała znowu dumnie ale tym razem uciekłem na mecz do domu i dobrze.....miałem szczęście.
Jeśli ktoś chce poczuć tą atmosferę Wielkich Niemiec i nie wierzy to może sprawdzić na meczu finałowym obok głównego wejścia do ZOO.ŻYCZĘ POWODZENIA!
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 09 Lip 2014 11:08

Kat, co Ty taki cięty na tych Brazylijczyków jesteś? Jakoś 2 lata temu podczas ME ręcznych w Serbii, gdy sędziowie pchali gospodarzy, jak i inne bałkańskie zespoły( mecz Polska-Macedonia), to nie dostrzegałem u Ciebie wielkiego oburzenia :P Czyżby Cię to nie raziło w oczy :lol: A już podczas styczniowych mistrzostw narzekałeś, że gwiżdzą po gospodarsku. :roll: Co to za niekonsekwencja :D Skąd u Ciebie takie nagłe odmiany.Chyba zacznę Cię podejrzewać o stronniczość :| Z niecierpliwością czekam na mundial w Rosji i Twoje posty na temat sędziowania :D Z góry zakładam, że nie będzie się do czego przyczepić :P

Odnośnie tej wczorajszej rzeźi, to na dziesięć takich meczów, dziewięć miałoby inny przebieg. Wczoraj był właśnie ten jeden, w którym Niemcom wszystko wychodziło.Praktycznie każdy strzał kończył w siatce.Teraz z sympatiami przerzucam się na Holendrów, bo Argentyna będzie bez szans z Niemcami.Mam nadzieję, że Van Persie i Robben zdejmą Neuerowi tę pyszałkowatość, arogancję i butę z twarzy. Żaden z Niemców nie irytuje mnie tak, jak ten chodzący z wysoko zadartą głową blondynek :twisted:
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 09 Lip 2014 12:05

Szczerze, to turnieje w ręczną jakoś nie siadają mi w głowie na dłużej, ale nie przypominam sobie, żebym relatywizował czy usprawiedliwiał drukowanie meczów. Inna sprawa, że o ile w nożnej wiele sytuacji widać jak na dłoni i przekręcanie meczów odbywa się bezczelnie, o tyle w ręcznej dla laika (którym jestem) każde starcie można gwizdnąć w obie strony, a decyzje sędziowskie mają duży stopień uznaniowości. Bardziej pamiętam stronnicze sędziowanie na MŚ w Chorwacji, ale tam też, jak pamiętasz, sprawiedliwość triumfowała i w finale Hrvatska dostała łomot. I jakoś nie płakałem z tego powodu.

Ale wracając do Brazylii. Może pamiętasz Koreę. Wtedy cały piłkarski świat widział przekręty i miał nadzieję, że ta farsa skończy się jak najszybciej. Skończyła, ale do czwórki sędziowie Koreańców dociągnęli. W przypadku Brazylii jest nieco inna sytuacja. Nawet w tym wątku widać, że niektórzy usilnie relatywizowali przekręcane mecze z jej udziałem, ach, ściany zawsze pomagają gospodarzom, ach, przecież to wielka Brazylia i bez pomocy sędziów też by wygrali, ach, niech maja w fawelach odrobinę radości z życia, ach, kiedyś na pewno odpalą i pokażą, że zasłużyli na te fory. Bierze się to pewnie z tego, że tak jak Szpaku widzi wciąż Maradonę, tak niektórzy wciąż pamiętają i chcą widzieć tę starą Brazylię z lat choćby 90., która potrafiła zachwycić. Tymczasem ta obecna gra nie tylko brzydko, ale i nieskutecznie: zdołała wygrać bez pomocy sędziego tylko z Murzinami z Kamerunu, którzy być może dorabiali sobie na boku, i jej doczłapanie do finału (gdyby rzeczywiście wczoraj wyszedł im ten jeden mecz) byłoby dla obiektywnego ;) kibica, wierzącego naiwnie, że wygrają ci najlepsi, dramatem i porażką sportu jako takiego.

Argentyna też gra straszny piach, ale prześlizguje się przynajmniej własnymi siłami.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Odyn » 09 Lip 2014 12:10

Najgorsze w tym wszystkim jest to,że nie dam rady oglądnąć finału,mam koncert.A taki fajny europejski klasyk się zapowiada Niemcy-Holandia.
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez kat. » 09 Lip 2014 12:14

Aha, jeśli chodzi o mistrzostwa w Rosji, to dobrze wiemy, że jeśli nie zmieni się klimat polityczny, to najdrobniejsze uchybienia (także te sędziowskie) będą piętnowane wielkimi literami na pierwszych stronach. Zresztą, już teraz wszyscy wiedzą, że - podobnie jak igrzyska w Soczi - będzie to koszmarna impreza.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości