Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez albatros » 30 Lip 2010 16:05

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 18:33, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Kacpero221 » 30 Lip 2010 19:41

Noga piąty, przegrał medal o 0,05s. Ach, gdyby był o jeden źle pokonany płotek mniej.
Frankiewicz też piąta, choć ok. 300m przed metą była na trzecim miejscu.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez markos7207 » 30 Lip 2010 21:01

No ale mamy trzeci medal, co prawda nie złoty jak większość z nas się spodziewała lecz brązowy, ale biorąc pod uwagę problemy jakie miała ostatnio Anita nie można mówić o zawodzie.

Albatros, weż mnie nie strasz tym Andropowem bo myślałem że to KGB-owskie zombie ożyło :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez san » 30 Lip 2010 21:28

Radziecka kobieta jest jednak niezniszczalna. Duche,co ten kraj by bez nich zrobił?
san
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 30 Lip 2010 21:39

No ja nie wiem, co ten kraj by bez nich zrobił. Pewnie mało, bo panowie to niestety dają ciała po całości, gdyby nie chód i skok wzwyż to nikt by o nich w ogóle nie słyszał. Za to Rosjanki klasa sama w sobie, dzisiaj worek medali, w tym kilka złotych. Szkoda tylko, że Gołubczikowa nie zdobyła medalu w skoku o tyczce, no ale nie można mieć wszystkiego. I tak nie ma co narzekać. Jestem cholernie szczęśliwy :)

Do pełni szczęścia brakuje mi złota dla Kriwoszapki, ale brąz tak zły nie jest. Najważniejsze, że całe podium dla Rosjanek :)

Bieg Zarudniewej na 3000m z przeszkodami kapitalny. Od startu do mety prowadziła i później jeszcze pięknie odparła atak Dominguez. Brawo. Szkoda, że przy okazji nie poprawiła rekordu świata Gałkiny :P

Piękna Alminowa bez problemu wygrała swój eliminacyjny bieg na 1500m i raczej trudno oczekiwać by zdołał ją ktoś pokonać w niedzielnym finale.

Image

Image

Image

Image

Anita jednak nie zdobyła złota, ale brąz także jest dobry biorąc pod uwagę jej kłopoty zdrowotne. Widać było, że jednak nie podejmowała pełnego ryzyka i nie dała z siebie 100%.

Noga tak jak myślałem nie włączył się do walki o medale. Kłopoty zdrowotne jednak robią swoje.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez damian940915 » 30 Lip 2010 21:47

Na razie Polacy średnio. Z jednej strony ogólnie nie można narzekać, nawet trzeba chwalić, dużo rekordów życiowych, najlepszych wyników w sezonie, były już rekordy kraju z drugiej strony faworyci trochę zawodzą. Anita miała kontuzję wiadomo, ale Noga czy Frankiewicz to osoby które mogłyby zdobyć medal. To nic mistrzostwa trwają dalej.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez karlos » 30 Lip 2010 22:13

U mężczyzn rywalizacja jest zdecydowanie bardziej zacięta i ciężko jest jakiemukolwiek krajowi zdominować tam rywalizację. Poza tym Rosjanie wolą raczej pić wódkę :lol: albo muszą się wziąć do prawdziwej pracy, aby utrzymać rodzinę a nie do lekkiejatletyki. Tymczasem dla kobiet lekkoatletyka jest szansą na wyrwanie się z biedy oraz garów :lol: , oczywiście dużą rolę odgrywa również radziecka tradycja. Dzięki temu do dobrze zorganizowanego systemu szkoleniowego trafia wiele zawodniczek, z których w wyniku zaciętej rywalizacji są wyłaniane najlepsze, co przynosi bardzo dobre rezultaty przynajmniej na skalę europejską, bo na świecie jest już o wiele trudniej.
Tymczasem w Polsce, to że któraś z dziewczyn zostaję lekkoatletką jest często dziełem przypadku, potwierdza to przykład obecnie największej naszej nadziei na dobre wyniki na krótkich dystansach, Weroniki Wedler, która początki swojej kariery opisuje następująco:
Zaczynała Pani przygodę ze sprintem w MKS MOS Wrocław ?
Tak. I to zupełnie przypadkowo, bo wybrałam się do II LO przy ul. Parkowej, myśląc nie o treningach tylko o nauce. Na lekcji WF uzyskałam dobry wynik na 60 m, ale nie pamiętam jaki, i nauczycielka zaczęła mnie pytać, czy nie trenowałam sprintów. Gdy okazało się, że nie, zaczęła mnie do tego namawiać, myśląc o trenerze Williamie Rostku. Postanowiłam spróbować sprintu w wieku 16 lat, a z trenerem Rostkiem pracuję do dziś.

Wszystko się zaczyna na lekcjach wf, na których jednak trendy nie są zbyt optymistyczne dla lekkoatletyki, coraz więcej dziewczyn ma zwolnienia, coraz mniej popularne są sprawdziany z dyscyplin lekkoatletycznych, zastępowane przez sprawdziany umiejętności w grach zespołowych (siatkówka, koszykówka), coraz większa popularność aerobiku.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez figaro56 » 30 Lip 2010 22:51

Problem z Anitą Włodarczyk jest taki, że dyletanci zachłysnęli się jej tegorocznym rekordem świata a tak naprawdę to nikt nie wiedział na co stać Anitę na tych ME. Od 6 czerwca nie miała żadnego sprawdzianu w zawodach. W ostatniej chwili opuściła start na MP. Widocznie jej aktualna dyspozycja była akurat na ten brązowy medal i wynik w granicach 73-74 metry.
Jeżeli chodzi o Nogę to już po półfinale skreśliłem go jako kandydata do medalu. Jakieś te jego biegi były nijakie bez polotu.
Z Wioletą Frankiewicz odkąd pamiętam były problemy z wytrzymałością fizyczną. Prawie w każdym biegu drżę czy nie dopadnie ją jakiś kryzys. Bardzo chimeryczna zawodniczka nawet jak wydaje się być dobrze przygotowana do zawodów.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 31 Lip 2010 09:15

To nie dyletantyzm a wiara w Anitę i optymizm, przynajmniej jeśli chodzi o mnie bo typowałem ją jako zwyciężczynię. Choć realia nakazywały umiar po ponad miesięcznej przerwie w treningach, kibic często kieruje się sercem a nie rozumem.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 31 Lip 2010 13:04

Ja do występu Anity podchodziłem tym razem bardziej chłodno bo zmartwił mnie fakt odpuszczenia przez nią MP i wiedziałem, że tuż przed najważniejszą imprezą sezonu nie jest w mordę dobrze z jej zdrowiem. :(
Dobrze dzisiaj pobiegły nasze sztafety oprócz kobiecej 4x400 ta wyraźnie stacza się po równi pochyłej. Jeszcze nie tak dawno byliśmy powiedzmy na poziomie Ukrainy czy Białorusi a teraz szkoda słów. Turcja nas leje. Nie wiem po co one pojechały na te ME. Tym bardziej, że wszystkie znaki na niebie wskazywały na tę kompromitację i niech się nie tłumacza kontuzją Bednarek bo na PE też pobiegły beznadziejnie.
Do tego, że w sztafecie tradycyjnie coś sknocą Amerykanie to nie dziwota. Nie zaskoczyły mnie kiepskie zmiany Wielkiej Brytanii ale, że zgubiły pałeczkę Niemki to już tak. Dotychczas niemieckie sztafety słynęły z perfekcyjnych zmian.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 31 Lip 2010 15:35

Tymińska źle rozpoczęła drugi dzień zmagań. W skoku w dal jej dwie pierwsze próby były spalone, zaś w ostatniej skoczyła tylko 6,11m i utrzymała piąte miejsce.
W rzucie oszczepem, którym nie potrafi rzucać, osiągnęła tylko (lub w jej przypadku aż) 35,43m. Czy Karolina nie może potrenować tego oszczepu z trenerem znającym się głownie na nim, a nie na siedmioboju :roll: ? Wiadomo, że nie jest jakoś specjalnie do niego stworzona, ale inne zawodniczki jej budowy rzucają w granicach 40-50m. Od lat traci na nim wszelkie szanse na medal.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Laleczka Chucky » 31 Lip 2010 15:37

Wydaje mi się, że Karolina trenuje ten oszczep, tylko może ciężko jej to idzie. Ona jak i trener zapewne wiedzą, że to jej słaba strona, cóż w siedmioboju każdy ma słabe punkty, bo albo nastawiasz się na konkurencje techniczne, albo siłowe.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez dan » 31 Lip 2010 15:40

Chyba będzie ciężko powtórzyć Polakom te 8 medali z Berlina mimo tego, że to są mistrzostwa Europy i dlatego jest trochę niższy poziom. Jeżeli chodzi o Karolinę Tymińską po cichu liczyłem na walkę o medal, ale skokiem w dal straciła te szanse. Po oszczepie pewnie spadnie z 5 miejsca, które zajmowała przed tą konkurencją. Podobno już kilku trenerów starało się Ją nauczyć rzucać oszczepem, ale żadnemu się to nie udało.
Trochę kontuzji, trochę zawodów, ale myślę, że jeszcze kilka szans na medale mamy. Wczoraj znowu zawiodła Wiola Frankiewicz - to taka niespełniona nadzieja na medal od kilku już lat, Artur Noga także miał niepowtarzalną szansę, której nie wykorzystał. I szkoda, że Anita Włodarczyk nie była jednak w swojej najwyższej formie, ale z brązu też możemy się cieszyć.
Marcos Norwegowie naprawdę znaleźli sposób na podniesienie poziomu lekkoatletyki norweskiej, zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn w sprincie mieliśmy do czynienia z "prawdziwymi" Norwegami.
Ostatnio edytowany przez dan, 31 Lip 2010 15:50, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Kacpero221 » 31 Lip 2010 15:44

Mateusz napisał(a):Wydaje mi się, że Karolina trenuje ten oszczep, tylko może ciężko jej to idzie. Ona jak i trener zapewne wiedzą, że to jej słaba strona, cóż w siedmioboju każdy ma słabe punkty, bo albo nastawiasz się na konkurencje techniczne, albo siłowe.

Mogłaby chociaż spróbować na zawodach rzucić z pełnego rozbiegu :roll: . Zawsze może to dać 2-3 metry więcej (25-40 pkt)...
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez san » 31 Lip 2010 17:00

Od jakiegoś czasu trwa namawianie Tymińskiej żeby pobiegła 400m. Biega świetnie na 200m i 800m więc nie ma siły- musi pobiec świetnie 400m, zwlaszcza po treningu specjalistycznym. Nawet jeżeli nie chciałaby indywidualnie to chociaż wzmocniłaby sztafetę. Przykładem może być czeska wieloboistka Rosolova, która w tym roku pierwszy raz pobiegła 400m a wczoraj była 5-ta 50.90. A przecież jako wieloboistka biegała 200m i 800m nieporównanie gorzej od Karoliny.
san
Mistrz Świata

Postprzez Laleczka Chucky » 31 Lip 2010 17:16

Mnie na tych mistrzostwach najbardziej podobają się Betty Heidler i Nadzieja Ostapczuk. Świetnie wyglądała dzisiaj Betty na wręczeniu medali, cudownie się uśmiechała i wyglądała na lekko wzruszoną. Aha, zapomniałem jeszcze o Nadine Kleinert.

Image

Betty :***

Image

Nadine :***
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 31 Lip 2010 18:43

Mamy pierwsze złoto na ME od 2002 roku! Marcin Lewandowski Mistrzem Europy! :D Kszczot trzeci. :D
Tomek Majewski o 1cm przegrał złoty medal z Michniewiczem.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Laleczka Chucky » 31 Lip 2010 18:46

Ten 1 cm, tragedia. Równie dobrze sędzia mógł źle zmierzyć, ale niestety takie są zasady tej gry.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 31 Lip 2010 18:48

Mateusz napisał(a):Ten 1 cm, tragedia. Równie dobrze sędzia mógł źle zmierzyć, ale niestety takie są zasady tej gry.

I chyba tak zrobił...drugi z sędziów chyba wskazał zły ślad.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości