Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez RakuNH » 15 Lip 2012 21:28

zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez san » 15 Lip 2012 23:05

Medale cieszą ale gdyby odrzucić sztafety to tylko czterech zawodników było w ścisłym finale. Skoki- katastrofa, chód i wieloboje nie istnieją, płotki zawiodły, średnie- słabe, zostają tylko sprinty i rzuty. Za mało.
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 16 Lip 2012 00:06

Na dystansach zdolni jednak są - Kulka (nie biegł w finale z powodu kontuzji) i Ennaoui (będzie mogła startować na mśj za 2 lata) mogą nam jeszcze przynieść sporo radości.
Płotki nie wyszły na tych mistrzostwach, chodem bym się nie przejmował (seniorskie sukcesy odnosili w Polsce ci chodziarze, którzy nie mieli dużych osiągnięć juniorskich). W skokach faktycznie jest średnio ze zdolnymi juniorami, ale warto pamiętać o tych, którzy do Barcelony nie pojechali (np. wracająca po kontuzji Aneta Rydz - medalistka igrzysk olimpijskich młodzieży).

W Warszawie Tymińska 41.17 w rzucie oszczepem (2. wynik w karierze), może w końcu praca nad techniką zaczyna przynosić efekty, bo naprawdę nie ma powodu, żeby Karolina tyle traciła do rywalek w tej konkurencji.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 16 Lip 2012 07:09

Chyba Nedops jednak za dużo dziur w tej naszej reprezentacji aby popadać w zbytni optymizm. No chyba, że oczekujemy takiego szwedzkiego modelu trzy gwiazdy a reszta szkoda słów ale nie o to chyba chodzi. Jest kilka dyscyplin w lekkiej nad którymi trzeba popracować. A ten skok wzwyż to oprócz epizodu Bednarka to już jedno pasmo rozczarowań. Nie ma drugiej dyscypliny w której byłoby tylu zdolnych chłopaków i taka mizeria na imprezach mistrzowskich. Trzech startowało i wszyscy zawodzili a wszyscy z rekordami życiowymi uprawniającymi ich do walki o medale. Paradoksalnie na medal Bednarka nie liczyliśmy.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Nedops » 16 Lip 2012 10:53

To jednak tylko juniorzy - polski osiemnastolatek zwykle nie jest tak rozwinięty fizycznie jak rówieśnik z Etiopii czy USA.
A z faktu, że ktoś zawiódł w Barcelonie absolutnie nie wyciągałbym wniosków co do tego, że w przyszłości nie będzie pożytku (z Drozdowskiego czy Kopron - oni chyba najbardziej zawiedli).
Byłoby świetnie jakbyśmy na każde mśj wysyłali tak mocną ekipę jak teraz szczerze mówiąc.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez san » 16 Lip 2012 16:11

Najbardziej denerwujące są skoki, zwłaszcza juniorek. Mistrzynie na MPJ miały wyniki: 3.50,1.72,5.92,12.39. To są wyniki dobre ale dla młodziczek. U chłopaków tylko trochę lepiej.
Gdyby to były MEJ mielibyśmy 5 złotych i około 10 medali (Zalewski- 3 złote).
Tymińska musi być już zdrowa, na koniec poprowadziła dziewczynom 800m w 58.4.
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 17 Lip 2012 10:50

Na prowadzenie biegu to to było co najmniej 10 sekund za szybko ;] (biegła treningowo 600 metrów - zeszła poniżej 1:30, więc na 800 metrów powinno być jak zawsze bardzo dobrze).
Biorąc jednak pod uwagę wyniki z ostatnich startów jestem dość sceptyczny, czy do igrzysk Tymińska dojdzie do formy na 6500-6600 punktów :(

Zaczyna się medialne wywieranie presji na PZLA/PKOl, żeby wysłać Wojciechowskiego na igrzyska nawet bez minimum.
Australia wysyła Hookera, pomimo iż ten rok temu pojechał "na kredyt" na mś i nie zaliczył żadnej wysokości w w eliminacjach (m.in. dzięki temu Wojciechowski dostał się z ostatniego miejsca do finału), a w tym roku na stadionie prezentuje formę godną juniora (4.40 - 5.00 - 5.00 - NM - 5.42 - 5.20 - 5.42 - NM - NM).

Moim zdaniem takich zawodników jak Hooker czy Wojciechowski należy wysyłać - oczywiście istnieje ryzyko "wpadki" i odpadnięcia w eliminacjach, ale jednak jest jakaś tam szansa, że skoczą na imprezie docelowej na swoim normalnym poziomie, więc prawdopobieństwo zdobycia przez nich medalu jest wielokrotnie większe od sporej części olimpijskiej kadry...
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Nedops » 17 Lip 2012 22:56

Nie spodziewałem się, że wróci temat Jaszczuka na igrzyskach :P
http://www.london2012.com/country/polan ... index.htmx (a np. Hoffmanna nie ma ;) )
Oczywiście to efekt pomyłki lub tego, że gdzieś kiedyś zgłoszono jakiś szerszy skład.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez san » 17 Lip 2012 23:23

Wojciechowski powinien jechać. Rok temu pierwszy porządny wynik uzyskał w połowie a minimum na MŚ pod koniec lipca. Coś słabo się rozkręca.
Pechowy człowiek z niego. Kiedyś jako junior trenował we Włoszech. Przygotowywał się do skoku gdy zauważył, że obserwuje go Iszinbajewa z trenerem Pietrowem. Z tego wszystkiego nie trafił tyczką w dołek tylko w materac, z powrotem spadł na rozbieg, na twarz, zalał się krwią, prawie złamał nos :)
san
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 18 Lip 2012 07:57

Skok o tyczce to jest taka dziwna konkurencja gdzie złoty medal może dać 6.05 metra ale i również 5.50.

W związku z tym według mnie należy KONIECZNIE wysłać Wojciechowskiego, jeśli tylko on sam będzie chciał. Poza tym czy my naprawdę możemy sobie pozwolić aby nie wysyłać na IO aktualnych mistrzów świata?
ssonicsl
Kadra A

Postprzez figaro56 » 18 Lip 2012 10:42

Na moje też może jechać. Tylko co na to "księgowy" Raku? :lol: Na pewno też znajdzie racjonalne argumenty, że nie powinien jechać. I tak wydłużono mu czas na zrobienie minimum.
Tylko na moim zdaniu nie polegajcie bo ja wysłałbym kogoś w każdej konkurencji, żeby potem narzekać jacy ci Polacy słabi. Nic mnie bardziej nie frustruje niż brak naszych w jakiejś konkurencji. Niech będzie ostatni ale niech będzie. Psy będę na nim wieszał ale niech będzie. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Nedops » 18 Lip 2012 19:19

Wojciechowski ponoć czuję się nieco lepiej, wciąż go boli, ale na memoriale Kusocińskiego (w sobotę) wystartuje. Pozostaje mieć nadzieję, że w pogoni za minimum nie zaryzykuje zdrowia.

Tymczasem w Mińsku mistrzyni olimpijska w rzucie młotem - Aksana Miankowa uzyskała 78.69 - jest to drugi wynik w historii tej konkurencji. Poza granicami swojego kraju Białorusnika wystąpiła ostatni raz... podczas eliminacji na mś w 2009. Miankowa nie była osamotniona w kosmicznych rezultatach, Astapczuk uzyskała w kuli 21.58 - na stadionie nikt nie uzyskał takiego wyniku od 14 lat.
Pozostaje czekać na starty Białorusinek na igrzyskach i wyniki kontroli antydopingowej :P
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 18 Lip 2012 19:26

Z tą Białurusią, to już powinni dawno coś zrobić w lekkoatletyce, bo ciekawe czy jeśli takie zawodniczki w ogóle nie startują to czy je ktoś regularnie bada :?: Obawiam się, że nie, a w tej sytuacji pozostaje tylko pytanie czy do igrzysk zdążą wyczyścić organizm ze wszystkich niedozwolonych środków.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez san » 18 Lip 2012 22:37

Przed Atenami trenerem naszych młociarzy był Białorusin. Nasi czasami trenowali tam z ich najlepszymi. Ziółkowski opowiadał jak te kontrole wyglądały. Kiedy przyjeżdżał kontroler z WADY najlepszych Białorusinów nie było, musieli nagle wyjechać do Moskwy. Widać jak ich służby monitorują granicę.
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 18 Lip 2012 23:09

No tak, ale teraz standardy kontroli są jednak inne. Inna sprawa czy pracownikom WADA chce się jeździć na Białoruś... :/
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 19 Lip 2012 12:38

Na Wschodzie bez zmian ;) . Przypomina mi się sprawa złotej medalistki sprintu z Aten, Julii Nesterenko z Białorusi, a jakże. 2 lata wcześniej po zawodach w naszym kraju, w jej próbce moczu wykryto clenbuterol. Ten sam steryd anaboliczny za który bana dostała Katrin Krabbe, ale Julka miała więcej szczęścia niż rozumu bo laboratorium w Warszawie nie miało wówczas akredytacji IAAF, a próbki B nie wysłano do innego laboratorium.
Jakoś tak się składa że tuż przed wielkimi imprezami jest wysyp świetnych wyników białoruskich, rosyjskich, ukraińskich czy innych sportowców z b. ZSRR. Choć i czasem oni mają pecha bo albo wpadają tam z wizytą wadowcy albo nie do końca wypłuczą z organizmów dopalacze ;) .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez san » 21 Lip 2012 16:37

Od 19.15 w TVPSport Memoriał Kusocińskiego- ostatni sprawdzian przed Londynem. Zaczęło się nieźle- Włodarczyk w drugiej próbie 76.81.
san
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 21 Lip 2012 20:44

Za to Wojciechowski wciąż bez minimum, skoczył o 30 cm(5,42) za nisko aby dołączyć do ekipy na Londyn.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 21 Lip 2012 22:03

Ma czas do 30 lipca. Pytanie gdzie ma to minimum zrobić? Na jakich zawodach? Sam mówił, że odczuwa jeszcze skutki kontuzji. Może czas się pogodzić z tym, że na IO nie wystąpi. Oby w pogoni za tym minimum czegoś gorszego sobie nie narobił.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 21 Lip 2012 22:17

Nie rozumiem tej zasadniczości PZLA, chyba mistrz świata zasługuje na zaufanie i rodzaj "dzikiej karty". Przecież doskonale zdają sobie sprawę jaką miał sytuację w tym sezonie. Minimum IAAF-u ma więc nie wiem w czym problem by dołączyć go do ekipy a nuż "zaskoczy" i odwdzięczy sie za zaufanie.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości