Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez zdzichu » 30 Kwi 2010 21:46

Duche co do nazwania Messiego legendą to czesciowo sie nie zgadzam ,jesli pokaże swój kunszt i poprowadzi Argentyne do sukcesu to wtedy ok .Przeciez w ostatnich latach super sezony mieli C.Ronaldo ,wczesniej ronaldinho cały swiat zachwycał sie ich grą ,ale czy juz można nazwać ich legendą,chyba nie z Messim jest podobnie ,legendą można nazwac piłkarza który zadziwia wszystkich genialna grą przez wiele lat i w futbolu na szczeblu reprezentacyjnym osiaga wielkie sukcesy,a Messi narazie nic z argentyną nie osiagnał,a tą super gre pokazuje od dwóch no może trzech sezonów
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez albatros » 30 Kwi 2010 23:02

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 15:34, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Masha » 30 Kwi 2010 23:29

Legenda futbolu, która wygrywała mistrzostwa ligowe i LM z trzema różnymi klubami?...hmm tylko Clarence Seedorf? Ja tam się zgadzam, świetny pomocnik, który powinien mieć choć jedną złotą piłkę w kolekcji. Z kolei Maldini piłkarz, który oddał serce Milanowi (spędził w nim całą karierę) i który posiada wszystkie serca sympatyków Milanu (również moje), wygrał ligę mistrzów więcej razy niż Seedorf, bezapelacyjnie był najlepszym obrońcą przełomu XX/XXI wieku i jeżeli chodzi o defensywę moża nazwać ten okres epoką Maldiniego. Więc nie ma reguły :wink:

Tak patrzę na piłkarzy Interu i tam nie ma piłkarza, który mógłby stać się legendą, choć przepraszam jest Samuel Eto'o, według mnie najlepszy piłkarz Afryki w historii. Ale Eto'o gra w Interze mimo iż nie chciał w nim grać, musiał odejść bo nie chciała go Barcelona (nota bene zrobiła najgorszy interes w historii).

W Bayernie jest za to wiecznie niedoceniany Robben- według mnie piłkarz-geniusz (gratulacje dla Realu, interes życia...) i Frank Ribery. Jednak swoją postawą zarówno na boisku jak i poza nim większą legendą bawarskiego klubu może stać się wyłącznie Arjen. I tego z całego serca mu życzę.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez dan » 01 Maj 2010 13:31

Należałoby tutaj rozróżnić piłkarzy, którzy stali się legendami i tych, którzy mają na to szanse w przyszłości.
Jeżeli chodzi o tych pierwszych - tak jak Albatros napisał szaleńcy Garrincha i Cruyf. Ten pierwszy grał w reprezentacji obok innej legendy - Pele, a trzeba pamiętać, że byli w niej również Didi, Zagalo i Vava. Każdy z tych piłkarzy zasługuje na miano legendy. Poza tym Maradona, Puskas, Di Stefano, Platini, Zidane. To jest ta ścisła czołówka. Mógłbym jeszcze dodać kilku innych piłkarzy - Kempes, Rossi, Hagi, Figo, Maldini, Rummenige, Gerd Müller, Jaszyn, Van Basten. Oczywiście w historri było więcej takich zawodników.
A co do tych, którzy mają szansę na to w przyszłości - bezprzecznie Messi, a także Robben, któryś z afrykańskich piłkarzy (może Drogba lub Eto albo Essien), nadal mimo wszystko ma tę szansę Christiano Ronaldo.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Sven » 01 Maj 2010 14:21

Legendy, Legendy to Beckenbauer,Best czy choćby Kahn :wink: Duncan Edwards - niestety...
Zawsze będę pamiętał także o Beckham'ie pod względem umiejętności gry w piłkę (i nie tylko) :) Jeśli wymieniamy Maldiniego, to także Giggs. Legenda Diabłów, rok temu wybrany najlepszym piłkarzem grającym w Anglii :D (Więc formę utrzymuje przez tyle laaat). Niestety z Walią nie udało mu się osiągnąć jakiś większych sukcesów...
Robben, gdyby nie kontuzje, które łapał non stop czy to w Chelsea czy w Realu pewnie byłby "jeszcze wyżej" niż obecnie. Z Bayernem ma szansę wygrać wszystko w tym sezonie, zobaczymy jak poradzi sobie na MŚ.
Du bist mein Glück, Groß wie ein Planet
Deutschland & Neuner & United
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Miejscowość: DE

Postprzez albatros » 01 Maj 2010 17:32

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 15:34, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Sven » 01 Maj 2010 20:10

Bayern Monachium został mistrzem Niemiec :D(Nie wierzę, że Bayern przegra a Schalke wygra 18-0 :lol: ) Dzięki wygranemu meczu przeciw Bochum 3 : 1(3x Muller) oraz przegranej rywala (Schalke) z Bremą 0-2. Schalke jednak może świętować tytuł wicemistrzowski ( i przygotowywać się do fazy grupowej LM) za to Werder znacznie zbliżył się do 3 miejsca na podium. Wszystko wskazuje także na to, że na Europejskich boiskach także zobaczymy Bayer oraz Borussię 8) .
Ostatnio edytowany przez Sven, 01 Maj 2010 20:23, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 01 Maj 2010 20:16

Albatros a co byś powiedział gdybym do tego wybitnego grona dorzucił Telmo Zarre najlepszego strzelca primera division który strzelał także na mundialu i Justa Fontaine ktory poprzez wystep w 1958 roku na mundialu także wstapił w szereg legend tyle że może bardziej mistrzostw swiata
Fajne że Bayern zdobył mistrzostwo może bedzie potrójna korona ,choć Inter ma też szanse na potrójna korone
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez dan » 02 Maj 2010 14:16

Albatros fajnie żeś zestawił tych piłkarzy, oczywiście można się z niektórymi typami nie zgodzić, ale to jest kwestia indywidualna. Ja wcześniej robiąc na szybko takie podsumowanie pominąłem na przykład takich piłkarzy jak Eusebio i Lineker - zgadzam się jednak z tym, że powinni oni znaleźć się w tym zestawieniu. Natomiast nigdy nie przepadałem za Ronaldo i nie do końca mnie przekonywał. Pamiętam jak został ten Brazylijczyk królem strzelców mundialu, ale miał też słabsze sezony. Poza tym po prostu za nim nie przepadałem. Podsumowując moje zestawienie niewiele będzie się różniło od Twojego, ale jednak:

- Nasazzi, Zamora, Meazza, Leonidas
- Di Stefano, Schiaffino
- Puskas, Pele, Garrincha, Vava, Didi, Gilmar, Kopa
- B.Charlton, B.Moore, Eusebio, Jaszyn, Best
- Beckenbauer, Müller, Gerson, Passarella, Cruyff, Zoff, Neeskens
- Maradona, Platini, Rummenige, Lineker, van Basten
- Romario, R.Baggio, Stoiczkow, Maldini
-Zidane
Tak więc zamiast Ronaldo postanowiłem dodać Neeskensa przede wszystkim. Poza tym zwróciłbym uwagę na Weaha i Abedi Pele, a także Rogera Millę (jako tych, których wyróżniłbym z kontynentu afrykańskiego). Dodałbym tu Rumuna - Maradonę Karpat Hagiego. Mógłbym wymienić znacznie więcej tych piłkarzy. Nie może być jednak za dużo legend, ale świetnych piłkarzy w historii było sporo.
Postanowiłem jednak pójść jeszcze dalej i zrobić bardzo trudną rzecz, czyli wymienić moim zdaniem 5 najlepszych w historii. Kolejność będzie przypadkowa:
Pele
Maradona
Garrincha
Zidane
Puskas
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 02 Maj 2010 15:44

Właśnie Twente Enschede zostało mistrzem Holandii. O 1 punkt ta drużyna wyprzedziła Ajax Amsterdam.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez albatros » 02 Maj 2010 18:14

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 15:35, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Sven » 02 Maj 2010 21:37

Liverpool bez Torresa uległ Chelsea 0-2 co już chyba The Blues (niestety) zapewnia Mistrzowstwo Anglii :(
Manchester United przedłużył swoją szansę skromnie wygrywając po golu Nani'ego w Sunderland.
Jednak mam nadzieję, że w ostatniej kolejce może wydarzy się jakaś mega sensacja :D
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez 19Kolejorz95 » 03 Maj 2010 07:41

A w polskiej lidze ciekawie cztery drużyny z szansą na mistrzostwo...W następnej kolejce Legia - Wisła ( modlę się o remis)
Wtedy Lech wygra i jest liderem, a po wygranej Rucha, Chorzowianie mają szansę na wicemistrzostwo :D :D

A LEgia bez europejskich pucharów :lol:

Tak musi wyglądać nasza liga po zakończeniu sezonu w mojej opini

1. Lech
2. Ruch
3. Wisła
4.Legia
15.Polonia
16.Arka
Lindsey Vonn:*
Awatar użytkownika
19Kolejorz95
Junior młodszy

Miejscowość: Kalisz

Postprzez zdzichu » 03 Maj 2010 12:54

Ja ci dam Sven niestety :lol: mam nadzieje że londynczycy pokonają ten Wigan i wrócą na tron bo po tym co pokazali w tym sezonie absolutnie zasłużyli na tytuł .Kolejorz twoja wizja co do ekstraklasy całkowicie mi odpowiada tyle że, ja marze o tym żeby Odra wodzisłąw spadła z ligi ,a skoro ruch ma zajac drugie miejsce to puchar polski niech zdobedzie np taka pogoń
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 03 Maj 2010 13:09

Ja czuje że mistrzem będzie Wisła ale tylko dzięki Lechowi tak jak w poprzednim sezonie który teraz straci z 4/6 punktów. Moi kandydaci na mistrza to Ruch 10% albo Wisła 90%. :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 03 Maj 2010 15:51

Gdyby Ruch został mistrzem byłaby to sensacja, nie chciałbym Legii, a Wisła ma już tych mistrzów trochę za dużo, więc może Lech? Zresztą która drużyna by wygrała w Polsce ligę i tak nie ma szans w europejskich pucharach, a dla mnie to jest najważniejsze. Mogłyby spaść Polonia Warszawa i Arka, a awansować Widzew i Górnik, bo to wielkie kluby, które dużo znaczyły w przeszłości, nawet w Europie.

Wcześniej wspomniałem, że Twente Enschede zostało mistrzem Holandii - jest to pierwszy w historii tytuł dla tego klubu. Znowu nikt z wielkiej trójki (Ajax, PSV, Feyenord) nie wygrał Ligi.
Już coraz więcej rozstrzygnięć w liczących się ligach Europy - mistrzem Szkocji już zostało Glasgow Rangers, a Belgii Anderlecht Bruksela. No i jeszcze w Grecji Panatchinajkos Ateny. Wydaje się, że w Niemczech szanse Schalke na wyprzedzenie Bayernu są iluzoryczne. Zobaczymy jak się zakończy walka w Anglii, Włoszech, Hiszpanii I Francji. W Portugalii Benfica jest bardzo blisko tytułu, w Austrii Red Bull Salzburg, a w Rosji oczywiście rozgrywki dopiero dochodzą do półmetka.

A wracając do piłkarzy wszechczasów, podałem moją 5 i chciałbym byście też spróbowali to zrobić. Jestem ciekawy jakie byłyby wyniki. Moglibyśmy tak zabawić się.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 03 Maj 2010 16:09

Dan moja piątka też jest podobna do twojej ,ale są róznice, jest ona nastepujaca Pele Puskas Zidane Ronaldo Di Stefano
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez albatros » 03 Maj 2010 16:50

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 15:39, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Sven » 03 Maj 2010 17:55

Moja "5" :

Beckenbauer, Muller, Best, Garrincha, Beckham :D (Rez. : Cantona, Maier, Eusebio, Van Basten, Mattheaus)

Teraz "5" obecnie grających:

Cristiano Ronaldo, Messi, Rooney, Giggs, Robben (Rez.: Ribery, Vidić, Drogba, Ballack, Fabregas)
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez dan » 04 Maj 2010 14:05

Cloner podaj Twoją 5 z historii, zobaczymy jakie wyjdą nam wyniki.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości