Kolarstwo

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kolarstwo

Postprzez figaro56 » 06 Lip 2011 17:33

Rzeczywiście przewracali się dzisiaj strasznie. Jakaś nerwowość w peletonie. Cavendish i jego wygrana to oczywiście nie jest niespodzianka ale akurat tutaj było zaskoczenie jak rozsypał się pociąg jego drużyny. Wyskoczył na ostatnich metrach jak Filip z konopi. Powiedziałbym tak trochę w stylu McEwana, który nigdy nie korzystał z pociągów a wykorzystywał rozprowadzanie innych. Trochę za długo czekać do tych gór. Jak na najsłynniejszy wyścig świata to wieje trochę nudą a jedyne "atrakcje" to kolizje i wywrotki i tak ma być jeszcze do 14 lipca? :roll: No niby same końcówki trochę utrudniły życie klasycznym sprinterom ale po jaką cholerę tak jak wczoraj tłuc się 200 km a wyścig na dobrą sprawę był na ostatnich 2 km.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bartek10982 » 06 Lip 2011 17:42

W sobotę i niedziele powinno być nieco ciekawiej niż teraz, bo w sobotę mamy etap pagórkowaty zakończony finiszem pod górę, a w niedziele podobnie, tyle że finisz już nie będzie tak mocno pod górę jak dzień wcześniej. Jutro za to najdłuższy etap na tegorocznym Tour de France, bo liczący aż 226,5km z premiami górskimi 2x trzeciej kategorii i 1x czwartej kategorii. Finisz będzie wiódł lekko pod górę, więc faworytem może być Philippe Gilbert.

A co do tych atrakcji, oprócz sprintu to mamy jeszcze przecież premier górskie i lotne finisze gdzie kolarze walczą prawię tak samo jak na finiszu.

Mapka profilu kolejno sobotniego i niedzielnego etapu:
Image
Image

Wszystkie profile etapów można znaleźć tutaj: http://www.letour.fr/2011/TDF/COURSE/us ... cours.html
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 07 Lip 2011 17:11

A ty co Markos śpisz? Norwegowie dzielą i rządzą na TdF a ty nic? Na konia nie siadasz, za miecz nie chwytasz?
Boasson Hagen wygrywa etap a Hushovd liderem. Norweski dzień.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 07 Lip 2011 20:18

Jednym słowem Thor de Hagen ;) . Heia Norge ! :D
Trochę póżno ta powtórka no ale muszę ją koniecznie obejrzeć ;) . Szkoda że Wikingowie nie mają jeszcze mocnego górala zdolnego walczyć o wysokie miejsce w generalce. No ale może i taki się pojawi.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Predator » 08 Lip 2011 12:30

Bez przesady! Norwegia niech sobie rządzi w sportach zimowych a w kolarstwie VIVA ESPANIA!!!!!
Awatar użytkownika
Predator
Kadra B

Miejscowość: Małopolska

Postprzez Duche » 08 Lip 2011 12:33

Hagen wygrał i fajnie, a jeszcze kilka dni temu w ogóle zagrożony był jego start w wyścigu, bo zachorował na półpaśca. Całe szczęście, że się wyleczył.

Hushovd jak na razie MPV Tour de France. Dzisiaj będzie dla niego spokojnie, ale zobaczymy czy jutro Thor przetrzyma z najlepszymi i zachowa koszulkę lidera. Będzie trudno, ale życzę mu jak najlepiej, bo bardzo go lubię i strasznie zaimponował mi na etapie wygranym przez Evansa.

Wczoraj za przekroczenie limitu czasu z wyścigu wykluczony został Kirijenka :cry:

No i taki widokowy prezencik.

http://www.youtube.com/watch?v=vjvjQPdT ... e=youtu.be

Coś pięknego. Wczoraj koło tej wysepki przejeżdżali kolarze, ale niestety było to jeszcze przed relacją telewizyjną. Cudeńko.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Masha » 08 Lip 2011 16:51

A ja dostałam pozdrowienia od komentatorów dzisiaj podczas relacji z TdF :D Ta Ela, która lubi Magdalenę Neuner to ja :lol:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Kacpero221 » 08 Lip 2011 17:33

Masha napisał(a):A ja dostałam pozdrowienia od komentatorów dzisiaj podczas relacji z TdF :D Ta Ela, która lubi Magdalenę Neuner to ja :lol:

A więc to Ty ;) Gratulacje!
Podejrzewałem, że to może być ktoś z forum :)
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Duche » 08 Lip 2011 17:40

Kurde, akurat nie słyszałem tego :(

Ale Masza gratulacje wielkie, że ci się udało otrzymać pozdrowienia od komentatorów :)
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Masha » 08 Lip 2011 23:15

Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez RakuNH » 09 Lip 2011 17:15

Hushovd szaleje. Utrzymał koszulkę i jeśli jutro przez jakieś gapiostwo jej nie straci, to będzie w niej jechał do czwartku czyli 11 dni w żółtym trykocie :shock: Zawsze miałem sympatie do każdego zawodnika w żółtej koszulce w początkowej fazie wyścigu i chciałem żeby utarł nosa faworytom. Norweg nie ma żadnej przewagi z nieoczekiwanej ucieczki więc w wielkich górach już się nie obroni, ale ambitna postawa.

Contdor chyba nie jest już taki mocny, bo dosyć słabe są te jego ataki i chyba tych prawie dwóch minut nie nadrobi, co mnie cieszy, ale nie chce zapeszyć ;)

Dosyć szybko odpadło wielu kandydatów do 10 i albo nie jada, albo ponieśli nieoczekiwane starty: Brajkovic, Horner, Wiggins, Kreuziger, Kern, Leipheimer, Gesink. Tak na marginesie zaznaczę, że w pierwszej 30 jest jeden Francuz :roll: Jazdy Polaków nie ma co komentować. Bodnar jest od rozwożenia bidonów, Szmyd w górach trochę lepiej, ale chyba nie ma zbyt dobrej formy, a Paterski ambitnie stara się dojeżdżać a peletonie i zajmuje przyzwoite 53 miejsce. Liquigas kompletnie niewidoczny.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 09 Lip 2011 17:23

Liquigas oszczędza siły na góry ;) , niby Basso się czuje coraz lepiej więc może o 10 zawalczy :?: . Trochę się zdziwiłem, że dzisiaj ktoś z ucieczki zdołał dojechać, ale to już zasługa drużyny Gilberta, która powinna się bardziej wysilić na dogonienie uciekinierów, skoro ma się takiego speca od klasycznych etapów. Ucieszyło mnie to, że chyba największym przegranym dzisiejszego etapu był Winokurow, który fajnie, że powalczył, ale najważniejsze, że nic na tym nie ugrał 8-) . Czekam na góry, ale obawiam się, że nie czeka nas w nich jakaś porywająca rywalizacja.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 09 Lip 2011 19:46

Costa wielkie brawa, chociaż całym sercem byłem za Winokurowem, kolarzem, któremu patrząc na ogół kariery chyba najbardziej kibicuję, nawet bardziej niż Carlosowi Sastre. Szczerze mówiąc w pewnym momencie byłem już niemal pewien, że będzie dla Wino zwycięstwo etapowe jak i żółta koszulka. Kryzys jednak przyszedł i cóż, trzeba czekać na kolejne ataki Winokurowa, które na pewno nastąpią.

Szkoda Gesinka. Kolejny, który cierpi przez te wszystkie kraksy. Mam nadzieje, że mu się jednak polepszy i w Pirenejach będzie jeździł z najlepszymi.

Ucieczka jednak dojechała, czułem wczoraj, że tak może być :mrgreen:

Hushovd genialny, brak słów by opisać to co on wyprawia. Jutro powinien także przetrzymać i raczej do Luz Ardiden ma spokój, choć może i tam przyjedzie z Contadorem i Schleckiem ;)
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 10 Lip 2011 17:47

Jeszcze takiego etapu na TdF nie widziałem. Kraksy to jakaś zmora tegorocznego wyścigu. Hushovd oddał koszulkę bez walki i dużo stracił z mojej sympatii. Jeszcze ta jazda pod koniec etapu i "świętowanie" tego faktu. Jeszcze raz się przekonałem, że Norwegów nie warto obdarzać sympatią bo jakiś numer zawsze wywiną. Kompletny brak ambicji sportowej. Pytanie na ile to jego "zasługa" a na ile jechał według wytycznych kierownictwa drużyny która ani razu nie wyprowadziła zespół na prowadzenie aby zachować koszulkę lidera. Żaden Szwed by się tak nie poddał. :lol: Zaczynam podejrzewać, że OEB musi mieć jakąś dolewkę szwedzkiej krwi. :D No i ten lider fuksiarz Voeckler. Piraci drogowi w kolumnie samochodowej. Połowa wyścigu bez walki o zwycięstwo w całym TdF. Na dobrą sprawę to nic nie wiadomo kto w jakiej formie w tym roku. To ma być najsłynniejszy wyścig świata? Takie etapy to bez problemu może Czesiu Lang w Polsce zorganizować.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 10 Lip 2011 17:55

Brak ambicji, to można co najwyżej widzieć u Polaków (no może poza Paterskim, który starte ma całkiem znośną), a nie u Hushovda... Jak dla mnie, to po ostatniej premii górskiej drugiej kategorii Hushovd powiedział swoim kolegom, że nie ma sensu gonić, bo nie da rady utrzymać tempa Evansa na ostatniej górce i to cała filozofia. I tak utrzymał ta koszulkę dłużej niż zakładano.

Ja tam się ciesze że Sanchez i Voeckler zmieszali w czołówce. Na pewno będzie ciekawiej.

PS. Czesio Lang, to może co najwyżej pętle robić :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 10 Lip 2011 18:46

Tak, bardzo ambitna była ta jazda w żółwim tempie pod koniec wyścigu i celebrowanie straty koszulki. Co już tak wypluł płuca, że na płaskiej końcówce nie dał rady utrzymać tempa? To co teraz już koniec i statystowanie do końca bez walki o jak najlepsze miejsce?
O Polakach nic mi nie mów bo jak na razie to gdyby nie fakt, że o ich obecności na TdF przypominają redaktorzy J&W to jak dotąd można o tym fakcie zapomnieć. Rzeczywiście trochę Paterski się stara ale pozostałych 2, szkoda słów. No niby Szmyd ma pokazać się w górach jako pomocnik Basso. Zobaczymy.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 10 Lip 2011 19:28

Nie mówię, że ta jazda była ambitna, ale właśnie takiej jazdy spodziewano się już kilka razy i choćby wczoraj nie byłaby ona oceniania in minus, tylko bardziej jako planowa zmiana lidera. Nie oceniam go dziś jako heroicznego bohatera, ale też nie podchodzę do jego jazdy negatywnie. Mocna ucieczka oderwała się na parę minut i wydaje mi się, że Hushovd po całkiem sztywnej górce na 154 kilometrze zdał sobie sprawę, że nie da rady na ostatnim podjeździe i nie ma sensu gonić i bezcelowo męczyć kolegów. Kilka kilometrów przed metą wiedział, że już stracił żółtą koszulkę i nie miał się co forsować, bo co to za różnica czy będzie 15 czy 30. I tak wyleci poza 50 na koniec. Bardziej mnie zastanawia dlaczego nie na każdym lotnym finiszu walczył zawzięcie o punkty. Zawsze Gilbert może się wycofać i dzięki temu miałby o co walczyć do końca wyścigu. Teraz, to już w grze pozostał chyba tylko Rojas, ewentualnie Cavendish ale musiałby wygrać wszystkie płaskie etapy, bo Gilbert na pewno jeszcze coś pociuła.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 10 Lip 2011 20:01

Trochę więcej od niego wymagam bo to jednak Hushovd i może nie zawodnik zdolny powalczyć w wysokich górach ale też nie skazany na jazdę w grupetto. Rozumiem, że sporo go kosztowała ta obrona żółtej koszulki i mógł mieć dosyć ale takie manifestacyjne wywieszanie białej flagi mnie się nie podobało. Oczywiście masz prawo do swojej opinii. Po drugie od tego ma się drużynę aby zawodnika mającego stratę 1min 30 sekund trzymać na smyczy a nie puszczać.
Voeckler po raz drugi ma szczęście i teraz pojedzie jako lider a przecież to na pewno nie zawodnik klasy Hushovda. Ot taki harcownik mający jakieś wyjątkowe łaski wśród tych możnych wyścigu. Bardziej w tej żółtej koszulce pasuje mi Norweg niż Francuz.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 10 Lip 2011 20:23

Wino w taki sposób kończy swój ostatni Tour. Nie tak to miało wyglądać :|

Jurgena mi cholernie szkoda, bo wydawał się być w świetnej formie i widziałem go jako tego najpewniejszego kandydata do podium po Schleckach i Contadorze. Kolejny kandydat do odbicia sobie pecha na Vuelcie?

Tego debila co jechał tym samochodem powinni natychmiastowo wyrzucić z pracy. Kretyn.

Voeckler ma nosa jak mało kto. Zobaczymy jak długo pojedzie jako lider.

Ciekawi mnie teraz co będzie w Rabobanku. Gesink poobijany i nie można teraz wokół niego ustawiać całej drużyny, więc może LuLu? Powtórka z Pereiro? Dla mnie Sanchez to kolarz lepszy niż Oscar, na czas jeździ bardzo dobrze i w czwartek mam nadzieje, że zostanie liderem. W sumie nie miałbym nic przeciwko, aby do walki o zwycięstwo włączył się ktoś trzeci i może być to właśnie LuLu. Cały sezon słaby, ale jak przyszedł Tour to jedzie tak jak należy, w przeciwieństwie do np. Hesjedala.

Jak Gesink będzie musiał pomagać Sanchezowi, to w Rabobanku będzie podobna sytuacja do tej z 2007 roku gdy Mienszow pomagał Rasmussenowi po tym jak ten został liderem po solowej akcji do Tignes.

A propos upadku Hoogerlanda na ten drut kolczasty:

Image
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Sebastian Krystek » 11 Lip 2011 09:27

Ciekawe czy po obejrzeniu takich zdjęć red. Wyrzykowski w końcu ulegnie i przyzna, że we Francji są płoty z drutu kolczastego...
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości