Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez leosiek » 03 Mar 2013 08:34

Kompletnie nie spodziewałem się tych medali, dla mnie to wspaniały sukces, Stoch wczoraj udowodnił, że na to złoto sobie całkowicie zasłużył ;) To w sumie ich najbardziej udane mistrzostwa od tych w 2003 roku. Szkoda jednak, że nie mamy złota i w skokach i biegach, nie było jeszcze nigdy takiej sytuacji na dużej imprezie, jakoś Justyna ze skoczkami(i na odwrót) nie może się synchronizować, może uda się w Sochi :D Jednak pamięci krótkiej to ja nie mam i trochę smutno mi się robi na myśl co niektórzy o naszych skoczkach i Kruczki wypisywali na początku sezonu, co tylko częściowo jestem w stanie zrozumieć. Tak samo dobrze pamiętam, jaka był atmosfera wokół skoków po igrzyskach w Turynie i tego też przeboleć nie mogę.
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez mareqna » 03 Mar 2013 08:48

Nie wiem czy wczorajszy medal drużyny to nie największy sukces w historii naszych skoków,bo Fortuna miał szczęście a tu z rywali nikt nie zawalił skoków i prawie tytuł vice-mistrzów.Brawo.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez esbek » 03 Mar 2013 09:57

mareqna napisał(a):Nie wiem czy wczorajszy medal drużyny to nie największy sukces w historii naszych skoków,bo Fortuna miał szczęście a tu z rywali nikt nie zawalił skoków i prawie tytuł vice-mistrzów.Brawo.

Fortuna był w wyśmienitej formie. I nie był to przypadkowy medal. A to, że ze swoją karierą zrobił to samo co Mistrz Świata Juniorów Rutkowski, to już inna bajka.
esbek
Kadra B

Postprzez RakuNH » 03 Mar 2013 10:16

Czyli jednak Kruczek po raz pierwszy po latach błędów przygotował formę na dwie imprezy docelowe (TCS i MŚ), a Janus u Słoweńców zawalił dwie imprezy docelowe (choć ze względu na medale Prevca zawalił brzmi śmiesznie :mrgreen: ). Brawa dla polskich skoczków, bo medal im się należał za te skoki na treningach. Jeśli by go nie zdobyli, to nie przez Kruczka a przez swoje głowy. Także po tym sezonie Kruczek 1:1 Mateja. Co prawda Mateja zdobył te medale, ale z takim pokoleniem to żadna sztuka. Jak Mateja dostanie tych chłopaków, którzy na EYOFie zajęli OSTATNIE miejsce w drużynie, to się zacznie "zabawa"...
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez balor99 » 03 Mar 2013 10:27

Jaka zabawa nie rozumiem, jak się mateja nie nadaje to pokaż innego co dobrą pracę wykona z młodymi zawodnikami, nie ma trenerów do kadry juniorów tam jest Klimowski ale on się chyba nie nadaje sie pracy bezpośredniej, z młodymi Hannu jest za stary Tajner to nawet, nie ma co tematu zaczynać bo jemu to na kasie zależy a nie na zawodnikach. A kadra młodzieżowa jest niestety wybrakowana, jest tego trochę ale do poziomu Norwegii, Austrii, Słowieni nam daleko.
balor99
Junior młodszy

Postprzez san » 03 Mar 2013 10:55

zygy napisał(a):Paradoks polega na tym, że tak racjonalnie patrząc, to ten skok jakościowy powinien mieć miejsce tylko w skokach, w które rzeczywiście wpakowano mnóstwo kasy przez kilka ostatnich lat.

To chyba jakieś żarty. Polskie skoki dostają mniej pieniędzy niż słoweńskie a przypominam, że Słowenia jest 17 razy mniejszym krajem niż Polska.
san
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 03 Mar 2013 11:46

Nie mówię, że Mateja się nie nadaje, tylko mówię że w tym roku na przestrzeni całego sezonu juniorzy zawodzą, bo MŚJ, to tylko jedna z wielu impreza, a dla tak utalentowanych juniorów na pewno nie docelowa na cały sezon. Przyjdzie słabsze pokolenie, to może być problem.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez balor99 » 03 Mar 2013 11:52

Nie będzie problemu wielu z naszych juniorów nie radzi sobię z sezonem z MŚ, z IO a ten nasz psycholog kadry narodowej chyba ma podejście jak norwegowie że sami sobie poradzą, da męską radę i tyle a to niestety nie działa. My ogłaszamy sukces jak biegun ma 1 pkt bez komentarza to się wszystko skończy, jak z naszą kombinacją norweską a nasi mogą w planicy o podium powalczyć.
balor99
Junior młodszy

Postprzez harding » 03 Mar 2013 12:38

Z ostatnim postem Zygy'ego trudno się nie zgodzić. Faktycznie początek sezonu skoczków był kiepski, ale jak widać forma drużyny i jego lidera została przygotowana na MŚ. Jest nadzieja, że Kamil kolejnymi dobrymi występami zapewni sobie podium PŚ. I racją jest, że w polskich sportach zimowych od początku wieku nastąpiła duża poprawa. Widać ją zwłaszcza w kontekście chudziutkich lat 90, gdzie poza trochę szczęśliwym zwycięstwem Tomka Sikory na MŚ, nie przypominam sobie innych sukcesów. Jak napisałem wcześniej, moim skromnym zdaniem, to najlepszy dla Polski sezon zimowy od WIELU lat.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez RychuGKM » 04 Mar 2013 07:49

Na wieży trenerskiej działo się cały czas, po pierwszej serii wiedzieliśmy, że coś jest nie tak. Głośno mówili o tym Niemcy, ale nie było czasu pisać protestów, tym bardziej że po wieży krążyła informacja, że wyniki zostaną skorygowane - opowiadał trener Łukasz Kruczek. - Okazało się, że nikt tego nie zrobił i po konkursie jako pierwsi interweniowali Niemcy. My nie zdążyliśmy, ale dostaliśmy informację, że jury już analizuje sytuację, i na dole czekaliśmy na werdykt. Ten błąd i tak by wyszedł.

Czyli nie jest tak jak podają media , że to Morgernsternowi zawdzięczamy medal .
Norwegowie też nie mogą czuć się pokrzywdzeni , bo doskonale o wszystkim wiedzieli.
Po uważnej analizie wideo stwierdzam , że Fettner... miał szczęście , że narta mu się wypięła , w przeciwnym razie narta by mu odjechała i wyrżnąłby pyskiem o zeskok. A nasz sędzia który dał mu za takie lądowanie
http://www.sport.pl/zimowe/1,131086,134 ... _Bode.html
notę 18,5 się po prostu skompromitował
RychuGKM
Kadra B

Postprzez jaca9876 » 04 Mar 2013 20:59

Dla mnie Polska w sportach zimowych i tak jest fenomenem na skalę światową , żeby tak mało zawodników zdobyło tak wiele.
Sukcesy w XXI w :
1. Skoki Narciarskie
IO - 4 medale
MS - 8 medali ( 5 Tytułów MŚ )
Puchar Świata - 4 kryształowe kule
2.Biathlon
IO - 1 medal
MŚ - 3 medale
3. Biegi Narciarskie
IO - 4 medale ( 1 złoty)
MŚ - 7 medali ( 2 złote)
Puchar Świata - 4 kryształowe kule ( liczę już z tym sezonem )

Od 2001 czyli przez 12 lat zdobyliśmy 27 medali i 8 kryształowych kul , do tego pełno zwycięstw i miejsc na podium w PS pewnie około 200.

A to wszystko dokonało 9 sportowców ( Małysz , Stoch , Kubacki , Kot , Żyła , Kowalczyk , Sikora , Hojnisz , Pałka)
jaca9876
Junior

Postprzez arek » 04 Mar 2013 21:08

Jeszcze Ligocka dwa razy zdobyła srebra MŚ w halpipe (2007 i 2009)
arek
Młodzieżowiec

Miejscowość: Radom

Postprzez Janko10 » 07 Mar 2013 00:27

Wreszcie jakiś głos rozsądku:
http://eurosport.onet.pl/zimowe/skoki/gian-franco-kasper-zapowiedzial-zmiany-w-skokach-n,1,5438082,wiadomosc.html
Jakoś nie wierzę w mega pozytywne zmiany w postaci wyeliminowania matematyki ze skoczni ale przynajmniej niech te belkowe manewry się skończą.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez harding » 09 Mar 2013 18:42

Jest drużynowe podium w zawodach PŚ! Gratki.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez mareqna » 09 Mar 2013 20:30

Jeden sukces to nie sukces ale powtórzyć sukces to dopiero sukces i Polacy potwierdzili,że brąz z VdF nie był dziełem przypadków.Brawo,Brawo,Brawo :)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez harding » 12 Mar 2013 19:51

Puchar Świata dla Gregora. Zwycięstwo w konkursie i rosnące szanse na generalne podium dla Kamila :)
harding
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 12 Mar 2013 19:58

Brawo Kamil :D , wreszcie przyszło zwycięstwo w PŚ w tym sezonie, które już tyle razy było na wyciągnięcie ręki ale zawsze coś Kamilowi przeszkadzało. Tym razem jak w Predazzo na dużej skoczni, wytrzymał i wygrał zdecydowanie.
O mały włos a przegapiłbym ten radosny moment, zupełnie zapomniałem o dzisiejszym konkursie ale na szczęście udało mi się załapać na 8 ostatnich skoków ;) . Szkoda Jacobsena który jak słyszę nie awansował no i Bardal mógłby z niemieckim przyjacielem zamienić się miejscami.
KK dla GS to była formalność, kwestią czasy było kiedy przypieczętuje sukces.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 12 Mar 2013 20:35

Stoch udowodnił, że nie przypadkowo jest MŚ, bo tytuł bez wygranej w sezonie byłby mu pewnie wypominany. Stoch jednak wysysa energię z kolegów :lol: Jak on lepiej to reszta całościowo dużo słabiej i raczej straciliśmy już szansę na udział piątki Polaków w finałowym konkursie w Planicy, a była na to szansa - będzie zapewne trójka. Stoch w dwóch najbliższych konkursach musi być w dwójce. Nie wierzę, żeby na lotach tak miażdżył rywali, bo dojdzie Kranjec, który łapie formę itd. itp. a Freund też latać potrafi. Bardal jest jednak chyba za daleko. Na pewno będzie ciekawie do końca. Myślę, że ostatni konkurs będzie decydował o podium.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez anonimejko » 12 Mar 2013 20:41

Gregor to trochę jak Justyna w tym sezonie. Ok, ma 3 medale, w tym złoty, ale to drużyna za niego zdobyła a i rywale jakoś nie wykorzystali szansy, która nadarzyła się od kilku lat, gdzie austriacy są słabi. Co do Kamila to w końcu w tym sezonie "wytrzymał" ciśnienie i skoczył sobie spokojnie po zwycięstwo. Szkoda Bardala, znaczy szkoda w sensie takim, że nie wyprzedził Seweryna ;) Ale mam nadzieję, że w Planicy będziemy mieli powody do radości :)
Idę pobiegać
Awatar użytkownika
anonimejko
Młodzieżowiec

Miejscowość: Zagorzyce-Poznań

Postprzez RakuNH » 12 Mar 2013 20:52

Nie no Gregor ma jednak złoto w drużynie i srebro, a Kowalczyk ma tylko srebro na dużo więcej biegów. W skokach nie ma praktycznie żadnych przegranych. Japończycy złapali formę na MŚ i chociaż mają medal za miksta, Słoweńcy mieli farta czyli Prevca, Norwegowie zawalili drużynę, ale mieli Bardala i Jacobsena, Niemcy nie mają nic ind ale ograli nas w drużynie i mają srebro + mieszańca, Austriacy dwa medale w drużynie + Gregora, a Polacy brąz w drużynie i Stocha. Wszystkie najmocniejsze drużyny coś wywiozły, a tacy Czesi tez nie mają co narzekać. Hierarchia raczej została zachowana, a Kowalczyk w biegach jest dużo większa przegraną.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 24 gości