Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez muszti » 15 Lut 2014 10:47

Licze ze dziś do końca trzeciej zmiany utrzymamy sie w piatce. Miejsce w siódemce na koniec byłoby ok.
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez karlos » 15 Lut 2014 10:56

Ale jakby nie patrząc też będzie to walka o miejsce punktowane i pewien "prestiż".
Jak sobie myślę o tym jak spisują się rosyjscy biegacze, to trudno nie wpaść w irytację, najpierw pechowe 2 pierwsze biegi, we wczorajszym nie wystawili 2 zawodników, którzy wygrywali w tym sezonie bieg na 15 km techniką klasyczną. W końcu jutro sztafetę ma kończyć Wylegżanin, który zapewne przegra na finiszu z Hellnerem, Dario i Northugiem, bo jakoś nie wydaje mi się, żeby na 3 pierwszych zmianach stawka się rozbiła. W tej sytuacji po prostu trzeba było zaryzykować i wystawić Ustjugowa, który też trenował dystanse, a finisz ma piorunujący.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez molibden » 15 Lut 2014 11:57

Szwedzi chyba podmienili Norwegom Bjoergen :lol: Kto by pomyślał... Norwegia bez medalu. Zdaje się kalla będzie największa faworytką do złota n 30km
molibden
Junior

Postprzez Odyn » 15 Lut 2014 12:05

molibden napisał(a):Szwedzi chyba podmienili Norwegom Bjoergen :lol: Kto by pomyślał... Norwegia bez medalu. Zdaje się kalla będzie największa faworytką do złota n 30km

Czapki głów przed Kalli i brawa dla Polek zwłaszcza dla Justyny
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 15 Lut 2014 12:07

Bardzo dobry występ Justyny oraz Sylwii, Kornelia trochę poniżej oczekiwań, a Maciuszek słabo, ale ciężko było się po niej spodziewać lepszego biegu.
Szkoda, że Kuziukowa zawaliła Rosjankom sztafetę, po jakie licho ona uciekała przez pierwszą rundę ? Chyba tylko po to, żeby zaliczyć trupa na ostatnich 2 kilometrach.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez SKI 1 » 15 Lut 2014 12:10

To juz zakrawa na kpine ,kazda z Norwezek po 1 km oddychała jakby miala 30 km w nogach ,nawet nie zamierzam podejmowac teorii spiskowych ze wlasnie w Rosji im sie to przydarzyło ...,ze smarowanie, przygotowanie,wysokosc itp to zwał bzdur .....przeciez to widac było przed biegiem ze sa przegrane i to samo Bjoergen przed 10 C wygladała jakby debiutowała na waznej imprezie.Wydawalo mi sie ze sie "odbuduja" jak to maja w zwyczaju .Zreszta wcale mnie to nie martwi,nawet troche :D :D :D :D :D :D
SKI 1
Junior

Postprzez Odyn » 15 Lut 2014 12:42

SKI 1 napisał(a):To juz zakrawa na kpine ,kazda z Norwezek po 1 km oddychała jakby miala 30 km w nogach ,nawet nie zamierzam podejmowac teorii spiskowych ze wlasnie w Rosji im sie to przydarzyło ...,ze smarowanie, przygotowanie,wysokosc itp to zwał bzdur .....przeciez to widac było przed biegiem ze sa przegrane i to samo Bjoergen przed 10 C wygladała jakby debiutowała na waznej imprezie.Wydawalo mi sie ze sie "odbuduja" jak to maja w zwyczaju .Zreszta wcale mnie to nie martwi,nawet troche :D :D :D :D :D :D

Teorie spiskowe?Zapomniałem,że w pańskiej okolicy jest największy odsetek ludzi,którzy wierzą Macierewiczowi.Moim zdaniem ta słynna osławiona astma,która ma im pomagać się po prostu zemściła.Taki klimat jest na prawdę kiepski dla astmatyków,wilgotne gorące powietrze nie służy wysiłkowi dla ludzi chorych na tą chorobę
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 15 Lut 2014 12:51

Cała kadra norweska, czy to w biegach, czy w biathlonie jest żle przygotowana do tych igrzysk. Dotychczas sprawę ratowały biegaczki, które początek igrzysk miały udany, ale teraz jak widać dostosowały się do reszty ekipy. Bjoergen rzeczywiście nie do poznania, co się z nią stało przez kilka dosłownie dni, ale dziś cała ich sztafeta biegła poniżej swoich możliwości. Jak widać jedynym fenomenem jest tylko duet Kowalczyk- Wierietielny, który od MŚ w Sapporo 2007 na każdej dużej imprezie potrafi wypracować wysoką i równą formę. Nawet zeszłoroczne MŚ z tylko jednym srebrem były udane, tylko trochę szczęścia zabrakło. Nie przypominam sobie jednak, żeby Justyna zaliczyła takie wpadki, jak dziś np., Bjoergen. Jaśkowiec dziś bez rewelacji. Bezczelnie się wiozła cały dystans na rywalkami, żeby potem wyskoczyć na ostatnich metrach, jakby to miało jakieś znaczenie na którym miejscu się będzie po 3 zmianie... Nie rozumiem też sensu startu Justyny w środę. Szkoda marnować siły tym bardziej, że na 30- kę łyżwą zapowiada się ciekawy bieg. Faworytką na pewno Kalla, ciekawe co dalej w Norweżkami? Wcale bym się nie zdziwił, gdyby Marit wycofała się dziś z igrzysk, ale bardziej mam tu na myśli Johaug, która miała być w maratonie główną faworytką do złota.

Czy Kalla ma astmę?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez shunrey » 15 Lut 2014 12:54

Panie i Panowie - forumowe medium Shunrey! Norweżki są niestety słabe, słabsze niż były chociażby rok temu. Już wczoraj czułem, że o złoto one raczej nie powalczą, ale że wypadną poza podium to już bym w życiu nie przypuszczał, więc medium nie jestem xd Szkoda trochę, widać było jak to przeżywały wszystkie 4, szkoda Astrid... Jak to Benia dobrze powiedziała, każda traciła na trasie, nawet Marit zyskać nie mogła, przez chwilę się zbliżyła i... odpuściła widząc siłę przeciwniczek, a czując swoją słabość. O ile Hedi była w granicach /słabej jak na Nią/ normy, to Therese wypadającej z czołówki dawno nie widziałem.
Szwedki, stój.. KALLA - ty koniu trojański obozu Norwegów jak Jóźwik mawia, ale może ten facet ma rację ? xd (wiem - hahaha). Ale to jest niesamowite, żeby taką formę osiągnąć, coś ala Bjoergen z Vancouver. BRAWO. Brawo Niemki i Finki. Szkoda Rosjanek i Amerykanek.
Polki... Justyna pokazała klasę w klasie. Jak zobaczyłem tę trasę, to pomyślałem - Kowalczyk nie poszaleje, jak fatalna Kubińska przybiegła z taką stratą byłem pewny - Justyna tego nie odrobi.. A tu siast i może nie pierwsze, lecz 4 miejsce, biegła jak w transie..Dobiegła Therese i wyprzedziła Ją na samym końcu - Justa chylę czoła ;) No i Sylwia - kolejna może nie "złota", lecz "srebrna" dziewczyna w mojej hierarchii :) Jest super, utrzymała się za grupą pościgową i wytrzymała, ba na końcu jak Justyna wyprowadziła Polskę na 4 miejsce. Kubińska.. źle, ale przynajmniej przyznała to w wywiadzie i przeprosiła, za co szacunek Jej się należy. Maciuszek w normie swej przeciętnej przeciętności, "jakaś Ruska" ją dogoniła i wyprzedziła, ale to 7 miejsce to dla mnie duży sukces.
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2014 12:58

Norweżki pobiegły słabo ale na ich wynik decydujący wpływ miały fatalnie przygotowane narty, do czego przyznał się i przepraszał szef smarowaczy . Johaug dużo traciła na zjazdach ale nic dziwnego skoro śnieg przylepiał jej się do spodów nart pod stopą. http://www.cdn.tv2.no/tvid/VMan-P794/VMan-P794152.jpg .
U Weng można było zaobserwować to samo, co zyskała trochę na podbiegu momentalnie traciła na płaskim i zjazdach. Oczywiście wszystkiego nie można zwalać wyłącznie na narty, nie mam pewności czy Marit mając jakąś przewagę dałaby radę dowieźć zwycięstwo, ale i jej i Jacobsen też deski nie jechały jak trzeba. Norwegowie kupę kasy wydaja na zaplecze serwisowe, ale jak przyjdzie im radzić sobie bez wszystkiego co m maja pod ręką w swoim tirze, popełniają masę błędów. To samo dotyczy biathlonistów na tych igrzyskach. Brat Emila może się też obawiać o swoja posadę.

Szok w Norwegii, szok także w Szwecji. Kalla swietnie ale szkoda że gdy zawiodły Norweżki Krista nie dała rady utrzymać prowadzenia do mety Finkom. Mogła trochę szarpnąć bardziej na ostatnim podbiegu, a tak przewaga była zbyt mała na zjeździe i ostatniej prostej

O to musisz zapytać samą Szarlotę Zygy ;) . Marit i Astrid maja astmę ale Tereska i Heidi nie, Odynie.
Ostatnio edytowany przez markos7207, 15 Lut 2014 13:03, edytowano w sumie 1 raz
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 15 Lut 2014 13:00

Skoro Francuzka starała się szarpać i pomagała gonić, zmieniając się z Astrid, to Jaśkowiec tym bardzie powinna. Pracując we trójkę mogły na więcej odstawić Rosjankę, która tak naprawdę w pojedynkę zmniejszała stratę. Dlatego nie piałbym z zachwytu nad występem Sylwii, która wraz z Maciuszek na jakąś rusofobkę wyrasta... Z kolei Kowalczyk na drugim biegunie- wprost uwielbia Rosję, a nienawidzi Skandynawii.

Według mnie chodzi głównie o klimat. Smarowanie, smarowaniem, ale spójrzmy na Svendsena, który wygląda, jakby zapomniał, jak się na nartach biega. To samo Northug, Sundby , Berger też wcale nie zachwyca. Przez pierwsze dni nie było aż takich temperatur i dlatego Norwegowie jakoś sobie radzili, teraz jest masakra. Wyjątkiem są kadry sprinterskie, które zdobywają medale i wydaję mi się, że w środę powinna pobiec Oestberg z Fallą, a Bjoergen niech się szykuje na maraton łyżwą, gdzie nawet o brąz będzie jej szalenie trudno.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez shunrey » 15 Lut 2014 13:09

Też to Zygy zauważyłem, ale dziwisz się? Nawet w mojej rodzinie jest wieelu rusofobów, tak samo germanofobów. Po prostu wiele osób dalej oskarża rosyjski rząd ( nie Rosjan!) o takie obecne położenie Polski, a nie inne (komunizm, czy czasy bardziej odległe). Niestety własnie przerodziło się to teraz w czystą fobię do Rosjan, czyli ludzi uczciwych, BARDZO podobnych do nas.. I widać z daleka, że taka Maciuszkowa ma jakiś wstręt do nich.. Justyna jest naprawdę wielkim tutaj ambasadorem :) Mówcie co chcecie, ale dla mnie Soczi jest o niebo lepsze do Vancouver, widać, że tu ludzie się starają, żyją tymi Igrzyskami, atmosfera jest znacznie cieplejsza, przyjemniejsza dla oka, niż w Kanadzie. Jestem zauroczony tymi IO i zdania nie zmienię - mam nadzieję, że nie okażę się tu jedyny ^^
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez Odyn » 15 Lut 2014 13:14

markos7207 napisał(a):Norweżki pobiegły słabo ale na ich wynik decydujący wpływ miały fatalnie przygotowane narty, do czego przyznał się i przepraszał szef smarowaczy . Johaug dużo traciła na zjazdach ale nic dziwnego skoro śnieg przylepiał jej się do spodów nart pod stopą. http://www.cdn.tv2.no/tvid/VMan-P794/VMan-P794152.jpg .
U Weng można było zaobserwować to samo, co zyskała trochę na podbiegu momentalnie traciła na płaskim i zjazdach. Oczywiście wszystkiego nie można zwalać wyłącznie na narty, nie mam pewności czy Marit mając jakąś przewagę dałaby radę dowieźć zwycięstwo, ale i jej i Jacobsen też deski nie jechały jak trzeba. Norwegowie kupę kasy wydaja na zaplecze serwisowe, ale jak przyjdzie im radzić sobie bez wszystkiego co m maja pod ręką w swoim tirze, popełniają masę błędów. To samo dotyczy biathlonistów na tych igrzyskach. Brat Emila może się też obawiać o swoja posadę.

Szok w Norwegii, szok także w Szwecji. Kalla swietnie ale szkoda że gdy zawiodły Norweżki Krista nie dała rady utrzymać prowadzenia do mety Finkom. Mogła trochę szarpnąć bardziej na ostatnim podbiegu, a tak przewaga była zbyt mała na zjeździe i ostatniej prostej

O to musisz zapytać samą Szarlotę Zygy ;) . Marit i Astrid maja astmę ale Tereska i Heidi nie, Odynie.

Heidi astmy nie ma,a moim zdaniem pobiegła dzisiaj najlepiej,co do Johug to pewności nie mam i wszyscy mówią,że ona ma
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 15 Lut 2014 13:17

Ja zdecydowanie wolałem Turyn, a zwłaszcza Vancouver, być może z uwagi na czas rozgrywania zawodów- wczesny wieczór. Dla mnie to idealna pora i dlatego wprost uwielbiam listopadowe PŚ w narciarstwie alpejskim w USA i Kanadzie. Maciuszek się nie dziwię, bo to prosta i w sumie bardzo głupiutka osóbka, która nawet dobrze się wysłowić nie może, podobnie jak jej tatuś. Bardziej się dziwię Jaśkowiec, ale może jej się wymsknęło coś. Być może Justyna z racji pochodzenie trenera miała większą styczność z Rosjanami, niż pozostałe Polki? Zwłaszcza, że kiedyś startowała samotnie i musiała się z kimś trzymać, a skoro nie Skandynawki, to tylko zawodniczki ze Wschodu.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez molibden » 15 Lut 2014 13:17

dziwne tylko że to Norwegowie jako jedyni mają problemy z czołówki ze smarowaniem. Nie przeszkadza Białorusinom, Szwedom, Polakom, Finom, Niemcom tylko Norwegom. Obawiam się ze po prostu przekombinowali już przed igrzyskami a teraz są tego konsekwencje bo najpewniej to cos trudno już zmienić . Może mieli jakis nowy sprzęt i smary które miały zabić konkurencję a okazało się ze w tych warunkach kompletnie nie zdaje egzaminu. Trudno w to wszystko uwierzyć. Nystad mógł sie zapytac Kunzelowej jak się narty smaruje :lol: Cieszy medal dla Finek. Miejsce pOlek? 7 czy 8 to dla kibica żadna różnica niestety.
A propos... nie siadła wam transmisja DVB-T? Dziś wprowadizli nowe programy, przestroiłem i wszystko hulało. nagle po sztafecie padł mi mux-3. Z obu nadajników wiedzę nei nadają sygnału. Też sobie pore znaleźli.
A co do "ruski" to rzeczywiscie trochę to nieładnie. Widac tak dziewczyny za kamera ze sobą rozmawiają. Maciuszek - szafiarenka - to w ogóle oryginał :lol: Podejrzewam że gdyby nie Jaśkowiec to Kowalczyk już chyba nie byłaby taka skora do pomocy
Ostatnio edytowany przez molibden, 15 Lut 2014 13:20, edytowano w sumie 1 raz
molibden
Junior

Postprzez Odyn » 15 Lut 2014 13:18

shunrey napisał(a):Też to Zygy zauważyłem, ale dziwisz się? Nawet w mojej rodzinie jest wieelu rusofobów, tak samo germanofobów. Po prostu wiele osób dalej oskarża rosyjski rząd ( nie Rosjan!) o takie obecne położenie Polski, a nie inne (komunizm, czy czasy bardziej odległe). Niestety własnie przerodziło się to teraz w czystą fobię do Rosjan, czyli ludzi uczciwych, BARDZO podobnych do nas.. I widać z daleka, że taka Maciuszkowa ma jakiś wstręt do nich.. Justyna jest naprawdę wielkim tutaj ambasadorem :) Mówcie co chcecie, ale dla mnie Soczi jest o niebo lepsze do Vancouver, widać, że tu ludzie się starają, żyją tymi Igrzyskami, atmosfera jest znacznie cieplejsza, przyjemniejsza dla oka, niż w Kanadzie. Jestem zauroczony tymi IO i zdania nie zmienię - mam nadzieję, że nie okażę się tu jedyny ^^

Soczi jest dużo piękniejsze od Vancuver.Jednak nazwanie Rosjanki Ruską było po prostu... Maciuszek ma dalej wąty do Rosjan za to,że ze względu na wymogi bezpieczeństwa nie pozwolili jej się spotkać z rodziną.A może by klępa pomyślała,że bezpieczeństwo jest najważniejsze i to wszystko dla dobra sportowców.
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2014 13:19

Svendsen jest w słabszej formie niewątpliwie, ale to samo braci, jedynie OEB się broni, ale jak nie masz dobrych nart to zapomnij o dobrym wyniku. Ole ma swego smarowacza a reszta ekipy kadrowych serwismenów którzy robią babola za bablem, tak u mężczyz jak i kobiet. W biegach w ostatnich dniach nie lepiej. No i nie przyrównuj Northuga do Sundbyego, Petter nie miał prawa biegać jak dawniej w sytuacji gdy miał wyrwę 2-miesięczną w treningu, wtedy gdy trzeba było robić podbudowę do formy na cały sezon. Teraz za to płaci, choć niw wykluczone że złapie formę na końcówkę.

Wszyscy mówią ? Jacy wszyscy ? Wiem w 100 procentach że Tereska żadnej astmy nie ma, po słowach Wierietielnego i Justyny powstał mit że wszystkie Norweżki to astmatyczki i tak pismaki powielają tą bzdurę. Choć nie wszyscy.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 15 Lut 2014 13:21

Ja nic do Rosjan nie mam, ale te igrzyska to nieporozumienie właśni z uwagi na te temperatury... To paranoja jakaś, że w połowie lutego zawodniczki startują w krótkich rękawkach, jakby to zawody na nartorolkach w lecie były. Rosja regularnie organizuje zawody PŚ w biegach, np., w Rybińsku i tam panują zawsze typowo- zimowe warunki. Dla mnie problemem jest właśnie Soczi, a nie Rosja. Można było się postarać o bardziej fortunne miejsce organizacji tych igrzysk.

Dobra, ale na TDS wszyscy Norwegowie jakoś szaleli z Northugiem na czele... Taki Cologna też miał długą przerwę i potrafił się przygotować super do tych igrzysk. Być może Norwegowie żle wycelowali z formą i przyszła ona za wcześnie? To samo Norweżki, które jak widać szczyt miały na Toblach i na początek Soczi. Dodatkowo doszły tropikalne temperatury i wszystko się posypało, niczym domek z kart.
Ostatnio edytowany przez zygy, 15 Lut 2014 13:25, edytowano w sumie 1 raz
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez cris » 15 Lut 2014 13:24

molibden napisał(a):A propos... nie siadła wam transmisja DVB-T? Dziś wprowadizli nowe programy, przestroiłem i wszystko hulało. nagle po sztafecie padł mi mux-3. Z obu nadajników wiedzę nei nadają sygnału. Też sobie pore znaleźli.

siadła i to nie tylko w DVB-T. to wygląda jakby była awaria w emisji w TVP
Ostatnio edytowany przez cris, 15 Lut 2014 13:28, edytowano w sumie 1 raz
cris
Junior młodszy

Postprzez molibden » 15 Lut 2014 13:26

Olimpiada to nie puchar. kasa musi się zgadzać choc "zgadzac się" w przypadku wywalenia 50mld $ to za dużo powiedziane. Nikt nie zorganizuje Olimpiady na Syberii tylko dlatego ze jest tam śnieg i 60st mrozu. Soczi jest kurortem i Putin chciał wypromować to miejsce oraz skorzystał z okazji żeby wybudowac infrastrukturę. Lodowiska i hale to tylko dodatek do hoteli i restauracji które zostaną po imprezie.
molibden
Junior

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości