Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Janko10 » 16 Lis 2011 23:57

Wstępuję do murzyńskiej organizacji. Post pewnie do wycięcia, bo i nie na temat i rasistowski wg obecnych trendów... I jeszcze na dodatek nie gramatyczny... :oops:
A co by choć trochę w temacie: słyszał żem, że otwarcie PŚ niezagrożone. :)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez markos7207 » 17 Lis 2011 14:31

To musisz zmienić nieco "imidż", sam kuper w kolorze black to chyba za mało, takich pstrokatych nie przyjmują :lol: .
Żdziebko o skokach; Tomkowi zachciało się browca ;) . A właściwie nie jemu, chce go dla kibiców, ot jaki altruista :) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 17 Lis 2011 22:50

markos7207 napisał(a):Tylko że teraz Szwedzi obudzili się z ręką w nocniku gdy przez lata widzieli tylko biegi, zapominając o skokach że o kombinacji nie wspomnę. Teraz na nieco ponad 3 lata przed MŚ u siebie na gwałt próbują to naprawić ale przez 3 lata nie da się naprawić tego, co przez ostatnich 15-cie się olewało ;) .

I identycznie będzie w Polsce ze skokami kobiet, jeśli Zakopane dostanie upragnione MŚ w roku 2017 (lub np. 2 lata później). PZN będzie stawało wówczas na głowie, żeby przynajmniej wystawić reprezentację, której przedstawicielki nie zajmą ostatniego miejsca. Nie chcę okazać się złym prorokiem w tej kwestii i nie wiem jakie szanse ma Zakopane, ale jak dobrze napisałeś w 3 czy 4 lata nie da rady wyszkolić kadry, zaniedbywanej we wcześniejszych okresach. Na szczęście PZN dał oznaki przebudzenia, bo jak dzisiaj wyczytałem, istnieje dwuosobowa kadra kobiet: Joanna Szwab i Joanna Gawron. Podobno startować mają nawet w PŚ, a w letnim pucharze kontynentalnym nawet nie zawsze zajmowały ostatnie miejsca :twisted:.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 17 Lis 2011 23:33

Markos, no trza zmienić zwierzątko tylko na jakie?... Może jakiś konkurs ogłoszę?... ;)
Kruczysko chyba byłoby ok....
Tomek to jednak spoko Gość! :lol:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez friducha » 18 Lis 2011 11:57

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 02:22, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 18 Lis 2011 14:02

Świetna propozycja i mimo wszystko te biało czerwone akcenty pozwalają zachować narodową tożsamość. Ciekawe tylko ile Friducha weźmie za nowe logo? Proszę cię Friduszko bądź wyrozumiała w kwestii honorarium za prawa autorskie bo inaczej synchroniczne mogą całkowicie zapomnieć o klamerkach. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez friducha » 18 Lis 2011 14:10

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 02:22, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 18 Lis 2011 14:24

damian940915 napisał(a):I identycznie będzie w Polsce ze skokami kobiet, jeśli Zakopane dostanie upragnione MŚ w roku 2017 (lub np. 2 lata później). PZN będzie stawało wówczas na głowie, żeby przynajmniej wystawić reprezentację

Ale Szwedzi nie stają na głowie tylko odpuszczają kombinacje norweską.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 20 Lis 2011 15:21

Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez Janko10 » 20 Lis 2011 22:33

Tego Kruczka to ja nie wiem czy lubię, czasem gość nawet gada nie od rzeczy a czasem ręce opadają. Ten Cypr to jakieś dziwactwo. Ale poznamy po owocach już za chwilę.
W każdym razie mam jego autograf na albumie. :lol:
Jakaś analiza/prognoza Raku przed sezonem by się przydała. ;)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 24 Lis 2011 00:13

W skokach chyba każdy wie, że kariery skończyli Ahonen, Małysz, Uhrmann, Kuettel, Peterka, Olli i Jacobsen. W związku z tym, że do siódemki załapał się Ziobro, to w moim mniemaniu wygląda to źle, ale krakał nie będę ;) Karierę skończył też Łukasz Rutkowski, ze względu na tajemnicze problemy ze zdrowiem. Nie wierzę już w jego powrót.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 25 Lis 2011 21:02

Jak co roku czekamy my kibice skoków na swoje święto jakim powinna być inauguracja sezonu i jak co roku ktoś nam to święto psuje. Któryż to raz wiatr rozdaje karty w tym Kuusamo? Nawet jak jakiś cudem uda się rozegrać zawody to będzie to taka loteria, że te wyniki nijak się będą miały do rzeczywistej formy zawodników. Chyba czas już najwyższy przenieść zawody inauguracyjne gdzie indziej. Wiadomo, że warunki atmosferyczne mogą wszędzie popsuć widowisko ale z tym Kuusamo to już przegięcie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 26 Lis 2011 22:48

figaro56 napisał(a):Jak co roku czekamy my kibice skoków na swoje święto jakim powinna być inauguracja sezonu i jak co roku ktoś nam to święto psuje. Któryż to raz wiatr rozdaje karty w tym Kuusamo? Nawet jak jakiś cudem uda się rozegrać zawody to będzie to taka loteria, że te wyniki nijak się będą miały do rzeczywistej formy zawodników. Chyba czas już najwyższy przenieść zawody inauguracyjne gdzie indziej. Wiadomo, że warunki atmosferyczne mogą wszędzie popsuć widowisko ale z tym Kuusamo to już przegięcie.

Z jednej strony masz rację, z drugiej warunki pogodowe zależne od organizatora nie są, a Kuusamo jest raczej dobrze przygotowane do zawodów i trochę niesprawiedliwe byłoby zabieranie konkursów tylko przez warunki wietrzne. Jedyne miejsce, które nasuwa mi się jako miejsce zastępcze to kazachskie Ałmaty. Tylko, że ta lokalizacja ma poważny minus, Kazachstan to mimo wszystko nie Europa i nie wiem czy nie obniżyłoby to frekwencji. Jest jeszcze Rovaniemi w Finlandii, ale po pierwsze to tylko średnia skocznia, a po drugie klimat raczej podobny do Kuusamo. Może jeszcze gdzieś Ameryce Północnej dałoby radę zrobić konkurs, ale nie wiem czy Kanada lub Stany są chętne do organizacji takich imprez.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 27 Lis 2011 00:10

Nie chodzi o to aby im zabierać ale zamienić termin. Widocznie tam pod koniec listopada czy na początku grudnia zawsze wieje. Czy musi być koniecznie inauguracja w Kuusamo?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 27 Lis 2011 00:28

Akurat w tym roku zmiana tylko pogorszyłaby sprawę (gdzie jeszcze jest śnieg?...) ale co do zasady Figaro oczywiście masz rację.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez Duche » 27 Lis 2011 15:05

Znowu ci Austriacy w skokach. Normalnie rzygac mi sie chce od tych ich sukcesów :roll: Dobrze, ze chociaz ten cały Szliri nie wygrał...
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez dan » 27 Lis 2011 15:27

No niestety, tak jak w biegach jest dominacja Norweżek tak w skokach Austriaków. Początek sezonu pokazuje, że Polska po Adamie Małyszu nadal będzie miała swojego przedstawiciela w czołówce, ale przewaga Austriaków jest zbyt duża. I tak naprawdę nie ma w tej chwili żadnej nacji mogącej nawiązać z nimi walkę. Przede wszystkim widać kryzys u Finów, Norwegowie też nie są w najlepszej formie, nie widać żadnej nowej gwiazdy u Japończyków, Czesi, Słoweńcy i Rosjanie to tylko średni poziom, a Niemcy... Jak tak to będzie dalej wyglądało to długo jeszcze nikt się Austriakom nie przeciwstawi, może pojedynczy skoczkowie.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez figaro56 » 27 Lis 2011 18:58

No i co Raku? Jakaś wstępna analiza? Mnie wydaje się, że Hulę jeszcze stać na więcej. Stoch dobrze i Żyła w normie ale co do pozostałych to raczej nie mam złudzeń.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 27 Lis 2011 19:15

Wstępnie na plus Żyła (przygotowuje się dalej planem Szturca o czym warto pamiętać), aczkolwiek jemu też forma uszła w porównaniu LGP, bo do 30 wszedł psim swędem i uratował się drugim skokiem. Bardzo dobrze Stoch, ale jak widać Austriacy całkowicie poza zasięgiem. Reszta kadry to jest dramat. Huli wyszedł jeden skok (rok temu Bachledzie czy Miętusowi też wyszły) i trudno ocenić jego formę. Ziobro słabo, ale i tak ma chyba życiową formę jeśli chodzi o zimę, bo do 50 wszedł. Kubacki po średnim lecie jest trochę lepszy niż tamtej zimy, ale o czym my w ogóle mówimy :roll: Kot i Miętus na razie klepią bule jak rok temu.

W zasadzie nic mnie nie zaskoczyło jeśli chodzi o naszą kadrę poza dobrą formą Stocha. Myślałem, że zacznie od drugiej dziesiątki. Na plus dwaj byli kombinatorzy - Kobayashi i Koivuranta. Szokująco dobra forma Rosjan. Oczywiście mieli trochę szczęścia, ale drużyna: Kornilov, Wasiliew, Kalinitchenko i Karelin to byliby w zasadzie pewniacy do regularnego drużynowego podium, no ale...

Za tydzień powinno się już wszystko wyjaśnić.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 27 Lis 2011 22:16

Właśnie, za tydzień, na razie ciężko wyciągać wnioski.
A jednak udało się 2 konkursy rozegrać...
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości