przez dan » 02 Maj 2010 14:16
Albatros fajnie żeś zestawił tych piłkarzy, oczywiście można się z niektórymi typami nie zgodzić, ale to jest kwestia indywidualna. Ja wcześniej robiąc na szybko takie podsumowanie pominąłem na przykład takich piłkarzy jak Eusebio i Lineker - zgadzam się jednak z tym, że powinni oni znaleźć się w tym zestawieniu. Natomiast nigdy nie przepadałem za Ronaldo i nie do końca mnie przekonywał. Pamiętam jak został ten Brazylijczyk królem strzelców mundialu, ale miał też słabsze sezony. Poza tym po prostu za nim nie przepadałem. Podsumowując moje zestawienie niewiele będzie się różniło od Twojego, ale jednak:
- Nasazzi, Zamora, Meazza, Leonidas
- Di Stefano, Schiaffino
- Puskas, Pele, Garrincha, Vava, Didi, Gilmar, Kopa
- B.Charlton, B.Moore, Eusebio, Jaszyn, Best
- Beckenbauer, Müller, Gerson, Passarella, Cruyff, Zoff, Neeskens
- Maradona, Platini, Rummenige, Lineker, van Basten
- Romario, R.Baggio, Stoiczkow, Maldini
-Zidane
Tak więc zamiast Ronaldo postanowiłem dodać Neeskensa przede wszystkim. Poza tym zwróciłbym uwagę na Weaha i Abedi Pele, a także Rogera Millę (jako tych, których wyróżniłbym z kontynentu afrykańskiego). Dodałbym tu Rumuna - Maradonę Karpat Hagiego. Mógłbym wymienić znacznie więcej tych piłkarzy. Nie może być jednak za dużo legend, ale świetnych piłkarzy w historii było sporo.
Postanowiłem jednak pójść jeszcze dalej i zrobić bardzo trudną rzecz, czyli wymienić moim zdaniem 5 najlepszych w historii. Kolejność będzie przypadkowa:
Pele
Maradona
Garrincha
Zidane
Puskas