Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez zygy » 10 Sty 2014 17:07

Fatalny błąd sztabu szkoleniowego Austrii. Należało dmuchać i chuchać na Morgiego, a nie pchać go na siłę na mamuty, na dodatek nie będącego w pełni sprawnym. Widać, że Austriak jest w formie i powinni go oszczędzać, jak Dietharta. Wiadomo już, że na PŚ nie miał szans, więc jego występ w Kulm uważam za zupełnie bezsensowny. Inną sprawą jest, że ma Morgenstern pecha, bo wcale nie musiał się tak skończyć. Trzeba teraz trzymać kciuki, żeby wykurował się do Soczi i powtórzył wyczyn Ammanna z 2002roku. Jeśli cała czołówka będzie, albo odpuszczać, albo sie wywracać, to o PŚ powinni walczyć Stoch z Ammanem. Kto by chocćby w takim Vancouver mógł przypuszczać, że Stoch, który przez wiele lat nie robił żadnych postępów i jeszcze zupełnie niedawno uchodził za typowego pucharowego ciułacza, będzie przystępować do kolejnych igrzysk, jako aktualny Mistrz Świata i być może lider klayfikacji generalnej. Jeszcze do połowy zeszłego sezonu byłbym skłonny napisać, że Stoch, to taki odpowiednik Freunda w Niemczech, czyli skoczek ze ścisłego czuba, ale nie mający papierów na przeskoczenie pewnego poziomu.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez jaca9876 » 10 Sty 2014 18:16

zygy a widzisz a ja mogę się pochwalić , że kiedy Rutkowski zdobył złoty medal i pokonał Morgiego napisałem , że większym talentem jest ten na bodaj wtedy na 15 miejscu Stoch:) , krok po kroku dokłada sukcesik do sukcesiku , zaczął od wygrania w Zakopanem , potem kolejne wygrane i podium w PŚ , w końcu Mistrzostwo Świata , a w tym może kryształowa kula i złoto na IO i kariera całkiem , całkiem :) choć zawsze będzie porównywalny z wielkim Adamem:)
jaca9876
Junior

Postprzez zygy » 10 Sty 2014 18:30

Stocha obwołali złotym dzieckiem skoków, już po tym skoku w przerwie zawodów w kombinacji w Zakopanem, kiedy jako 12-latek wylądował blisko ówczesnego rekordu skoczni. Nazwano go nastąpcą Stanisława Bobaka, gdyż to było jeszcze przed wybuchem wielkiej formy Małysza. Trudno jest teraz jednoznacznie stwierdzić, czy jest większym talentem od Rutkowskiego. Na pewno jest bardziej ułożony, dobrze, czy wręcz modelowo prowadzony. Do tego dochodzi wielka kasa w polskich skokach po erze Adama i to wszystko skłożyło się na takie, a nie inne wyniki Stocha. Z każdym kolejnym sezonem wydawało się, że to już jest jego absolutne maksimum, a on wspina się coraz wyżej, wyżej i w zasadzie już jest na samym szczcie. Nie ulega jednak kwestii, że do sukcesów, a przede wszystkim stylu w jakich wygrywał Małysz, to sporo mu brakuje. Oczywiście to już nie te same skoki, co kiedyś i bardzo często o końcowym wyniku decydują przeliczniki za wiatr, a nie uzyskana odległość, ale ostatnio Diethart pokazał, że można triumfować w efektowny i pewny sposób. Moim zdaniem Stoch jest takim nowoczesnym, wręcz idealnie skrojonym skoczkiem na obecne czasy, gdzie decydują przeliczniki i w dużej mierze wysokie noty sędziowskie, bo różnice w czołówce są minimalne.

Niestety stan Morgensterna jest podobno krytyczny i o Soczi można już chyba zapomieć w jego przypadku. Teraz bardziej aktualne jest pytanie, czy Austriak kiedykowiek jeszcze wróci na skocznie. A niektórzy idioci na polskich portalach się cieszą, że zwiększa to szanse na indywidualne i drużynowe medale na igrzyskach. Żal mi takich ludzi.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 10 Sty 2014 18:41

Morgi zdobędzie złoto w Sochi o ile nic nie połamał.....taki przewrotny los. ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez snajper » 10 Sty 2014 18:43

O jakim Soczi Wy piszecie ? Na razie najważniejsze jest aby w ogóle z tego wyszedł. Trzymaj się Morgi !
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez zygy » 10 Sty 2014 18:47

Jeśli jest w stanie krytycznym, to o Soczi może zapomnieć. W ogóle może już na skocznie nie wrócić. Wielka szkoda i wielkie pech tego skoczka. Gdyby nie upadki, to prawdopdobnie wygrał by po raz kolejny PŚ w tym roku, do tego dołożył ze 2-3medale w Soczi. Być może wygrał by też T4S, mając na uwadze, że wrócił po kontuzji, co też mogło odbcić się na jego formie. Czy wrócił za wcześnie? Moim zdaniem nie, ale Kulm i jedyne w tym sezonie loty w PŚ, to mógł sobie darować. Nie wiem, na ile to była decyzja samego Thomasa, a na ile Pointnera, ale teraz facet może sobie w brodę pluć. Kto to słyszał, żeby wysyłać ledwo co poskładanego zawodnika, który skacze na dodatek ze złamanym palcem u ręki na loty narciarskie, na dokładkę w przededniu igrzysk olimpijskich w Soczi.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 10 Sty 2014 19:06

Stan krytyczny nie zagrażający życiu,bez paniki chłop odniesie jeszcze niejeden sukces i jeśli nic nie połamał to w Soczi będzie jeszcze fruwał.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez snajper » 10 Sty 2014 19:07

mareqna napisał(a):Stan krytyczny nie zagrażający życiu,bez paniki chłop odniesie jeszcze niejeden sukces i jeśli nic nie połamał to w Soczi będzie jeszcze fruwał.

Tylko pytanie jak to rozumieć ?
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez mareqna » 10 Sty 2014 19:12

Normalnie kontaktuje i rozmawia,zejdzie opuchlizna do domu i na skocznię.Daj Boże.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 10 Sty 2014 19:14

Choć Morgi do moich ulubieńców nie należał, to oczywiście życzę mu szybkiego i pełnego powrotu do zdrowia. To czy wróci na skocznie to w tej chwili mało ważne, ale nie wyobrażam sobie by przy obrażeniach głowy a zwłaszcza przebitym płucu, mógł się pojawić za miesiąc na skoczni. Toź to abstrakcja.
Trochę cię Mareqna poniosło ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 10 Sty 2014 19:23

Co to za nowomowa? "Stan krytyczny niezagrażający życiu"? :roll:
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez RakuNH » 10 Sty 2014 19:59

Będą jakieś spokojniejsze i bardziej wyważone informację, to będzie można coś powiedzieć. Mam nadzieje, że na razie trwa dmuchanie balona i szukanie sensacji, bo "stan krytyczny" brzmi medialnie. Może w Soczi nie wystąpi, ale oby nic mu poważnego nie było.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RychuGKM » 10 Sty 2014 21:16

Raczej jest w stanie "ciężkim , ale stabilnym" , stan krytyczny to zagrożenie życia , ale medialnie lepiej brzmi ;)
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Peeta » 11 Sty 2014 19:40

Kasai :D On jest jak wino, ciekawe czy ktoś pobije jego rekord i wygra zawody będąc starszym od niego(oczywiście może on jeszcze ten rekord wyśrubować ;) ) Chyba jedynie jakiś inny Japończyk może to zrobić w przyszłości. Rywalizacja o PŚ coraz ciekawsza się robi. :) Japończycy pewnie do Polski się nie wybierają(przeważnie ich nie ma u nas z powodu Sapporo ) a w Japonii Kasai może ponownie wygrać, z czołówki tam pewnie nikogo innego nie będzie, choć zobaczymy.
Awatar użytkownika
Peeta
Junior

Postprzez Guarded » 11 Sty 2014 20:14

Dzisiaj stan Morgiego znacznie sie polepszyl. Ciekawa jestem, co z nim bedzie i jak szybko sie po tym pozbiera, bo gdy jego nie ma, to austriacka druzyna wkurza mnie strasznie. Z Pointerem i Szlirim na czele.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez esbek » 11 Sty 2014 21:36

Guarded napisał(a):Dzisiaj stan Morgiego znacznie sie polepszyl. Ciekawa jestem, co z nim bedzie i jak szybko sie po tym pozbiera, bo gdy jego nie ma, to austriacka druzyna wkurza mnie strasznie. Z Pointerem i Szlirim na czele.

Ja się obawiam, że może to być koniec jego kariery. Upadek był tak poważny, że mogą być obrażenia uniemożliwiające dalsze skakanie.
esbek
Kadra B

Postprzez kibicka » 11 Sty 2014 22:28

Kasai zaliczył dzisiaj genialny występ ;) Ogólnie cały sezon Japończyk skacze bardzo dobrze i po prostu zadziwia, ciekawe co dalej pokaże.

W sprawie Morgiego się zgadzam, również wydaje mi się, że to już może być koniec skakania z jego strony. PO takim upadku może mu być ciężko szybko wrócić do dobrej dyspozycji fizycznej, a i psychika na pewna już nie ta będzie...
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Janko10 » 12 Sty 2014 01:16

Morgi zaprawiony w bojach. Wróci. :)
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez shunrey » 12 Sty 2014 11:25

Nie chcę psuć humorów ale na dzień dzisiejszy katastrofalnie zapowiada się PŚ u nas, powód? B. duże prawdopodobieństwo silnego halnego w sobotę, niedzielę i poniedziałek + do 13 stopni w dzień ;/ Mam ogromną nadzieję, że te prognozy chociaż trochę zelżeją, albo najlepiej, żeby się nie sprawdziły, bo inaczej papa zawodom u nas :(
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez RychuGKM » 16 Sty 2014 12:35

10 Polaków wystąpi w wieczornym konkursie PŚ w Wiśle. Sędziowie zabrali Wolnemu awans do konkursu. Kofler dostał awans za nazwisko :evil:
Kwalifikacje wygrał Klemens Murańka.
RychuGKM
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości