Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez kat. » 05 Maj 2011 21:58

http://ryszardgrobelny.blog.pl/kilka-sl ... 15367063,n

środowisko okołowyborcze się obruszyło, ale dużo racji Grobelny ma. Zwłaszcza w tej wypowiedzi:

Skądinąd jak słyszę o zamiarze zamknięcia stadionów w Poznaniu i w Warszawie, to mam wrażenie, że ktoś zamierza zastosować odpowiedzialność zbiorową. Bo dlaczego tysiące kibiców mają zostać ukarane za to, że nikt nie potrafi poradzić sobie z chuliganami?
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez karlos » 06 Maj 2011 07:14

Mi się wydaje, że akurat na Euro ryzyko jakiejś zadymy na stadionie będzie bardzo niewielkie, głównie ze względu na sposób przydzielania biletów, dzięki któremu na stadionach pojawi się zapewne niewiele kiboli. Co innego poza stadionem, ale wydaje mi się, że z tym sobie też poradzimy.
Wrcając do codziennej rzeczywistości. Według mnie odpowiedzialność zbiorowa ma jakiś sens, ponieważ jeśli prawdziwi kibice mieliby faktycznie honor i zasady to zrobiliby pierwsi porządek z chuliganami dewastującymi stadiony i działającymi na niekorzyść polskiej piłki i klubów. Wtedy całe zjawisko samoczynnie zdusiłoby się w zarodku, ale niestety jest to tylko moje pobożne życzenie, bo podobnie jak nikt nie zareaguje jak kogoś okradają w biały dzień, tak samo kibice nie będą nigdy na tyle dojrzali, aby zareagować właściwie w takiej sytuacji. Co do "starucha" świętującego z piłkarzami i działaczami to już szkoda gadać.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez figaro56 » 06 Maj 2011 08:07

Wybacz Kat ale ten facet bredzi jak potłuczony. Oddał stadion w Poznaniu we władanie Litarowi i spółce licząc na przychylność kibiców. To polityk i jako taki już napawa mnie obrzydzeniem. Według mnie stadion sportowy to ostatnie miejsce do manifestowania politycznych sympatii bądź antypatii. Owszem kibice mają prawo do politycznych przekonań ale w swojej masie powinny łączyć ich jednak inne wartości. Dla Grobelnego najważniejsze jest te kilka tysięcy zdyscyplinowanego elektoratu i od pewnego czasu włazi w tyłek temu środowisku aż do obrzydzenia. Jedyne z czym się zgadzam to, że mecz powinien zostać przerwany z chwilą gdy kibice Legii sforsowali barierki oddzielające trybuny.
Jeszcze raz ostrzegam kibiców, ze takie flirty z polityką i politykami mają krótkie nogi. Przeważnie życie wystawia za to rachunek i to raczej szybciej niż później.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 06 Maj 2011 10:05

Ależ ja się nie gniewam, Figaro :D

Grobelny, Grobelnym, ale ostro pod prąd (i po bandzie) poszła prof. Płatek

http://www.youtube.com/watch?v=Jz650KmGqSk
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 06 Maj 2011 10:10

SKANDAL SKANDAL I JESZCZE RAZ NAGINANIE PRAWA!!!

Oto zamknięto dwa najnowocześniejsze i najbezpieczniejsze stadiony, stadiony gdzie jest najwięcej kamer, bo uwaga uwaga ... są niebezpieczne. Dobrze, że na K6 (stadion Polonii) gdzie stałym gościem jest wojewoda mazowiecki jest bezpiecznie, dobrze że w Nowym Dworze Mazowieckim jest bezpieczny i nowoczesny stadion, dobrze że Pruszków to ciche miejsce, dobrze że Płock ... W ogóle dobrze ze stadiony w Gdańsku, Bytomiu, Łodzi czy Chorzowie są bezpieczne. Dzięki Bogu. Zorganizujmy tam Euro. Nie na tej ruderze w Poznaniu, przenieśmy do Bytomia!

Oto stadion miejski w Poznaniu w sobotę jest niebezpieczny, a w niedzielę już bezpieczny (wtedy mecz rozgrywa Warta).

Oto stadion w Gdańsku jest bezpieczny. Dobrze że szacowny pan premier ma gdzie mecz obejrzeć, co tam że na Lechię nałożono karę zakazu udziału zorganizowanych grup kibicowskich w trzech meczach oraz nałożono karę 10 tys za szkodę wyrządzone na stadionie Cracovii. Ale to było 14 kwietnia i Polska nie wie o tym... Jakoś to "premierowi" nie przeszkadzało, że z bandytami na jednym stadionie, ramię w ramię przesiaduje...

Oto policja 4 maja wydaje zgodę na organizowanie meczu Lech-Górnik na stadionie miejskim w Poznaniu, nie widząc przeszkód w jego organizacji (w dodatku, że brak będzie zorganizowanych grup kibiców Górnika), żeby po telefonie z centrali uznać, że jednak stadion jest niebezpieczny.

Oto stadion Legii nagle jest niebezpieczny, a mecz Argentyna - Polska 5 czerwca ma się odbyć na tym niebezpiecznym stadionie??? Tusku interweniuj!!!

Oto kibice Legii stwarzają zagrożenie w ruch lądowym, bo jadąc metrem za dobrze się bawią (w rytm piosenki "w tramwaju jest tłok, w pociągu jest tłok, kibice na Legię jadą"), więc wojewoda zamyka stadion. Wojewodo zamknij to zagrażające życiu obywateli Rzeczpospolitej Polskiej METRO!!! Autobusy też zamknij (w końcu już się nie raz zdarzyło, że na zakrętach nie wyrabiały) i tramwaje też zamknij!

Oto stadiony będą zamknięte na 1 mecz. A cóż się na tych obiektach stanie, że nagle po 3 tygodniach staną się bezpieczne? Dlaczego na meczach o stosunkowo niskim poziomie zagrożenia stadiony będą zamknięte, a gdy Wisła, podkreślam Wisła przyjedzie do Warszawy ma niby bezpieczniej? Wojewodo trza być twardym jak stal, nie miętkim. Zamknij do odwołania, dopóki Legia i Lech sobie nie zbudują nowych, bezpiecznych stadionów!

Oto za wybryki garstki osób, będzie odpowiadało kilkadziesiąt tysięcy. Ludzie kupili bilety, przygotowali oprawy, zamówili pociągi (ci z Kielc, i z tego co wiem i tak jadą do Warszawy), i co i jajco. Bo stadion z dnia na dzień stał się niebezpieczny. Dobrze że drogi są bezpieczne, uff odczułem ulgę... Zresztą decyzja ta nie ma merytorycznego uzasadnienia. Dla mnie jest bezprawna, pod tym względem. Zresztą zgodę lub brak zgody należy wyrazić na 7 dni przed imprezą masową... art. 29 ustawy o imprezach masowych...

Oto kolejna pokazówka rządu. Swoją nieudolność, nieudolność w egzekwowaniu prawa, które już istnieje i wmawiania ludziom, że takowego nie ma, przykrywają wmawiając wszystkim że stworzą nowe prawo. Co to zmieni? Jak i tego nowego też nie będą potrafili wyegzekwować? Wczoraj burdy górników z KGHM? Tusku zamknij kopalnie!! Koniecznie!! Wszystkie!!

Oto dziś stałem się bandytą... Oto do tej pory z tymi ludźmi nie miałem i nie chciałem mieć nic wspólnego. Od dziś mam. Bo oto nic nie łączy ludzi tak jak wspólny wróg. Odpowiedzialność zbiorowa? Owszem. Resztki odpowiedzialności zbiorowej ostały się przy bójkach. Przy ustawie o bezpieczeństwie imprez masowych nie słyszałem.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez figaro56 » 06 Maj 2011 12:38

Mam jedno pytanie co cię tak rozsierdziło właśnie teraz. Od kilku dobrych lat, jak nie kilkunastu w tych przypadkach stosuje się odpowiedzialność zbiorową. Ileż meczów rozegrano bez udziału publiczności? Czy ktoś protestował kiedy zakazywano sprzedaży piwa na imprezach masowych? Kiedyś założyłem tu na forum osobny temat aby wykazać absurdalność tamtej decyzji. Jakoś niewielu mnie poparło gdy uważałem, że tamta ustawa o zakazie sprzedaży piwa łamie moje obywatelskie prawa a wszystko to pod płaszczykiem walki z chuligaństwem na stadionach. Zdaje się,że tylko kilkunastu posłów było tej ustawie przeciwnych. Politycy aby się wykazać zaczęli stosować przepisy ograniczające wolność i prawa obywatelskie mając przyzwolenie większości nawet tej zaangażowanej kibicowsko bo kto tam piwa będzie bronił. Tylko, że to nie o głupie piwo chodziło a o przyzwolenie na stosowanie obostrzeń w prawie godzące w praworządnych obywateli a jak pokazał czas w niczym to nie poprawiło bezpieczeństwa na stadionach. Politycy nie cofną się przed niczym aby się wykazać. Takie zakazy czy to udziału publiczności czy też sprzedaży piwa to tani populizm mający pokazać ich determinację a w rzeczywistości ukazują tylko niemoc. Tak jak wtedy uważam, że to paradoksalnie kolejne zwycięstwo stadionowego bydła ta decyzja o ukaraniu klubów meczami bez udziału publiczności. To od postawy tegoż bydła zależy czy wypiję sobie na meczu piwko o ile w ogóle go obejrzę bo mogą mi zakazać wejścia na stadion.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez dan » 06 Maj 2011 14:50

A może właśnie zakaz wpuszczania kibiców na stadiony Lecha i Legii jakiś skutek odniesie? Przecież to kibole tych dwóch drużyn narozrabiali w Bydgoszczy. Trzeba więc ukarać te kluby, a one powinny wyciągnąć konsekwencje w stosunku do tych, którzy byli winni takiego stanu rzeczy. Trzeba jakoś reagować, bo zwykły kibic ze swoim dzieckiem na mecz piłkarski boi się po prostu przyjść.

Z innej bajki... Sporting Braga w finale Ligi Europejskiej! Niewiarygodny sukces dla tej drużyny. A mówiło się, że Lech w 1/8 finału trafił na słabego rywala. Mamy portugalski finał, bo w Dublinie zagra też FC Porto, które swych przeciwników w drodze do finału miażdżyło.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Bartek10982 » 06 Maj 2011 18:29

Tyle, że grzeczni kibice, którzy zakupili karnet na cały sezon cierpią przez tych "niegrzecznych" kibiców. I w ogóle przychody dla klubu się zmniejszą, bo jeden mecz to duża dawka pieniędzy ok. 1,5mln zł.

A co do Ligi Europejskiej to moim zdaniem Braga nie ma szans w finale. FC Porto mistrza Portugalii już zdobyło, więc niewątpliwie teraz skupią się właśnie na tym finale, a Braga walczy jeszcze o prawo występów w przyszłym sezonie w Lidze Europejskiej. Według padnie wynik 2:0.

Dziś zostały rozegrane także Mistrzostwa Europy do lat 17. Polecam wszystkim, bo naprawdę piłkarze stwarzają niezłe widowiska i emocje. Dziś grała grupa A i B. W tej pierwszej grupie spora niespodzianka, bo Mistrzowie Europy w tej samej kategorii z zeszłego roku Anglicy przegrali z Duńczykami 0:2 po golach Fischera i Zohore. W drugim meczu tej grupy gospodarze Serbowie zremisowali z Francuzami 1:1. Oba gole padły w doliczonym czasie gry pierwszej połowy. Dla Serbów strzelił Mandic, a dla Francuzów Meite. Za to w grupie B bardzo skomplikowana sytuacja Niemców, którzy rzutem na taśmę uratowali jeden punkcik w meczu z Czechami (1:1) po golu Yesila. Na uwagę zasługuję świetny mecz bramkarza Czechów Lukasa Zimy, który obronił dwukrotnie rzut karny i popisał się kilka świetnymi interwencjami. Jak dla mnie to on był zawodnikiem meczu. W drugim meczu Holendrzy wygrali z Rumunami 1:0 po golu Vilheny i są już pewni pierwszego miejsca w swojej grupie podobnie jak Duńczycy. Kolejne mecze w poniedziałek o 13:00 i o 17:15. Transmisje na żywo w Eurosporcie
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez kat. » 06 Maj 2011 18:42

Ja na tę Bragę to już nie mogę patrzeć :( Tak jak pisałem, przykład, że naprawdę przeciętny zespół może zawojować LE przy dużej ambicji i determinacji. Nie mówię, że tak przeciętny jak tegoroczny Leszek, no ale... naprawdę nie trzeba było cudownej piłki, by być teraz w tym co Braga miejscu.

Nie wiem, jaki skutek odniesie pusty stadion. Wojenka klubu z kibicami a la iti spowoduje, że sami przestaną się na mecze wpuszczać, a to już chyba przerabialiśmy z marnym skutkiem. A co do tych "biletów dla rodzin" za pół pensji, to będą znów rozpaczliwie rozdawać bilety za darmo jakimś dzieciakom, żeby nie było pustego stadionu na wielkie otwarcie. :lol:

Patrząc na tę rządowo-pezetpeenową srakę, jak to Figaro trafnie ujął, myślę sobie, że bydgoska pokazówka miała jakiś sens. Żałuję tylko, że nie było tych oficjeli z UEFA.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 07 Maj 2011 09:44

Wywołany do tablicy odpowiadam grzecznie.

Na początek rozróżnijmy dwie kwestie. A mianowicie zamykanie stadionów przez kompetentne do tego organy jurysdykcyjne PZPN, a wydawanie decyzji administracyjnej, nielegalnej przez wojewodę. To są dwie zupełnie różne sprawy i zupełnie różne tryby postępowania. Ostatni raz Legia grała przy pustych trybunach (a nie wiem czy to przypadkiem nie był ostatni taki mecz w całej Ekstraklasie) w zeszłym roku z Jagiellonią, kiedy to na Torwarze spoczywały zwłoki ofiar ze Smoleńska.
Powtarzam decyzja wojewody była nielegalna i wadliwa. Kto ma ochotę bliżej zapoznać się z uchybieniami i wojewody i komendanta stołecznego policji może sobie poczytać odwołanie Legii dostępne na oficjalnej stronie klubu. Ostatecznie skończy się to odszkodowaniami + odsetkami, bo wiadomo Prokuratoria Skarbu Państwa będzie się odwoływać, a odsetki będą rosły i za tą głupią decyzję wszyscy zapłacą.

Co do LE. Fajne są takie przygody jak ta Bragi, naprawdę fajne, tyle tylko, że finał będzie jednostronny. Mecz Benfica-Porto to byłoby coś. Choć klub z Lizbony gra nierówno, to jest w stanie piłkarsko się Porto przeciwstawić.

PS: Akcja się nie udała. Legia wygrała, kibice przyszli pod stadion dopingowali zespół przez cały mecz, rozrób nie było. Efekt akcji jest taki, że wzmocniono ultraprawicowe segmenty w światku kibicowskim.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez figaro56 » 21 Maj 2011 23:18

No to mamy Mistrza Polski. Ktoś się w końcu zdecydował na tym tronie zasiąść. Jeszcze pytanie kto opuści zacne ekstraligowe grono? Jeszcze problem kto będzie reprezentował nas w europejskich pucharach. Pewna refleksja nasuwa mi się po tym sezonie. Pamiętacie jak Górnik leciał do niższej ligi. Wtedy wszyscy nie mogli się nadziwić jak klub w tak dobrej kondycji finansowe może tak cieniować. Teraz Górnik na progu bankructwa walczy o Europę. Wniosek chyba taki, że za dużo pieniędzy nie popłaca. :lol: Zresztą w zeszłym sezonie I Ruch Chorzów miał to samo a i Polonia Bytom, jak i ŁKS Łódź choćby.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 23 Maj 2011 17:58

A Lech nie zagra w pucharach i zmarnuje swoje świetne punkty, a co za tym idzie rozstawienie... No cóż. Będą mieli nauczkę, bo ewidentnie gwiazdki nie miały motywacji na grę w polskiej buraczanej lidze. W takiej sytuacji liczę na to, że w pucharach zagra Lechia i Śląsk ze względu na nowe stadiony, które są na pewno dobrą kartą przetargową. Ewentualnie może być Jagiellonia, która pokazała, że potrafią zrobić dobrą formę na lato, ale tym razem może być o to ciężej.

PS. I liga I liga Cracovia ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Bartek10982 » 24 Maj 2011 06:04

Brak pucharów dla Lecha wiąże się z tym, że kilku wartościowych piłkarzy odejdzie.. Słyszałem gdzieś, że Stilić już odchodzi, a Rudvens prawdopodobnie też. A to trzon ofensywy Lecha i bez nich to kiepsko będzie. W europejskich pucharach moim zdaniem oprócz Legii i Wisły zagra także Jagiellonia i Śląsk. A do 1 ligi spadnie Arka i Polonia Bytom.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 27 Maj 2011 09:33

Muszę cię zmartwić Raku ale jeszcze Cracovia nie zginęła. ;) Poczekajmy do ostatniej kolejki.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 27 Maj 2011 10:52

figaro56 napisał(a):Muszę cię zmartwić Raku ale jeszcze Cracovia nie zginęła. ;) Poczekajmy do ostatniej kolejki.

Wiem, wiem moja radość była wymuszona i przedwczesna, ale jeszcze wierzę :D Co gorsza przez krajowe głupie wojny o wszystko przegrałem ponad 2 stówy. Wchodzę sobie do buka z chęcią obstawienia na Legie, Lecha i Cracovie (czyli jak już ta rywalka z błoń ma się utrzymać to niechże ja coś wygram), a tu zapomniałem, że u na ziemnych nie ma ekstraklasy, bo się nie mogą dogadać z ekstraklasą... Później patrze na wyniki i rozpacz :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 27 Maj 2011 13:43

W sobtę finał Ligi Mistrzów, a już wczoraj okazało się, która drużyna kobieca została najlepszą drużyną w Europie. Po raz pierwszy w historii wygrała ekipa francuska. Olympique Lyon w finale pokonał Turbine Poczdam 2-0. Był to udany rewanż ze zeszłoroczny finał, kiedy to Niemki wygrały go w rzutach karnych. Cieszę się, że Louisa Necip mogła cieszyć się z tego pucharu. Już za miesiąc mistrzostwa świata. Może to dobry prognostyk dla Francuzek, bo sporo reprezentantek gra w ekipie z Lyonu, a już w grupie Trójkolorowe trafiają na Niemki.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez kat. » 27 Maj 2011 18:39

co to za finał bez kibiców ;)

http://boisko.pl/foto/zdjecie/polscy-ki ... mbley.html

zresztą, na jedno wychodzi w sumie, jeśli chodzi o tzw. atmosferę i doping

co do Pasiastych, to zawsze, a przynajmniej od kilku lat, mają farta i się ślizgają na granicy degradacji. Łączę się, Raku w bólu, raz że najprawdopodobniej poleci Polonia Bytom, którą lubię, dwa - na moim lokalnym podwórku też "lokalny rywal" się chyba fuksem utrzyma (Termalika Bruk-Bet Nieciecza :roll: :oops: ). No ale, jak to się mówi, nadzieja umiera ostatnia.

A propos Niecieczy, kiedyś bodajże w Radio Kraków, wypowiadał się jeden z piłkarzy kukurydzy (Nieciecza to zagłębie kukurydzy, gdyby ktoś nie wiedział) i bardzo ubolewał, że przychodzi mu grać na boiskach takich jak w Stróżach, konkludując, że dla takich klubików z tak mierną infrastrukturą, murawą etc. nie powinno być w tej klasie rozgrywkowej miejsca. Redaktora aż zatkało na takie dictum. :oops:

Fajno, że rodowici wracają do ekstraklasy, co do Podbeskidzia to mam ambiwalentne uczucia, bo o ile miasto zasługuje na tę klasę rozgrywkową, to już klub mocno "kukurydziany". Najważniejsze, że już epoka groklinoamikowa na tym szczeblu chyba bezpowrotnie się skończyła.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 28 Maj 2011 10:40

Nie wiem ale ja nie mam jakiś zdecydowanych antypatii do konkretnych klubów i kto zleci z ekstraligi wisi mi i powiewa.
Jak już Kat wkroczył na na lokalne podwórko to muszę poinformować koleżeństwo, że dzisiaj Olimpia Grudziądz może przypieczętować awans do I ligi. Potrzebny im 1 punkt muszą zdobyć w 3 kolejkach jakie pozostały do końca rozgrywek. Pierwsza próba już dzisiaj z Miedzią Legnica. Uczucia mieszane. Z jednej strony po się gra aby wygrywać i awansować a z drugiej czy Grudziądz stać na ten awans. Drużyna bez sponsora, finansowana głównie przez Urząd Miasta. Nie wiem czy miejskie finanse wytrzymają ten sukces a o możnego sponsora w mieście trudno. Chyba nie bardzo cieszyłoby mnie zwiększenie dotacji z miasta bo musiałoby się to odbyć kosztem innych dyscyplin dofinansowywanych z miejskiej kasy. Jeszcze nie awansowali a już są zgrzyty dotyczące ewentualnych premii za ten potencjalny awans. Oby ten awans nie był początkiem końca piłki w Grudziądzu i powrotem w ekspresowym tempie w rejony IV czy V ligi jak to było przez lata. Mieliśmy już w Grudziądzu precedens z drużyną żużlowców gdzie ambicje niektórych kibiców i działaczy doprowadziły klub po 2 sezonach w ekstralidze do bankructwa.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez dan » 30 Maj 2011 08:26

Wisła będzie próbowała walczyć o Ligę Mistrzów, a ja właśnie przeczytałem, że Ruud van Nistelrooy i Roque Santa Cruz mogą trafić do mistrza Polski. Nie są to już młodzi piłkarze (przede wszystkim ten pierwszy), ale takie nazwiska mimo wszystko robią wrażenie. Ciekawe ile w tej informacji jest prawdy? Podobno Stan Valckx, dyrektor sportowy Wisły Kraków w jednym z krakowskich hoteli spotkał się w związku z tym z... Ruudem van Nistelrooyem.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 30 Maj 2011 08:36

No i Cracovia się wyślizgała. :D Jeszcze Arka może się uratować bo cały czas nie wiadomo co z licencją dla Górnika.
W Grudziądzu już świętujemy awans i to od soboty kiedy punkty stracił GKS Tychy już wiadomo było, że awans pewny. Szacunek dla piłkarzy Olimpii za to, że nie świętowali a zagrali z Miedzią ambitnie i wygrali 2:0.
Bardziej na twoim miejscu Raku martwiłbym się drużyną mistrza Polski niż tym, że się Cracovii udało się uciec spod gilotyny. Po tym co Wisła pokazała w meczu z Polonią Warszawa to Ligę Mistrzów lepiej zostawić w spokoju. No chyba, że ktoś gustuje w kompromitacjach. Jeżeli tak ma wyglądać mistrz Polski który nie istnieje w meczu z przeciętną Polonią Warszawa to gdzie im na piłkarskie salony Europy. Może ktoś powiedzieć, że Wisła grała o pietruszkę bo tytuł zapewniony ale jest coś takiego jak sportowa ambicja i kibice którym to święto popsuto. Cóż jaka liga taki mistrz. :(
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość