Trenerem był Bogdan Zajączkowski. Przegraliśmy z Islandią mecz o wejście do najlepszej ósemki i wyjazd na igrzyska. Tyle pamiętam. Wiki podpowiada, że sklasyfikowano nas wtedy na dziesiątym miejscu.
Która polska reprezentacja jako pierwsza wywalczyła mistrzostwo Europy w grze zespołowej? Poproszę o podanie dyscypliny, roku i personaliów trenera tej drużyny.
Mam nadzieję, że coś przeoczyłem ale w mojej wąskiej definicji sportów drużynowych (sporty olimpijskie nie rozgrywane indywidualnie w wydaniu seniorskim) wychodzi mi: siatkówka kobiet, 28.09.2003, Andrzej Niemczyk.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Trenerem tamtej ekipy był oczywiście Tomasz Herkt. A sam złoty medal jest dzisiaj prawie całkowicie zapomniany, mimo tego, że przecież mistrzostwa odbywały się w Polsce.
Kiedyś w maju rozgrywana była impreza kolarska która elektryzowała kibiców kolarstwa i nie tylko. Na czas komunikatów radiowych z trasy wyścigu zakłady pracy przerywały produkcję i pracownicy gromadzili się przy radiodbiornikach. Możecie mi wierzyć, że Tour de Pologne to małe piki i nawet nie warte porównań. Oczywiście chodzi o Wyścig Pokoju to by było za łatwe. W wyścigu tak naprawdę liczyły się oprócz Polaków jeszcze drużyny ZSRR, Czechosłowacji i NRD. Dzisiaj po latach uczestnicy odsłaniają kulisy tamtej imprezy. Wbrew oficjalnej propagandzie jaką to wszyscy jesteśmy szczęśliwą socjalistyczną rodziną, kolarze zawiązali koalicję jednych przeciw drugim. Moje pytanie to z kim Polscy kolarze z tych trzech ekip trzymali sztamę. To wystarczy, bo z kim meli że tak powiem po młodzieżowemu "kosę" samo wyjdzie.
Dobrze Pylarz. Z Rosjanami i Czechami była "kosa". Dodam tylko, że dochodziło nieraz do bezpardonowej walki na łokcie. Były nawet przypadki spychania delikwenta z szosy do rowu. Twoja kolej Pylarz.
To był wyjątkowy sezon ekstraklasy ligi koszykówki, czy jak się wtedy tam zwała najwyższa klasa rozgrywkowa. Beniaminek wygrał sezon zasadniczy i doszedł do finału rozgrywek, w którym przegrał, nie tylko z drugą drużyną, lecz także po części z sędziami. Jaki był to sezon i kto grał w finale?
figaro56 napisał(a):Ejże Janko a 1999 i koszykarki.
Ajjj... Ale walnąłem kaczora... Źle ze mną... ---- A ten sezon to pewnie 94/95. Polonia Przemyśl. A przegrali z Mazowszanką Pruszków.
Ostatnio edytowany przez Janko10, 04 Lut 2009 20:34, edytowano w sumie 1 raz
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Za co po raz pierwszy zdyskwalifikowano sportowca na IO?
Coś kiedyś słyszałem, że jakiś Amerykanim samochodem podjechał kilka kilometrów podczas maratonu . Otrzymał medal, ale potem jak wyszło na jaw to go zdyskwalifikowali
Bardzo, bardzo ciepło. Ten amerykanin był w 1904 a ten "pionier" jeszcze szybciej... No prawie, prawie...
Nie blokujmy tematu. Krzychu był blisko, można Mu zaliczyć. Też maraton (1896) i też podjechał (tyle, że powozem) i Grek nie Amerykanin. Zadawaj.