Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez AntiJante » 23 Lis 2013 11:02

A ja bym tych Rosjan nie skreślała. Oni jacyś tacy podejrzani, jeszcze fuksem zdobędą brąz w drużynówce w Soczi. Takie mam przeczucie i będę się go trzymać.
Albo Wasiliew tym razem nie zawali drugiego skoku tak, jak to w Turynie uczynił.
"Spoglądasz w czyste, błękitne niebo. Hymn cię uspokaja, znika niedźwiedź, znika nawet wspomnienie niedźwiedzia. Umarł Król, niech żyje król! "
~"Król niedźwiedzi"
AntiJante
Junior

Miejscowość: Wieś

Postprzez figaro56 » 23 Lis 2013 18:10

Sezon wystartował i tradycyjnie kłopoty z wiatrem. Po tym starcie wiem tyle co i przed startem.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 23 Lis 2013 18:15

To co powiem zapachnie Tajnerem, ale Polacy są w dużo lepszej formie niż wskazuje miejsc, więc może to i lepiej, że media im trochę dadzą spokój. Kolejna drużynówka jest chyba dopiero u nas w kraju, a indywidualne sukcesy Stocha czy Żyły nie będą taką sensacją jak pierwsze miejsce drużyny. Zobaczymy co jutro pokażą.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 23 Lis 2013 18:27

Wszystkie treningi wskazywały, że powinniśmy być na 2 miejscu za Niemcami, więc każde miejsce poniżej jest naturalnie porażką Polaków. Zaskoczyli trochę Słoweńcy i Japończycy, z kolei na minus spisali się Austriacy, choć gdyby nie upadek Schlierenzauera, to równie dobrze mogli być dziś na podium. Innym wielki przegranym jest Norwegia i tutaj doszukiwałbym się jakiegoś poważniejszego kryzsu. Widać, że cała ekipa Wikingów jest bez formy, nie mają swieżości i błysku, który był charakterystczny dla nich chociażby podczas zeszłorocznego T4S. Być może Stockl przesadził z treningiem fizycznym? Jednego czego jestem teraz pewien, że Austria będzie w Soczi mocna w drużynie. W poprzednim sezonie już to przerabialiśmy, a w najważniejszym momencie zebrali się w kupę i zdobyli złoto na MŚ. Na drugim biegunie są Słoweńcy, którzy regularanie kosili konkurencję w drużynowych PŚ, a jak przyszło, co do czego, to nie stanęli nawet na podium. Teraz zaczynają podobnie, pytanie, jak skończą? Na chwilę obecną nie ma w stawce tak mocnej ekipy, jak Austria sprzezd kilku lat, która byłaby w stanie wygrywać wszystko jak leci w PŚ, MŚ i IO, zatem najczęściej decyduje aktualna forma, dyspozycja dnia, psychika, ew., łut szczęścia do warunków atmosferycznych.
Ostatnio edytowany przez zygy, 23 Lis 2013 18:34, edytowano w sumie 1 raz
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Laleczka Chucky » 23 Lis 2013 18:30

Nie za bardzo bym się przejmował aktualną formą Norwegów. Wiadomo jakie zawody w tym sezonie są najważniejsza dla skoczków i innych reprezentujących sporty zimowe. Gdzie do lutego? Jeszcze wszystko się może zmienić o 180 stopni.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez zygy » 23 Lis 2013 18:39

Tyle, że u Norwegów próżno szukać zmiennikówm dla kilku czołowych zawodników, w odróżnieniu od nas. Owszem, jeśli trafią z formą na igrzyska, jeśli wróci mocny Jacobsen, to medal drużynowy jest w ich zasięgu. Zeszły rok już pokazał, że to nie wygląda wszystko tak różowo, jak za Kojonkoskiego. MŚ 2013 były 2 z rzędu imprezą, z której Norwegowie drużynowo wrócili bez jakiekogolwiek medalu. Zatem, w Soczi nie musi być wcale tak różowo... Co innego z Austrią, która poniżej pewnego poziomu nie zejdzie, zaś tacy zawodnicy, jak Schlierenzauer, Morgenstern, czy Kofler są niejako gwarantem pewnego i wysokiego poziomu.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez figaro56 » 23 Lis 2013 18:58

Z jakimiś wnioskami trzeba poczekać do konkursu rozgrywanego w miarę równych warunkach pogodowych. Moja wiara w naszych skoczków nie została absolutnie zachwiana. Nie wiem tylko czy decyzje co do tego kto będzie nas reprezentował będą trafne.
Mateusz a dlaczego ktoś miałby się przejmować formą Norwegów? Niech się oni nią przejmują i Markos oczywiście. ;)
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 24 Lis 2013 09:15

Jeśli miałbym mieć koszmary po kiepskiej jednej serii drużynówki, musiałbym mieć nie po kolei pod sufitem ;) .
I nie stawiałbym tak śmiałych tez Zygy, dzisiaj może być już dokładnie odwrotnie niż wczoraj i co wtedy ? Sytuacja z polskimi skoczkami i Kruczkiem z początku poprzedniego sezonu wiele mówi i powinna trochę temperować emocje oraz oceny. Cały grudzień przed nami i po T4S można stawiać tezy i wyciągać jakieś wnioski, choć i tak w Soczi mogą okazać się makulaturą ;) .
O formę Stocha i Bardala jestem spokojny. Liczę że to będą indywidualni mistrzowie olimpijscy w Soczi :D
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez AntiJante » 24 Lis 2013 10:28

Pierwsze śliwki robaczywki :) Widać było, że z Norge para zeszła po "locie" Ingvaldsena. Uroki drużynówki - jedno słabe ogniwo i cały konkurs można spisać na straty.
Gdyby sądzić po wczorajszych wynikach, można by i ręce nad Austrią załamywać, a Austria to przecież solidna firma. Polacy też nie wypadli tak, jak to było zapowiadane, a nadmuchany do granic możliwości balonik pękł z trzaskiem. Trochę więcej powinien powiedzieć dzisiejszy konkurs indywidualny, chociaż to nadal początek sezonu, a pamiętamy chociażby Stocha na początku zeszłego sezonu.

Moim prywatnym rozczarowaniem z wczoraj jest Wasiliew. No co on zrobił, no co? No jak w drugiej serii w Turynie skoczył...
"Spoglądasz w czyste, błękitne niebo. Hymn cię uspokaja, znika niedźwiedź, znika nawet wspomnienie niedźwiedzia. Umarł Król, niech żyje król! "
~"Król niedźwiedzi"
AntiJante
Junior

Postprzez AntiJante » 24 Lis 2013 16:53

Głupota działaczy FIS-u sięgnęła szczytu... Myślałam, że największe sportowe cyrki tego roku rozgrywały się na torach żużlowych, tymczasem FIS wszelkie żużlowe kombinacje bije na głowę. JAK MOŻNA zaliczyć rundę, w której nie wystartowało dwóch najlepszych zawodników ubiegłego sezonu? JAK MOŻNA w ogóle dopuścić do wypaczenia wyników przez totalnie loteryjne warunki? Cudownie jest widzieć Polaka na czele klasyfikacji po pierwszej rundzie, już dawno czekałam na dzień, w którym Schlierenzauera zabraknie w trzydziestce :P... ale może nie w taki sposób.
~"Król niedźwiedzi"
AntiJante
Junior

Postprzez Heidi » 24 Lis 2013 17:29

Nie mam slow na to co FIS poczynia ostatnimi czasy. Idiotyczne pomysly z trzema sedziami, teraz cos tak bardzo nie zrozumialego. Kiedys pisalam na forum, ze FIS glupota powoli dobija do FIA, teraz musze przeprosic za te slowa, FIS jest o wiele gorszy od FIA. Pointner sie awanturowal, no ale kto Austryjakowi zabroni. :evil: I znajac zycie zapewnie nikt ''z gory'' nie beknie za te zawody. Raczka raczke myje... :evil:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez shunrey » 24 Lis 2013 17:55

Po pierwsze: GRATULACJE KRZYSIEK ! Kto by się spodziewał tego 19-latka na podium, kto by się spodziewał, że ten junior wygra zawody seniorów! Oczywiście zdaję sobie sprawę, że bardzo pomogły mu w tym loteryjne warunki, być może to On wyciągnął najdłuższą słomkę..Ale jego świetne skoki i z wczoraj i z przedwczoraj pokazują, że to nie był tylko przypadek. Jeszcze raz, BRAWO i życzę Ci tak bogatej kariery jak Małyszowi(a może jeszcze większej, warto pomarzyć), bo warunki do tego chłopie masz i mam nadzieję, że to nie był "jednorazowy" wyskok :D
Po drugie: GRATULACJE inni skoczkowie, jak Żyła, czy Kot (Stoch niestety miał tylko i wyłącznie pecha).
Po trzecie: GRATULACJE(ironia) FIS! To co dziś się wyprawiało uświadamia nam, kto tak naprawdę "rządzi" skokami. Młody Polak wygrywa? Róbmy wszystko, żeby tak się nie stało! Zróbmy 2 serię w tych fatalnych warunkach! Unieważnijmy 1 serię! (oczywiście to tylko moje podejrzenia i wcale organizatorzy nie musieli mieć tego na myśli). Ale po tym co robiono z dwoma ostatnimi zawodnikami po prostu było śmieszne, jeszcze lepiej by było gdyby w tym momencie anulowano wyniki xd Prawdopodobnie w tedy byłoby "koniec" Skoków Narciarskich i FISu przynajmniej w oczach większości krajów.
Edit. Słyszałem też, że Szili i Bardal sami nie skoczyli na znak protestu przeciwko tym niebezpiecznym( skok Koflera) i niesprawiedliwym ( Stoch i czołówka poza "30") warunkom. Jeśli to prawda, to moja gratulacje Panowie, jesteście wielcy.
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez Sebastian Krystek » 24 Lis 2013 18:08

Tyle razy nasi obrywali w związku z głupimi decyzjami FIS w kwestii anulowania serii skoków, że jak raz jej nie odwołali i na tym skorzystaliśmy to nie mam zamiaru pomstować.
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez TomaszB » 24 Lis 2013 18:09

A ja nie rozumiem totalnie o co wszyscy piją. Kolesie skakać nie chcą? Wypier*****. Chcecie skakać? Skaczcie. I nie dbajmy o to, czy to są najlepsi czy nie, bo idąc takim tokiem czemu w ogóle ten sezon zaczęliśmy, skoro nie pojawili się na starcie najlepsi skoczkowie Estonii czy Szwecji? Co do FIA: tam akurat wiadomo, jeśli 1. jest Vettel, to ryczy: NIE JEDZIEMY!!, jeśli 1. jest Hamilton też słychać beczenie: NIE JEDZIEMY!! ZA MOKRO!!, gdy Rubens jest 1., jest to samo, o dziwo, gdy oni są na miejscach 5-10: MOŻEMY JECHAĆ!! NAWET NA OPONACH NA SUCHO!! To jest po prostu żałosne. Zawsze powinno tak być: Chcesz - jedziesz/skacze. Nie chcesz - nie jedziesz/nie skaczesz.

Co do Bieguna, to od dawna było wiadomo, że to duży talent, więc to zwycięstwo to żadna niespodzianka. Natomiast kwestia numer 2: Czemu cały czas robią jakąś szopę z tymi MŚJ, że znowu cały sezon będzie odpuszczony... No najlepiej w klatce teraz zamknij Bieguna... Karuzela trwa, może nazdobywać punkty w PŚ, ale po co. Lepiej start w MŚJ ku uciesze PZN-owi i kolesiostwu. Po co start jako lider? Jakby dzisiaj temu człowiekowi nie wyszło, to jak powiedział nasz selekcjonerjo, do Kuusamo by go nie wziął. A teraz musi się nad tym poważnie zastanowić... Pewno nocki będą nieprzespane... Nie dbajmy o PŚ, nie dbajmy o IO! Dbajmy o MŚJ! Dbajmy o PK! Dbajmy o Młodzieżową Olimpiadę Młodzieży! CHWILO!! TRWAJ!! I ŻYJ WIECZNIE.. Amen...
TomaszB
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 24 Lis 2013 18:20

No to mamy lidera PŚ. Biegun wystartuje w następnych zawodach na żółto. :D Zawsze powtarzam, że warunki pogodowe trzeba umieć wykorzystać. Chłopak zrobił to świetnie.
Może tak jednak zrezygnować z tego Huli. Dajmy się otrzaskać komuś z młodych.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 24 Lis 2013 19:14

TomaszB napisał(a):Co do Bieguna, to od dawna było wiadomo, że to duży talent, więc to zwycięstwo to żadna niespodzianka.

No to już przesadziłeś :mrgreen: Wielu naszych zawodników ma talent, a długo nie potrafiło punktować w Pucharze Świata, więc miejsce w 10 nie byłoby dużą niespodzianką, ale zwycięstwo to już sensacja, bo to nie było tak że po Biegunie wiatr się obrócił - jedno mieli lepsi drudzy gorsi, a mimo to Bieguna nikt nie wyprzedził. No i ciekawe jest też to, że Biegun de facto trenuje w kadrze C nazywanej kadrą juniorską, Ziobro w kadrze B, a Kot czy Żyła w kadrze A - a to jest właśnie polski skład dziesiątki. Jak widać nauka nie poszła w las i wspólna praca kadr dała efekt, że tak na prawdę trudno powiedzieć kto z kim trenuje i dlaczego jest w takiej, a nie innej kadrze :D

Inna kwestia jest taka, że ciężko się ogląda takie konkursy i wyniki Polaków to jedno, a cały przebieg zawodów, to drugie i raczej dzisiejsze zawody nikogo do skoków nie zachęciły.

Polacy ogólnie mieli szczęście do wiatru poza Hulą i Stochem, więc bym się nad tym pierwszym nie pastwił, bo w jakiejś złej formie nie jest, ale w rewelacyjnej też nie i dlatego na pewno martwi, że Murańka czy Zniszczoł radzili sobie na treningach gorzej.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez TomaszB » 24 Lis 2013 19:32

Mają talent, mają potencjał, ale wygrać nigdy nie mogli, czy przez to, że sami może niektórzy sobie psuli karierę, czy przez to, że właśnie nie byli wystawiani w PŚ, ale niespodzianką właśnie jest, jak tacy zawodnicy jak Biegun nie wygrywają, nie zajmują wysokich miejsc. Teraz być może wygranych już nie będzie, ale o podia będzie można zahaczać, ale jak jakiekolwiek zwycięstwo będzie zawsze wielką niespodzianką, to niech tych niespodzianek będzie jak najwięcej...
TomaszB
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 24 Lis 2013 20:01

Ksysiu skocył i wygrał i o to chodzi, :) rywale mieli szczęście,że nie było drugiej rundy bo zapewne podium byłoby białoczerwone ;).Ale takiego cyrku to jeszcze nie widziałem,podobnie zresztą jak na strzelnicy.Człowiek całe życie się uczy....
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Janko10 » 25 Lis 2013 00:19

Ten śnieg cały rok pod trocinami trzymali... To jak było nie rozegrać tego konkursu?... ;)
A Panowie liderzy sobie windą zjechali, no co zrobić, trudno... W NOR Bardala za to nie chwalą jakoś... :roll:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez damian940915 » 25 Lis 2013 00:51

Jakkolwiek się to nie rozegrało, to fakty są jasne. 4 Polaków w "10", co daje świetny start do sezonu i ogromny komfort psychiczny. Polega on na tym, że nie muszą się kwalifikować, a dodatkowo skaczą pod sam koniec stawki, a więc znając wyniki rywali i skacząc w takich warunkach pogodowych jak najlepsi (albo teoretycznie najlepsi :D ) O ile Jan Ziobro i pewnie Krzysiek Biegun (ale to jest wielka zagadka) szybko z niej wypadną, o tyle Piotrek Żyła i Maciek Kot mogą realnie walczyć o utrzymanie swojego miejsca w tej "10" do końca sezonu.

Z tego co piszą media, Kruczek chce, a raczej nie ma wyjścia, by wystawić Bieguna w Kuusamo, jednak sprzeciwia się trener juniorów Maciusiak, argumentując, że głównym celem Krzyśka są MŚJ. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale moim zdaniem to nie MŚJ, a Igrzyska w Soczi muszą być głównym celem tego chłopaka!

Odnośnie Igrzysk właśnie, to tutaj pojawia się pytanie, czy ta forma nie jest za wcześnie, bo o ile warunki pomogły, to bez formy nie byłoby niczego. Pytanie, czy tą formę można jeszcze poprawić? Kruczek twierdzi, że są jeszcze duże rezerwy w technice skoku. Nie chcę być złym prorokiem, ale to na razie wygląda zbyt baśniowo, by się miało udać w Rosji ;)

Decyzję Bardala i Schlierenzauera, a raczej ich trenerów, zostawiam bez jakiegokolwiek komentarza. Widowisko skoków ucierpiało, my chociaż raz zyskaliśmy ;) Niemniej jednak takie konkursy jak ten, dobitnie pokazują, że rekompensaty za wiatr i belkę nie mają absolutnie żadnych szans w walce z naturą. I chyba należy zastanowić się na miejscy FIS-u jeszcze nad jednym. Czy oby na pewno nie lepiej rozpoczynać sezon troszeczkę później, bo czy to Kuopio, czy Kuusamo, czy Klingenthal aura w pierwszym weekendzie nigdy nie jest przychylna? A może warto pomyśleć o rozpoczęciu sezonu poza Europą? Z drugiej strony, gdzie?
Ostatnio edytowany przez damian940915, 25 Lis 2013 00:54, edytowano w sumie 1 raz
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości