Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez albatros » 18 Gru 2010 22:15

Znowu nie przesadzajmy że stała się jakaś krzywda i podeptano duch sportu. Austriak miał problem, zmieniono kolejność tyle.
Co do szans Adama na jutro, to warte jest zauważenia, że nie lubi on lat parzystych. Na 38 wygranych zawodów pucharu świata, w roku dzielonym przez 2 miało to miejsce tylko 4 razy. Więc chyba trzeba poczekać do nowego roku :)
A już poważniej, to forma Małysza idzie w górę i jest szansa na podium w TCS, wygrać z Morgensternem będzie ciężko, bo jest niesamowicie powtarzalny, ale reszta nie prezentuje się już tak solidnie. Norwedzy trochę obniżyli loty, Amman też ma nierówne skoki. Larinto lepiej prezentował się w poprzednich konkursach. Równo i daleko skaczą jeszcze Hautamaeki i Kofler. Na starcie TCS zabraknie tez prawdopodobnie Schlierenzauera.
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez dan » 18 Gru 2010 23:51

Wreszcie podium dla Adama. Ta zmiana Morgensterna z Małyszem też mi się nie podobała, ale nic na to nie poradzimy. Skoro Austriak miał jakieś problemy z nartami... Cieszy dobra forma Kamila, a myślę, że będzie jeszcze lepiej. Trochę zepsuł drugi skok, ale i tak było nieźle. Zaskoczył Bachleda, bo nie sądziłem, że stać go na awans do II serii. Wydawało się, że ma ustabilizowaną formę, a tymczasem chłopak przeszedł samego siebie :lol:
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Janko10 » 19 Gru 2010 01:06

Idzie lepsze??? Oby.
Podium i po jednym miejscu w 2 i 3 dziesiątce w każdym konkursie i nie będę marudził. ;)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez figaro56 » 19 Gru 2010 09:54

Bachledzie nie ufam, że jest w stanie utrzymać formę dłużej, chociaż daj mu Boże. To jednak jeszcze nie daje drużyny bo kto czwarty?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 19 Gru 2010 13:47

No i wykrakałeś. Diabełek do "50" dzisiaj nie wszedł...
Czwarty Stefanek. Dzisiaj 3 miejsce w kwalifikacjach. Szok. ;)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 19 Gru 2010 14:53

Hula szaleje po pierwszej serii. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez mati862 » 19 Gru 2010 14:58

Dzisiejszy kunkurs pokazuje ogromne wady tego systemu. Bo taki Małysz stracił przez wiatr dobra dostał +10 ale nie dość że stracił przez wiatr to jeszcze stracił pkt które się dostaje za przekroczenie pkt k więc tak naprawde stracił o wiele więcej punktów.
A Hula rewelacyjnie i to wcale nie przez wiatr od rana skakał dobrze. A do tego zmienne warunki i w pierwszej 5, tak to pewnie by był w pierwszej 15 co i tak by było dobrym rezultatem.
Małysz i Stoch awansują w 2 serii a Hula pewnie spadnie o pare lokat więc to by mnie zadowiliło:
Hula - 5-8
Małysz - 8-12
Stoch - 15-18.
Awatar użytkownika
mati862
Kadra B

Postprzez friducha » 19 Gru 2010 15:59

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 22:56, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez mati862 » 19 Gru 2010 16:09

A ja się pytam za co Morgi dostał tylko pkt od sędziów :shock: . 18,5 to stanowczo za dużo jego lądowanie nadawało się na jakieś 17-17,5 pkt. Rozumiem lider, rozumiem Austriak no ale bez przesady coraz częściej sędziowie dawają za nazwisko a nie za styl. Adam mimo że większość skoków zasługuje na 18,5-19 ( w szczególności te dalekie ) a przeważnie dostaje noty w granicach 18.
Po pierwszej serii nie spodziewałem się takich awansów, ale to widać że forma jest. Byle przez święta forma Adama i Stocha nie spadła ale nawet nie będzie miała kiedy spaść bo zaraz mistrzostwa krajowe. W takiej formie Małysz ma szansę w TCS na miejsce w Top 3 może na zwycięstwo, a Stoch na Top 10. Natomiast forma Huli i Bachledy musi być taka jak dziś w przypadku Huli i taka jak wczoraj w przypadku Bachledy. I w końcu może ktoś zabłyśnie formą na Krajowych lub poprawi tą formę. Ja nadal liczę na Łukasza Rudkowskiego mimo że na razie jego skoki to tragedia :roll: .
Awatar użytkownika
mati862
Kadra B

Postprzez harding » 19 Gru 2010 19:30

Historyczny konkurs: 3 Polaków w top 10 :)

pewnie naszym trenerom kamień spadł z serca, nie muszą już obawiac się powrotu na święta
harding
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 19 Gru 2010 19:36

Wszystko piękne, tylko tym występem nasi dali Kruczkowi mocny argument w obronie swojej posady pod koniec tego sezonu :lol: . Oczywiście jak nasi będą tak dalej skakać, to niech Kruczek dalej będzie trenerem, ale gdy okaże się, że był to tylko pojedynczy wyskok ?
Nie można też zapominać, że to co prezentują nasi młodsi skoczkowie to nadal katastrofa, do której nawet wymyśliłem pewną teorię :D . Otóż wydaje mi się, że Kruczek przesadził z obciążeniami treningowymi i o ile u starszych zawodników, jak Hula, Bachleda czy Stoch ( który już taki młody nie jest ), to nie zaszkodziło, bo tacy zawodnicy potrzebują więcej treningu, o tyle dla młodych zawodników to mogło być o dużo za dużo i teraz wydaje mi się, że kompletnie brakuje im świeżości i trzeba będzie jeszcze parę tygodni odczekać zanim ten efekt przetrenowania minie. Oczywiście mogę się kompletnie mylić, bo ekspertem od skoków nie jestem, ale odnoszę takie wrażenie.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez harding » 19 Gru 2010 19:56

Nie bronię Kruczka, jeśli sezon będzie nieudany, powinno mu się "podziękować". Zresztą w marcu byłem zwolennikiem jego zmiany, a w śledząc pierwsze starty obecnego sezonu czułem z tego powodu gorzką satysfakcję.

Adam dziś awansował z 17 na 3, czy w PŚ zdarzały się większe od tego "skoki" z 2-3 dziesiatki na podium? Prosze o przykłady. Szczególnie interesuje mnie, który zawodnik wygrał konkurs będąc od tego najdalej po I serii ?
harding
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 19 Gru 2010 20:28

Ja pamiętam jak raz Ljokelsoey wygrał w Sapporo ,będac po pierwszej serii na 11 miejscu tylko nie pamietam w którym to było roku
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 19 Gru 2010 20:29

To zwycięstwo Roara miało miejsce chyba w 2004 albo w 2005 roku, coś koło tego.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Menson » 19 Gru 2010 22:00

Dzisiejsze zawody mają taki plus, że były zabawne, i dobre miejsca Małysza. Stocha i Huli. Poza tym patrzeć przez nie na pryzmat formy czy umiejętności nie ma zerowego sensu.

Natomiast w Turcji odbyło się PK, gdzie dwa razy zwyciężył Stefan Thurnbichler z Austrii (pierwszego dnia wspólnie z Anssim Koivurantą), czym raczej zapewnił sobie, albo komuś innemu z Austrii (jeśli Pointner weźmie kogoś innego, to się okaże, że i tam jest durna polityka startowa) start na T4S. Drugi dzisiaj był Innauer wyprzedzając o 0,5 Sorsella z Norwegii, i właśnie to zaważyło na tym, że to Austria a nie Norwegia ma 7. miejsce na T4S.
Z Polaków najbardziej pozytywnie wypadł Rafał Śliż, bo zajął 4. i 8. miejsce. Równo skakał Maciej Kot (dwa razy 12.) I to ich razem z Piotrem Żyłą (17. i 9.) widział bym w następnych zawodach PŚ. Do tego Adam Małysz, Kamil Stoch i albo Bachleda, albo Hula. Ewentualnie ktoś może wyskoczyć podczas MP. Wydaje mi się także, że Rutkowski i Jakub Kot po tym sezonie z kadry zostaną usunięci. :roll:

U nas w kraju odbyły się natomiast zawody o Puchar Zimy, zwyciężył Klemens Murańka i Andrzej Zapotoczny. Jeśli Murańka przeskakuje wszystkich, a jaką ma formę, zdążył już poskakać, to nie mam słów. :lol: Za nim znaleźli się inni zawodnicy z kadry młodzieżowej: Byrt, Kłusek, Zniszczoł czy G.Miętus, który w tych zawodach naprawdę się nie popisał... Dla zainteresowanych wyniki: 1 dzień zawodów 2 dzień zawodów
Menson
Kadra B

Postprzez Janko10 » 19 Gru 2010 22:18

harding napisał(a):Historyczny konkurs: 3 Polaków w top 10 :)...

No właśnie, a jakoś euforii w postach nie widać...
Co by nie było, idzie lepsze. :)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RychuGKM » 20 Gru 2010 05:40

No i wcale nie można zwalić tego na fart :D . Małysz i Stoch , w pierwszej serii skaczący przy niekorzystnych warunkach , w drugiej seri pokazali na co ich stać . Natomiast Hula , owszem w pierwszej seri "wygrał los na loterii" , jednakże w 2 skakał przy tylnym wietrze , i pod ogromną zapewne presją , a mimo to skoczył bardzo dobrze , czgo nie potrafili inni którzy po 1 serii , byli nadspodziewanie wysoko. Myślę , że w normalnych warunkach forma Huli była dziś w najgorszym wypadku , na koniec drugiej dzisiątki. Co do Bachledy , to w kwalifikacjach warunki pewnie były takie same jak w konkursie , więc nie można mieć do niego pretensji , bo skakał przy mocnym tylnym wietrze(dostał 8,8 za wiatr).
Co do formy kadrt , to rok temu grudzień był super , a na T4C i IO była klapa , może więc dobrzę , że na początku sezonu forma nie była najwyższa.
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Kacpero221 » 20 Gru 2010 15:42

Zgodnie z przewidywaniami, Polacy stracili jedno miejsce do obsadzenia w Pucharze Świata.
http://www.skokinarciarskie.pl/kwoty-startowe-puchar-swiata/2011,2,suma,DESC
Puchar Kontynentalny bez zmian.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez dan » 20 Gru 2010 22:43

To był historyczny występ naszych "orłów" Zaskoczył przede wszystkim Stefan Hula. Oby tak dalej. Mam nadzieję, że to nie był jednorazowy wyskok.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 21 Gru 2010 19:30

A mi to święto zepsuł komentarz bo nie było ani Szaranowicza ani Rudzińskiego. Co prawda Snopek jest dużo lepszy od Szczęsnego ale za bardzo flegmatyczny. Chruścicki zaś jest irytujący i kiedy panowała ogólna radość po skoku Huli to on od progu "Czy wytrzyma presję? (Hula jakoś dziwnie wyszedł z progu) Już widzę że nie wytrzyma (ląduje za punktem K) i nie wytrzymał, nie wytrzymał. Nie będzie ani 4 ani 5 ani 6" To mu się udało bo był 7 ale wielu z nas się spodziewało po prostu buli a on nie skoczył nawet średnio a bardzo dobrze.

Swoją droga to nasza kadra jest dosyć dziwna. Bachleda oddaje w sobotę 3 dobre skoki (Q,1,2) a w niedzielę odpada z konkursu. Hula oddaje w niedziele 3 dobre skoki (Q,1,2) a nie wszedł do sobotniego konkursu :lol:

Pewniakami na TCS wydają się Małysz, Stoch , Hula, Bachleda. A o 2 pozostałe miejsca powalczą podczas MP Miętus, Kubacki, Śliż, Żyła, M.Kot i może Murańka. Ja bym optował niestety za Kubackim i Sliżem bo marna tu konkurencja. Śliż ma jakieś wysoki a Żyła ciągle 2/3 dziesiątka w PK a to nie daje nadziei na punkty choć do 50 powinien się łapać.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości