Duche, masz "specyficzne" podejście do sprawy i ja tego nie rozumiem ale takie Twoje prawo by mieć inne zdanie.
Proszę Cię tylko abyś uszanował to że jednak większości nie w głowie teraz rozrywki i przyjemności... Chyba tych parę dni możesz wytrzymać.
Ciekawa rzecz że żałobę ogłosiły Rosja, Litwa, Ukraina, Gruzja a nawet ... Brazylia. Raczej nikt ich do tego nie zmuszał.
Masha napisał(a):Odnośnie Lecha Kaczyńskiego. Nigdy nie był moim ukochanym politykiem, stoję po całkowicie innej stronie barykady, ale bardzo ubolewam, że Polska straciła wybitnego polityka, męża stanu, patriotę, katolika i bardzo mądrego człowieka.
Twoje słowa świadczą że jesteś mądrą dziewczyną, która potrafi w takiej chwili wznieść się ponad uprzedzenia. Mam nadzieję że wkrótce zniknie ta "barykada" bo polityka to nie wojna, choć w naszym kraju przybrała taką formę. Oby ta tragedia to zmieniła...
Przykre jest to że aby docenić naprawdę szlachetnego i prawego człowieka trzeba było tragedii i jego śmierci. Piękne są za to te obrazy tysięcy Polaków przed Pałacem Prezydenckim i dywan z kwiatów i zapalonych zniczy oraz tłumy na ulicach Warszawy podczas przejazdu konduktu z ciałem Lecha Kaczyńskiego..
Polacy dali sobie wmówić fałszywy wizerunek Prezydenta skutecznie przedstawiany przez media jako małostkowego, konfliktowego, zaściankowego itp. choć w rzeczywistości był ciepłym i miłym człowiekiem o czym mogli się przekonać ci którzy znali Go bliżej prywatnie i dopiero teraz dociera to do szerszej świadomości wielu naszych rodaków.
Nieszczęściem zmarłego Prezydenta było to że nie potrafił i nie przywiązywał wagi do odpowiedniego PR-u i w konsekwencji nie mógł wyzwolić się z narzuconego i fałszywego wizerunku.
Ja zapamiętam Prezydenta L. Kaczyńskiego przede wszystkim jako człowieka który przywrócił prawdziwą pamięć historyczną o Powstaniu Warszawskim i ludziach którzy póżniej byli mordowani i prześladowani za działalność podziemną w tamtych latach w czasach PRL-u. Jako człowieka który twardo walczył o interesy Polski nie bacząc na to że krzywo na Niego przez to patrzono na europejskich salonach ale szanowano Go za to. Miękkiego i uległego partnera, mimo że się go poklepuje w swietle kamer, nie szanuje się w przeciwieństwie do tego który potrafi postawić na swoim mimo że to się wielu nie podoba.
Świętej Pamięci Prezydenta Kaczyńskiego będę wspominał jako wybitnego Polaka i Patriotę i dumny jestem że ktoś taki był Prezydentem Rzeczpospolitej.
Pozytywnym aspektem tej tragedii, o ile można się tak wyrazić, jest fakt ze do świadomości wielu ludzi w Europie i na świecie dotrze prawda o zbrodni katyńskiej bo od tej chwili nieodłącznie będzie łączyć się z wczorajszą katastrofą.
Żal mi wszystkich tragicznie zmarłych w katastrofie osób ale szczególnie boli oprócz pary prezydenckiej strata Prezydenta na Uchodżctwie, Ryszarda Kaczorowskiego i legendy Solidarności Anny Walentynowicz.