Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez Menson » 09 Gru 2010 17:14

Natomiast w Ramsau wystartuje podobnie jak w Kuusamo Pochwała i Cieślar. Kadra przebywała w Szczyrku i niestety nie mogła trenować przez warunki wietrzne... Od piątku dopiero będzie w Austrii, a nie jak pisałem, że już tam przebywa. Pozostali juniorzy będą startować w Alpen Cup.
Menson
Kadra B

Postprzez Menson » 15 Gru 2010 22:47

Coś mają pecha Austriacy z tymi kolanami. Pierw Zauner, potem Schlierenzauer, a teraz Felix Gottwald. Austriak nie wystartuje przez blisko 3 tygodnie, przez co praktycznie może się pożegnać ze zwycięstwem w PŚ na który po 4 konkursach miał wielkie szanse. Niby to tylko opuszczenie dwóch zawodów w Ramsau, jednak mimo wszystko przez to, że teraz w kalendarzu jest tylko 13 zawodów, to każde z nich mają teoretycznie podwójną miarę. Warto też pamiętać, że po tym sezonie Felix po raz drugi kończy karierę.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 15 Gru 2010 23:36

Szkoda bo walka dobrych biegaczy na trasie to jest to co lubię w kombinacji ;) Szkoda tym bardziej że sezon w kombinacji jest jaki jest i absencja w 2 zawodach to praktycznie koniec szans na PŚ... (no chyba że Jasonowi też coś wypadki). Mam jednak nadzieje że nie będzie mnie interesować międzynarodowa rywalizacja i Pochwała odda ten jeden jedyny skok i wejdzie do 20 :D A poza tym to widzę że zostanie co najwyżej relacja live bo ES nie przewiduje w ten weekend transmisji z kombinacji...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 15 Gru 2010 23:51

No niestety minusem Eurosportu jest tak bogata oferta programowa, że niektóre rzeczy muszą przenosić do Eurosport2, a mimo to kombinację pokażą tam także z opóźnieniem. :shock: W czasie kombinacji i tak będą biegi czy biathlon, więc i tak z jednej rzeczy bym musiał zrezygnować. :lol:

Niby walka biegaczy na trasie jest dobra, ale ja właśnie w tym sezonie podziwiam Koksliena, że zrobił ogromny postęp na skoczni, i się nie przebija z miejsca 40. na 15., ale po skoku potrafi być nawet 15., czy już regularnie w pierwszej 30. Trochę mnie denerwują ci zawodnicy, którzy skaczą na bulę, a w biegu awansują z ostatnich na czołowe miejsca... (akurat w tym momencie to nie jest aluzja do Gottwalda, bo on mimo wszystko takich tragicznych skoków nie oddaje)
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 16 Gru 2010 22:04

http://www.kombinacjanorweska.dbv.pl/ne ... eadmore=90

A co sądzisz Menson o formie Jelenki? To się wydaje aż niemożliwe aby tak szybko wszystkim odskoczył :shock: Zawsze był jednym z lepszych skoczków ale skakać z 6 belek porównywalnie z najlepszymi to coś niesamowitego. Ciekawe jak to będzie wyglądać w konkursie. Mam nadzieje że w przypadku Słowioka nie będzie nas czekać to co zazwyczaj u polskich talentów czyli im starszy tym bardziej rówieśnicy odjeżdżają...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 16 Gru 2010 22:37

Słoweńcy skakali kilka godzin później z powodu późniejszego dojechania na skocznię, raczej tylko dlatego, że to nie żaden PŚ, tylko zawody juniorskie, pozwolono im skoczyć. Wtedy warunki mogły być zupełnie inne niż gdy wcześniej skakali wszyscy. Tak więc jak to się zawsze mówi, wszystko pokaże konkurs... Ale jak sam powiedziałeś, Jelenko to dobry skoczek, on często potrafił odskoczyć na kilka metrów nawet i podczas MŚJ. Ale i tak mi się wydaje, że to głównie przez całkiem inną porę oddania skoku.

Cieślar tutaj sobie przeskakuje wszystkich jak chce, ale trochę to może nastrajać negatywnie, bo ze Słowiokiem mam nadzieję, że jest tak, że w końcu nie oddaje tych skoków na maksa w treningach, ale w zawodach... Jednak mam nadzieję, że nie pójdą ci dwaj zawodnicy na zmarnowanie.

W PŚ startuje natomiast oczywiście Pochwała. Ma już 27 lat. A więc niech w końcu zacznie zdobywać jakieś normalne pozycje, bo inaczej nic z niego nie będzie już w ogóle, nawet zawodnika na pojedyncze punkty. Startuje także Andrzej Zarycki. O nim to kompletnie nie wiem co powiedzieć, bo w zawodach nie wiem kiedy ostatnio startował. :shock: Jednak uważam go za najlepszego biegacza spośród Polaków, ale ten bieg i tak mało kiedy dawał mu punkty PK...
Ostatnio edytowany przez Menson, 16 Gru 2010 22:58, edytowano w sumie 1 raz
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 16 Gru 2010 22:56

No to zmienia postać rzeczy aczkolwiek nie ma żadnych pomiarów wiatru na stronce FISu także ciężko to ocenić kto miał jakie warunki :D Myślę że Jelenko tak czy siak wygra ale już myślałem że wszystkim o 10 metrów odskoczył bo nie zerknąłem dokładnie na narodowości :lol: Faktycznie trzeba poczekać do konkursów żeby ocenić zmiany formy biegowej/skokowej ale jakoś się boję że Słowiok już taki mocny na skoczni nie będzie. Zapowiadał to zresztą marcowy konkurs w Oslo gdzie na dużej skoczni sobie nie radził a Cieślar nieźle skakał. No chyba że postanowił się oszczędzać w treningach.

Z Pochwały to już na pewno nic nie będzie. Systematycznie ale powoli poprawia się w biegu i jeszcze bardziej systematycznie ale nie powoli lecz szybko notuje regres na skoczni więc w taki sposób ciężko iść do przodu biegając nawet jak Gottwald. Myślę że Zarycki będzie uklepywał podobne miejsca na skoczni co Pochwała więc przed konkursem jestem nastawiony w pełni negatywnie i mogą mnie tylko pozytywnie zaskoczyć.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 17 Gru 2010 20:41

Jelenko wygrał, Adam Cieślar czwarty.

Tymczasem w Ramsau obok Pochwały wystartuje pierwszy raz w tym sezonie Andrzej Zarycki. Rozmawiałem z trenerem Michalczukiem, poniżej o tym co w kadrze przed kolejnym PŚ słychać i jakie są jej dalsze plany: ;)
http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010 ... do-pogody/ -
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez Urbus » 18 Gru 2010 12:32

Zakończyła się właśnie seria próbna i na 63 zawodników Pochwała zajął 37 miejsce, jest więc pewien progres. Zarycki tradycyjnie bardzo słabo. Zobaczymy jednak jak będzie w konkursie.
Urbus
Młodzik młodszy

Postprzez RychuGKM » 18 Gru 2010 16:27

Urbus napisał(a):Zakończyła się właśnie seria próbna i na 63 zawodników Pochwała zajął 37 miejsce, jest więc pewien progres. Zarycki tradycyjnie bardzo słabo. Zobaczymy jednak jak będzie w konkursie.

Za to w serii konkursowej jeszcze lepiej , bo 19 miejsce i ostatecznie 28 na mecie co oznacza pierwsze w tym sezonie punkty PŚ!!! Brawo :D .
PS. Co ciekawe Pochwała finiszował tuż za zwycięzcą seri skoków norwegiem E. Rianem , co oznacza , że pobiegł od niego szybciej o ponad minutę!!!
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Kacpero221 » 18 Gru 2010 16:31

A Zaryckiego nie pochwalisz? Ostatni w skokach, ostatni w biegu - razem 60. miejsce. :roll:
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez mati862 » 18 Gru 2010 17:00

Kacpero221 napisał(a):A Zaryckiego nie pochwalisz? Ostatni w skokach, ostatni w biegu - razem 60. miejsce. :roll:

Zarycki przed swoim skokiem miał złe warunki i czekał na skok z 5 min. A w biegu to go koledzy od razu odstawili i nie miał szans. Jak by był chociaż 40 po skokach to by walczył na trasie z przeciwnikami, a tak to przez cały czas biegł sam.
A Pochwała rzeczywiście bardzo dobrze, oby tak dalej.
Awatar użytkownika
mati862
Kadra B

Postprzez Menson » 18 Gru 2010 17:01

W biegu był 59.!! :mrgreen: Ja naprawdę myślałem, że go stać na lepszy bieg... Jednak już straciłem wszelką nadzieję na jego lepszy bieg. :? Pochwała zapunktował, a Cieślar znakomicie w AC, i zdecydowanie źle Słowiok... Wielka szkoda.
Menson
Kadra B

Postprzez RychuGKM » 18 Gru 2010 18:09

Menson napisał(a):W biegu był 59.!! :mrgreen: Ja naprawdę myślałem, że go stać na lepszy bieg... Jednak już straciłem wszelką nadzieję na jego lepszy bieg. :? Pochwała zapunktował, a Cieślar znakomicie w AC, i zdecydowanie źle Słowiok... Wielka szkoda.

Dziś znakomity występ polaków w alpen cup:
2. (2 po skokach)Cieślar
7. (14)Słowiok
9. (7)Gąsienica
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 19 Gru 2010 16:26

Występ w AC faktycznie dobry ale Słowiok w poprzednim sezonie prezentował się minimalnie lepiej. Postęp Gąsienicy, Bieli i Cieślara widoczny choć już zawodnicy w wieku Bieli a nawet młodsi zaczynają się liczyć.

Pochwała nauczył się biegać i jednocześnie oduczył się skakać co niestety jest częstą przypadłością. Takahashi kiedyś świetny skoczek a teraz daleko po skokach a na trasie szaleje. Dziś Tomek 29 i miejsce nie byłoby tak dobre jakby nie fakt że po skokach był 27 :shock: Może jeszcze jakieś punkty w tym sezonie ugra bo kolejne konkursy są na skoczniach normalnych choć trochę większych niż w Ramsau ale lepsze to niż K120 bo tu możliwości Pochwały są bardzo niewielkie. Cieszy też że zdecydowanie najlepsze skoki oddaje w konkursie. W tym przypadku inni mogliby się od niego uczyć tylko szkoda że te treningowe są beznadziejne a konkursowe przyzwoite. Może znowu czas zmienić specjalizację na biegi? :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 19 Gru 2010 22:11

Dwa razy w PŚ zapunktował Tomasz Pochwała (już napisałem Sikora, nie wiem z czego mi się to wzięło :lol: ). I dopóki będzie punktować, i będzie tych punktów zdobywać coraz więcej to będzie dobrze, jednak gdy ponownie zacznie zajmować dalsze miejsca, to obstaję za tym, żeby w jego miejsce startował kto inny. Jednak po co na miejscu był Zarycki, skoro trener się bał go dać na listę startową? :lol: Już jak był, to mógł startować... Ciekawe jest to, że cały bieg Pochwała biegnie na miejscach 31-35, a w końcówce wchodzi na miejsca 28 lub 29, jak to było wczoraj czy dzisiaj, czy też w zeszłym sezonie w tych dwóch, czy trzech startach w których zapunktował. Albo rozgrywa bieg dobrze taktycznie, i to się chwali, że w przeciwieństwie do innych zostawia siły na koniec, albo ma taki dobry finisz. :shock:

Dwa razy wygrał Austriak Mario Stecher, który przez to awansował na 2. miejsce w generalce. Prowadzi nadal Jason Lamy Chappuis, który jednak po raz pierwszy nie stanął na podium. Na 3. miejsce spadł Mikko Kokslien, który niestety za dużo stracił na skoczni. Formę biegową ma nadal bardzo dobrą. Nieobecny Gottwald spadł aż na 5. miejsce. Pochwała jest 43.

Następne zawody są 8 i 9 stycznia. Jednak Polacy podobno tam nie startują, bo chcą w tym czasie trenować... Przecież przerwy są tak długie, że mogą sobie trenować do tych zawodów i tam wystartować, a nie opuszczać zawody jak popadnie...

W Pucharze Zimy zwyciężył Mateusz Wantulok, który pokazał, że decyzja o wyrzuceniu go z kadrą raczej dobra nie była. Puchar Zimy
Menson
Kadra B

Postprzez Menson » 22 Gru 2010 23:21

Andrzej Zarycki został MP. Wicemistrzostwo dla Adama Cieślara, a brąz dla Mateusza Wantuloka. Do mety nie dobiegł Tomasz Pochwała, który zemdlał na trasie biegu, i w karetce ratowali go przez 40 minut. Co on - doping bierze, czy co :roll: . Na 4. miejscu, a dopiero 20 po skokach Paweł Słowiok. :shock: Na 5. miejscu zakończył zawody bardzo młody Stanisław Biela. Podobno podczas skoków do kombinacji jeszcze pogoda była dobra, niby tylko podwiało na początku Klimovi czy Wolnemu.

W ostatnim weekendzie Zarycki zajmuje ostatnie miejsce, a dzisiaj zdobywa MP. Cieślar czy Słowiok, którzy zawsze mieli znakomite skoki, tutaj poza pierwszą 10. Najbardziej wyrównany skokowo i biegowo, znajdujący się poza kadrą Wantulok, który na zgrupowaniu podobno nie nawiązywał równej walki z pozostałymi... Pochwała, który punktuje w PŚ dwa razy z rzędu, dzisiaj nie wytrzymuje biegu i mdleje... Jakieś to wszystko dziwne. :roll:

wyniki Mistrzostw Polski 22.12.2011
Menson
Kadra B

Postprzez RychuGKM » 23 Gru 2010 10:11

Nic nie jest dziwne , tylko po prostu wiatr rządził na skoczni . Pochwałę dopadło to co kowalczyk w turynie. Wantulok natomiast na tym zgrupowaniu pierwszy raz trenował na śniegu , podczas gdy inni mięli w nogach ponad 200 km
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 23 Gru 2010 12:09

Menson cytat z strony PZNu jest taki "W końcu okazało się, że Tomasz Pochwała zasłabł na ostatnim podbiegu. Tak niewiele dzieliło go od złota! Pochwała musiał zejść z trasy. Ostatkiem sił doszedł do ambulansu i spędził w nim następne 40 minut. Lekarze stawiali go na nogi, a także przeprowadzali badania." a Twój tekst zabrzmiał tak jakby go reanimowali 40 minut ;) Jeśli odwołali skoki a skoczyli kombinatorzy to ja w dobra pogodę nie wierzę i na skoczni po prostu była loteria. Jedynie z czasu biegu można wyciągać pewne wnioski. Wynika z nich że Cieślar i Słowiok pobiegli na poziomie Zaryckiego a temu zdarzało się mieć szybkie biegi w PŚ i w PK. Trudno ocenić formę biegową Zaryckiego bo na pewno inaczej by pobiegł w PŚ jakby kogokolwiek na tej skoczni wyprzedził. Wantulok zaś na poziomie Bieli i Pyclika. Wydaje się że w równych warunkach Wantuloka stać na co najwyżej 5 miejsce bo z Pochwałą, Zaryckim, Cieślarem i Słowiokiem nie ma szans a z resztą może powalczyć. Wydaje mi się że jego forma jest podoba do zeszłorocznej i nie ma szans nawet na punkty PK ale zobaczymy czy na Wielkiej Kroki mu się uda odskoczyć.

Jak dla mnie zasłabnięcie Pochwały jest jednak dziwne. Nie musiał się on forsować jak Kowalczyk a ta od początku nie biegła za dobrze i widać było że coś jest nie tak. Pochwała od razu wyszedł na prowadzenie i miał ogromną przewagę.

Zdziwię się jak na podium na Wielkiej Krokwi nie staną Cieślar,Pochwała i Słowiok i kandydatem do złota wydaje się zdecydowanie ten pierwszy. Jak zrobi na skoczni minutę, półtorej nad Pochwałą to wygra.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 23 Gru 2010 15:26

No bo trzeba wprowadzić trochę dramatyzmu pisząc o tych 40 minutach. Ludzie chcą sensacji. :lol:

No jednak taka prawda, że to były dosyć losowe zawody, i być może realniej przedstawiające sytuację będą po świętach na Wielkiej Krokwi. Jednak w przeciwieństwie do Ciebie Raku nie przekreślałbym szans na medal dla Zaryckiego i Wantuloka. Jednak o 1. miejsce powalczy faktycznie Cieślar z Pochwałą, a jeśli Słowiokowi skok wyjdzie taki, jaki potrafi, to zdobędzie brąz, ale właśnie zostawiam na to otwartą furtkę, bo mu skoki ostatnio zbyt często nie wychodzą...
Menson
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości