Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez markos7207 » 09 Lut 2011 13:49

Dzisiaj oficjalnie nastąpiło otwarcie zmodernizowanego "mamuta" w Vikesund, a zrobiła to przcinając wstęgę minister kultury Norwegii, Anniken Huitfeldt .
Póżniej 24-letni Vegard Swensen oddał pierwszy skok na odległość 162 metrów, na skoczni gdzie można będzie latać około 250-ego metra. Skaczący zawodnicy to drugi i trzeci garnitur norweskich skoków więc i odległości niezbyt, jak na mamuta, imponujące. Chociaż było kilka skoków ponad 200 metrowych, Jon Aaraas skoczył 208 a najdalej poszybował Andreas Vilberg który wylądowal na 218 metrze. Rekord "starej"skoczni należy do Harriego Olli i wynosi 219 metrów.
Jak tak patrzyłem na skok Vilberga to faktycznie można tam będzie latać dalej niż w Planicy, bo skok Norwega wyglądał na krótki ;) .
Gdy na belce startowej staną najlepsi skoczkowie świata zapowiada się bardzo ciekawie, oby tylko nie wiało bo skocznia w Vikersund jest dość wietrzna.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 09 Lut 2011 14:04

Słyszałem, że wzmocniono ochronę skoczni tuż przed inauguracyjnymi skokami aby nie doszło do skandalu jak na skoczni w Oslo. Szczególnie uczulono ich na kręcących się w pobliżu nowego obiektu skoczków narciarskich chcących jako pierwsi oddać skok na nowym mamucie. Śmieszni ci Norwegowie, że tak się wyrażę z tym swoim wikingowskim myśleniem. Co komuś ukradnę to moje. Jak widać nawet skok można ukraść. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 09 Lut 2011 16:41

A coś Ty myślał, Szwedzi nie śpią tylko kombinują jaki by tu numer sąsiadom wyciąć ;) , Zakradłby się taki Boklöv i po ptokach :lol: .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 09 Lut 2011 21:53

Szwedzi skaczący na skoczni mamuciej? :o Ja słyszałem, że to pragmatyczny naród i raczej nie samobójcy. Już prędzej Ediego Orła bym się tam spodziewał. :lol:
Swoją drogą jakim to trzeba być małostkowym facetem aby wyciąć taki numer Anete Sagen. :roll:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 09 Lut 2011 22:46

Przecież w Harrachovie jedyny punkt od kilku lat dla Szwedów zdobył Fredrik Balkaasen, więc czemu od razu samobójcy. A jego radość po drugim skoku na bulę bezcenna. :lol:

Natomiast skład Polski na loty także bezcenny: Małysz i Stoch to ok, Żyła to jeszcze jakoś w tłoku ujdzie, ale M.Kot i Bachleda? Ten pierwszy przegrał ostatnio z wieloma juniorami młodszymi o rok od siebie, w tym z kombinatorami zajmując 9. miejsce w tych zawodach, było to co prawda na skoczni o rozmiarze 94 metry, ale nie sądzę, żeby się spisał o wiele lepiej od Miętusa w Oberstdorfie. Natomiast Bachleda - on to dostanie jeszcze milion szans, z której może jedną czy dwie kiedyś wykorzysta wchodząc do 30. :lol:
Menson
Kadra B

Postprzez damian940915 » 10 Lut 2011 21:10

Przecie Byrt ładnie radził sobie w Oberstdorfie, dlaczego go nie ma. Dla mnie kadra na MŚ to coraz większa zagadka. Bardzo prawdopodobne, że właśnie "Diabełek" jest przymierzany do Oslo.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 10 Lut 2011 21:31

damian940915 napisał(a):Przecie Byrt ładnie radził sobie w Oberstdorfie, dlaczego go nie ma. Dla mnie kadra na MŚ to coraz większa zagadka. Bardzo prawdopodobne, że właśnie "Diabełek" jest przymierzany do Oslo.

Dosyć dziwna logika. Jak dla mnie to Bachleda i Kot są właśnie eliminowani przy świadkach bo Hula i Byrt testy wstępne już zdali. Myślę że szczególnie Kot będzie bliski powtórzenia zeszłotygodniowych wyników Miętusa a Bachleda nie będzie znacząco od nich odbiegał. Żyła myślę że stopniowo będzie "siadał" i nie będzie już miał kto ratować Kruczka bo Byrt jak na siebie jest w świetnej formie (dziś dołożył kilkadziesiąt punktów Murańce na OOM) ale to nie jest zawodnik, który by powalczył w drużynie o medal. Jeśli ktoś ma być jeszcze brany pod uwagę to jedynie z PK w USA ale jakoś nie wierzę żeby tam "zaskoczyli".
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 11 Lut 2011 21:51

RakuNH napisał(a):
damian940915 napisał(a):Przecie Byrt ładnie radził sobie w Oberstdorfie, dlaczego go nie ma. Dla mnie kadra na MŚ to coraz większa zagadka. Bardzo prawdopodobne, że właśnie "Diabełek" jest przymierzany do Oslo.

Dosyć dziwna logika. Jak dla mnie to Bachleda i Kot są właśnie eliminowani przy świadkach bo Hula i Byrt testy wstępne już zdali. Myślę że szczególnie Kot będzie bliski powtórzenia zeszłotygodniowych wyników Miętusa a Bachleda nie będzie znacząco od nich odbiegał. Żyła myślę że stopniowo będzie "siadał" i nie będzie już miał kto ratować Kruczka bo Byrt jak na siebie jest w świetnej formie (dziś dołożył kilkadziesiąt punktów Murańce na OOM) ale to nie jest zawodnik, który by powalczył w drużynie o medal. Jeśli ktoś ma być jeszcze brany pod uwagę to jedynie z PK w USA ale jakoś nie wierzę żeby tam "zaskoczyli".

Chyba masz rację, że była to publiczna eliminacja, Marcina Bachledy, po fenomenalnym skoku 102 metry :) Dla mnie skład kadry na Oslo jest jasny: Małysz, Stoch, Żyła, Hula, Byrt. Nie widzę nikogo innego, kto prezentowałby poziom zbliżony do nich.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Bartek10982 » 12 Lut 2011 14:33

Bachleda pięknie, ostatnie miejsce w kwalifikacjach i 102 metry :D A Evensen piękny lot i rekord świata i to jeszcze bodajże z 5 czy 6 belki :)
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez damian940915 » 13 Lut 2011 19:11

Dzisiaj z ta belką to był jeden, wielki skandal w 1 serii. Gdyby Evensena lub Schlieriego puścili dzisiaj z 4 belki byłoby grubo ponad 250 metrów. prawda jest taka, Norwegowie zrobili za małą skocznię!
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez komando77 » 13 Lut 2011 21:38

prawda jest taka, Norwegowie zrobili za małą skocznię!

Apetyt rośnie w miarę jedzenia :)
To samo można powiedzieć o naszych skoczkach, o Adamie w szczególności.
Sytuacja z dzieckiem była świetna. Jak oni go tam wpuścili?
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez figaro56 » 14 Lut 2011 07:49

Teraz tylko czekać na odpowiedź Słoweńców. Myślę, że tak łatwo nie oddadzą Norwegom tych rekordowych skoków a Planicę można powiększyć bez problemu. Ciekawe czym to się skończy. Loty 300 metrowe?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 14 Lut 2011 13:28

To były świetne zawody, jedne z bardziej emocjonujących jakie widziałem(poza konkurencją są wszystkie zwycięskie "adamowe" konkursy). Głównie oczywiście za sprawa dwóch skoczków, Evensena i Schlierenzauera ale i Adama oraz Kamila.
To co od początku wyprawiał na tej skoczni Evensen to było coś niesamowitego, Gregorek rozkręcał się natomiast ze skoku na skok.
Szkoda że wczoraj Johan nieco nie potrafił opanować nerwów, co sam póżniej przyznał, i nie dał rady odpowiedzieć Austriakowi na jego skok. Ale i tak to był jego weekend życia.
Świetnie że Adam wrócił na podium bo to oznacza że z kolanem już chyba OK, do tego w końcu pobił rekord więc start bardzo udany. Troszkę gorzej niż można się było spodziewać Kamil ale i tak to są naprawdę dobre wyniki zważywszy na to co prezentował w treningach.
Na Midstubakken i Holmenkollen oboje na pewno będą w stanie walczyć o medale, najlepiej o złote :D .

Figaro, profil skoczni w Vikersund zaprojektowali Słoweńcy, Janez Gorisek wraz ze swym synem Sebastianem. Zresztą ich dziełem jest także Letalnica więc na pewno już pracują nad jej modernizacją ;)
Oto jak powstawała skocznia w Vikersund. W mega przyspieszonym tempie, od kwietnia 2010 do lutego 2011 w kilkadziesiąt sekund ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bartek10982 » 14 Lut 2011 15:28

Skład Austriaków na MŚ w Oslo 2011:

SKŁAD DRUŻYNY MĘŻCZYZN:
Manuel Fettner
Martin Koch
Wolfgang Loitzl
Andreas Kofler
Thomas Morgenstern
Gregor Schlierenzauer
Do drużynówki typuje Kocha, Koflera, Morgensterna i Schlierenzauera.

SKŁAD DRUŻYNY KOBIET:
Daniela Iraschko
Jacqueline Seifridsberger
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Skład Polaków na MŚ w Oslo 2011:

SKŁAD DRUŻYNY MĘŻCZYZN:
Adam Małysz
Kamil Stoch
Stefan Hula
Piotr Żyła
Tomasz Byrt
Nie rozumiem czemu nie wziął Rafała Śliża :?:
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Skład Finów na MŚ w Oslo 2011:

SKŁAD DRUŻYNY MĘŻCZYZN:
Janne Ahonen
Janne Happonen
Matti Hautamäki
Anssi Koivuranta
Olli Muotka
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Skład Norwegów na MŚ w Oslo 2011:

SKŁAD DRUŻYNY MĘŻCZYZN:
Tom Hilde
Johan Remen Evensen
Bjoern Einar Romoeren
Anders Jacobsen
Anders Bardal
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Skład Niemców na MŚ w Oslo 2011:

SKŁAD DRUŻYNY MĘŻCZYZN:
Pascal Bodmer
Richard Freitag
Severin Freund
Michael Neumayer
Martin Schmitt
Michael Uhrmann
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skład Japończyków na MŚ w Oslo 2011:

SKŁAD DRUŻYNY MĘŻCZYZN:
Noriaki Kasai
Daiki Ito
Taku Takeuchi
Shohei Tochimoto
Fumihisa Yumoto
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skład Czechów na MŚ w Oslo 2011:

SKŁAD DRUŻYNY MĘŻCZYZN:
Lukas Hlava
Roman Koudelka
Borek Sedlak
Jakub Janda
Jan Matura
Ostatnio edytowany przez Bartek10982, 19 Lut 2011 21:24, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 14 Lut 2011 16:39

W uzupełnieniu podam że Norwegię będą reprezentowały także 4 skoczkinie - Anette Sagen, Line Jahr, Maren Lundby i Gyda Enger.

Wczoraj w wieku 82 lat zmarł mistrz olimpijski z Oslo'1952 Arnfinn Bergmann. Norweg triumfował wobec największej jak dotąd zgromadzonej widowni podczas skoków narciarskich, jego zwycięstwo obserwowało 120 tysięcy rodaków.

Image

Bergmann podczas olimpijskiego skoku.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 14 Lut 2011 17:08

Czy pojedzie Kot, Śliż czy Kubacki to szanse na występ i tak będzie miał marne.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Menson » 14 Lut 2011 18:39

Małysz i Stoch - to tutaj oczywiste było, że to dwóch faworytów, żeby jechać na MŚ
Hula, Żyła - tutaj zdecydowanie druga linia, ale obecnie w pierwszej czwórce z Polaków
Byrt - znakomicie, że jedzie, mam nadzieję, że nie jedzie tylko na treningi, ale i po to, żeby w jakichś zawodach wystąpić i powalczyć o dobre pozycje
Kubacki - :lol:

Śliż - no niestety akurat jego forma powalająca nie jest, w poprzednich sezonach nawet gdy bywał w wyższej formie Kruczek go jakoś specjalnie nie powoływał, więc tutaj dla mnie żadna sensacja

Bachleda - nie ma go :shock: czyżby w końcu sam Kruczek zrozumiał, że powoływanie swojego kolegi już przestaje być zabawne?
Menson
Kadra B

Postprzez damian940915 » 14 Lut 2011 18:53

Bachleda dostał szanse i podejrzewam, że gdyby wszedł do konkursu w Vikersund to znalazłby się w kadrze. Jednak powołanie do kadry zawodnika latającego 106 metrów nie zostawiłoby na trenerze suchej nitki.

Uważam, że w miejsce Kubackiego powinno pojechać 2 kombinatorów norweskich albo 2 biegaczy.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2011 15:07

"Diabełek" poszybował na 102-gi metr a na 106-tym zakończył swój nieziemski lot Romøren ;) ale i tak fuksiarz znalazł miejsce w kadrze Norwegów, ale częściowo odkupił winy latając daleko jako przedskoczek ;) .
damian940915 napisał(a):Uważam, że w miejsce Kubackiego powinno pojechać 2 kombinatorów norweskich

Jakbyś czytał w moich myślach :lol: . Uważam że większa zdecydowanie byłaby korzyść z takiego rozwiązania, przynajmniej mogłaby wystartować drużyna.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bartek10982 » 15 Lut 2011 15:36

Mam to samo zdanie co Damian, Kubacki pewnie punktów za wiele nie zdobędzie, a Kruczek do drużyny raczej też go nie weźmie, bo typuje Stocha, Małysza, Hule i Żyłę ew. gdyby ktoś z dwójki Hula, Żyła źle by się spisywał to zastąpił by ich Byrt. A za Kubackiego powinni jechać dwóch biegaczy lub dwóch kombinatorów przynajmniej mielibyśmy drużynę biegaczy lub kombinatorów.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości