Biathlon

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biathlon

Postprzez tapczan » 17 Lut 2014 13:04

Mgła w ciągu ostatniej godziny się zmniejszyła. Rosną szanse na masówkę kobiet.
tapczan
Młodzik młodszy

Postprzez SKI 1 » 17 Lut 2014 15:00

Ja tam nie widze tej mgły na Kranskiej Polanie ,wiec zapewne masowka kobiet dzis jednak sie odbedzie.Inna sprawa ze nawet fajne widoczki z wielu kamerek, nawet o 4 rano sochi zyje jak u nas o 15 po pracy na głownych drogach.Poza tym nie wiekszosci web kamerek widac jaki ogrom prac został wykonany ,ja tam im zazdroszcze -pomImo ze widac, iz wiele inewstycjii jeszcze nie zostało ukonczone ,szkoda ze troche daleko.A pismaki niech sobie narzekaja na podwojne "kible" :) http://sochicamera.ru/#s22

Poza tym na liscie startowej spore zamieszanie -Krysia i tak by wystartowała,nawet gdyby Preuss pobiegła, to liscie startowej nie ma jesli dobrze widze tez Dorin Habert -najpierw za nia pojawiła sie Dahlmaier -a teraz za Niemke widze Imrie .Tak czy owak Krysia pobiegnie z nr 29,inna sprawa to zgodze sie z zygy -czy w takiej formie biegowej to i tak ma jakis sens? Moze poza tym ze juz gorzej nie bedzie ,a ten start w kontekscie sztafety jej pomoze -bo zaszkodzic to juz chyba nie moze. :)
SKI 1
Junior

Postprzez SKI 1 » 17 Lut 2014 16:04

A jednak ruszamy do boju -bardzo licze na Moniczke,oj baaardzo -tzn. na dobry wynik ,bo medal to by było za duze przezycie jednak. ;)
SKI 1
Junior

Postprzez muszti » 17 Lut 2014 16:49

Spodziewałem sie dobrego wystepu Moniki ale mialem nadzieje ze 20/20 da medal. Niestety nie dało. Strzelnica zbyt "łatwa" i wyniki strzeleckie bardzo dobre co nie zmienia faktu ze wielkie brawa dla Moniki :) Wera ponizej oczekiwan ale przywoicie. Krysia na swoim poziomie w tych igrzyskach. Nudno znowu bo Daszka od startu do mety pierwsza :P Super że Gabi załapała sie na medal no i ta Tiril niczym Monika rok temu.
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez endriu1207 » 17 Lut 2014 16:50

No to Daria potrójnie ozłocona. Monika Hojnisz bardzo fajny występ, bieg masowy widać jej bardzo odpowiada. Szkoda mi było niemki, która mogła mieć medale w biegach i w biathlonie podczas igrzysk.
endriu1207
Młodzik młodszy

Postprzez maksim » 17 Lut 2014 17:08

No i pięknie, Gabi w końcu na podium, a Tirilla łamie norweską niemoc - ona lubi tak zaskakiwać w MS, a Dasza chyba uradowała pana Łukaszenke i dzisiejszego jubilata - dziadzia kata.
Monika rozkręcała się przez te igrzyska, szkoda, że zabrakło biegu jak z któregoś z pierwszych sprintów w tym sezonie. Brawwwwwwo!
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez leosiek » 17 Lut 2014 17:11

A ja się przed igrzyskami martwiłem o Domraczewą :roll:
Makarainen :cry: - zdecydowanie największa przegrana tych igrzysk, postanowiła się w Jonsson zabawić; no ale to dziwić w sumie nie powinno, reprezentanci Finlandii mają w zwyczaju takie numery na igrzyskach wywijać.
Soukalova - wreszcie!!!
Berger - bez rewelacji, ale i bez tragedii, ale to było do przewidzenia, patrząc jak się spisywała w pucharze świata
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 17 Lut 2014 17:23

Znowu ta przaśna dziewucha od Łukaszenki.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez zygy » 17 Lut 2014 17:37

Niejedna biegaczka mogła by jej urody pozazdrościć... Rosjanie sami sobie winni, że takie talenty wypuszczają z rąk. Przypominam, że zarówno Kuzmina, jak i Domraczeva urodziły się w Rosji i startowały w jej barwach w juniorach. Brawa dla Gabi, należał jej się ten medal, jak psu kość. Naprawdę nie wiem, co się musi stać, żeby Niemki tu medal zdobyły, ale skoro wybitna biegaczka- Sachenbacher przegrywa brąż, mając przewagę prawie 10 sekund po ostatnio strzelaniu, to chyba można już mówić o jakiejś klątwie. Polki na swoim poziomie- brawo dla Hojnisz za miejsce, a także refleks, bo mogła zaliczyć glebę razem z Zajcevą. Pałka chyba dziś najlepiej pobiegła na tych igrzyskach, co dobrze rokuje przed sztafetą, tym bardziej, że konkurencja jest dość chimeryczna i wcale bym się nie zdziwił, gdyby Daszka dodała kolejne złoto do swojej kolekcji ;) Pytanie tylko co z Gwizdoń...
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez tapczan » 17 Lut 2014 17:45

Można narzekać na występy dziewczyn ale w gruncie rzeczy:

Monika - 4 występy lepsze niż jej pozycja w PŚ. Jak Krystyna przed rokiem świetne strzelanie (choć wolne) i przeciętny bieg.
Weronika - 3 wystepy lepsze niż pozycja w PŚ. Jedyna która mogła zdobyć tutaj medal.
Krystyna - 2 występy lepsze niż pozycja w PŚ. Strzelnica łatwa, ale u Krystyny regres w strzelaniu.
Magda - 3 występy powyżej pozycji w PŚ. Mimo wszystko.

Wychodzi z tego że Polki na 15 występów aż 12 krotnie były lepsze niż sugerowałby ich sezon. Podium zajęły tytanki i właściwie były tylko 4 miejsca dla takiego szerokiego grona do którego należą Polki. Jest dobrze.
tapczan
Młodzik młodszy

Postprzez zygy » 17 Lut 2014 17:52

Tylko zauważ, że na igrzyskach jest ograniczenie do 4 zawodniczek z każdego kraju. Poza tym, co to za pocieszenie, że Gwizdoń jest poza 50- tką w PŚ, a w Soczi zajmie miejsce 45... Dla mnie żadne. Wstrzymam się do sztafet, ale póki co występ Polek poniżej możliwości- mniej więcej na poziomie Vancouver i Turynu, a przecież ambicje były zdecydowanie większe.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 17 Lut 2014 18:05

Huhu! Tiril z brazem!!! :D Monika 6 pozycja. Dlaczego nie moglam widziec tego biegu, dlaczego? :cry:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez SKI 1 » 17 Lut 2014 18:14

Mnie tam bardzo cieszy wynik Moniki ,moze na medal jeszcze za wczesnie było -a strzelała naprawde swietnie -pomimo ze wolno .Bieg tez o niebo lepszy niz w ostatnich startach przed igrzyskami ,gdzie cos zgubila forme .Na co mozna bylo wiecej liczyc w tak mocnej czołowce-zwlaszcza ze warunki na strzelnicy były dobre i wygrywały mocne dziewczyny na trasie.Oczywiscie liczyłem na cud-ale raczej cud Weroniki na strzelnicy,zreszta niewiele braklo i by był medal w sprincie-bardzo szkoda mi dziewczyny .Monika ma jeszcze czas,sodowka tez jej raczej nie grozi.Zreszta w tej chwili to gdy odejdzie Justyna nie widze w zimie kogokolwiek na horyzoncie, by mogl rywalizowac o czolowe miejsca.Oczywiscie Justyna jeszcze bedzie biegac za cztery lata ,jesli Newmanowa mogla w tym wieku to czemu nie Ona... :D
SKI 1
Junior

Postprzez ssonicsl » 17 Lut 2014 18:16

Nie nie nie nie nie nie nie nie. Dasza dość.

Rosjanie sami sobie w stopę strzelili z tą strzelnicą. Tu jest naprawdę ciężko spudłować. Bieg masowy każdy ma po 20 strzałów, a pierwsza 10 zawodów pudłuje ledwo 7 razy. Na 200 strzałów 193 celne, masakra jakaś. 4 zawodniczki na 0. Z ciekawości sprawdziłem jak to wyglądało we wcześniejszych latach i dojechałem do sezonu 2010/2011. I co? Najmniej było 12 (w tym roku w Oberhofie) a najwięcej 34 (Pokljuka 2012). Prawdę powiedziawszy wolałbym bardziej wietrzne warunki, bo tu w Soczi na medal miały szanse tylko szybkobiegaczki (jedynie Skardino się załapała, ale ona tez zrobiła w ciągu ostatnich dwóch lat spory postęp).

Dorin oszczędzana na sztafety (Francuzi na pewno liczą i to bardzo na sztafete mieszaną). Poza tym była trochę przeziębiona o biegu pościgowym.

Sztafety. Dalej niestety , nawet mimo tak łatwych warunków, strzelamy słabo. Tu się nie zapowiada aby ktoś z czołówki musiał biegać karne rundy. ALE. Jakby tak popatrzeć, to nie ma reprezentacji w której są 4 zawodniczki w dobrej formie.
Norwegia - szybkobieżna i nieprzewidywalna na strzelnicy Eckhoff, będąca w słabej formie (jak na siebie) berger, a dalej to już dramat. Taka Flatland biega wolniej od Pałki, a kto czwarty?
Niemcy - Sachenbacher dziś może i na 0 ale to jest tykają bomba, Henkel chora i słabo biega (dziś wolniej od Pałki) i kto dalej? Pewnie Hildebrand i jedna z młodszych Dahlmeier lub Preuss. Preuss póki co jest rozbita psychicznie, więc stawiałbym na Laure, ale czy to jest poziom lepszy od Hojnisz. No na pewno nie.
Francja - świetna Bescond, Dorin ona na pewno nie zawali sztafety bo jej się to nigdy nie zdarzyło, ale co dalej? Słabiutka biegowo Brunet? Czy dwie nowe Bolliet i Chevalier? Z czego Chevalier biega wolniej ale celniej strzela, z kolei Bolliet biega szybciej ale może zawalić na strzelnicy (szybciej znaczy się może na poziomie Pałki)
Rosja - tu jest dramat. Zajcewa, Wiłuchina dziś na 22 i 24 miejscu mimo tylko 2 pudeł (OK Zajcewa miała problemy na zjeździe, ale to nie jest forma na medal dla drużyny). I kto dalej? Szumiłowa? Człapiąca Romanowa? Biegowo ta 4 jest na pewno słabsza od nas.
Ukraina - prezentują się najrówniej jako 4 i brak medalu będzie sensacją, ale znowu to nie jest optymalna forma. Są najrówniejsze ale bez szału, bez szału.
Włochy - mają dwie w świetnej formie Oberhofer i Wierer ale kto dalej? Ponza jest tu słabiutka. Rungaldier, Gontier? Jeszcze słabsze.
Czechy - podobnie jak Włoszki. Dwie świetne Soukalova i Vitkova i dalej problem.
Szwajcaria - i ponownie dwie dobra i czarna dziura
Białoruś - niesamowita Domraczewa + bardzo solidna Skardino + Dubarezava (biegaczka przeciętna i bardzo nieprzewidywalna + Kalinczik (wolna, choć w sprincie szybsza od Gwizdoń)
Kanada - byłyby bardzo groźne gdyby tak masakrycznie nie pudłowały, ale trzeba uważać i mogą zrobić niespodziankę.

O dziwo mamy szanse większe niż by się wydawało przed Igrzyskami, ale nie dlatego że jesteśmy w super formie, tylko dlatego że rywalki są słabe i bardzo nierówne w swoich składach.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez esbek » 17 Lut 2014 18:24

Znowu jestem usatysfakcjonowany biegiem. Te zawodniczki które lubię pojechały bardzo dobrze, te które lubię mniej nie wpychały się do pierwszej dziesiątki. :D
DD pokazała opanowanie i wykorzystała szansę. Gabi już tak dobrze nie biega jak na początku sezonu, ale wreszcie zdobyła medal. Zaskoczyła mnie Tiril pokonując typową biegaczkę. A Monika "doczłapała" na świetnym 6-tym miejscu. I nie dała się dogonić fince.
esbek
Kadra B

Postprzez SKI 1 » 17 Lut 2014 20:22

Nie przesadzaj z tym "człapaniem" Moniki -pobiegla naprawde fajnie ,o wiele lepiej niz w startach przed IO -wogole jest swietna dziewczyna-cały sezon poza kilkoma biegami ma swietny biegowo, podobnie jak Weronika .Zreszta trudno po dzisiejszym starcie wyciagac jeszcze wnioski ,bo szlag trafił panel IBU i dalej nie ma raportow z tej masowki ,o ile nie beda takie jak po biegu zaraz. :(
SKI 1
Junior

Postprzez jaca9876 » 17 Lut 2014 20:49

Monika super miejsce i maks co mogła wyciągnąć. Daria , Gabi , Eckhoff wiadomo świetne biegaczki i te jedno pudło wystarczyło. Niemka i Słowenka na czysto i tak samo dobry bieg , więc też bez szans.Podium by było , gdyby był to PŚ , ale to są Igrzyska i się strzela bardzo dobrze. Moim zdaniem ciągle trzeba pracować nad biegiem u Moniki , by kiedyś jak się strzeli na czysto nie zastanawiać się kto jak biegnie , tylko biec po swoje zwycięstwo.
jaca9876
Junior

Postprzez kat. » 17 Lut 2014 21:02

Sam jesteś przeprzaśny, Figaro :D

Chyba to koniec bezkrólewia u pań, niezależnie od losów mało znaczącego w tym sezonie PŚ.

Ssoniscl - Białorusinki raczej z Pisarewą, a nie notorycznie zawalającą sztafety Dubarezawą. Zapowiada się ciekawie, bo nie ma ekipy, która w całości czułaby się w Soczi dobrze. Faworytkami Ukrainki, ale przy dobrych warunkach ich strzelanie może nie zrobić różnicy
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez figaro56 » 17 Lut 2014 21:30

No powiedz sam czy ona nie wygląda jak przodownica pracy w kołchozie na tych socrealistycznych plakatach. (Umalowana burakiem)
figaro56
Żywa legenda

Postprzez weiner » 17 Lut 2014 21:36

Niesamowity dzień :D Z przyczyn techniczno-czasowych nastawiłem się na obejrzenie wyścigów wieczorem z odtworzenia, choć miałem pewne obawy, że gdy wejdę na stronę TVP Sport zobaczę wielki nagłówek "Złoto dla ..." i całe napięcie strzeli jak mydlana bańka. Nie zaczęło się najlepiej, w środku komunikacji miejskiej zostałem poinformowany przez radiowego spikera o szóstym miejscu Moniczki choć to akurat pozytywne było :P Wracam do domu, z przyzwyczajenia pyk telewizorek i Tefałpe Sport a tu akurat Panie Biatlonistki w całej okazałości stoją na starcie :P Nie mogło być lepiej :P
Bieg , strzelanie i cudowna Dasza, to po prostu złota dziewczyna :) Trzy złote medale i liczę że jutro historia zatoczy krąg i tego samego życzę Marte :) Jutro szykuje się dla mnie powtórka z historii i również będę musiał unikać środków masowego przekazu jak ognia ale co tam :P A my się cieszmy bo Monika może nie spisała się na medal ale była bardzo wysoko :D
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość