Coraz więcej rozstrzygnięć w walce o Euro.
W grupie A o awans do barażów walczą Turcy z Belgami. Bliżej są mimo trzeciego aktualnie miejsca Turasy, którzy w ostatnim meczu podejmą Azerów, Belgowie jadą do Niemiec, a ci pewnie nie podłożą się, żeby wyeliminować swoich ziomków
Rosja praktycznie zapewniła sobie bezpośredni awans - wystarczy im jeszcze punkcik z Andorą. Dziś Sborna pokonała skromnie 1-0 Słowaków (+ jedna bramka nieuznana po urojonym spalonym) i pozbawiła ich zarazem jakichkolwiek szans na awans. O drugie miejsce powalczą Irlandia i Armenia, która dziś rozniosła Macedonię. Szczerze, to bałbym się wskazać faworyta tego meczu po tym co wyczyniają ostatnio Ormianie.
Ciekawa sytuacja w grupie C. Dziś Serbia tylko remisuje z Włochami i żeby zająć drugie miejsce, musi wygrać ciężki mecz wyjazdowy z niby niewalczącą już o nic Słowenią. Jeśli Serbom się nie uda, w barażach jest niespodziewanie Estonia, która pozbawiła właśnie złudzeń Irlandię Płn.
W grupie D wtorkowy mecz Francji z Bośnią zdecyduje, kto awansuje bezpośrednio, a kogo czekają baraże.
W grupie E w zasadzie pozamiatane, choć Szwedzi mają jeszcze teoretyczne szanse na bezpośredni awans, gdyby pokonali w ostatnim meczu Holandię. Jakiś dziennikarz mówił, że Węgrzy aby zachować szanse na awans musieliby zaaplikować Finom kilkanaście bramek i liczyć na porażkę Szwedów, ale przecież liczy się chyba najpierw bilans bezpośrednich meczów (czy coś się zmieniło?) a ten Węgrzy mają w plecy.
Zawiedli mnie bardzo Chorwaci. Teoretycznie jeszcze Grecja może potknąć się w Gruzji (jakoś nigdy nie przekonywała mnie ta drużyna, nawet jak szła na mistrza Europy), ale raczej zostaną Hrvatskiej baraże.
Cieszy natomiast punkcik Czarnogóry. Szczerze, to nie wierzyłem, ze dziś powalczą z Anglikami, a tu proszę. Kolejni Jugole w barażach

A Walijczycy na koniec pokazali charakter, pokonując kolejną walczącą o awans ekipę.
W grupie H mecz Dania - Portugalia zadecyduje o bezpośrednim awansie, choć mogą też bezpośrednio awansować obydwie drużyny (obecnie najlepszy bilans z 2 miejsc)
Czesi muszą w ostatniej kolejce wygrać na Litwie, z którą przegrali już u siebie, i liczyć na porażkę Szkotów z Hiszpanią, choć w sumie Szkoci mogą się potknąć już jutro z Liechtensteinem
Podsumowując - prawdopodobnie aż cztery post-jugolskie zespoły w barażach, mam nadzieję, że przynajmniej dwa się załapią