Biathlon

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biathlon

Postprzez karlos » 09 Lut 2014 23:42

No to ciekawe, jakby Kaisa pobiegła na dobrze posmarowanych nartach :mrgreen: , bo te dzisiejsze to były jedne z najgorszych na których biegła 8-) , tak stwierdziła w wywiadzie.
Tak spojrzałem, że dziś Wiłuhina miała dopiero 19 czas biegu, szybsza od niej była nawet Oberhofer, generalnie podopieczne Pichlera poniosły dziś klęskę w biegu, a Szumiłowa to nawet lufę od karabinu połamała :roll: .
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez weiner » 09 Lut 2014 23:50

Możliwe, że pobiegłaby z prędkością światła :D No ale spędzając pół dnia na strzelnicy i tak nie miałaby na co liczyć :P
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez kat. » 10 Lut 2014 00:12

Myślę, że po prostu średniaczki się wyszlifowały i tyle.

To samo u panów. Emil marudził, że biegło mu się ciężko, ale Martę stwierdził, że to był dobry bieg. Normalnie z takim wygrałby / przegrał tylko z Emilem, a wczoraj nie starczyło nawet na podium.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez dege3 » 10 Lut 2014 02:38

Zobaczymy jak już dzisiaj u panów będzie , ciekawie , niewielkie straty na początku , podium może się zmienić i liczę na Martę :D

A szkoda pudła Zbyszka , medal blisko ;(
dege3
Junior młodszy

Postprzez muszti » 10 Lut 2014 07:43

W pół minuty wystaruje 10 zawodnikow wiec bedzie niczym masowy ;) Oby Ole dobrze strzelal a bedzie w porzadku :D Emil i Martin musza docisnac bo drugi wystep bez medalu wielkim faworytom nie przystoi :) Co do tras to wg mnie dziwaczna realizacja nie oddaje jej trudnosci. Także Weronika mówiła że tak trudnych rund nie spotkała nigdzie. Na strzelnicy malo pudeł stąd juz jeden błąd moze przekreślic wszystko (wyjatkiem OEB) reszta medalistow w sprintach 10/10.

Przejrzałem jeszcze raz wyniki zastanawiajac sie czemu Francuzi nie wystawili Brunet a okazuje sie ze była... i mimo 0+0 ledwo ledwo zmiesciła sie do poscigówki majac czas biegu na poziomie najgorszej dziesiatki :shock: Co sie z nia znowu dzieje?!
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 10 Lut 2014 10:11

1. Biegowo Weronika już od kilku tygodni prezentuje się świetnie czyli na poziomie pierwszej 15 a nawet 10. Uważam że niemożliwym jest aby choć raz jej się nie powiodło na strzelnicy. Brawo Wera.

2. Hojnisz. Było bardzo dobrze. Biegowo jest OK, ważne żeby i jutro na strzelnicy strzelała na 0. Straty praktycznie nie ma. One tam będą biegły jak po sznurku jedna za drugą. Od 4 do 20 jest raptem 18 sekund, czyli start co sekundę jedna dziewczyna. Szybko powinny się zjechać i biec razem. Więc będzie prawie jak w biegu masowym. Monika ciułaj punkty, przydadzą się na masówkę.

3. Gwizdoń - forma biegowa odstaje od zeszłorocznej, skupić się na sztafecie. Pałka - musi się wspiąć co najmniej do 15. tak jak Monika musi zbierać punkciki do masówki.

4. Dorin - i dobrze i źle. Albo jednak dobrze, po takiej przerwie...może serce by chciało czegoś więcej, ale rozum mówi że to max jaki można było wyciągnąć. W każdym razie tak jak Hojnisz i Pałka ciułaj punkty Marie. I zobaczymy co to da.

Podsumowując. I bieg Panów i bieg Pań były chyba najlepszymi, najbardziej emocjonującymi sprintami w tym sezonie. Oby tak dalej.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Gulus » 10 Lut 2014 13:44

Ja ponawiam pytanie z pierwszej strony, czyli co decyduje o kolejnosci do biegu masowego. Mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto posiada takie informacje, bo na chacie się jedynie zastanawialiśmy. Czy piętnastka z PŚ będzie brała udział tak jak do tej pory bywało? Różnica jednak polega teraz na tym, że wyniki z IO nie wliczają się do PŚ, więc tak na dobrą sprawę ranking PŚ także nie powinien wpływać na bieg masowy, a to naszym reprezentantkom byłoby na rękę :) A druga sprawa, to na pewno i tak w ostatniej kolejności prawo do startu mają zawodnicy, którzy najlepiej spisywali się na IO (poza medalistami i ew. 15 z PŚ). Jak to zawsze jest liczone? Nie zwracałem na to nigdy uwagi, a wydaje mi się, że są dwie opcje:
a) najwyższe miejsca...np. przewaga zawodnika, który miał miejsca 8, 50, 50 nad tym co miał 10, 11, 13.
b) suma punktów z sprintu, pościgowego i indywidualnego na podstawie punktacji PŚ np. przewage ma ten drugi biorąc pod uwage powyższy przykład

Miło jak ktoś wie i odpisze, bo chciałbym włączyć dodatkowe emocje w przeliczaniu przy indywidualnym biegu ;)
Gulus
Junior młodszy

Postprzez dege3 » 10 Lut 2014 14:40

ssonicl - pukntów do Pucharu Świata za Igrzyska tym razem się nie dostaje także do masówki nic nie zdobędą .

Gulus - wyjaśniam.Kwalifikujeą się wszystkie medalistki i medaliści biegów indywidualnych, sprinterskich i biegów na dochodzenie rozgrywanych mIgrzysk , liczbę do 25 uzupełnia się na podstawie punktacji narodu biegu indywidualnego, sprinterskiego i na dochodzenie, tych Igrzysk .
dege3
Junior młodszy

Postprzez mareqna » 10 Lut 2014 16:30

Furkaaaaaad!!!!! :D
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez muszti » 10 Lut 2014 16:40

Dziś zasłużone zwycięstwo Martin'a. Należało mu się ;) choć zaczyna mnie drażnić tymi gestami po ostatnim strzelaniu. Co za dużo to niezdrowo. Moravec i Beatrix na podium to lekkie niespodzianki. Ole pudłował za dużo ale gdyby nie ostatni strzał byłoby srebro :( finisz najlepszy od lat. Za dużo byłoby tego szczęścia. Emil w kryzysie i to widać. Biegowo przeciętnie...gdzie on zgubił forme?!
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez Guarded » 10 Lut 2014 17:00

Martin dzisiaj pięknie wygrał :) Nie miał sobie równych. Widać, że ten pierwszy start to był po prostu olimpijski stresik, a teraz powinno być lepiej.

Mnie bardzo dziwi szczególnie bieg Svendsena.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez mareqna » 10 Lut 2014 17:01

muszti napisał(a):[
Jednak marzenia się spełniają! Zapamietam ten bieg do końca życia :D Najlepszy zawodnik znowu na szczycie i niech sie wali niech sie pali ale dla mnie te igrzyska sa szczesliwe...

;)

Nic dodać,Muszti :D i jeszcze Jean-Guillaume Béatrix podparł złoto brązem.Szkoda mi Kibicki,no ale może i dla niej zaświeci słońce.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez muszti » 10 Lut 2014 17:08

mareqna napisał(a):
muszti napisał(a):[
Jednak marzenia się spełniają! Zapamietam ten bieg do końca życia :D Najlepszy zawodnik znowu na szczycie i niech sie wali niech sie pali ale dla mnie te igrzyska sa szczesliwe...

;)

Nic dodać,Muszti :D i jeszcze Jean-Guillaume Béatrix podparł złoto brązem.Szkoda mi Kibicki,no ale może i dla niej zaświeci słońce.

Tak to już jest raz na wozie raz pod wozem ;) . Martinowi się nalezało jak mało komu. Jeszcze dla sprawiedliwości Emil powinien cos ugrać i będzie ok :) Szkoda tego Kanadyjczyka :( tak ładnie bieg i strzelal a tu taki pech. Zakręt masakryczny...
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 10 Lut 2014 17:09

Należało się ? Chyba wp...l ;) . Ole przynajmniej ten jeden strzał niecelny mniej i 13 medal byłby faktem. Nie nastawiałem się na kolejne złoto, wystarczyłby jakikolwiek medal chociaż apetyt rośnie ;) . Tak zakładałem że może OEB zrobić jedną runde to medal jest pewny, niestety za bardzo optymistycznie kalkulowałem. Po ostatnim strzelaniu sądziłem że Emil powalczy o brąz, finisz wiadomo jaki ma, ostatnią runde to samo. A on wybiegł 2 sekundy za Ole a został daleko w lesie.
Nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu, przed startem igrzysk już w Soczi, Emil głowił się jak pogodzi starty z ceremoniami medalowymi. Przynajmniej ma problem z głowy :mrgreen:
Johaś dzisiaj się zrehabilitował, najlepszy czas i spory awans z 55 na 32. miejsce.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez dege3 » 10 Lut 2014 17:27

Ole będzie miał dużą szansę na medal w sztafecie męskiej lub mieszanej . Indywidualnie też może sięgnąć po medal i to nawet nie jeden ;)

Ale Martin Fourcade - obawiałem się po 3. strzelaniu , ten niecelny strzał a , gdy wybiegł po 4 to już wiedziałem , że będzie medal złoty - Francuzi w mieszanym będą mocni - Martin , Beatrix ( brązowy medal dzisiaj - nie spodziewałem się ) Bescond i Brunet , ale Czesi też bardzo mocni , 2 medale zdobyli , Soukalova coś nie ten .
dege3
Junior młodszy

Postprzez weiner » 10 Lut 2014 18:03

Złoty Martę :D Beatrixa się nie spodziewałem, dzielnie bronił brązu gdy z tyłu atakowali Bjoerdalen i Shipulin.
Szkoda le Guelleca, mógłby zamieszać na podium a tu narta złamana i bach :)
Niezły zakręt Rosjanie przygotowali, ciekawe ile zawodników się tam nie wyrobiło, na pewno trzech, tyle uchwyciła kamera.
Zawody bardzo interesujące, bardziej niż sprinty :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Jordi » 10 Lut 2014 18:06

Zachowanie po 4 strzelaniu nie ten tego trochę - żeby on miał 30-40 sekund przewagi, ale tak nie było - nie lubię takiej pewności siebie... no to Martę wynocha z innych konkurencji masz co chciałeś i won :P

Emil wyraźnie nie trafił chyba z formą... biegowo znowu średnio :( Moravec brawo - nie biegł specjalnie szybko, ale reszta nawaliła a on to wykorzystał. Beatrix na 3 też ogromny sukces Francuza. Ole przeżywa drugą (albo i trzecią :lol: ) młodość w biegu - jeszcze 150-200 metrów i połknąłby JGB... jedyny pozytyw u Norwegów - Niemcy niby lepiej ale nadal to nie to - może trochę zbyt wcześnie na wnioski, ale całkiem możliwe, że skończą bez medali, bo po 2 konkurencjach nawet w sztafecie mogą mieć ciężko... Chyba tylko mieszana im zostanie XD Ruskie dziś bez polotu też - Ustyugov tylko się naprawdę przyzwoicie zaprezentował... gospodarze też nawalają póki co XD Wiłuchina sensacyjnie ich ratuje :P

No i Jan Filip - o matko ten to ma nagrodę pechowca roku już... tu pochwalę Martę pierwszy raz w swoim życiu, że na mecie podszedł do niego i z nim pogadał - to było ładne zachowanie :) Cóż może ta "sportowa" złość przyniesie Kanadyjczykowi dobre pozycje w pozostałych biegach (może medal?)

dege3 napisał(a):Martin , Beatrix ( brązowy medal dzisiaj - nie spodziewałem się ) Bescond i Brunet , ale Czesi też bardzo mocni , 2 medale zdobyli , Soukalova coś nie ten .

Brunet?? Ta, co z "0" ledwo do 60 weszła?? :lol: :lol: :lol: Właśnie Czesi po tych 3 konkurencjach wychodzą na faworytów - Gabrycha miała źle ustawione przyrządy w leżaku - bieg fenomenalny, Vitkova dobra, Moravec dobry, Soukup dobry - Francja nieprzewidywalna Bescond, człapon Brunet, Beatrix też nieraz nawalił, Martę pamiętamy Ostersund :P
Jordi
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 10 Lut 2014 18:17

Trzeba wziąć pod uwagę, że na wysokości forma się zmienia bardzo szybko, jednego dnia jest, a po kilku dniach już jej nie ma, a igrzyska trwają długo. Dzisiaj świetnie pobiegli Lindstrem, Lesser, Rastorgujews, ale jakie miało to znaczenie skoro pudłowali i wyruszali z dalszych pozycji ?
Rosjanie po raz kolejny nie trafiają z formą na mistrzostwa, więc czas ich trenera Łopuchowa dobiegnie końca. Szkoda, że szansy startu w sprincie nie otrzymał młody Łoginow, ale może jeszcze go zobaczymy w biegu długim.
Ostatnio edytowany przez karlos, 10 Lut 2014 18:18, edytowano w sumie 1 raz
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez weiner » 10 Lut 2014 18:18

Zareagował emocjonalnie :D dla mnie to zrozumiałe, adrenalina dała o sobie zdać choć niektórym może się to nie podobać :P Liczyłem na braci Boe ale bez rewelacji :) Przykro było patrzeć na ostatnim strzelaniu na Dominika Landertingera, całkiem się posypał.
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez esbek » 10 Lut 2014 18:26

Martin zachował się tak jak kiedyś OEB. Chociaż dla mnie niepotrzebnie ryzykował. Niby spora przewaga, ale wystarczyłby błąd na "zakręcie śmierci" aby ją stracić. Przekonał się na tym Kanadyjczyk, który nie dość, że się przewrócił i stracił prowadzenie, to jeszcze złamał nartę. A tak by się liczył w czołówce i nie wiadomo kto był by złotym medalistą.
esbek
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości