Wiadomo, że starsi ludzie są bardzo sentymentalni i znajdą się nawet tacy, którzy czasy PRL-u wspominają z nostalgią. Ja sam dorastałem z kolei w latach 90-tych i także bardzo miło wspominam te czasy- jako takie beztroskie i radosne lata kiedy całymi dniami grało się na betonowych boiskach w gałę, zaś w każdą środę czekało do póżnej nocy na skróty LM w TVP. Ale ten mój sentyment do tamtych czasów wcale nie oznacza, że wtedy żyło się lepiej niż teraz. Niewątpliwie poziom życia zdecydowanie się podniósł, co przełożyło się też na konsumpcje. Wystarczy sobie przypomnieć w jakich ciuchach się kiedyś chodziło, jakimi samochodami jeżdziło, a jakimi teraz itp. Może o tyle było kiedyś lepiej, że więcej czasu spędzało się na dworzu, na świeżym powietrzu z ludżmi, a nie to co teraz przed kompem w necie na twiterze, czy facebook-u.
  Wiadomo, że starsi ludzie są bardzo sentymentalni i znajdą się nawet tacy, którzy czasy PRL-u wspominają z nostalgią. Ja sam dorastałem z kolei w latach 90-tych i także bardzo miło wspominam te czasy- jako takie beztroskie i radosne lata kiedy całymi dniami grało się na betonowych boiskach w gałę, zaś w każdą środę czekało do póżnej nocy na skróty LM w TVP. Ale ten mój sentyment do tamtych czasów wcale nie oznacza, że wtedy żyło się lepiej niż teraz. Niewątpliwie poziom życia zdecydowanie się podniósł, co przełożyło się też na konsumpcje. Wystarczy sobie przypomnieć w jakich ciuchach się kiedyś chodziło, jakimi samochodami jeżdziło, a jakimi teraz itp. Może o tyle było kiedyś lepiej, że więcej czasu spędzało się na dworzu, na świeżym powietrzu z ludżmi, a nie to co teraz przed kompem w necie na twiterze, czy facebook-u.  Ale to już jest temat nie zupełnie inną dyskusję.
 Ale to już jest temat nie zupełnie inną dyskusję.zygy napisał(a):to ja ci radzę przejechać się po całej Francji, a potem porównać wioski i miasteczka w środkowej części kraju, albo w Pirenejach np. z Paryżem, czy Marsylią. Na całym świecie jest tak samo ważne tylko, żeby te dysproporcje nie były zbyt wielkie
 Czy budowanie czego popadnie i zadłużanie się to jest jakiś pomysł na dłuższą metę? W Krakowie też się buduje, a użyj wujka google i wpisz "zadłużony Kraków".
 Czy budowanie czego popadnie i zadłużanie się to jest jakiś pomysł na dłuższą metę? W Krakowie też się buduje, a użyj wujka google i wpisz "zadłużony Kraków".zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie

.
 .

zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie

dzielą się na 4 grupy:
 dzielą się na 4 grupy:zygy napisał(a):Wiem, że robię mały off-top, ale zapytam, bo widzę, że orientujesz się co do sytuacji w norweskiej polityce. Czy nie jest tam możliwa wielka koalicja rządzącej dotychczas socjaldemokracji z tą centro- prawicową partią, która zajęła 2 miejsce w ostatnich wyborach? W końcu zwycięzca powinien mieć chyba możliwość uczestnictwa w nowym rządzie i jest chyba lepszym partnerem, aniżeli ci populiści z byłej partii Breivika. Tak sobie głośno myślę, choć zaznaczam, że nie bardzo się orientuję w tamtejszych realiach, ale skoro w Niemczech było to możliwe, więc czemu nie miało by się to udać w Norwegii?
 . Można powiedzieć że w norweskiej polityce jedna rzecz jest stała i niezmienna od prawie 90 lat. Od końca lat 20-tych ubiegłego wieku w każdych wyborach Partia Pracy(A) notuje najlepszy wynik, co chyba w demokracjach zachodnich jest rekordem świata. Krótko przed a potem przez 20 lat po II wojnie rządziła nieprzerwanie i samodzielnie, uzyskując poparcie grubo ponad 40% dochodzące do 50-ciu.
. Można powiedzieć że w norweskiej polityce jedna rzecz jest stała i niezmienna od prawie 90 lat. Od końca lat 20-tych ubiegłego wieku w każdych wyborach Partia Pracy(A) notuje najlepszy wynik, co chyba w demokracjach zachodnich jest rekordem świata. Krótko przed a potem przez 20 lat po II wojnie rządziła nieprzerwanie i samodzielnie, uzyskując poparcie grubo ponad 40% dochodzące do 50-ciu. ) ) musiał opuścić stołek na 4 lata. I dopiero ostatnich 8 lat rządów to była koalicja z Partia Centrum i mocno lewicową SV, przedtem po 45 roku zawsze Partia Pracy rządziła samodzielnie.
 ) ) musiał opuścić stołek na 4 lata. I dopiero ostatnich 8 lat rządów to była koalicja z Partia Centrum i mocno lewicową SV, przedtem po 45 roku zawsze Partia Pracy rządziła samodzielnie. . Już wiele krajów doszło do wniosku że polityka multi-kulti nie zdała egzaminu, więc niektórzy politycy nie chcą czekać aż zaczną płonąć sklepy i samochody na przedmieściach.
  . Już wiele krajów doszło do wniosku że polityka multi-kulti nie zdała egzaminu, więc niektórzy politycy nie chcą czekać aż zaczną płonąć sklepy i samochody na przedmieściach. ) i Venstre, jesienią ubiegłego roku zaakceptowała nowe ustawodawstwo.
 ) i Venstre, jesienią ubiegłego roku zaakceptowała nowe ustawodawstwo.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości