Doping

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Doping

Postprzez Duche » 14 Paź 2012 13:21

Polecam wszystkim, ktorzy interesuja sie sprawa Armstronga i US Postal.

http://forums.rowery.org/viewtopic.php?t=23541

Macie wszystko czarno na bialym, a to jeszcze nie koniec. Ma ktos jeszcze jakies watpliwosci co do tego, czy Armstrong bral doping?
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez ssonicsl » 15 Paź 2012 12:31

Dokładnie Duche. 26 osób pięknie opisało jak to działa. Pamiętacie wywiad Piotra Dziurowicza dla Gazety Wyborczej w której pokazał jak się kupuje/sprzedaje mecze w Polsce? Wiele osób nie wierzyło, szydziło, próbowało zdyskredytować prezesa GKSu. Jedna czarna owca... i poszła lawina. Tu było tak samo. Też drwiono z Hamiltona/Landisa, też próbowano zdyskredytować i też poszła lawina. W końcu.

Bruyneel odsunięty! HIP HIP HURA. Jeszcze dobrać się do d*** lekarzom tej grupy i tego bezczelnego Ferrariego. Gość ma dalej swoja stronkę gdzie udziela porad treningowych... SKANDAL.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez markos7207 » 08 Lis 2012 22:00

Srebrna medalistka z Londynu w rzucie dyskiem, Rosjanka Darja Piszczalnikowa miała pozytywny wynik kontroli antydopingowej. W próbce A stwierdzono obecność sterydów anabolicznych. Sama miotaczka przysięga że jest niewinna i zażądała badania próbki B. Jeśli i to badanie potwierdzi stosowanie zabronionych środków, to Rosjankę najprawdopodobniej czeka dożywotnia dyskwalifikacja bo przed igrzyskami w Pekinie, ona i jeszcze kilka innych rosyjskich lekkoatletek bawiło się w manipulację próbkami przeznaczonymi do badań. Medal z londyńskich igrzysk też pewnie straci.
Wczoraj 2-letniego bana dostała inna Rosjanka, Inga Abitowa, mistrzyni Europy na 10000 metrów z Göteborga sprzed 6-ciu lat. Ta z kolei miała niezłe odchyły wskazań hematokrytu w paszporcie biologicznym.
Sporo ostatnio Rosjanek wpada, wszak przed samymi igrzyskami zdyskwalifikowane zostały trzy inne znane rosyjskie biegaczki, Kliuka, Jułmanowa i Zinurowa.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 08 Lis 2012 23:53

Poza Piszczalnikową to płotki, które zbyt duża rywalizacja popycha do takich a nie innych metod.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 09 Lis 2012 00:04

Wszystkie to medalistki ME więc nie takie znów płotki.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 09 Lis 2012 00:23

Niejednokrotnie w niektórych konkurencjach poziom na ME jest niższy, niż na mistrzostwach Rosji.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 17 Lis 2012 21:01

Mistrz Rosji w łyżwiarstwie szybkim Siergiej Lisin jest zagrożony dwuletnią dyskwalifikacją za stosowanie dopingu. W próbce A, pobranej w ubiegłym miesiącu, wykryto ślady erytropoetyny (EPO).

Jeśli kontrekspertyza potwierdzi ten fakt, panczenista straci szansę startu w igrzyskach olimpijskich w Soczi w 2014 roku.

33-letni Lisin został poddany testowi antydopingowemu bezpośrednio po mistrzostwach Rosji w Kołomnie, gdzie ku ogólnemu zdumieniu wygrał wyścig na 10 000 metrów, poprawiając swój rekord życiowy o ponad 34 sekundy.

To się nazywa progres :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 22 Lis 2012 23:25

Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 23 Lis 2012 22:24

Nie znam sprawy, ale może były jakieś powody takiej pobłażliwości?... :shock:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez karlos » 23 Lis 2012 23:21

Podobno ostatnio w norweskiej telewizji ukazał się kontrowersyjny film fińskiego reżysera, który oskarża o branie dopingu największych norweskich narciarzy lat dziewięćdziesiątych - Daehliego, Alsgaarda, Skari.
http://www.whenheroeslie.com/news/58
Generalnie skoro już otwarcie się mówi o braniu dopingu w tym okresie przez Finów, Włochów, to w jaki sposób bez wspomagania mogli z nimi konkurować Norwedzy ? Po aferze Armstronga wiele osób przejrzało i to co się wydawało nieprawdopodobne okazuje się prawdą. Biegi pod względem dopingu niestety bardzo wiele łączy z kolarstwem i skoro w tym okresie kontrole były tak dziurawe, to niczego wykluczyć nie można.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Duche » 24 Lis 2012 00:07

Sporty typowo wytrzymalosciowe jak kolarstwo, biegi, plywanie czy ciezary laczy bardzo duzo, w tym doping.

Ja wiem, ze Norwegowie w zasadzie nigdy nie wpadali na dopingu, ale Armstrong tez nie wpadl. Po latach wyszlo jakie plecy w UCI mial najwiekszy oszust w historii. Rownie dobrze moze byc z Norwegami w FIS. Jestem wielkim fanem Rosjan i oni regularnie wpadaja, a Norwegowie nie. Dziwne jest ze taka Bente Skari potrafila normalnie rywalizowac z nakoksowana Lazutina, Danilowa czy Jegorowa. Poza tym juz nie od wielu lat pojawiaja sie glosy, ze Bente Skari (lubilem ja nawet bardzo) przedwczesnie zakonczyla kariere przez to, by jej stosowanie dopingu nie wyszlo na swiatlo dzienne.

Ja nie wierze w sportowych tytanow bez dopingu. Skoro Finowie, Wlosi czy Rosjanie regularnie stosowali doping a Norwegowie tak czy siak byli zawsze w scislej czolowce to wiele niepewnosci od razu sie pojawia. Talent, trening ok, ale bez dopingu w tamtych czasach nic nie mozna bylo zrobic. W latach 80-90 kontrole wlascwwie nie istnialy, o czym mowilo wielu kolarzy, a to na pewno nie tylko kolarstwa sie tyczylo. Ten kto mial plecy ten nie wpadal, a najlepszym przykladem jest Lance Armstrong.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 24 Lis 2012 08:40

Spokojnie Panowie. spokojnie, wyobrażnia Was ponosi ;) . Ileż to już razy słyszałem o dopingu norweskich biegaczy, głównie z ust Finów.
Podobno, to chyba Twoje ulubione słowo Karlos. Jak już coś podajesz to chociaż przeczytaj to. Dokument Halonena o którym była tutaj już mowa 2 miesiące temu, w kontekście oskarżenia o doping Juhy Mieto przez innego sportowca, pojawi się w drugim kanale norweskiej telewizji, NRK2 dzisiaj wieczorem, co jak byk pisze w tekście .
W prawie 2-godzinnym filmie, pojawia się raptem kilkudziesięciosekundowy epizod o rzekomym dopingu w biegach narciarskich w Norwegii i Szwecji w takim samym stopniu jak miało to miejsce w Finlandii. Żródło jest oczywiście anonimowe, choć jak twierdzi reżyser, rozmawiał z centralną postacią z norweskich biegów lat 90-tych.
Alsgaard słusznie zauważył, że jak można komentować i odnosić się do sprawy gdy oskarżenia pochodzą z anonimowego, tchórzliwego żródła.
Duche, to że ktoś nie wpada to nie znaczy że od razu musi mieć plecy tu i ówdzie. W przypadku Armstronga sam Lance obstaje póko co przy swoim, ale pojawiło się zbyt dużo świadków z imienia i nazwiska którzy ze szczegółami opisali jak to działał. Tutaj masz tylko parę zdań i rzekomego, anonimowego świadka.
No i nie przesadzaj z tymi zarzutami wobec Skari, to Riezcowa puściła wodzę fantazji i obwieściła światu że Bente i Bjørndalen się koksują, i Skari dlatego zakończyła karierę.
Za Norwegów nie mam zamiaru ręczyć głową, ale norwescy biegacze nigdy nie byli meteorami co to nagle błyszczeli na imprezie mistrzowskiej, by tak samo szybko zgasnąć. A tak zwykle bywa z tymi co się koksują. Cała kariera Dæhliego pokazuje że od kiedy się pojawił w czołówce był tam przez 10 lat, przez całe sezony od początku do końca. Jego słabe biegi można policzyć na palcach jednej ręki, czy to dowód na to że na okrągło brał doping ? Raczej dokładnie odwrotnie.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 24 Lis 2012 10:13

Armstrong wlasnie nie obstaje przy swoim, bo nie odwoluje sie w ogole od zadnej nalozonej na niego kary co moze swiadczyc o tym, ze posrednio przyznaje sie do stosowania dopingu w latach, gdy wygrywal Tour de France.

Rosyjskie biegaczki taki jak Danilowa, Lazutina, Vialbe czy Gawriluk tez nie pojawialy sie tylko na mistrzowskich imprezach tylko przez wiele lat byly w scislej czolowce.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 24 Lis 2012 17:36

A po ponownych badaniach próbek z Aten, doping wykryto u Kriwiljowej (brązowej medalistki w kuli kobiet), Perepieczenowa (brąz w podnoszeniu ciężarów) i u jednego ze złotych medalistów z Ukrainy (najprawdopodobniej u Biłonoga). Co ciekawe, jeżeli Kriwiljowa straci medal, który zresztą zdobyła po dyskwalifikacji Korżanienko, to brąz otrzyma... Astapczuk :roll:
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Laleczka Chucky » 24 Lis 2012 17:39

Astapczuk, która zdobyła złoto w Londynie i została zdyskwalifikowana za doping. Lol.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Duche » 06 Gru 2012 19:20

Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez ssonicsl » 07 Gru 2012 10:32

Nadal! Nie może być ;)

Od czasów Operacio Puerto mówi się że był na liście Fuentesa. Contador też był. Trochę to zajęło zanim wpadł, ale w końcu wpadł. Co do Nadala. Ostatnio to go nawet trochę polubiłem, ale zaufania do niego za grosz nie mam. Jeśliby brał to dla mnie nie byłoby żadnego zaskoczenia. Ale póki co żadnych dowodów nie ma. Są jedynie głośne szepty...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Duche » 07 Gru 2012 18:38

Contador byl swiadkiem koronnym w sprawie Fuentesa to go oszczedzili. Wpadl dopiero pozniej, ale to juz zupelnie inna historyjka.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Laleczka Chucky » 08 Gru 2012 15:46

http://www.sportowefakty.pl/la/327041/m ... ich-z-aten

Krystyna Zabawska czwarta na igrzyskach w Atenach! :)
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Nedops » 08 Gru 2012 15:50

Przecież PAPowi nie wolno wierzyć :P
Zabawska 5. :)

Sporo jest krytycznych głosów co do dyskwalifikacji za tak dawne przewinienia, ale lepsza późna sprawiedliwość niż żadna.
Nedops
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości