Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez maksim » 08 Lut 2014 11:48

Nie no, złoto to było rozdane przed startem, ale brawo Szarlota :) Poszła w trupa i chwała jej za to.
Tereska bez medalu, no trochę niespodzianka, że nie udało jej się zrobić selekcji na tych ciężkich trasach. Justyna w sumie w normie, szkoda tej straty przez upadek, może by się zagięła i utrzymała za czołówką. Ale o medalu nie było mowy.
Saarinen... to już w Marek łatwiej mi było uwierzyć, no ale powiedzmy. Póki co brawo dla niej.
Również Czekaliewa mocno rozczarowała.
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez muszti » 08 Lut 2014 11:53

muszti napisał(a):Ja obstawiam 1.Marit, 2.Kalla, 3.Terese :? obym sie pomylił...

No niewiele sie pomyliłem patrzac na to ze Terese przegrała z Weng minimalnie. Tereska nie ma finiszu i biegi ze startu wspolnego to raczej nie jej bajka o ile nie może rywalkom zwiac a to zdaża sie rzadko majac obok chocby Marit.

Najbardziej ubolewam nad tym w jakim stylu Justyna zajeła 6 miejsce. Nie miałbym absolutnie pretensji jakby straciła dystans w łyzwie, została zgubiona. Ale dzis nawet nie miała szansy zostac zgubiona bo... sama sie zagubiła w strefie zmian. Upadek, potem odpinanie kijkow (czy przypadkiem nie robi sie tego dobiegajac do zmiany a nie jak sie stoi w boksie?!) walczyła potem ale szans nie miała. Szkoda szkoda szkoda tym bardziej ze nadal nie wiadomo jakby sie zachowała biegnąc w pociagu i jaka jest jej rzeczywsita forma.

Marit potwierdza dominacje ale Kalla jest znakomita i w zyciowej formie. Teresa sie rozpłakała bidulka ale medal na 30 km jest jej (ale czy złoty? zaczynam powoli watpic mimo ze chyba nadal jest faworytka nr1). Brawa dla Sarinen. Zrobiła to co powinna dzis Justyna.
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez weiner » 08 Lut 2014 11:54

Kalla zaatakowała ale Marit kontrolowała bieg od początku do końca :) Szkoda Tereski, Heidi mocniejsza na finiszu :) No i piękna postawa Sarrinen :P A co do Justyny to też mam wrażenie, że jest po prostu słabsza fizycznie. Upadek upadkiem ale po zmianie nart miała stratę 7 sekund z kawałkiem i potem tylko się powiększała ...
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez koloc » 08 Lut 2014 11:55

Nie umie słuchać tych komentarzy ekspertów : " Justyna biegła zachowawczo , narty miała świetnie posmarowane"
Już od na samym klasyku było widać że forma nie jest taka jak powinna być , wiadomo było że na łyżwie odjadą...
Niech się tylko pozbiera na klasyk.
Szwedka ładnie uciekła , widać było że Tereska rozczarowana miejscem poza podium
koloc
Młodzik młodszy

Postprzez Laleczka Chucky » 08 Lut 2014 11:58

Na upadku Polka straciła to pewne, ale nie na tyle, żeby przy dobrym stylu łyżwowym i dobrej formie tej straty nie odrobić w przeciągu 7,5 km.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez molibden » 08 Lut 2014 12:01

Pozbiera na klasyk? Lelum polelum.. Równie dobrze mogłaby pozbierać teraz grzyby wokół Soczi.
Justyna niestety tą impreze może chyba spisac na straty bo najzwyczajniej w świecie jest moim zdaniem bez formy. generalnie to ona zamiast się rozwijac to od 2 sezonów nie robi żadnej progresji a czasem sprawia wrażenie że się cofa. Może powinna pomyśleć o zmianie szkoleniowca bo najwyraźniej cos tam nie gra w przeciwieństwie do norwegów którzy na każda imprezę przyjeżdżają z medalową formą.
molibden
Junior

Postprzez Laleczka Chucky » 08 Lut 2014 12:08

Klasyk nie wyglądał najgorzej, była w czołówce. Jak wiadomo Polce w tym sezonie kompletnie nie szło w stylu łyżwowym i to było widać przed chwilą jak na dłoni. Poczekajmy do 10 km/C.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Odyn » 08 Lut 2014 12:08

Mi zaimponowała Kall ,poszła pod tą górę jak lokomotywa tylko Marit była w stanie trzymać jej tępo,uznanie też dla Weng rozgrywała ten bieg dobrze technicznie i zasłużyła na medal.Takiego podium się nie spodziewałem,ale cóż bieg to bieg i wygrali najlepsi.Justyna kiepsko nawet nie martwi mnie to 6 miejsce tylko,że nawet w klasyku miała problemy
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2014 12:19

Trasy nie aż takie trudne jak mówiono, lżejsze w każdym razie niż rok temu ale to nie tłumaczy Therese, Kalla ma formę życia od początku sezonu i potwierdziła to dzisiaj. Johaug nie miała na tyle pary aby się urwać, albo to inne były za mocne, w każdym razie tylko ucieczka gwarantowała jej jakiś medal. Nie udało się, trzeba czekać na 30-kę, a może jeszcze wcześniej coś wpadnie ;) . Marit jak profesorka rozegrała bieg, choć jak szarpnęła na końcu Szarlota to przez moment miałem obawy że i jej ucieknie, jednak znowu świetny manewr na zakręcie dał jej prowadzenie, na prostej już bez walki :) . Te wszystkie łzy, te medale dedykowały dziewczyny dla Astrid, oczywiście Babiarze/Jóźwiki nie w temacie. Niestety, przeładowane streamy podczas igrzysk zmusiły mnie do oglądania tefałpe :twisted: .
Nie mam pojęcia co ta Kryśka odstawiła, po jaką cholerę szalała w MN i tym sposobem zabrała miejsce Astrid, ale w zaistniałej sytuacji nie wiadomo czy dzisiaj by wystartowała. Heidi pięknie pilnowała i kontrolowała co robią rywalki i chociaż nie dała rady przy zrywie Kalli, ma pierwszy medal igrzysk i to indywidualny, szkoda że musiało się to stać kosztem Tereski ;) .
Justyna bez medalu jak się można było spodziewać, ale bieg taki sobie, szczerze mówiąc przeciętny. Saarinen dzień konia i chyba kosmiczne narty. Co do upadku Justyny, niech nie przesadza Benia, wielkiego znaczenia te wyjechanie nart nie miało.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez shunrey » 08 Lut 2014 12:51

Bez niespodzianek, no może to, że Weng zdobyła brąz :) Marit jest w życiowej formie. Złoto w sprincie i 10 klasyku prawie gwarantowane. Świetnie rozegrała ostatni zjazd i zakręt. Kalla powalczyła, ale na pewno z góry miała w głowie, że walczy nie o złoto, a o srebro ^^ Szkoda Tereski, nie spodziewałem się, że wypadnie na 4 miejsce, no ale cóż... Trasy były piękne, pogoda piękna, wszystko perfekcyjne, ale 1 rzecz mi się nie podobała: trasa do łyżwy miała być okropnie ciężka, taka jak rok temu, taka jak w Turynie, ale trochę te podbiegi przypłaszczyli ;/ Therese miała praktycznie tylko 2 szanse, żeby urwać Marit, a to nie wystarczyło, trudno.. te obrazki po biegu wzruszające, biedna Astrid..
Co do Justyny. Jest w gorszej formie, niż była w Vancouver, niż była w Oslo, czy nawet Libercu. Oczywiście mówię tu o formie na wielką imprezę. Ta nisza zaczęła się od Vdf i trwa w najlepsze. Już klasyk był bez polotu, Polka była czasem nawet 7. Przed zmianą nart mocno odstała, jak na Nią, zamiast być pierwszą ;/ I skończyło się jak widzieliśmy. Jeśli chodzi o łyżwę, to widać było, że raz przygazowała na tym 1 podbiegu, zbliżyła się na stratę jakiś 4 sc, ale potem zauważyła, że to nie ma sensu, bowiem Johaug przycisnęla i mimo dalszych prób czołóweczka się oddalała.. Nie oszukujmy się, sama Kowalczyk w wywiadzie 20 min temu przyznała, że nawet gdyby była w tej grupie, to na medal szans by nie miała, bowiem rywalki są lepsze od niej na tę chwilę i w tym stylu. Zostaje 10 klasykiem, ale i tu mam wielkie obawy. I przyznaję Wam rację, Justyna musi zrobić to, co zrobiła Marit kilka lat temu - natychmiastowa zmiana szkoleniowca. teraz oczywiście jest to nawet prawdopodobne bo Wierietielny chce skończyć z zawodem, ale czy Kowalczyk nie pójdzie w Jego ślady..? Polka ma jeszcze przed sobą szansę na wiele medali i zwycięstw, ba nawet do Korei mogła by dotrwać, ale wątpię, czy po Soczi i braku KK takie chęci będą. Jedyne wyjście na włączenie się w przyszłym roku do walki z Marit o medale - chęci, zdrowie i inne plany treningowe, przygotowane nie na harówę odpowiednią dla 20-klku latki, ale bardziej wyważone i "nowocześniejsze" treningi, jakie mają w tej chwili Norweżki. Wiem, że udaję tu specjalistę, a takim nie jestem, ale to są tylko moje opinie i rozważania i widzę, że wiele osób tu ma takie samo zdanie :)
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez Heidi » 08 Lut 2014 12:57

Image
Bardzo ladne te podium. Trasy fajne, malowniczo polozone ale faktycznie nie sa az takie trudne. Tereska niech sie tak nie smuci na 30 pokaze wszystkim plecy. :D Najbardziej oczywiscie jestem zadowolona z brazowej medalistki. Nie dala sie zgubic i powtorzyla sukces z VdF :D
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez leosiek » 08 Lut 2014 13:04

MARIT BJOERGEN I WIELKA :D :D :D
Ale na tym zdjęciu Łąg i Birgen to jakby za karę dostawały te kwiotki i medali.
Jak Justyna zdobędzie chociaż jeden medal to będzie dobrze, szkoda, że największą padakę odstawia akurat na igrzyskach.
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez Guarded » 08 Lut 2014 13:05

To Therese płakała do Marit o Astrid? ;/

Bieg bardzo fajny. Myślałam, że Marit nie wygra, bo dużo prowadziła w klasyku. Najwyraźniej czuje się bardzo mocna i może sobie na to pozwolić. Therese dobrze pobiegła pierwszą część, bo nie wyrywała się niepotrzebnie na czoło. Postawa Justyny nie była najlepsza nawet w tym ulubionym stylu Polki. Pozostaje nam czekać na czwartek. Moim zdaniem nadal jest tam faworytką, a o medal byłabym spokojna. Szarlota pięknie i najlepiej ze wszystkich rozegrała bieg taktycznie. Gdy Norweżki były pewne swego i myślały, że kwestią czasu jest zgubienie rywalek, to znikąd wyfrunęła Szwedka i podkręciła jeszcze tempo. Dobrze, że Marit się w porę połapała, co się szykuje, bo Therese nie miała sił się utrzymać za rozpędzoną Charlotte. Ogólnie Therese wyglądała trochę bezsilnie na trasie. Heidi dobrze wykonała swoją robotę, czyli utrzymała się za Therese, a potem wyprzedziła ją na finiszu. Pięknie walczyła młoda Norweżka. Potem wszystkie płakały, niektóre ze szczęścia niektóre ze smutku.Najbardziej zastanawia mnie ta Saarinen. Nawet mi się nie chce wierzyć, że ona może się utrzymać za Therese i Heidi przy jej łyżwie. No błagam, ale te dziewczyny biją ją na głowę w tym stylu, a tu jak gdyby nigdy nic Finka utrzymuje się za nimi.

Bardzo wzrusza mnie fakt, że Marit pomimo dużych osiągnięć, jest nadal bardzo skromna i niepewna siebie :)
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez RakuNH » 08 Lut 2014 13:20

Szkoda Kowalczyk, ale dziesiąty czas w dowolnym przy samotnym biegu nie jest zły. Moim zdaniem ten bieg i tak jest na plus, a że nie miała szans na medal to wszyscy wiedzieli. Natomiast 29 miejsce drugiej Polki to już żaden powód do optymizmu przy olimpijskim ograniczeniu do czterech zawodniczek.

A Steira faktycznie udowodniła, że start jej się należał :mrgreen: A co zrobiła Kyllonen w dowolnym? :shock:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez weiner » 08 Lut 2014 13:23

Mogło tak być, po finiszu chyba Tereska podbiegła do Marit z uśmiechem na twarzy a płacz dopiero był potem i wszystkie miały smutne miny, Teresa i Marit płakały więc to chyba prawdopodobne :)

A co zrobiła Kyllonen w dowolnym? :shock:

47 czas ... masakra
Szósty czas łyżwą miała Caroline Hugue :P

Aino-Kaisa zapowiadała, że plan jest taki, że forma ma przyjść na Igrzyska. To wielka i utytułowana sportsmenka i jeśli dobrze rozplanuje siły na 10tkę klasykiem to może być również w czołówce. Kertu również może być groźna w klasyku, wygrała w tym sezonie na tym dystansie :)
Ostatnio edytowany przez weiner, 08 Lut 2014 14:07, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2014 13:48

Guarded napisał(a):To Therese płakała do Marit o Astrid? ;/

Tak, biegły dziś dla Astrid i Stena Andersa. Piękny wpis Astrid na twitterze podczas biegu.

Image
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Odyn » 08 Lut 2014 14:26

Wie ktoś może,jak w ogóle zmarł brat Astrid na,no co?To chyba jest/był młody chłopak więc ze staroście raczej nie mógł umrzeć
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez weiner » 08 Lut 2014 14:44

Ja znalazłem tylko tyle:
The team said the brother of Astrid Uhrenholdt Jacobsen died "suddenly and unexpectedly" Friday. It did not provide any further details.

Read more here: http://www.miamiherald.com/2014/02/08/3 ... rylink=cpy
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2014 14:49

Jak pisałem wcześniej Sten Anders, czyli zmarły brat Astrid był młodszy o rok. Na razie w norweskich mediach nie ma żadnych info o o przyczynach i okolicznościach śmierci.

https://www.facebook.com/stenanders.jacobsen

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez molibden » 08 Lut 2014 15:10

nie ma bo i po co miałyby być? Nikogo poza rodzina nie powinno to interesować raczej.
molibden
Junior

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość