Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez Nedops » 14 Lip 2016 13:42

Na halowych ;) W Rio będzie.
Wysyłamy na igrzyskach prawie wszystkich, których możemy, łącznie z Glanc i Jelonkiem.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Bocian » 14 Lip 2016 14:11

Nedops napisał(a):Na halowych ;) W Rio będzie.
Wysyłamy na igrzyskach prawie wszystkich, których możemy, łącznie z Glanc i Jelonkiem.

Jej 76,31 będzie anulowane?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez Nedops » 14 Lip 2016 14:12

Bocian napisał(a):Jej 76,31 będzie anulowane?

Tak.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez san » 16 Lip 2016 23:14

Pliś uzyskała minimum olimpijskie na 5km ale zbyt późno. Miała startować na tym dystansie na ME ale została wykreślona przez szefa wyszkolenia Olszewskiego bo "nie robiła postępów". Mam nadzieję, że na koniec roku Olszewski i Skucha zostaną wymieceni z władz PZLA.
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 19 Lip 2016 20:32

Pierwszy dzień MŚJ i złoto Bukowieckiego z rekordem świata Juniorów 23,34.
W pozostałych konkurencjach smutno wyglądały eliminacje tyczki kobiet. Czy można mieć pretensje do zawodniczki skoro wysokość eliminacyjna była graniczna dla jej możliwości. Chyba tylko, że w żadnej z prób tak naprawdę nie podjęła walki i oddała te próby walkowerem a całego smutku dopełnia fakt iż była to medalistka MP seniorek.
Na 10 000 m sukcesu spodziewać się było raczej trudno. Już nie pamiętam ile razy czołówka Polaka zdublowała. W końcu był ostatni z tych którzy bieg ukończyli.
Nedops czy to prawda, że w eliminacjach dysku kobiet nie wystartuje żadna Polka? Może źle zrozumiałem tych komentatorów?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 19 Lip 2016 21:01

A w chodzie kobiet, medal dla Etiopki :o Czyżby to była kolejna konkurencja, którą chcą zwojować Afrykańczycy?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Nedops » 19 Lip 2016 21:07

figaro56 napisał(a):Nedops czy to prawda, że w eliminacjach dysku kobiet nie wystartuje żadna Polka? Może źle zrozumiałem tych komentatorów?

Nie wystartowała, bo eliminacje dysku już za nami.
Tylko nie każ mi bronić decyzji PZLA o niewystawianiu reprezentantki Polski w tej konkurencji (tak jak i w niektórych innych, w których mamy młodych na przyzwoitym poziomie). Napiszę tyle, że Karolina Urban (mistrzyni Polski juniorek) miała minimum IAAFowskie (zresztą gospodarze mają prawo wystawić swojego zawodnika niezależnie od minimów - Polska nie skorzysta w Bydgoszczy z tego prawa ani razu), a kilka dni temu (ok, już po ogłoszeniu kadry na mśj) uzyskała 52.87 (na mśj awans do finału dał wynik o 4 metry słabszy).

Bukowiecki zrobił swoje ;) ciekawe jak będzie w Rio (dziś w Czechach "Nigeryjczyk" Mozia 21.76, 3. wynik w tym sezonie na świecie).
Pewnie mało kto z forumowiczów pamięta - 5 lat temu na memoriale Skolimowskiej czołowi seniorscy kulomioci (Armstrong, Majewski, Cantwell...) pchali m.in. kulą 6 kg - wszyscy słabiej niż dziś zrobił to Bukowiecki ;)
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Bocian » 19 Lip 2016 21:08

Umarła Agata Karczmarek, rekordzistka Polski w skoku w dal :cry:

http://sportowefakty.wp.pl/la/616503/ni ... trzostw-sw
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez san » 19 Lip 2016 23:35

R.I.P.
Jeszcze dziś pamiętam jak 20 lat temu w nocy, waliłem pięścią w podłogę po jej spalonych skokach na złoty medal, w Atlancie.
san
Mistrz Świata

Postprzez san » 20 Lip 2016 00:19

figaro56 napisał(a):w żadnej z prób tak naprawdę nie podjęła walki i oddała te próby walkowerem a całego smutku dopełnia fakt iż była to medalistka MP seniorek.

Figaro, jak chcesz mieć lepsze wyniki w tyczce to kup tyczki :) Trudno uprawiać skok o tyczce bez tyczki. Na Górnym Śląsku, który liczy 5 mln mieszkańców nie wiedzą co to jest tyczka. To tak jakby Słowacja nie uprawiała tej konkurencji.
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 20 Lip 2016 06:57

San ale dlaczego to ja mam kupować te tyczki. Niech kupują je ci którzy rządzą pieniędzmi z moich podatków.
Nedops zapewniam cię, ze niczego nie każę ci tłumaczyć a już tym bardziej bzdurnych decyzji kierownictwa PZLA. No niestety ale ta ekipa ostatnio słynie ze spektakularnych idiotycznych decyzji które ich wręcz ośmieszają. Może rzeczywiście już czas na jakieś zmiany. Już to kiedyś pisałem, że nigdy nie wiadomo co wymyśli Skucha i jego wesoła kompania. Nie korzystanie z przysługujących miejsc należnym gospodarzom i to na juniorskiej imprezie, gdzie postępy robi się praktycznie z dnia na dzień. Gdzie rekordy życiowe bije się seryjnie a jakąż większą motywację można mieć niż światowe mistrzostwa do takich poczynań. To nie jest głupota to zbrodnia.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 20 Lip 2016 21:11

Jak ja kocham takie niespodzianki. Klaudia Maruszewska złoto w oszczepie. Tu zawiera się wszystko to co pisałem w poprzednim poście, że mając możliwość wypróbować jakiegoś zawodnika na mistrzowskiej imprezie trzeba to robić. Ta dziewczyna bije rekord życiowy o 5,5m.
Po tym sukcesie jakoś trudno odnieść się do pozostałych startów Polaków. Trzeba założyć, że jak mogą się w juniorskim sporcie trafiać takie starty jak naszej świeżo upieczonej złotej Klaudii to mogą także jak ten na 800m o ile dobrze zapamiętałem nazwisko zawodniczki Czapli. Podejrzewam jakąś niedyspozycję zdrowotną bo tylko tak można tłumaczyć tę kompromitację.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Nedops » 20 Lip 2016 21:28

Maruszewska super, 23. wynik zgloszenia i złoty medal - piękna sprawa (a nie był to jakiś jeden jedyny rzut w którym powiało pod oszczep, po prostu była najlepsza).
Czapla ma za sobą mistrzostwa Europy juniorów młodszych: eliminacje w czwartek, półfinał w piątek, finał (5. miejsce) w sobotę. Potem powrót do Polski, jakimś cudem przeszła eliminacje, ale 5. mocny bieg w ciągu tygodnia było już ponad siły dziewczyny, która niedawno skończyła 17 lat...
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez san » 21 Lip 2016 00:07

Figaro, rozpatrzmy miasto Grudziądz. Z podatków mieszkańców piłkarze dostają 3 mln zł za rozpaczliwą obronę przed spadkiem do III ligi (przepraszam, za rozsławianie miasta), żużlowcy 2 mln zł (m.in. dla emeryta Golloba)- bogaty Toruń daje 300 tys. zł i wreszcie lekkoatleci- 25 000zł. Tyczka kosztuje przynajmniej 1500zł, gdyby kupić kilka zabrakłoby pieniędzy na wyjazdy, na trenerów itp. I jak tu skakać w Grudziądzu?
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 21 Lip 2016 00:40

San- wielokrotnie o tym tu pisałem. Zgadzam się całkowicie. O ile inwestowanie w piłkę można od biedy jakoś tam zrozumieć. Kilku jednak tam chłopaków uprawia sport a i kilka dziewcząt licząc drużynę kobiet gania za piłką. O tyle inwestowanie w żużel to inwestycja w oglądactwo bo ilu tam uprawia ten sport zawodników. To nigdy nie będzie sportem masowym do tego piekielnie drogim. Inwestowanie w lekką skończyło się w Grudziądzu w kilka lat po śmierci Bronka Malinowskiego,
Tylko jedno sprostowanie piłkarze bronili się przed spadkiem do II ligi a nie III.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 21 Lip 2016 20:33

I wszystko jasne. Rosjanie nie wystartują na igrzyskach w Rio. Czyli na olimpiadzie zabraknie m.in Siergieja Szubienkowa, mistrza świata na 110 m przez płotki.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 21 Lip 2016 20:39

Ewa Swoboda ze srebrem MŚJ na 100 metrów. Z wynikiem 11,12 :) 6 wynik w Europie. Brawo, oby tak dalej :)
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 21 Lip 2016 21:05

Na dzisiaj od Ewy więcej wymagać nie można. Poprawiony rekord Polski juniorek. Czy te 11,12 da finał olimpijski? Nie wiem jakie czasy były potrzebne do awansu na przykład na ostatnich MŚ czy IO. To oczywiście do sprawdzenia. W każdym bądź razie wielkie gratulacje dla niej i tylko prowadzić ją dalej rozsądnie a możemy mieć z niej pociechę.
Dobrze się słucha tych wywiadów z tymi młodymi ludźmi. Luz I spontaniczność ale równocześnie pełna świadomość tego celu do jakiego dążą. Widać jak sport sprawia im frajdę na tym etapie kariery.
Po bezbarwnym występie naszego dziesięcioboisty bardzo dobrze startuje wśród kobiecego wieloboju nasza dziewczyna. Trzymam kciuki aby udało się jej pobić rekord Polski. Które to da miejsce się okaże.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 21 Lip 2016 21:42

figaro56 napisał(a):Na dzisiaj od Ewy więcej wymagać nie można. Poprawiony rekord Polski juniorek. Czy te 11,12 da finał olimpijski? Nie wiem jakie czasy były potrzebne do awansu na przykład na ostatnich MŚ czy IO. To oczywiście do sprawdzenia. W każdym bądź razie wielkie gratulacje dla niej i tylko prowadzić ją dalej rozsądnie a możemy mieć z niej pociechę.
Dobrze się słucha tych wywiadów z tymi młodymi ludźmi. Luz I spontaniczność ale równocześnie pełna świadomość tego celu do jakiego dążą. Widać jak sport sprawia im frajdę na tym etapie kariery.
Po bezbarwnym występie naszego dziesięcioboisty bardzo dobrze startuje wśród kobiecego wieloboju nasza dziewczyna. Trzymam kciuki aby udało się jej pobić rekord Polski. Które to da miejsce się okaże.

W Londynie awans do finału dawał czas 11,01 a na MŚ w Pekinie 10,97. Murielle Ahoure z wynikiem 10,98 była poza finałem. Także przed Ewą spore wyzwanie.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez san » 21 Lip 2016 22:07

figaro56 napisał(a):Tylko jedno sprostowanie piłkarze bronili się przed spadkiem do II ligi a nie III.

W I lidze jest Legia, w drugiej Olimpia i broniła się przed spadkiem do III ligi.
Finansowanie la w Grudziądzu skończyło się z prezydenturą brata Bronka.
san
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości