Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez figaro56 » 20 Lip 2014 22:38

Czy wam się podoba ten węgierski model? Kilka dyscyplin na najwyższym poziomie a reszty nie ma. Też rzućmy wszystkie siły dajmy na to na kajaki a resztę olejemy. Zawsze Madziarzy tak mieli i nie widzę tu żadnej zasługi Orbana. Po 89 roku żaden rząd nie był szczególnie szczodry dla sportu w Polsce.
Jak poziom lekkiej ma wyglądać tak jak na Węgrzech to ja z góry dziękuję. Koniec z polityką w tym temacie.
Kurde, gdzie to odnotować bo pierwszy raz generalnie zgadzam się z Raku. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 20 Lip 2014 23:08

figaro56 napisał(a):Kurde, gdzie to odnotować bo pierwszy raz generalnie zgadzam się z Raku. :D

Już nie przesadzaj, bo to że się politycznie nie zgadzamy i raczej się nie dogadamy na tej płaszczyźnie, to nie znaczy że w innych tematach zawsze mamy inne zdanie. Mi się wydaje że się wiele razy zgadzaliśmy. :mrgreen: Jeśli nie mamy tzw. "korwinizmu" i zakładamy jakąś "sprawiedliwość społeczną", to w sporcie nie może zyskiwać ten, kto najlepiej kombinuje albo ma więcej imprez mistrzowskich. Mistrzostwa Europy za niecały miesiąc, będziemy mieli około trzydziestu reprezentantów w 10 list europejskich i każdy kto wejdzie do ósemki będzie miał gwarantowane jakieś fundusze i nagrodę. Nie uważam, żeby rozszerzanie tego jeszcze na DME miało sportowy sens. Zresztą temat absurdalności "stopniowania" imprez w naszym kraju poruszany jest zawsze w czasie Uniwersjady ;)

W niektórych konkurencjach to będzie ważny start, bo np. taki Zalewski na 200 metrów musi się jeszcze sporo poprawić żeby walczyć o finał na świecie, więc musi wykorzystać swoją niezłą formę w europejskim starcie, gdzie skala rywali jest inna. Jak będziesz Sanie to mi jeszcze napisz czy Zalewski zostaje na tych 200 metrach czy będzie biegał 400, bo chyba mi się coś obiło o uszy.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 21 Lip 2014 18:14

No to Raku możesz odhaczyć Justynę Święty. W Sopocie wyrównała rekord życiowy 52, 22. Jest minimum.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 22 Lip 2014 21:09

Drogi Raku. Mlody jestes i nie pamiętasz jak było jeszcze niedawno. Stypendia byly także za miejsce na podium w PŚ, PE, Grand Prix a także w drużynowym PE w lekkoatletyce. Nikt wtedy nie martwił się, że w jednej dyscyplinie są PŚ a w innej nie, nie było mowy o jakiejś minimalnej sprawiedliwości sportowej (co to jest?). Obecny system jest idiotyczny- np. mozna mieć kilku świetnych w danej kategorii wagowej a szansę na stypendium ma tylko ten, który pojedzie na imprezę mistrzowską. To niesłychane zawężenie bazy polskiego sportu widać po wynikach. Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość- i tak tych stypendiów nie dostaną- kilka lat temu Skucha też o nie występował i przegrał.
Wybitny ekspert napisał(a):To raczej nie jest system prawicowy tylko lewicowy, by nie powiedzieć komunistyczny

To nie jest system komunistyczny tylko hitlerowski. Wymyślili to Niemcy przed IO w 1936r. i przyniosło im to wielkie zwycięstwo nad USA, które zdecydowanie wygrywało igrzyska po wojnie.
figaro56 napisał(a):Czy wam się podoba ten węgierski model?

Podoba nam się. Zdecydowanie bardziej wolimy 8 razy Mazurka Dąbrowskiego niż 2 razy :)
san
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 22 Lip 2014 21:34

Czyli podsumowując Twój wpis San: https://www.youtube.com/watch?v=MRM81MaoNiw

Sprawiedliwość sportowa to nie wożenie się na wynikach lepszych zawodników. Ktoś kto nie ma minimum nawet na ME i nigdy nie prezentował wysokiego poziomu nie jest w pojęciu sportowym rozwojowy. Zdecydowanie jestem za tym, żeby stypendium ministerialne (bo jakieś uczelniane można wykombinować) dostawać za miejsce w 8 na MŚJ (przecież takich miejsc i tak wcale nie byłoby wiele), a nie szukać jakiś dziur wśród seniorów. Wszystkie pieniądze które są za Uniwersjadę przekazać właśnie na jakieś datki za miejsce w 8 MŚJ.

Także drogi Sanie nie martw się bo każdy kto będzie w 8 na ME zostanie wsparty przez państwo i każdy zdaje sobie z tego sprawę przed startem. A jeśli chodzi o medale IO, to dla mnie poza ilością liczy się też jakość - medal w każdym sporcie nie ma dla mnie takiej samej sportowej wartości, bo każdy ma inne sportowe zainteresowania.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 22 Lip 2014 23:08

San- komu byś kibicował gdybyśmy przyjęli węgierski model. Lekka tam prawie nie istnieje(poza męskim młotem), ciężary również. Zresztę łatwiej wymienić dyscypliny w których Węgrzy się liczą. Ja dziękuję za taki sport w którym musiałbym czekać całe dajmy na to IO na kajaki. Absolutnie im tego nie zazdroszczę. Co ciekawe są potęgą w kajakach a we wiosłach ich nie ma. Już wolę nasz polski ułomny model. Pomijając zresztą Madziarów kiedyś była dyskusja o lekkiej czy chcielibyśmy taką do niedawna szwedzką reprezentację. Trzy wielkie gwiazdy które zapewniały medale i w efekcie zawsze nas wyprzedzali w klasyfikacji medalowej a reszta konkurencji bez emocji, bez udziału naszych sportowców. Zupełnie niedawno dyskusja o Holendrach na ZIO. To samo. Zrób ankietę Raku i przkonajmy się czy na tym forum jest więcej zwolenników ścisłej specjalizacji polskiego sportu czy jednak ma pozostać tak jak jest. A jeżeli specjalizacja to w czym?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 22 Lip 2014 23:14

figaro56 napisał(a):Zrób ankietę Raku i przkonajmy się czy na tym forum jest więcej zwolenników ścisłej specjalizacji polskiego sportu czy jednak ma pozostać tak jak jest. A jeżeli specjalizacja to w czym?

Była tego typu ankieta o sporach zimowych. Ogólnie się nie da, bo jest tylko dziesięć opcji i sam bym musiał subiektywnie już coś wybrać do ankiety. Założenie jest takie, że każdy chciałby specjalizacji w sportach które ogląda. Oczywiście w przypadku podejścia subiektywnego. ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 22 Lip 2014 23:42

Wracając do twojej dyskusji z Sanem. To akurat lekka nie powinna narzekać bo może nas reprezentować 3 zawodników w każdej dyscyplinie i nic nie stoi na przeszkodzie aby każdy z nich był w 8. Ilu będzie takich z minimum którzy zostaną w domu. Zdarzyło się to ostatnio aby 4 zawodników miało minimum i jeden na imprezę mistrzowską nie pojechał?
Włączcie pamięć bo ja pamiętam kiedyś cztery tyczkarki z minimum.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 22 Lip 2014 23:56

Teraz czterech tyczkarzy ma minimum, a jeden jest 5 cm od minimum. Byle by Lisek nie zawalił MP, bo znów go wyrzucą z trójki.

Noga na razie w pierwszym swoim starcie 0.23 od minimum, które wynosi 13.65.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 23 Lip 2014 10:47

Mam pytanie. Wiecie może czy będzie gdzieś transmisja z MŚJ?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez TomaszB » 23 Lip 2014 14:18

Relacja live z MŚJ będzie dopiero w sobotę o 23:30 na Eurosport i TVP Sport, tak samo w niedzielę. Natomiast teraz są tylko na Eurosporcie i Eurosporcie 2 relacje z odtworzenia i to mocno skrócone w godzinach około 10:30 oraz 23:00.
TomaszB
Mistrz Świata

Postprzez san » 23 Lip 2014 17:52

Za chwilę zacznie się transmisja z zawodów przedpołudniowych:
http://www.sportcategory.com/c-11.html
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 24 Lip 2014 13:10

Świetna ta Ewa Swoboda. Gdzie to wyszukali taką perełkę? Widać występy ją nie peszą i pokazuje serduszko do kamery. 17 lat, możemy mieć z niej pociechę. Oby się tylko dostała w dobre ręce.
Jeszcze zwróciłem uwagę na medalistki w skoku w dal. Zarówno srebrna Norweżka, jak i brązowa Niemka coś mocno opalone. Coraz więcej tych Wikingów sciemniało ostatnio. Tylko patrzeć jak w biegach narciarskich jakaś zdetronizuje Bjoergen.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 25 Lip 2014 14:17

Wydaje się, ze przyszłość w kuli mamy zapewnioną. Konrad Bukowiecki mistrzem świata juniorów. Zmiażdżył konkurencję. Następnego wyprzedził o bez mała dwa metry. Teraz tylko spokojne i rozsądne prowadzenie chlopaka a możemy mieć pociechę z kolejnego kulomiota światowego formatu.
San wiesz coś co dzieje się ze Szpakiem. Mistrzem świata juniorów z Bydgoszczy w oszczepie. Gdzieś kompletnie się zapodział i słuch o nim zaginął.
Oszczepniczki tradycyjnie zawiodły. Akurat w finale musiały rzucać te parę metrów bliżej. Sofia zrezygnowała z biegu na 3000 metrów zaraz po starcie. Mam nadzieję, że ze zdrowiem wszystko dobrze. Dobra ta Amerykanka Mary Cain.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 25 Lip 2014 14:43

Bukowiecki przyjechał z PB 21.39 a dwa razy dupnął ponad 22 metry. Nieźle :mrgreen: W takich konkurencjach jednak trzeba uważać na proroctwa i musieliby się wypowiedzieć trenerzy, bo jak ktoś jest duży i przestaje rosnąć, to rywale go powoli dochodzą. Krzysztof Brzozowski też miał być następcą, a ostatnio nie potrafi 19 metrów przekroczyć seniorską kulą. Nie wiem co jest tego przyczyną, ale na razie z juniorskich sukcesów nici. Szkoda, że w oszczepie nie ma medalu, ale patrząc na SB, to Polki nie były faworytkami, a 4. i 5. miejsce piechotą nie chodzi.

Jakby Ennaoui nie pobiegła na 1500, to jest to koniec naszych szans medalowych?
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 25 Lip 2014 17:31

Dlatego też ja zawsze ostrożnie podchodzę do tych juniorskich mistrzów. Wiele zależy od tego w jakie ręce się dostaną i czy będą potrafili ci trenerzy taki diament ostatecznie doszlifować. Jest też odwrotna sytuacja kiedy zawodnicy nie osiągający w wieku juniorskim żadnych sukcesów później błyszczą. Nie śledzę zbyt wnikliwie zawodów juniorskich ale nie pamiętam juniorskich sukcesów Majewskiego czy Włodarczyk. Jeżeli takowe mieli to przepraszam naszych mistrzów. :D
Brzozowski coś słyszałem, że zmienia technikę na obrotową.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 26 Lip 2014 18:35

Włodarczyk 78.17 -najlepszy wvnik na świecie.
san
Mistrz Świata

Postprzez san » 26 Lip 2014 22:20

Szpak`po ciężkiej kontuzji (chyba) zakończył karierę.
Majewski i Włodarczyk byli za słabi na reprezentowanie nas na imprezach juniorskich. Majewski nawet nie osiągnął minimum na OOM. Z Włodarczyk jest ciekawsza historia. Mając 15 lat została klubową mistrzynią Europy w speedrowerze (czyli jeździe na rowerze, która udaje żużel). Jest to sport chłopaków ale ona była tak silna, ze załapała się do drużyny i nieźle dała się w skórę Anglikom zdobywając bodaj 12 punktów. Rzucać zaczęła dopiero 2 lata później.
Brzozowski znowu wrócił do stylu klasycznego. Co ten jego trener wyprawia- stracił 2 lata.
Bukowiecki to będzie wybitny zawodnik. Trener Majewskiego mówi, że już w tej chwili pchnąłby ponad 20m seniorską kulą a trzeba pamiętać, że ma on tylko 17 lat.
Oprócz Zosi nie mamy już żadnych szans. Bardzo słaby start chłopaków.
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 27 Lip 2014 16:38

San- jak myślisz, czy ta Klaudia Kardasz może w przyszłości zasypać tę dziurę w kobiecej kuli?
Mnie cieszą mimo wszystko te dwie dziewczyny w oszczepie może coś z nich da bo na Basię Madejczyk już przestałem patrzeć.
Grzeszczuk też po tym rekordowym rzucie ostatnio coś słabiej. Brakuje stabilizacji. To znaczy jest ale nie na tym poziomie o jaki nam chodzi.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 27 Lip 2014 16:47

Ogólnie polski kojarzy mi się z masowym rzucaniem minimów przez różnych zawodników i klapą na docelowej imprezie. Chyba tylko Janik zanotował ze dwie udane imprezy.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości