Tenis

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Tenis

Postprzez zygy » 25 Wrz 2012 21:28

Szkoda tylko, że to Serbki zagrają już wkrótce w finale Pucharu Federacji, zaś my tułamy się po dalszych dywizjach... Mam nadzieję, że jak do Agnieszki dołączy Urszula, która robi stałe postępy, to w przeciągu 2-3lat powinniśmy awansować do Grupy Światowej, a tam kto wie... Skoro kilka razy były w stanie zdobyć ten puchar Włoszki, skoro 2raz z rzędu w finale zagrają niebawem Czeszki, to dlaczego nie my? Natomiast jeśli chodzi o dzisiejsze mecze, to wciąż nie mogę pojąć w jaki sposób Janković doszła do 1miejsca w rankingu WTA z tak marnym i słabym serwisem... Dla mnie to kolejna przypadkowa liderka, podobnie jak Safina, czy po części Wożniacka, choć Dunka w czasie apogeum swojej formy była przynajmniej bardzo równa i zabójczo konsekwentna.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez leosiek » 25 Wrz 2012 22:19

Jeju, nie wiem czemu tak wszyscy zawsze czepiają się Safiny, przecież została liderką rankingu po swoich 2 wielkoszlemowych finałach :evil: A Jankovic to kiedyś naprawdę bardzo dobrze grała, chociaż faktycznie nie na takim poziomie jakim powinna prezentować liderka rankingu.
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 28 Wrz 2012 09:44

Radwańska w finale turnieju w Tokio, co jest jak dla mnie sporą niespodzianką. Raz- Polka od Wimbledonu prezentowała bardzo słabą formę, dwa- grała w tym sezonie najwięcej z czołówki i kolokwialnie mówiąc powinna pod koniec sezonu zdychać, a jest wręcz odwrotnie. Dla mnie tenis kobiecy pozostanie jedną z większych nieodgadnionych zagadek, bo praktycznie wszystko jest tam na przekór.

Martwią mnie też ostatnie problemy zdrowotne Azarenki, która pod nieobecność Serenki powinna teoretycznie ten truniej w cuglach wygrać. No, właśnie powinna... Gdyby nie ta nagła zapaść w meczu z Vinci i walkower z Kerber. Bardzo mnie to dziwi, bo niby mamy koniec sezonu, ale Viktoria wyłączając finał US Open od igrzysk w Londynie praktycznie w ogóle nie grała. Nie ukrywam, że po cichu kibicuje Białorusince i martwią mnie te jej nagłe zapaści zdrowotne, z którymi boryka się niemal od samego początku swojej profesjonalnej kariery. Casus Djokovicia sprzed kilku sezonów? Abstrahując już nawet od tego, to fakty są jednak takie, że Viktoria nie wygrała żadnegu turnieju w cyklu od marca tego roku, a po świetnej grze w US Open i braku Williams wydawało się, że kolejne tytuły w Azji są tylko formalnością. No nic, mam nadzieję, że Azarenka pozbiera się do Pekinu i spsóbuje ugrać tam kilka pkt. Póżniej mamy Linz i turniej Masters, gdzie trzeba będzie bronić pozycji liderki cyklu, na który Vika jak mało kto zasłużyła.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 28 Wrz 2012 21:26

Dla mnie żadna niespodzianka, oczekiwałem tego ;) . Wynik to już małe zaskoczenie bo myślałem że będzie trudniej, jednak Aga pięknie pomściła Ulę :P
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 29 Wrz 2012 01:19

Ja oczekiwałem w finale raczej Azarenki i jestem pewien, że w formie nie tylko z US Open, ale nawet z 2rundy z Paszek puknęłabym naszą Agę w półfinale w godzinkę z prysznicem. A tak był kolejny już krecz w jej karierze, więc problem musi leżeć gdzieś głębiej. Tym bardziej, że pierwsze symptomy tej zapaści były już widoczne w meczu z Vinci w 1/8finału. W wywiadzie sama Vika przyznaje, że nie wie co jej jest i, że będzie na bieżąco obserwować swój organizm, ale mi to wygląda na połączenie zmęczenia sezonem+ kłopoty z aklimatyzajcą na Dalekim Wschodzie. Miejmy nadzieję, że do Pekinu się pozbiera i powalczy tam o pełną pulę.

Natomiast w dzisiejszym finale raczej na pewno wygra Radwańska, bo Petrova to przy obecnej formie Polki nie powinna być specjalnie wymagającą przeszkodą. Być może nie będzie to aż tak jednostronny mecz jak ten z Kerber, ale na więcej niż 2sety raczej bym nie liczył. W tej chwili u pań jest Williams, długa przerwa Wiktoria, przerwa Maryśka i Aga, przerwa i cała grupa zawdniczek z Kerber czy Stosur na czele. Mi osobiście brakuje całej plejady Rosjanek (m.in. Wiera, Svieta, Jelena), z których ostała się w czołówce tylko Sharapova. Serbek jakoś mi nie żal, bo to były raczej takie komety na czele rankingu, podobnie jak wspomniana wyżej Safina. Generalnie poziom zjechał ostro w dół i nie chodzi mi tu nawet o lata 90-te, czy początek tego wieku, ale nawet w porówaniu z 3-4latami wstecz.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez dan » 29 Wrz 2012 09:00

Jednak w finale przegrała. To przykra niespodzianka. W pierwszym secie nawet gema nie ugrała, w drugim wygrała do 1, ale decydujący znowu nie był dla Polki, niestety.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez markos7207 » 29 Wrz 2012 12:19

Niespodzianka pewnie tak, ale Pietrowa bardzo dobrze grała cały turniej. No szkoda, może w Pekinie się uda obronić tytuł.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez leosiek » 29 Wrz 2012 14:43

Bez przesady, ja bym nie robił z tego tragedii nie robił, najważniejsze, że obroniła lwią część punktów, a finały to niech wygrywa, ale w Wielkim Szlemie :D
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez Kacpero221 » 29 Wrz 2012 20:00

zygy napisał(a):Szkoda tylko, że to Serbki zagrają już wkrótce w finale Pucharu Federacji, zaś my tułamy się po dalszych dywizjach... Mam nadzieję, że jak do Agnieszki dołączy Urszula, która robi stałe postępy, to w przeciągu 2-3lat powinniśmy awansować do Grupy Światowej, a tam kto wie... Skoro kilka razy były w stanie zdobyć ten puchar Włoszki, skoro 2raz z rzędu w finale zagrają niebawem Czeszki, to dlaczego nie my? Natomiast jeśli chodzi o dzisiejsze mecze, to wciąż nie mogę pojąć w jaki sposób Janković doszła do 1miejsca w rankingu WTA z tak marnym i słabym serwisem... Dla mnie to kolejna przypadkowa liderka, podobnie jak Safina, czy po części Wożniacka, choć Dunka w czasie apogeum swojej formy była przynajmniej bardzo równa i zabójczo konsekwentna.

Puchar Federacji jest od lat olewany przez najlepsze zawodniczki i nie przywiązywałbym do tych wyników zbytniej uwagi. WTA próbuje namówić wszystkie na grę w reprezentacji, stawiając występ w Fed Cupie jako warunek występu na IO. Podobno, aby zakwalifikować się do Rio, trzeba będzie mieć na swoim koncie przynajmniej jeden występ w reprezentacji rocznie przez cztery lata...

Wozniacki konsekwentna?! W czym?! Jeżeli w przebijaniu piłki na drugą stronę to tu się zgodzę, bo to opanowała do perfekcji.

Janković od pamiętnego dwulecia 2007-2008 zmieniła się na gorsze, na duuuużo gorsze. Szczególnie jej jeden z najpiękniejszych i najbardziej konsekwentnych backhandów ostatnich 10 lat, który zmasakrowali wszyscy jej trenerzy od tamtego czasu. Poza tym, Janković płaciła już wielokrotnie za przeładowany kalendarz mocnymi obniżkami formy (2009, 2011). I mam nadzieję, że powróci do formy, jak w 2010.

zygy napisał(a):Martwią mnie też ostatnie problemy zdrowotne Azarenki, która pod nieobecność Serenki powinna teoretycznie ten truniej w cuglach wygrać. No, właśnie powinna... Gdyby nie ta nagła zapaść w meczu z Vinci i walkower z Kerber. Bardzo mnie to dziwi, bo niby mamy koniec sezonu, ale Viktoria wyłączając finał US Open od igrzysk w Londynie praktycznie w ogóle nie grała. Nie ukrywam, że po cichu kibicuje Białorusince i martwią mnie te jej nagłe zapaści zdrowotne, z którymi boryka się niemal od samego początku swojej profesjonalnej kariery. Casus Djokovicia sprzed kilku sezonów? Abstrahując już nawet od tego, to fakty są jednak takie, że Viktoria nie wygrała żadnegu turnieju w cyklu od marca tego roku, a po świetnej grze w US Open i braku Williams wydawało się, że kolejne tytuły w Azji są tylko formalnością. No nic, mam nadzieję, że Azarenka pozbiera się do Pekinu i spsóbuje ugrać tam kilka pkt. Póżniej mamy Linz i turniej Masters, gdzie trzeba będzie bronić pozycji liderki cyklu, na który Vika jak mało kto zasłużyła.

Problemy zdrowotne Azarenki? Jakby to ona pierwszy raz w karierze oddała mecz walkowerem/skreczowała. Zmuszają ją do tego idiotyczne przepisy, które nakazują jej grać w każdym turnieju Premier 5 i Premier Mandatory. Gdyby nie przyjechała, dostałaby piękne, okrągłe 0 liczące się do rankingu, a tak przyjedzie, z palcem w nosie wygra 2-3 mecze, skreczuje i problem załatwiony.

Dla mnie liderką "rankingu" powinna być Serena (choć jej się po prostu nie chce) i nic tego nie zmieni.

zygy napisał(a):Natomiast w dzisiejszym finale raczej na pewno wygra Radwańska, bo Petrova to przy obecnej formie Polki nie powinna być specjalnie wymagającą przeszkodą. Być może nie będzie to aż tak jednostronny mecz jak ten z Kerber, ale na więcej niż 2sety raczej bym nie liczył.

Obecnej formie Radwańskiej? Radwańska wykorzystała w piątek swój dzień i zagrała agresywnie, kątowo, czyli tak jak powinna grać zawsze i wszędzie, a nie przebijać jak oszalała.
Przegrała z Pietrową, która już z Sam dawała przebłyski swojej szczytowej formy z 2006/2007, co powinno cieszyć wielu fanów tenisa (w tym mnie).
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez zygy » 29 Wrz 2012 20:40

Spotkanie Agnieszki z Kerber było jednym z lepszych w karierze w jej wykonaniu, a przynajmniej z tych, które dane było mi oglądać. To była porównywalna forma z tą sprzed roku z Azji i szkoda tylko, że na tym jednym meczu się skończyła. Natomiast Pietrowa grała dziś jak natchniona, zwłaszcza w 1secie, ale nawet w samym Tokio jej dyspozycja też dość mocno falowała, zaś w spotkaniu z Errani była już praktycznie poza turniejem. Odnośnie Sereny to nie tyle, że jej się nie chce... Ona po prostu dobrze wie, że nie ma już 22-23lat i jeśli przesadziłaby z liczbą startów, to musiałaby przedwcześnie zakończyć karierę. A koniec końców lepiej jest chyba wygrać jeszcze kilka Wielkich Szlemów, niż nawet zostać na chwilę nr. 1 i zaraz polecieć na łeb na szyję z powodu jakiejś kontuzji, czy braku formy. Wydaję mi się, ża Williams szykuje formę na Masters, gdzie będzie chciała mocnym akcentem zakończyć jakże udany dla siebie sezon.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Lilavati » 01 Paź 2012 18:44

Dla mnie panna Agnieszka jest już przereklamowana...
Sport lekiem na wszelkie zło. Tenis: Azarenka and Djoković; Biegi Narciarskie: Kowalczyk and Cologna; Biathlon: Makarainen and Domraczeva; :D
Awatar użytkownika
Lilavati
Junior

Postprzez markos7207 » 01 Paź 2012 21:35

Mogłabyś się wyrażać bardziej treściwie, na czym to przereklamowanie ma polegać :?:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 01 Paź 2012 22:54

Pewnie chodzi o to, że nigdy nie wygrała Wielkiego Szlema, podobnie jak np. Wozniacki. Choć do tego sezonu nie grała nawet w żadnym półfinale zawodów tej rangi, a mimo to była w stanie przełamać tą barierę. Czy uda się jej w końcu go wygrać? Hm, moim zdaniem tak, ale będzie potrzebne do tego trochę szczęścia, bo tak realnie patrząc to na tę chwilę Polka nie jest w stanie pokonać takiej Azarenki, czy Sereny u szczytu formy. Ważne jest, że Agnieszka z roku na rok robi postępy i to nie tylko we wszelakich rankingach itp., ale także w samej grze. Jestem jednak zdania, że w przyszłości przydałby się jej coach z prawdziwego zdarzenia, którym nie jest, nie oszukujmy się pan Wiktorowski. Poza tym przydałoby się trochę inaczej układać kalendarz gier, mniej grać i skupić się na głównych imprezach cyklu, a to właśnie powinno leżeć w dużej mierze w gestii trenera.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Lilavati » 03 Paź 2012 13:26

markos7207 napisał(a):Mogłabyś się wyrażać bardziej treściwie, na czym to przereklamowanie ma polegać :?:
chodzi mi o to że tak samo jak nasz znany męski debel Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski to co mieli zrobić już zrobili tak samo jest z Radwańską... ;)
Sport lekiem na wszelkie zło. Tenis: Azarenka and Djoković; Biegi Narciarskie: Kowalczyk and Cologna; Biathlon: Makarainen and Domraczeva; :D
Awatar użytkownika
Lilavati
Junior

Postprzez markos7207 » 23 Paź 2012 21:48

Chyba się trochę pospieszyłaś. Aga zrobiła to, co do tej pory jej się nie udawało, odprawiła z kwitkiem w WTA Championships w Stambule Petrę Kvitovą :). Teraz czas pogonić skąpą Maryśkę :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 24 Paź 2012 22:56

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 05:20, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez zygy » 25 Paź 2012 01:32

Aga ma świetne czucie w ręku i niebywałą zdolność antycypacji zachowań przeciwniczek na korcie, co w połączeniu z dobrym przygotowaniem kondycyjnym i ugraniczeniu błędów własnych do minimum stwarza swoistą mieszanką wybuchową. Oczywiście, że warunków Szarapowej, czy Williams nasza rodaczka nigdy mieć nie będzie, ale zawsze jest coś za coś. A właśnie te drobne niuanse, o których pisałem powyżej decydują, że Radwańska jest w stanie walczyć praktycznie z każdą tenisistką z czołówki jak równy z równym, a np., taka Sara Errani już nie... Wystarczyło sobie obejrzeć wczorajszy mecz Sharapovej z Włoszką i dzisiejszy z Polką, żeby dostrzec różnice... Samo wytrenowanie i przygotowanie kondycyjne to nie wszystko, bo trzeba mieć jeszcze to coś.

A dzisziejszy mecz super, podobnie jak spotkanie Azary z Kerber. Moim zdaniem o wygranej Marii zadecydowało zmęczenie Radwańskiej w samej końcówce, w której praktycznie już ledwo dyszała. Choć równie dobrze mogło się zakończyć wygraną Polki w 2setach i naprawdę nikt nie mógłby mieć o taki wynik pretensji. Mimo to Aga ma raczej półfinał pewny, bo nie podejrzewam ją o porażkę z Errani w ostatnim meczu grupowym.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zygy » 25 Paź 2012 01:42

friducha napisał(a):a teraz męczy się z Szarapową :?

Wybacz, ale czy to jakiś żart? Męczy się :shock: Toż Rosjanka to jedna z obecnie 2-3najlpeszych tenisistek w tourze i już sam fakt, że Radwańska grą z nią tak wyrównany pojedynek jest raczej powodem do dumy, a nie do ujmy. Niektórym z Was się chyba już w głowach poprzewracało po ostatnich sukcesach Polki. Proponuję cofnąć się o kilka lat wstecz, albo poszukać, które miejsce w rankingu zajmuje niejaka Marta Domachowska typowana swego czasu na wielką gwiazdę światowego tenisa i na "polską Szarapovą" :lol:
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez friducha » 25 Paź 2012 15:22

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 05:23, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez friducha » 27 Paź 2012 17:01

Pbye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 05:23, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości