Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez RakuNH » 16 Mar 2014 13:05

A Cieślar wczoraj 26. miejsce i trzecie punkty w tym sezonie. Być może gdyby nie kontuzje, to i sezon temu by punktował (wrócił dopiero pod koniec lutego), ale reszta niestety całościowo postępu nie zrobiła, natomiast wiadomo, że nic się w KN nie zmieni, skoro Cieślar zdobył punktu. Trzeba liczyć, że jakimś cudem w przyszłym sezonie będzie lepiej.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez blundi » 12 Cze 2014 18:13

Witam
Mam takie pytanie.
Na stronie FIS-u jest info, że w lecie rusza kombinacja norweska kobiet.
Na obóz letni zgłosiło się 11 reprezentacji.
Czy coś wiadomo, że jakieś panie z Polski się tam także wybierają ?
blundi
Młodzik

Postprzez damian940915 » 22 Cze 2014 23:49

Ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby PZN jeszcze nie słyszał o tym pomyśle :D A tak już trochę poważniej, to ja sam na początku myślałem, że to jakieś science-fiction, dopiero potem znalazłem dosłownie kilka informacji w internecie m.in. że szef MKOL-u pan Bach ma duże ambicje, by ten sport jak najszybciej wprowadzić na Igrzyska. Moim zdaniem nasz związek powinien jak najszybciej szukać dziewczyn chętnych się w to zaangażować (może niech Paulina Maciuszek zacznie skakać :D) i od początku wystawiać je we wszelkich możliwych zawodach. Tylko z drugiej strony jestem ciekaw, czy naprawdę znajdzie się na świecie tyle dziewczyn by zrobić coś w stylu PŚ to po pierwsze, MŚ w tej dyscyplinie to po drugie i czy ktoś zechce to pokazać (Eurosport?) to po trzecie. Poza tym, czy to naprawdę nie będzie jakieś sztuczne tworzenie konkurencji, którą tak naprawdę nikt się nie będzie interesował, tylko po to, by rozszerzyć program ZIO? Sytuację może uratować Rosja, bo jak pisze w swoim artykule Raku, w Rosji już jest podobno 86 chętnych "kombinatorek" :D http://www.skipol.pl/kombinacja_norwesk ... iej-kobiet
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 31 Lip 2014 13:23

Nie żyje pierwszy polski zimowy medalista olimpijski - Franciszek Gąsienica - Groń. Zdobył brąz w Cortinie w 1956, w kombinacji. Dziadek Tomasza Pochwały. Obok Fortuny, Marusarza i Łuszczka niewątpliwie jeden z najlepszych polskich narciarzy klasycznych XX wieku.Potem przez lata trener. Miał 82 lata.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 29 Lis 2014 17:18

No i niestety tak jak prawie we wszystkich sportach zimowych bardzo słaby start w KN. Poza skokiem Cieślara to wszyscy albo słabo albo bardzo słabo skoczyli i pobiegli. Słowiok ma problemy z przekraczaniem 100 metrów, a nie widać postępu w biegu jak podczas LGP.

Za to Czesi podobnie jak w skokach prawie mieli lidera, ale Dvorak w przeciwieństwie do Koudelki nie wykończył sprawy i niestety liderem Rydzek ale podium Miro zdobył.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 29 Lis 2014 17:55

Myślałem że Czech dowiezie prowadzenie do mety ale Rydzek czaił się dłuższy czas i zachował sporo sił na końcówkę. Podwójny mistrz z Soczi Graabak gonił wściekle i myślałem że doskoczy do grupy ale strata po skokach ciut za duża, jak się okazało. Ogólnie Norwegowie cieniutko na skoczni, Jørgen jeśli chce coś więcej zwojować niż tylko przy specjalnej okazji musi poprawić tą część dwuboju, inaczej będzie jak z innymi szybkobiegaczami znad fiordów.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 18 Gru 2014 10:10

Niestety konczy się dla mnie kibicowanie w tej drugiej po biathlonie ukochanej, pięknej dyscyplinie sportów zimowych. Jason Lamy Chappuis jeszcze dyszy,jeszcze próbuje coś walczyć z armadą Niemców i Norwegów ale widać schyłek kariery tego genialnego narciarza.Sympatyczny Francuz zapowiedział,że chyba to jego ostatni sezon startów pomimo 28-lat.Szkoda,że nie dołożył czwartego Pucharu Świata a z Olimpiady w Sochi wrócił o ,,suchym pysku" ale i tak można go zaliczyć smiało do najlepszych Kombinatorów w historii tego sportu.Piękne chwile w tym temacie przeżyłem,i Polacy byli tu dobrzy a nawet bardzo dobrzy(Ustupski,Legierski,Kawulok,Długopolski,Hula) ale miłość do Kombinacji Norweskiej rozpalił u mnie inny świetny francuski zawodnik,Mistrz Olimpijski Fabrice Guy.
Cóż wszystko ma swój kres a śledzenie pasjonującej walki pomiędzy Norwegami i Niemcami pozostawiam Markosowi i Rakowi.
Był Fabrice Guy a potem Lamy Chappius tak jak w biathlonie męskim po Poiree przyszedł Martin Fourcade.Przyszedł ale też kiedyś ...odejdzie :(
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Wybitny ekspert » 18 Gru 2014 18:03

Skoro o kombinacji to w ten weekend PŚ w Ramsau. Udało się "usypać" tylko 1,5 km ale zawody powinny się odbyć.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 18 Gru 2014 19:33

Wybitny ekspert napisał(a):Skoro o kombinacji to w ten weekend PŚ w Ramsau. Udało się "usypać" tylko 1,5 km ale zawody powinny się odbyć.

1,25 dlatego nie zorganizowano sprintu drużynowego tylko drużynówkę bo sprintu na 1,25 nie można rozegrać.

Startuje czterech Polaków i po tej krótkiej przerwie się dowiemy czy można w tym sezonie liczyć na jakieś punkty. Dwa pierwsze weekendy wyglądały fatalnie.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 21 Gru 2014 18:18

W cieniu innych zawodów narciarskich w Ramsau odbyły się kolejne zawody PŚ w kombinacji i nie wiem czy nie były one najciekawsze w ciągu całego tego tygodnia.
Wczoraj sztafeta, a dziś rywalizacja indywidualna i zwycięstwo na kresce Jasona z Kokslienem. Do tego punkty Cieślara, a właściwie 1 PUNKT. :D
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 21 Gru 2014 19:06

Przyzwoity wyniki Cieślara z dużą dozą "pomocy" (choroba Moana, DNS Bielera, DSQ Andersena, choroba Dvoraka i nieregulaminowe niedopuszczenie wszystkich do biegu - zapewne przez trasę), ale 30. miejsce jest faktem. Jest punkt ale forma na pewno nie jest lepsza niż sezon temu. Zaskoczył jednak Słowiok, który przełożył bieganie z lata na zimę i utrzymał się cały bieg z Bauerem i Demongiem - to na pewno pozytyw, ale co z tego skoro w tym sezonie nie oddał jeszcze skoku na pierwszą "40" a żeby zapunktować z 50 miejsca to już musi być maksymalny splot korzystnych wydarzeń. Ramsau ze względu na punkty Pochwały jest korzystne dla Polski. Natomiast w drużynówce była katastrofa - Słoweńcy się wyłożyli na tacy a i tak nie zajęliśmy tego honorowego przedostatniego miejsca.

Cieszy wygrana Lamusa bo on, Watabe i Gruber walczą z całą koalicją norwesko-niemiecką i starają się jeszcze zachować międzynarodowość kombinacji.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 21 Gru 2014 22:02

A już myslałem,że Jason Lamy Chappuis podzielił los Beatrixa na finiszu a tu 26 zwycięstwo i to chyba najpieknięjsze bo pokonał najlepszych biegaczy.Znakomity Jason i jeśli się chwali Guzika za wystepy w biathlonie to tym bardziej na słowa pochwały zasłużyli Polacy Cieslar i Słowiok.Jeszcze Kombinacja nie umarła..... :)Ale żeby pokonać Mikko i Fabiana na finiszu to cos niesamowitego,czapki z głów.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez harding » 23 Gru 2014 09:57

chyba nie doczekam polskich sukcesów w KN:-(
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Wybitny ekspert » 04 Sty 2015 17:01

W kombinacji bezkrólewie większe niż było w skokach.
Dziś 5 konkurencja indywidualna i 5 triumfator, tym raz Lukas Klapfer.
Frenzel pobiegł słabiutko, a Riessle zszedł z trasy ale i tak pozostał liderem PŚ.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 04 Sty 2015 19:23

Brawo dla Klapfera bo to spłaszczenie rywalizacji trochę psuje ten sport. Przeciętny biegacz już nie ma czego szukać jak lata temu, a i Klapfer uchodzący za dobrego biegacza nie mógł być pewny podium po skoku na trzecie miejsce. Na szczęście jeszcze można się obronić przed Pittinami i Kokslienami, ale jeśli ostatni Fletcher traci przed biegiem niecałe dwie minuty to nie wiem czy to takie fajne.

Moim zdaniem powinno się już odchodzić od małych skoczni w KN jeśli chce się trzymać obecne przeliczniki, ewentualnie zmienić przeliczniki. W Kuusamo czy Sapporo zawsze po skokach jest ciekawie, ale gdzie indziej są starty masowe.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 16 Sty 2015 23:00

Młody Riiber szaleje ;) , parę lat temu liczyłem że to Harald przebije się do czołówki albo Sindre Pettersen, a tu małolat wyskakuje. W Lillehammer już Jarl pokazał że potrafi skakać równo i daleko a w Chaux-Neuve to potwierdził, choć drugi dzień mu nie wyszedł.
W zasadzie to się tego po nim spodziewałem po tym jak przed świętami pokazał plecy m.in. Jacobsenowi i Hilde w Vikersund, i zastanawiałem na co czekają Ingebrigtsen i Rotevatn mając w szeregach 17-latka który dokłada chłopakom Stoeckla ;) .
Na razie jeszcze słabo biega ale liczę że wreszcie Norwegowie doczekają się zawodnika kompletnego w stylu Vika, wcześniej takie nadzieje pokładałem w Tande a potem w Wendelu, niestety jednemu zachciało się ryby łowić a drugi w wieku 19 lat miał już dość sportu. Zwykle mają chartów którzy muszą odrabiać straty ze skoczni, czasem pojawi się taki Rian albo Klemetsen który to co zyska na skoczni straci wszystko w biegu. Może to młodszy Riiber albo Pettersen będzie nowym Vikiem, ileż można czekać, dość już Eldenów, Apelandów, Lundbergów, Moanów, Kokslienów czy Gråbaków ;) .
Ciekawostka, młody chodzi do tej samej sportowej szkoły w Wang którą w zeszłym roku skończył Sjøen.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez harding » 18 Sty 2015 18:35

Nasz Adam Cieślar w ten weekend zajął 47 i 48 miejsce. Jest stabilna forma!
harding
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 18 Sty 2015 20:36

Drugi start wynika z pierwszego więc trudno sporo awansować, ale ogólnie jest katastrofa i nie ma co się pastwić. Wszyscy wiedzą czemu jest katastrofa z prezesem na czele.

A co do Riibera to gówniarz wykorzystał swoją szansę. Jeden bieg w sezonie na 5 km i brawo że to obronił. Już w Chaux-Neuve ładnie pobiegł jak na swój wiek i poziom skokowy także nie był to przypadek. Szkoda że Frenzel chce zdominować kolejny sezon. Ciężko go będzie drapnąć w generalce. No i brawo dla Watabe - wreszcie rozwalił wszystkich na finiszu :mrgreen: Może potrzeba mu biegów na 15 km? ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 19 Sty 2015 12:01

Młody jeszcze za słaby na pełny dystans nie mówiąc o 15 km, ale mam nadzieje że z roku na rok będzie robił konkretne postępy. Bo jak ma człapać niczym Klemetsen to już wolę żeby zajął się tylko skokami, już wpadł w oko Stoecklowi ;)
Całkiem, całkiem taki tryptyk, i w dobrym miejscu bo kibiców sporo na trasie. No i człowiek przypomina sobie stare dobre czasy i że dawno, dawno temu był w kombinacji taki dystans jak 15 km i nawet 2 skoki w konkursie :mrgreen:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 19 Sty 2015 14:17

Ja tam Klemetsena lubię. On nie jest takim typowym słabiakiem. Pamiętam jak go w Ramsau kiedyś skasował Pittin i dla postronnego widza wydawało się że Włoch wygra, a Klemetsen go skontrował na ostatniej prostej. W ogóle to Klemetsen na ostatnich 500 metrach biegu zawsze zyskuje kilka pozycji albo nie traci wiele czasu jeśli nie ma kogo wyprzedzić. Nie wrzucał bym go do worka z człaponami - ma swój sposób i dobrze że wybrał kombinację.

Jego problemem jest to że trener mu ciągle obniża belki a on ciągle nie dostaje za nie punktów... Zawala te skoki konkursowe. Jakby skoczył pół metra dalej w sobotę to by miał 30 sekund nad Frenzelem więcej i wtedy nie wiem czy by go nie ograł na ostatniej prostej.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości