Podaj dalej

O wszystkim.

Re: Podaj dalej

Postprzez Daniel » 27 Kwi 2011 19:00

Odbył się 16 lutego 1979, podaję datę, bo okazało się trudne. Pytanie zawężam zatem tylko do podania miejsca gdzie ten bieg się odbył, będzie teraz znacznie łatwiej ;)
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez markos7207 » 13 Maj 2011 12:33

Trudne pytanie, nawet mi nic nie przychodzi do głowy :oops: .
Będę strzelał - Zakopane ;)
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 13 Maj 2011 22:39

W dziesiątkę :D a pytanie faktycznie okazało się trudne, przyznam że myślałem już żeby podać odpowiedź.
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 16 Maj 2011 17:11

No to mi się udało :D , a tak przy okazji chętnie bym się dowiedział kto wygrał i w ogóle jakie były wyniki więc jeśli posiadasz Danielu takowe podziel się ;) .
Kolejne pytanie będzie także dotyczyć biegów narciarskich, dokładniej mówiąc także ich historii. Kiedy i gdzie po raz pierwszy w ramach zawodów PŚ rozegrano bieg ze startu wspólnego ?
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 16 Maj 2011 18:37

Niestety, wiem tylko że Józef Łuszczek był 27. Ale jakbym pełne wyniki zdobył to na pewno się podzielę ;)

Co do pytania: 30 km kobiet w Falun w 1987 roku. Natomiast gdyby liczyć również Puchar Świata nieoficjalny, sprzed 1982 roku, to będzie to bieg mężczyzn na 50 km rozegrany w 1979 roku w Lahti.
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 23 Maj 2011 16:51

Przepraszam za długą zwłokę z potwierdzeniem odpowiedzi na pytanie.
Zajmijmy się tylko oficjalnym PŚ. Z Twojej odpowiedzi wynika Danielu, że jednak kobiety ubiegły mężczyzn bo zadając pytanie wiedziałem o biegu mężczyzn w Castelrotto 15 grudnia 1987 roku na dystansie 30 km łyżwą a o kobiecym biegu w Falun nic mi nie było wiadomo. Ale oczywiście wierzę Ci na słowo ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 23 Maj 2011 22:35

Nie trzeba wierzyć na słowo ;) na Youtube jest również migawka z biegu pań z marca 1987, właśnie z Falun - http://www.youtube.com/watch?v=azEIrWpvt78 za to w Castelrotto w kolejnym sezonie pierwszy raz pobiegli ze startu wspólnego panowie. Najwyraźniej GundeWassberg z Youtube (swoją drogą przez ostatnie 2 lata wymieniliśmy niezliczoną ilość maili, znajomość rozpoczęła się dzięki właśnie dzięki zbieranym przez nas nagraniom, a dziś często przesyłamy sobie różne nowinki dotyczące biegów w Polsce i Szwecji) popełnił nieścisłość w opisie filmików. :)

Czas na pytanie: w latach 1991/1992 i 1992/1993 był jednym z najlepszych skoczków świata. Niestety, na treningu przed konkursem na MŚ w Falun, gdzie był jednym z głównych kandydatów do złota, miał koszmarnie wyglądający wypadek. Ostatecznie pod koniec sezonu zdążył jeszcze wrócić na skocznię, jednak był już cieniem samego siebie i w kolejnych latach już nigdy nie wrócił do dobrej formy zajmując bardzo odległe miejsca. O kim mowa?
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 24 Maj 2011 13:33

Najpierw odpowiedż na pytanie: gdy tylko zacząłem je czytać od razu miałem pewność że nie może chodzić o nikogo innego niż Wernera Rathmayra, austriackiego pechowca tamtego sezonu. Szkoda że po powrocie nie był w stanie nawiązać do swoich sukcesów sprzed upadku, ale nie on jeden niestety. Choćby Mika Laitinen...

A myślałem że widziałem już wszystkie klipy GundeWassberga ;) jednak jak się okazuje, nie wszystkie. Wcześniej nie miałem pewności czy DannielPL to Ty ale teraz nie mam wątpliwości. Świetna robota :D , nie ma to jak zima sprzed lat ;) .
Sam jakoś nie mogę się przybrać by podzielić się swoją filmoteką...
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 24 Maj 2011 18:44

Oczywiście, chodzi o Austriaka. Zadajesz pytanie ;)

A konto na Youtube rzeczywiście moje, założone już dawno temu zostało z tym nieszczęsnym podwójnym "n", wszystkie loginy były zajęte, wpisałem cokolwiek wolnego, a że później zacząłem wrzucać filmiki ... to już nie było sensu szukać czegoś nowego. Od dłuższego czasu planuje zrobić małą reaktywację konta i powrzucać coś nowego, pewnie dopiero za ok. miesiąc znajdę więcej czasu i coś ciekawego powinno się wtedy pojawić ;)
PS. zdradzisz co masz w tej filmotece ;) ?
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 25 Maj 2011 11:36

Przez lata uzbierało się trochę tego ;) ,od 1994 do 2004(gdy ostatecznie "padł" magnetowid) to VHS-y których mam nadzieję nie naruszył zbytnio ząb czasu bo nie odtwarzałem ich już od dawna, pożniej to już DVD. A tematyka to przeważnie biegi, skoki, kombinacja, biathlon i trochę zmagań alpejczyków z najważniejszych imprez, czyli MŚ i IO ale także jest nieco pucharowej rywalizacji. Nagrania początkowo pochodzą głównie z TVP ale od 1995 także z Eurosportu, ARD, ZDF, RAI. Jest też trochę "zdobycznych" nagrań z Albertville ;) .

Teraz kolej na pytanie. Bjørn Dæhlie nie splamił się nigdy tym że zszedł z trasy w ciągu całej swojej kariery, nawet wtedy gdy mu szło jak po grudzie tak jak w kopnym śniegu podczas 30-ki w Nagano. Ale miał w życiu pewien bieg w którym dopadła go totalna niemoc i pewnie gdyby nie miejsce rozgrywania tego biegu rzuciłby narty w diabły, jednak dobiegł do mety mimo że to był chyba najbardziej upokarzajacy bieg w jego życiu.
O jaki bieg chodzi i gdzie i kiedy się odbył ? ;)
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 25 Maj 2011 18:50

To maraton w Oslo, 50 km, 11 lutego 1995 roku. Wielki Bjoern zajął 48 miejsce ze stratą 13 minut do Władimira Smirnowa, który ten bieg wygrał.

A co do nagrań - jeśli masz możliwość zgrania czegoś z VHS to może byłbyś zainteresowany jakąś wymianą ;) ? myślę że każdy z nas mógłby w ten sposób wzbogacić zbiory o coś czego aktualnie nie posiada
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 26 Maj 2011 08:37

Zgadza się co do joty. To był z dużym prawdopodobieństwem najgorszy bieg Bjørna w karierze, a juz na pewno najsłabszy w jego wykonaniu jaki oglądałem. Do tego w takim miejscu, świątyni narciarstwa i przy dziesiątkach tysięcy swoich rodaków wzdłuz trasy. Pamietam dobrze ten bieg i nawet mam go gdzieś na taśmie. Notabene Król Nart Dæhlie, mimo że zdobył wszystkie możliwe trofea w IO, MŚ i PŚ, jakoś nie miał szczęścia do Holmenkollen i nigdy nie udało mu się tutaj wygrać, stawał wielokrotnie na podium ale zawsze był ktoś kto okazywał się szybszy.
Twoja kolej ;) .

Jeśli tylko uda mi się przenieść moje "skarby" z taśm VHS na płyty DVD nic nie stoi na przeszkodzie w wymianie. Muszę tylko wygospodarować trochę czasu i zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 31 Maj 2011 21:25

markos7207 napisał(a):Jeśli tylko uda mi się przenieść moje "skarby" z taśm VHS na płyty DVD nic nie stoi na przeszkodzie w wymianie. Muszę tylko wygospodarować trochę czasu i zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt ;) .

Możesz być pewny, że taką wymianą byłbym bardzo zainteresowany ;) obyś miał możliwość zgrania nagrań na DVD :) sam nie mam np. tego biegu z Oslo z 1995. Mam za to Oslo 1987 i ... 19-letniego Bjoerna Daehlie, który otrzymał jeden z ostatnich numerów startowych, już po wszystkich gwiazdach, i w niebieskim klubowym kombinezonie już na pierwszym punkcie pomiaru czasu miał dużą stratę :D to debiut w PŚ, nie wiem czy w ogóle ukończył, nigdzie nie ma pełnych wyników. Dwa lata później było już lepiej, no ale wtedy był już kadrowiczem ;)

A co do pytania: Juha Mieto w 1980 roku przegrał złoty medal olimpijski o 0,01 sekundy. Wcześniej także był raz o krok od medalu, jednak wtedy też szczęście mu nie dopisało, gdyż również decydowały setne i również na niekorzyść Fina. Co to był za bieg?
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 02 Cze 2011 00:33

Fińskiego brodatego olbrzyma można śmiało określić mianem wielkiego pechowca, bo żeby raz przydarzyła się historia z setnymi sekundy na jego niekorzyść to można zrozumieć, ale żeby dwa ? ;) Ten pierwszy raz miał miejsce także w biegu na 15 km podczas igrzysk w Sapporo w 1972 roku, gdzie nasz bohater przegrał brązowy medal z Norwegiem Ivarem Formo ledwie o 0,06 sekundy. To się nazywa złośliwość losu ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 02 Cze 2011 20:29

Bingo ;) Twoja kolej
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 06 Cze 2011 14:09

W takim razie jedziemy dalej ;) .
Jakiś czas temu, może 7-8 lat, jeden ze znanych biegaczy narciarskich oskarżył innego jeszcze bardziej znanego i utytułowanego gdy ten został zatrudniony w WADA, o to że podczas MŚ w Thunder Bay miał bardzo wysokie wskażniki poziomu hemoglobiny we krwi i powinien podejmując taką pracę, wytłumaczyć się z tego i ujawnić wyniki tamtych testów. Dodam, że właśnie dopiero po tych mistrzostwach w Kanadzie FIS postanowił wprowadzić dopuszczalny limit zawartości hemoglobiny we krwi bo w przeprowadzonych testach wielu zawodników miało nienaturalne wyniki badań krwi.
O jakich biegaczach mowa ?
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 09 Cze 2011 13:38

Przyznaję, że nie wiem ;)
Daniel
Kadra A

Postprzez markos7207 » 09 Cze 2011 20:21

W ramach podpowiedzi mogę dodać że obaj mieszkają w tym samym kraju, a ten który pełnił funkcję w WADA był póżniej przez pewien okres we władzach IBU(a jeszcze wcześniej był członkiem MKOl.), zaś ten który powątpiewał w czystość sukcesów drugiego był wybitnym specjalistą stylu klasycznego ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 07 Lip 2011 22:01

Wygląda na to że pytanie należało do tych z gatunku "z archiwum X" ;) . Miesiąc wystarczy, podaję więc odpowiedż. Chodziło o Majbäcka i Smirnowa.

Może pytanie na czasie nie nastręczy tylu trudności z odpowiedzią. Który z kolarzy obecnie biorących udział w Tour de France najdłużej jechał w żółtej koszulce lidera Wielkiej Pętli i ile dni nosił to wdzianko ?
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 07 Lip 2011 22:06

O, znów Majbaeck. Wiem, że po igrzyskach w Calgary sugerował dziwną jego zdaniem i nagłą zwyżkę formy u Prokurorowa i Diewiatarowa w taki sposób, że de facto oskarżał ich o doping, chyba też w jakimś wywiadzie to było. A tu sprawa ze Smirnowem, przyznam, że akurat o tym nie wiedziałem ;)
Daniel
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości