Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez Duche » 08 Sty 2013 11:32

Zarzucanie Messiemu slabej gry w reprezentacji jest juz nudne. W meczach towarzyskich, w ktorych Argentyna grala w zeszlym roku byl najlepszy z argentynczykow, a na MS w RPA wcale slabo nie gral, ale sam niczego nie zwojuje, gdy wszyscy jego koledzy tylko stoja i czekaja co zrobi Leo. A szkoda, bo obecnie Argentyna na niezwykle mocna ofensywe, chyba nawet na papierze najmocniejsza na swiecie.

Coz, poki Leo nie wygra MS to ciagle i ciagle beda ludzie gadali, ze zawodzi w reprezentacji. Wielu wielkich mistrzow nie ma na swoim koncie tytulu mistrza - di Stefano, Platini, Cruyff czy van Basten. Tylko nie rozumiem dlaczego brak tego tytulu ma negowac klase Messiego. Dlaczego nie mozna go uznac z najlepszego w historii? Bo co, bo Pele ma wygrane trzy Mundiale? No i co z tego, wtedy byla swietna generacja brazylijskich pilkarzy, a poza tym Pele nigdy nawet nie powachal prawdziwej pilki w Europie, tylko siedzial w tej swojej Brazylii, a pozniej w USA. Dla mnie Pele nie jest nawet w 10. najlepszych w historii. Daleko mu do Maradony, Messiego, Cruyffa, Ronaldo czy Zidanea.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez kibicka » 08 Sty 2013 16:02

Messi jest świetny i nikt nie ma prawda zaprzeczyć, jednak mimo to nie zgadzam się z wynikami Złotej Piłki... W Barcelonie Leo oczywiście gra fenomenalnie, ale grając w jednej z najlepszych drużyn, gdzie wszyscy grają pod ciebie to każdy dobry piłkarz strzelał dużo bramek. Argentyna to nie Barcelona i już tam Messi nie potrafi osiągnąć nic, ani na Mundialu w RPA, ani nawet na Copa America, gdzie grali u siebie w kraju... Tego mu brakuje póki co. A Złota Piłka jak mi się wydaje powinna być nagrodą za cały rok, a Iniesta z Barceloną osiągnął dokładnie to samo co Leo, tyle ze jego dorobek bramkowy jest znacznie mniejszy, ale on błyszczał na Euro, z reprezentacją obronił mistrzostwo i został najlepszym zawodnikiem turnieju i to się nie liczy? I piszę to jako całkowita madridistka nie szalejąca za Iniestą, ale po prostu uważam ze zasłużył najbardziej...
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Adrian Woźniak » 08 Sty 2013 16:05

mareqna napisał(a):Messi na ostatnich M.Ś.Messi grał znakomicie tylko miał pecha do strzelania bramek,faktycznie Niemcy przeskoczyli Argentynę ale to była wina zlej taktyki.Jeszcze raz powtarzam Barcelonę zdominował a oglądałeś mecze Argentyny w ostatnim roku? Messi grał świetnie nawet Helmutów rozjechali w Niemczech.Oglądaj mecze a nie powtarzaj nieprawdziwych opini...sorki!

Nie interesują mnie spotkania towarzyskie, tylko mecze o stawkę. Nie licząc złotego medalu w Pekinie (wyróżnienie, które nie jest jakoś szczególnie prestiżowe w piłce nożnej), Messi nie zdobył żadnego tytułu z dorosłą reprezentacją.
Poza tym gdyby Messi grał tak znakomicie na MŚ 2010, to Argentyna nie pożegnałaby się w tak fatalnym stylu z turniejem. Kolejna sprawa, o której wiele osób zapomina. W piłce nożnej nie ma znaczenia ilość wypracowanych sytuacji strzeleckich czy procent posiadania piłki, tylko strzelone bramki. Czy można określić występ zawodnika za znakomity, jeżeli wypracuje sobie mnóstwo sytuacji, ale wszystkie zmarnuje i nie przyniesie to żadnej korzyści drużynie?

Duche napisał(a):Zarzucanie Messiemu slabej gry w reprezentacji jest juz nudne. W meczach towarzyskich, w ktorych Argentyna grala w zeszlym roku byl najlepszy z argentynczykow, a na MS w RPA wcale slabo nie gral, ale sam niczego nie zwojuje, gdy wszyscy jego koledzy tylko stoja i czekaja co zrobi Leo. A szkoda, bo obecnie Argentyna na niezwykle mocna ofensywe, chyba nawet na papierze najmocniejsza na swiecie.

No właśnie, tylko na papierze. Masz racje sam niczego nie zwojuje, ale od niego wymaga się tego, aby udźwignął "ciężar spotkania", wziął na siebie odpowiedzialność, poprowadził drużynę. Nie chodzi nawet o to, że on musi coś koniecznie wygrać, żeby potwierdzić swoją klasę, ale sam chyba przyznasz, że Argentyna w ostatnich latach na najważniejszych imprezach nie wypada zbyt dobrze. Nie wspominając już o tragicznych eliminacjach do MŚ w 2010 roku. Właśnie tego od niego oczekuje, że w reprezentacji, gdzie nie ma tak znakomitej drużyny jak w Barcelonie, pokaże swój geniusz i udowodni, iż zasługuje na miano najlepszego piłkarza ostatnich lat. Od niego wymaga się więcej, niż rozegrania po prostu dobrego meczu.

Duche napisał(a): Tylko nie rozumiem dlaczego brak tego tytulu ma negowac klase Messiego. Dlaczego nie mozna go uznac z najlepszego w historii? Bo co, bo Pele ma wygrane trzy Mundiale? No i co z tego, wtedy byla swietna generacja brazylijskich pilkarzy, a poza tym Pele nigdy nawet nie powachal prawdziwej pilki w Europie, tylko siedzial w tej swojej Brazylii, a pozniej w USA. Dla mnie Pele nie jest nawet w 10. najlepszych w historii. Daleko mu do Maradony, Messiego, Cruyffa, Ronaldo czy Zidanea.

Tego absolutnie nie neguje, bo Messi to piłkarz genialny.
Tak na marginesie, ile widziałeś meczów Brazylijczyka, że go w ten sposób klasyfikujesz ;) ?
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 08 Sty 2013 17:12

Adrian Woźniak napisał(a):
mareqna napisał(a):Messi na ostatnich M.Ś.Messi grał znakomicie tylko miał pecha do strzelania bramek,faktycznie Niemcy przeskoczyli Argentynę ale to była wina zlej taktyki.Jeszcze raz powtarzam Barcelonę zdominował a oglądałeś mecze Argentyny w ostatnim roku? Messi grał świetnie nawet Helmutów rozjechali w Niemczech.Oglądaj mecze a nie powtarzaj nieprawdziwych opini...sorki!

Nie interesują mnie spotkania towarzyskie, tylko mecze o stawkę. Nie licząc złotego medalu w Pekinie (wyróżnienie, które nie jest jakoś szczególnie prestiżowe w piłce nożnej), Messi nie zdobył żadnego tytułu z dorosłą reprezentacją.
Poza tym gdyby Messi grał tak znakomicie na MŚ 2010, to Argentyna nie pożegnałaby się w tak fatalnym stylu z turniejem. Kolejna sprawa, o której wiele osób zapomina. W piłce nożnej nie ma znaczenia ilość wypracowanych sytuacji strzeleckich czy procent posiadania piłki, tylko strzelone bramki. Czy można określić występ zawodnika za znakomity, jeżeli wypracuje sobie mnóstwo sytuacji, ale wszystkie zmarnuje i nie przyniesie to żadnej korzyści drużynie?

Duche napisał(a):Zarzucanie Messiemu slabej gry w reprezentacji jest juz nudne. W meczach towarzyskich, w ktorych Argentyna grala w zeszlym roku byl najlepszy z argentynczykow, a na MS w RPA wcale slabo nie gral, ale sam niczego nie zwojuje, gdy wszyscy jego koledzy tylko stoja i czekaja co zrobi Leo. A szkoda, bo obecnie Argentyna na niezwykle mocna ofensywe, chyba nawet na papierze najmocniejsza na swiecie.

No właśnie, tylko na papierze. Masz racje sam niczego nie zwojuje, ale od niego wymaga się tego, aby udźwignął "ciężar spotkania", wziął na siebie odpowiedzialność, poprowadził drużynę. Nie chodzi nawet o to, że on musi coś koniecznie wygrać, żeby potwierdzić swoją klasę, ale sam chyba przyznasz, że Argentyna w ostatnich latach na najważniejszych imprezach nie wypada zbyt dobrze. Nie wspominając już o tragicznych eliminacjach do MŚ w 2010 roku. Właśnie tego od niego oczekuje, że w reprezentacji, gdzie nie ma tak znakomitej drużyny jak w Barcelonie, pokaże swój geniusz i udowodni, iż zasługuje na miano najlepszego piłkarza ostatnich lat. Od niego wymaga się więcej, niż rozegrania po prostu dobrego meczu.

Duche napisał(a): Tylko nie rozumiem dlaczego brak tego tytulu ma negowac klase Messiego. Dlaczego nie mozna go uznac z najlepszego w historii? Bo co, bo Pele ma wygrane trzy Mundiale? No i co z tego, wtedy byla swietna generacja brazylijskich pilkarzy, a poza tym Pele nigdy nawet nie powachal prawdziwej pilki w Europie, tylko siedzial w tej swojej Brazylii, a pozniej w USA. Dla mnie Pele nie jest nawet w 10. najlepszych w historii. Daleko mu do Maradony, Messiego, Cruyffa, Ronaldo czy Zidanea.

Tego absolutnie nie neguje, bo Messi to piłkarz genialny.
Tak na marginesie, ile widziałeś meczów Brazylijczyka, że go w ten sposób klasyfikujesz ;) ?

Wróćmy spokojnie do meritum sprawy.Czy zgadzasz się,że Messi to najlepszy piłkarz ubiegłego sezonu czy uważasz że został wyróżniony niesłusznie?
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez mareqna » 08 Sty 2013 18:03

kibicka napisał(a):Messi jest świetny i nikt nie ma prawda zaprzeczyć, jednak mimo to nie zgadzam się z wynikami Złotej Piłki... W Barcelonie Leo oczywiście gra fenomenalnie, ale grając w jednej z najlepszych drużyn, gdzie wszyscy grają pod ciebie to każdy dobry piłkarz strzelał dużo bramek. Argentyna to nie Barcelona i już tam Messi nie potrafi osiągnąć nic, ani na Mundialu w RPA, ani nawet na Copa America, gdzie grali u siebie w kraju... Tego mu brakuje póki co. A Złota Piłka jak mi się wydaje powinna być nagrodą za cały rok, a Iniesta z Barceloną osiągnął dokładnie to samo co Leo, tyle ze jego dorobek bramkowy jest znacznie mniejszy, ale on błyszczał na Euro, z reprezentacją obronił mistrzostwo i został najlepszym zawodnikiem turnieju i to się nie liczy? I piszę to jako całkowita madridistka nie szalejąca za Iniestą, ale po prostu uważam ze zasłużył najbardziej...

Jeśli chcesz udowodnić w myśl maksymy słynnego polskiego wieszcza że ,,nikt nie będzie mi mówił że białe jest białe a czarne czarne'' to masz rację :) :) :) Wiem ze jesteś napalona na Żelonaldo ale nie wybierali najprzystojniejszego.Jako piłkarz jest drugi.Iniesta to świetny pomocnik,pomocnik i tylko tyle. :)
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez kibicka » 08 Sty 2013 18:24

mareqna napisał(a):Jeśli chcesz udowodnić w myśl maksymy słynnego polskiego wieszcza że ,,nikt nie będzie mi mówił że białe jest białe a czarne czarne'' to masz rację :) :) :) Wiem ze jesteś napalona na Żelonaldo ale nie wybierali najprzystojniejszego.Jako piłkarz jest drugi.Iniesta to świetny pomocnik,pomocnik i tylko tyle. :)

Wiesz dziękuję Ci bardzo, że postrzegasz mnie tak jak fankę napaloną na klatę Ronaldo... Dziewczyna tak? To już nie może interesować się i znać sie na piłce? Cóż Twoje poglądy, masz prawo. Ale powiem dla Twojej wiadomości, że kibicuję Realowi to prawda, ale nigdy wielką fanką Ronaldo nie byłam, to prawda cenię go za grę, na boisku jest bardzo dobry i tyle. A moimi ulubionymi piłkarzami jest Zlatan Ibrahimović i Diego Forlan. A to raczej mega ciacha nie są, chociaż też to od gustu zależy. A na boisku ogląda się grę piłką, a nie buźki zawodników...

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez mareqna » 08 Sty 2013 19:16

kibicka napisał(a):
mareqna napisał(a):Jeśli chcesz udowodnić w myśl maksymy słynnego polskiego wieszcza że ,,nikt nie będzie mi mówił że białe jest białe a czarne czarne'' to masz rację :) :) :) Wiem ze jesteś napalona na Żelonaldo ale nie wybierali najprzystojniejszego.Jako piłkarz jest drugi.Iniesta to świetny pomocnik,pomocnik i tylko tyle. :)

Wiesz dziękuję Ci bardzo, że postrzegasz mnie tak jak fankę napaloną na klatę Ronaldo... Dziewczyna tak? To już nie może interesować się i znać sie na piłce? Cóż Twoje poglądy, masz prawo. Ale powiem dla Twojej wiadomości, że kibicuję Realowi to prawda, ale nigdy wielką fanką Ronaldo nie byłam, to prawda cenię go za grę, na boisku jest bardzo dobry i tyle. A moimi ulubionymi piłkarzami jest Zlatan Ibrahimović i Diego Forlan. A to raczej mega ciacha nie są, chociaż też to od gustu zależy. A na boisku ogląda się grę piłką, a nie buźki zawodników...

A ja tam lubię na ładne panienki popatrzeć :) szczególnie tenisistki,siatkarki i lekkoatletki.Jakoś tak fajnie się patrzy na ładne dziewuchy ;)
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez kibicka » 08 Sty 2013 19:19

mareqna napisał(a):A ja tam lubię na ładne panienki popatrzeć :) szczególnie tenisistki,siatkarki i lekkoatletki.Jakoś tak fajnie się patrzy na ładne dziewuchy ;)

Ja raczej wolę się skupiać bardziej na samej grze, aczkolwiek niektórym urody odmówić nie można :)

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Heidi » 08 Sty 2013 20:45

nie zapominajmy co w sporcie jest najwazniejsze ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez kibicka » 08 Sty 2013 21:21

Na pewno piękno przede wszystkim tkwi w samej grze i rywalizacji ;) W zależności od dyscypliny pięknym golu, genialnym biegu, czy świetnym występem :) Sport się kocha za emocje i za to piękno :D

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez kat. » 08 Sty 2013 21:51

kibicka napisał(a): A na boisku ogląda się grę piłką, a nie buźki zawodników...

Co do buziek to prawda. Oglądałem trochę meczów w kobiecym czy raczej dziewczęcym towarzystwie i 90 % skupiała się na, za przeproszeniem, pośladach. W szczególności, za drugim przeproszeniem, tych murzyńskich. 8-)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez caro736 » 08 Sty 2013 22:26

kat. napisał(a): Co do buziek to prawda. Oglądałem trochę meczów w kobiecym czy raczej dziewczęcym towarzystwie i 90 % skupiała się na, za przeproszeniem, pośladach. W szczególności, za drugim przeproszeniem, tych murzyńskich. 8-)

Każdy będzie patrzył na wygląd czy to mężczyzna czy kobieta. Bo nie uwierzę, że nie ucieszysz się jak zobaczysz ładną dziewczynę. Mareqna sam się wcześniej przyznał do tego, więc potwierdza się to. No ale to nie jest nic złego, a jak kobieta tak zrobi to się jej to wytyka no i oczywiście jest sezonowcem... Wkurza mnie to! Gdzie tu jest równe traktowanie?

A co do Messiego uważam, że wybór jest zasłużony. W tej chwili jest najlepszym piłkarzem na świecie :)
Awatar użytkownika
caro736
Junior

Postprzez Seductora » 08 Sty 2013 22:31

Widocznie w złym towarzystwie oglądasz mecze, drogi kacie. ;)
Seductora
Junior

Postprzez Duche » 08 Sty 2013 22:36

Adrian, meczow Pelego nie widzialem (jedynie jakies tam archiwalne materialy), ale dla mnie samo to nie pokazal swoich umiejetnosci w Europie juz go dyskwalifikuje i w moim prywatnym rankingu nie ma on startu przy Maradonie czy Cruyffie.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez kat. » 08 Sty 2013 22:50

Oglądałem. To takie wspomnienia z przeszłości. By nie rzec traumy ;)
Daguśka napisał(a):Bo nie uwierzę, że nie ucieszysz się jak zobaczysz ładną dziewczynę.

Pewnie, że się ucieszę. ;) Ale brzydule też lubię niektóre. W sporcie wygląd nie ma dla mnie znaczenia, sympatie i antypatie rodzą się inaczej.

Mareqna niech lepiej nic nie potwierdza, bo ma przystojniaka w avku ;)

Ja tam nic nie wytykam poza tym. W realu też znajdą się kibicki-fanatyczki i lasencje chodzące na mecze, żeby się wylansować i/lub znaleźć chłopa
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez friducha » 09 Sty 2013 00:48

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 06:46, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Janko10 » 09 Sty 2013 00:59

friducha napisał(a):
kat. napisał(a): i lasencje chodzące na mecze, żeby się wylansować i/lub znaleźć chłopa

tja... bo faceci to chodzą na podryw do biblioteki :roll: :roll: :roll: ...

A n ie chodzą??? :shock:
Ja chodziłem. 8-)
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez Adrian Woźniak » 09 Sty 2013 09:10

mareqna napisał(a):Wróćmy spokojnie do meritum sprawy.Czy zgadzasz się,że Messi to najlepszy piłkarz ubiegłego sezonu czy uważasz że został wyróżniony niesłusznie?

W tego typu plebiscytach wybór jest zawsze subiektywny. Każdy ma swoje zdanie, może zagłosować jak mu się podoba. Messi to obecnie największy talent w piłce nożnej bez dwóch zdań - przynajmniej z tych najbardziej znanych piłkarzy - w każdym razie rok 2012 stał pod znakiem Mistrzostw Europy, a w tych Argentyńczyk wystapić nie mógł. Uważam, iż w takiej sytuacji wypadałoby nagrodzić piłkarza, który nie tylko rozegrał bardzo dobry sezon, ale i z dobrej strony pokazał się na wyżej wymienionej imprezie, która bądź co bądź była najważniejsza. Ilość goli mnie nie przekonuje, bo uważam, iż nie tylko bramkostrzelnych piłkarzy powinno się nagradzać, ale i docenić wkład bramkarzy, obrońców, rozgrywających. Jakim cudem mieliby oni strzelać kilkadziesiat bramek rocznie? Zastanawia mnie np, dlaczego za 2010 rok nie nagrodzono Sneijdera, który nie tylko zdobył potrójną koronę z Interem, ale jeszcze dorzucił do tego wicemistrzostwo świata :roll: ?
Złotą Piłką dostał oczywiście Messi, którego Argentyna skompromitowała się bądź co bądź na mundialu i którego zespół poza Hiszpanią nie odniósł sukcesów. Messi jest geniuszem, ale moim zdaniem powinno się doceniać też innych zawodników za ich osiągnięcia, zwłaszcza jeżeli nie mają takich predyspozycji i talentu jak Argentyńczyk.

Duche napisał(a):Adrian, meczow Pelego nie widzialem (jedynie jakies tam archiwalne materialy), ale dla mnie samo to nie pokazal swoich umiejetnosci w Europie juz go dyskwalifikuje i w moim prywatnym rankingu nie ma on startu przy Maradonie czy Cruyffie.

Jak można oceniać klasę sportowca praktycznie nie widząc go w akcji :roll: ? Pele grał w innych czasach, wyjazd do Europy do łatwych przedsięwzięć raczej nie należał. Poza tym w reprezentacji Pele rozegrał 92 spotkania i strzelił 77 goli. Czy to według Ciebie nie potwierdza jego klasy ;) ?
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez Adrian Woźniak » 09 Sty 2013 09:14

I proszę Was, nie schodźmy na poziom typu "Żelonaldo". Mi się to kojarzy z żenującymi komentarzami na niektórych portalach. Portugalczyk jest kontrowersyjny, można go lubić albo nie, ale jako piłkarz jest niesamowity ze względu na amibcję i zawziętość.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 09 Sty 2013 09:59

Adrian Woźniak napisał(a):I proszę Was, nie schodźmy na poziom typu "Żelonaldo". Mi się to kojarzy z żenującymi komentarzami na niektórych portalach. Portugalczyk jest kontrowersyjny, można go lubić albo nie, ale jako piłkarz jest niesamowity ze względu na amibcję i zawziętość.

Nie oto chodziło,ja go tez lubię i gdyby nie Messi byłby najlepszym piłkarzem swiata.Kibicuję Realowi i Barcelonie a w Europie zdecydowanie Portugal,Portugal,Portugal.Chciałem tylko sprawdzić reakcję dziewczyny,która też mnie zaskoczyła bo zna się na sporcie i jest prawdziwa kibicką. :)
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość