Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Menson » 08 Sie 2010 16:49

A nie zdarzało się już tak za czasów Bobaka i Fijasa? Wydaje mi się, że tak było, ale pewny nie jestem.

Ten weekend znakomity dla Polski. W piątek zwycięstwo Kubackiego w kwalifikacjach, wczoraj drużynówkę wygrała Polska, dzisiaj indywidualny Małysz. W Pucharze Narodów gromimy. Już słychać głosy, że to tylko zima. Że forma jest teraz, a jej nie powinno być, bo powinna być zimą. A przecież ile razy było tak, że formy latem nie było, to zimą wygrywaliśmy wszystkie drużynówki, a w PŚ Polacy regularnie w pierwszej 10 bywali...
Menson
Kadra B

Postprzez zdzichu » 08 Sie 2010 18:37

Masz racje troche przesadziłem ,Fijas i Bobak staneli razem na podium w Zakopanem ,ale w erze Małysza takiej sytuacji nie było jeszcze
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Viona. » 08 Sie 2010 19:56

Finlandia piąta? Co sie dzieje?
Awatar użytkownika
Viona.
Młodzik młodszy

Postprzez zdzichu » 08 Sie 2010 20:54

No tak patrzac na zimowe potczynania Finów to ta ich piata pozycja nie jest takim wielkim zaskoczeniem ,skoro ich najlepszym zawodnikiem w sezonie zimowym był weteran Janne Ahonen który wrocił do skakania po rocznej przerwie ,ale zajał w pucharze swiata dopiero 11 miejsce , generalnie jednak niektórzy skoczkowie traktuja lato nieco ulgowo nie sa jeszcze w pełnym gazie ,po za tym Finowie maja nowego trenera który musi wszystko odpowiednio poukładac ,choc generalnie nowy trener wyzwala w zespole zawsze dodatkowa energie ,po zatym wydaje mi sie ze taki Hautamaeki jest już chyba troche wypalony ,Ahonen już zaawansowany wiekowo wiec nie nalezy od niego wymagac cudów ,ale Finowie jeszcze pokaza z nowym trenerem klase
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 10 Sie 2010 13:11

Parę słów odnośnie niedzielnego konkursu, bo wcześniej nie miałem okazji.
Adam potwierdził że jest w świetnej dyspozycji w tym okresie na tle innych a i podopieczni trenera Kruczka udowodnili ze sobotnia zdecydowana wygrana w drużynówce nie była żadnym przypadkiem. Trochę szkoda że Dawid Kubacki nieco zepsuł finałowy skok bo miał wielkie szanse na podium, ale na pewno dużą rolę odegrały tu nerwy bo po raz pierwszy znalazł się w takiej sytuacji. Mimo to i tak wielkie brawa podobnie jak Kot i Hula, trochę poniżej oczekiwań Miętus. Oby tak dalej.
Zdzichu nie przesadzaj z tym zaawansowanym wiekiem Ahonena :wink: , Fin jest raptem pół roku starszy od Adama a już w porównaniu do Kasai czy Okabe to z niego młodzieniaszek :lol: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 10 Sie 2010 15:25

markos7207 napisał(a):
Zdzichu nie przesadzaj z tym zaawansowanym wiekiem Ahonena :wink: , Fin jest raptem pół roku starszy od Adama a już w porównaniu do Kasai czy Okabe to z niego młodzieniaszek :lol: .

Dla mnie to Japonczycy sa modzieniaszkami może ,nie fizycznie ,ale napewno duchowo ,zwłaszcza Kasai :lol:
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Viona. » 10 Sie 2010 21:06

Proszę, nie przypominaj mi o zimie bo to była jakaś masakra. Ale na szczęście Niemela mam nadzieję poukłada wszystko i Hautamaki młodszy znajdzie formę, zwłaszcza, ze miał z nim współpracę wcześniej.
Awatar użytkownika
Viona.
Młodzik młodszy

Postprzez markos7207 » 15 Sie 2010 13:53

Po nieco słabszym występie w Courchevel znów świetnie zaprezentowali się nasi skoczkowie :D .
W Einsiedeln odbyła się tylko jedna seria z powodu silnych podmuchów wiatru ale na podium stanęło dwóch naszych reprezentantów, drugi był Adam Małysz a trzeci Maciej Kot, do tego siódme miejsce zajął Dawid Kubacki a 15-ty był Stefan Hula. Wygrał podobnie jak w piątek Daiki Ito.
Wyniki
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 29 Sie 2010 16:06

W Hakubie wczoraj 2. i 3. miejsce - kolejno Dawid Kubacki i Kamil Stoch. Dzisiaj już zwycięski dublet, wygrał Stoch przed Kubackim. I pomyśleć, że gdyby lepszy trener, to i w lecie mogły by być wysokie miejsca... Stoch i Kubacki zaczęli trenować z Kruczkiem o wiele później od reszty kadrowiczów. Reszta właśnie skacze o wiele gorzej, niż ci dwaj zawodnicy.
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 29 Sie 2010 19:04

Apetyty przed zimą rozbudzone i już nie mogę się doczekać sezonu. Już widzę te szczegółowe analizy naszego nieocenionego Raku. Co to będzie za pole do popisu dla naczelnego analityka forum. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 29 Sie 2010 20:14

W weekend odbył się także Fis Cup w Szwecji. Dwa razy triumfował Anssi Koivuranta. Wczoraj przed Fredrikiem Balkaasenem ze Szwecji i kolejnym kombinatorem Lauri ASikainenem. Dzisiaj Lauri był drugi, a trzeci znany z występów w PŚ Carl Nordin.

Jest to raczej występ treningowy, ale gdyby Ci dwaj Finowie przeszli do skoków, to by spokojnie Anssi mógł walczyć o zwycięstwa w PŚ, a Lauri jeśli by był w formie z 2008/2009 wcale nie skakał by gorzej.

Polacy nie startowali tam, ale mieli zawody w Polsce. Zwyciężył Krzysztof Miętus. Oto wyniki: http://tzn.com.pl/files/skoki/2010/GK/w ... pelusz.pdf
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 20 Wrz 2010 12:00

Jako że widzę Menson trzymasz rękę na pulsie to powiedz mi jak to wygląda w skokach?

W PŚ będziemy mieli 6 zawodników i w PK 8 czy się mylę? O ile dobrze pamiętam to wygranie Stocha letniego PK może nam chyba zagwarantować 7 miejsce w PŚ ale nie jestem pewien :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 20 Wrz 2010 13:06

Nie mylisz się, wygrana Kamila da nam limit 7 skoczków na poczatku sezonu w PŚ.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 20 Wrz 2010 13:34

No wszystko wychodzi na to, że chyba po raz pierwszy w historii od powstania rankingów WRL i CRL będziemy mieli maxa w PŚ i PK w jednym czasie. Już teraz w 55 WRL mamy 7 Polaków, ale z tego wychodzi maksymalnie 6 miejsc dla kraju. Dzięki Stochowi, który jest wysoko w PK w periodzie letnim, gwarantuje on 7 miejsce w PŚ. W PK mamy obecnie 8 zawodników w CRL. Jednak jeszcze są zawody w Ałmatach, i tam obsada nie będzie mocna, więc kilku zawodników może się wtrącić do czołówki, ale jednak tutaj także 8 miejsc jest niezagrożonych.

A Asikainen jednak przeszedł do skoków, ale ma zerową formę, i cieniuje w Pucharach Kontynentalnych tylko raz plasując się w pierwszej "50".
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 22 Wrz 2010 12:04

To może jeszcze nie to ale pierwsza oznaka, że coś się wreszcie ruszyło. PZN powołał trenerów do kobiecych skoków narciarskich Krystiana Długopolskiego i Wojciecha Tajnera. Już nie będę wypominał, że decyzja spóźniona o co najmniej 3 lata ale w myśl zasady lepiej późno niż wcale cieszy i to. To jeszcze nie kadra bo obaj trenerzy mają tylko organizować kobiece zawody jeden na terenie Tatr a drugi Beskidów ale jakaś jaskółka zawitała.
Jestem ciekaw jak się spiszą wyżej wymienieni trenerzy i co sądzicie na temat tych powołań. Nic nie wiem na temat kwalifikacji obydwu do tej roboty ale jak czytam Tajner to jakaś tam kontrolka zaczyna mrugać.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 22 Wrz 2010 15:23

Z początku nie wierzyłem w to. Jednak jak przeczytałem: Wojciech Tajner... To już wszystko wiadome. Pozostawię to bez komentarza.
Menson
Kadra B

Postprzez zdzichu » 22 Wrz 2010 15:34

Dobrze że nie Tonio Tajner to dopiero był by problem :lol:
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez dan » 22 Wrz 2010 17:40

Zobaczymy. Dobre jest to, że w końcu pojawiło się jakieś zainteresowanie "władz" kobiecymi skokami.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 22 Wrz 2010 18:25

Raczej Tajner nie mógł sobie roboty znaleźć :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 22 Wrz 2010 18:44

To dobre pytanie na ile beton z PZN dojrzał sam do tej decyzji a na ile wymusili to kibice i część dziennikarzy i jak to będzie w przyszłości traktowane. Czy to będzie na zasadzie chcieliście to macie i się odpieprzcie, czy może ktoś naprawdę włoży w to trochę serca i pracy i przy pomocy centrali coś z tego będzie.
Raku jak widzę jak zawsze pełen wiary w dobre intencje PZN. :lol:
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości