Doping

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Doping

Postprzez markos7207 » 21 Sty 2014 13:25

Jak zwykle u nas mają zaskok, Norwegowie już zapominają o Drange a tu sensacja roku ;) . Snajper nie sądź ludzi według siebie, to raz. Dwa, nie jestem taki naiwny żeby sądzić że wszędzie biorą tylko w Norwegii wszyscy są, szlachetni i uczciwi.
Zapoznałem się szczegółowo ze wszystkimi dostępnymi fragmentami książki i wypowiedziami Drange w norweskich mediach. I podzielam zdanie większości norweskich sportowców że facetowi nie chodzi o zrobienie porządku z systemem antydopingowym ale chce sobie nieźle na książce zarobić. Oczywiście termin premiery zupełnie przypadkowy ;) . Miałem zamiar kupić ja w pierwszym odruchu, ale chyba sobie daruję to wiekopomne dzieło, gdzie nie ma konkretnych dowodów a przypuszczenia.
Tak jak zauważył Ssonicsl, jeśli coś wiesz to mów wszystko co wiesz łącznie z nazwiskami, nawet jeśli groziłoby to procesami sądowymi. A tak, to tylko mieszanie herbaty, nic z tego nie wynika poza reklamą "dzieła".
Gdyby Mads był tak bardzo zdesperowany żeby doprowadzić do ukarania rzekomych(bo to na razie tylko jego słowa, nic więcej, Solheim, Andersen i Eide z którymi miał "śledzić" podejrzanych zawodników nie potwierdzają póki co) ujawniłby to już w 2007 gdy jak mówi, był pewny stosowania EPO, w przynajmniej trzech przypadkach. Nazwiska proszę a jak nie masz odwagi to nie rób burzy w szklance wody, gdyby nie pomysł z wydaniem książki nigdy by tego nie ujawnił. Komercha, czysta komercha a nie żadna "utracona wiara". I przede wszystkim, wątek norweski to tylko mały wycinek książki, która traktuje ogólnie o słabości systemu antydopingowego, ale u nas najbardziej medialny jest nacisk na "doping Norwegów" ;)

Mareqna coraz słabsza i oklepana twoja ironia.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mateo88 » 22 Sty 2014 23:51

Witam. Chciałbym coś dodać na temat dopingu w białoruskim sporcie. Generalnie na Białorusi nie kryją się ze stosowaniem dopingu, a białoruscy sportowcy ostatnimi czasy często wpadali na stosowaniu niedozwolonych środków (polecam artykuł: http://interia360.pl/sport/artykul/bial ... enki,65593). Poza tym znalazłem jeszcze coś ciekawego (i świeżego), tyle, że niestety po rosyjsku http://www.tvr.by/rus/news.asp?id=16054&cid=18. Generalnie to nie znam tego języka, ale po przetłumaczeniu translatorem stron www, to według słów asystenta prezydenta Łukaszenki reprezentacja białorusi na igrzyska otrzymała m.in....wsparcie farmakologiczne. Z tego samego źródła wynika, że białorusini liczą na 4 medale w biathlonie. Nie chce snuć teorii spiskowych ani nikogo oskarżać, ale wnioski nasuwają się same niestety. :roll:
Ostatnio edytowany przez mateo88, 23 Sty 2014 00:24, edytowano w sumie 1 raz
mateo88
Młodzik młodszy

Postprzez kat. » 22 Sty 2014 23:59

mateo88 napisał(a):Nie chce snuć teorii spiskowych ani nikogo oskarżać,

nie, nie, wcale tego nie zrobiłeś

poza tym Mareqna ma rację - doping tylko na wschodzie, reszta o chlebie i wodzie (rymnęło się nawet)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez mateo88 » 23 Sty 2014 00:10

kat. napisał(a):
mateo88 napisał(a):Nie chce snuć teorii spiskowych ani nikogo oskarżać,

poza tym Mareqna ma rację - doping tylko na wschodzie, reszta o chlebie i wodzie (rymnęło się nawet)

Wiadomo, że problem dopingu obecny jest nie tylko na wschodzie. Tyle, że akurat Białoruś w przeciwieństwie do krajów zachodnich za bardzo się z tym nie kryje i stąd przypuszczenia, że na Białorusi prowadzony jest państwowy program dopingowy (więcej o tym jest w pierwszym artykule, który przytoczyłem we wcześniejszym poście).
mateo88
Młodzik młodszy

Postprzez kat. » 23 Sty 2014 00:19

A wiesz, co to jest farmakologia? I czy uważasz, że tzw. "wsparcie farmakologiczne" nie jest obecne nie tylko w ekipach walczących o medale na igrzyskach, ale nawet w naszej poczciwej i wybitnie niewspomaganej niczym extra, piłce nożnej?

Swoją drogą, skoro Białorusini nagminnie wpadają, to tego wsparcia farmakologicznego im wyraźnie brak. Inna sprawa to presja na wyniki na Białorusi, ale o tym napiszę za chwilę w innym temacie.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez mateo88 » 23 Sty 2014 00:45

kat. napisał(a):A wiesz, co to jest farmakologia? I czy uważasz, że tzw. "wsparcie farmakologiczne" nie jest obecne nie tylko w ekipach walczących o medale na igrzyskach, ale nawet w naszej poczciwej i wybitnie niewspomaganej niczym extra, piłce nożnej?

Wiem co to jest farmakologia. Poza tym w artykule z interii, który wcześniej wkleiłem jest to szerzej opisane: "Dopingowa "wpadka" w Londynie, otwarła drzwi zażartej dyskusji w samej Białorusi na temat wyników sportowych. Przegraliśmy igrzyska metodologicznie i farmakologicznie - to nie pomyłka, tak właśnie występ swojej reprezentacji na początku września 2012 r. podsumował Aleksandr Troszcziło, główny trener kadry lekkoatletycznej. Jakby tego było mało dodał, że białoruski wywiad powinien sprawniej zdobywać informacje o najnowszych środkach dopingujących i oskarżył Rosjan czy Niemców o świadome korzystanie ze wspomagania zawodników lekami. Te słowa, wypowiedziane na publicznym spotkaniu kolegium ministerialnego oraz komitetu olimpijskiego należy potraktować jako oficjalne przyznanie się do stosowania programu dopingowego. Budzi to jawne skojarzenia z ciemnymi latami NRD, kiedy przez dziesięciolecia stosowano szeroko rozbudowany projekt farmakologicznego wspomagania sportowców."

Nie twierdzę, że takie "wsparcie" nie jest obecne w innych ekipach czy w piłce nożnej. Chodziło mi bardziej o to, że oni z tym się nawet nie kryją, co budzi faktycznie podejrzenia przytoczone przez autora artykułu.
mateo88
Młodzik młodszy

Postprzez kat. » 23 Sty 2014 01:04

Skoro wiesz, co to farmakologia, to zasadnicze pytanie: wierzysz w sport wyczynowy na najwyższym poziomie bez wspomagania tejże? Nie mówię od razu o bezczelnym szprycowaniu się epo, zresztą, zgodnie z zasadą domniemania niewinności i "co nie jest zabronione, jest dozwolone", nielegalnym jest tylko takie wspomaganie, które przekroczy określone w przepisach parametry, czytaj - wyjdzie na testach. W tym sensie - jak taka bidna Białoruś może podskoczyć bogatemu zachodowi?
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 23 Sty 2014 03:33

Przerwę wątek. Dużą burzę w kolarskim świecie wywołał zawieszony dożywotnio Danilo Di Luca twierdząc, że 90 % startujących w Giro było na dopingu. Poza tym Di Luca jest zdania, że doping należałoby zalegalizować, by wyrównać szansę wszystkich zawodników. http://rowery.org/2014/01/22/danilo-di- ... a-dopingu/
Nie wiem, co ma na celu wypowiedź Di Luci. Czy jest to efekt frustracji? Di Luca zechce na tym zarobić, np. wydając książkę? A może on naprawdę chce, byśmy uwierzyli, że w czasach, gdy kontrole dopingowe mogą dopaść zawodnika w każdym miejscu i czasie, a badania nad wykrywalnością dopingu stale posuwają się do przodu, cały peleton jest w stanie zaryzykować dobre imię i emeryturę, by pobawić się w "chowanego"? ;)
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez maksim » 23 Sty 2014 06:49

Kolejny, który wpada i zawodzi na podobną nutę. Póki nie wpadł to był czyściutki jak serek Bieluch, jak i cały peleton. Wszystko zależy od punktu siedzenia.
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez Duche » 23 Sty 2014 07:00

A co miał powiedzieć nim go złapali? Zwołać konferencję i powiedzieć "słuchajcie my tutaj wszyscy jedziemy na dopingu, tylko jeszcze nas nie złapali" ? Wierzysz w takie nieprawdopodobne scenariusze? Ja tam wierzę w słowa Włocha, choć nigdy go nie lubiłem jako kolarza. Wpadł, trudno, nie on jedyny, a po wypowiedziach Armstronga, Hamiltona i innych nie trudno się domyślić, że to problem zbiorowy. Nie wmówi mi nikt, że teraz jest zmiana epoki i sport stał się czystszy. Po prostu środki są nowsze i lepsze, tak jak kiedyś nowiuteńkie było np. EPO.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez mareqna » 23 Sty 2014 12:08

,,Grupa trzymająca władzę" albo inaczej mówiąc ,,A kto bogatemu zabroni'?
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez karlos » 07 Lut 2014 00:01

http://www.sport.pl/soczi2014/1,134859, ... BoxSlotIMT
No to się zaczyna ...
Ale, że teraz igrzyska to nie będą psuć święta 8-) .
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 07 Lut 2014 00:24

Co za niespodzianka :P . Żadna przyjemność dostawać medale pocztą ale przynajmniej nie będą ich mieć oszuści. Ciekawe co na to Wierietlelny, Estonię stawiał za wzór. Od lat wiadomo było że przejęli sprawdzone wzorce od Finów.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 07 Lut 2014 07:27

Kolejne potwierdzenie moich podejrzeń. Niestety, ale nie mam się z czego cieszyć. Jeszcze chwila i się dowiem, że to moje całe kibicowskie życie było jednym wielkim oszustwem. Pozostaje mieć nadzieję, że żadnej z naszych nie przyjdzie nic głupiego do łba jak cztery lata temu Marek.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez zygy » 07 Lut 2014 13:15

Moim zdaniem powinni sobie darować już te odbierania medali itp. Wiadomo, że nawet jeśli ktoś dostanie złoto po latach, to nie ma to dla niego żadnej wartości. Powinni oddzielić to grubą kreską i zacząć od nowa, albo uznać wszystkie dotychczasowe igrzyska za nieważne, tak jak Tour de France w czasach startów Armstronga.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Janko10 » 08 Lut 2014 23:19

Nie. Jak prawda wychodzi na jaw to choćby po 100 latach trzeba ujawnić. Tyle. :|
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez leosiek » 21 Lut 2014 10:17

leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 24 Lut 2014 19:08

Niemiecka telewizja WDR wyemituje dzisiaj program "Sport Inside"(22:45) w którym zarzuca rosyjskim sportowcom poprawianie wydolności poprzez wdychanie gazu szlachetnego ksenonu. Mieliby stosować tą metodę przez wiele lat, czyli nie tylko podczas tych igrzysk ale i poprzednich. Według prowadzonych badań inhalowanie ksenonem stymuluje w organizmie produkcję erytropoetyny. A jak wiadomo wspomaganie się EPO to najskuteczniejsza forma dopingu wytrzymałościowców. WADA ma zająć się sprawą na najbliższym posiedzeniu.

https://presse.wdr.de/plounge/tv/wdr_fe ... nside.html

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 24 Lut 2014 21:18

Jego stosowanie jest niewykrywalne, jeśli dobrze wyczytałem. Nie ma też dowodów, że jest szkodliwy, bodaj stosowanie komór tlenowych nie jest zabronione. Czyli niewiadomo ile nacji go stosowało, Rosjanie tego nie ukrywali, ale jak teraz sprawdzić kto korzystał z tej metody ? Wykrywaczem kłamstw ? Komitet może go zabronić, ale najpierw musi być skuteczna metoda jego wykrywania.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 25 Lut 2014 11:54

Co ty przyrównujesz ? Komory tlenowe to imitacja warunków wysokogórskich poprzez redukcję tlenu w powietrzu, i tylko tym różni się od treningu w górach że można takie warunki sobie zapewnić nie pchając się gdzieś w góry powyżej 1600 metrów. Taka metoda treningu nie jest zabroniona przez WADA, ale w wielu krajach jest zakazana i traktowana jako doping, m.in. w Norwegii(od 2003 roku) drogi Karlosie. Zupełnie czymś innym jest sztuczne stymulowanie organizmu jakimś farmaceutykiem czy innym dziadostwem, aby wytworzył erytropoetynę i dzięki temu krew zyskała dodatkowe czerwone krwinki zwiększając w ten sposób wydolność. Taki sposób jest zabroniony i to jest doping. A gdy jeszcze takie metody aprobuje i zaleca minister sportu to jest zorganizowany doping i nie zmieni tego fakt, że taka metoda jest niemal niewykrywalna.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości